2014-04-07, 16:38 | #61 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 5 805
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Możecie polecić tanie, dobre oleje (rzepakowy, z pestek winogron), dostępne w hipermarketach o jakości lepszej niż wszystkie Kujawskie itd?
Od siebie polecam oliwę z Tesco, ok. 15 zł/l, bardzo dobra jakość i co najważniejsze nie jest produkowana z żadnych resztek |
2014-04-10, 16:51 | #62 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 154
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Ja bym najpierw oddzieliła na oleje rafinowane na te tłoczone na zimno.
Z rafinowanych polecany jest tylko ryżowy, ew kokosowy, reszta to trucizna( dla tych co nie wierzą to polecam zgłębić wątek rafinacji tłuszczy, a szczególnie to co powstaje podczas tego procesu ) Ja na pewno nie smażyłabym na olejach tłoczonych na zimno bo są dość drogie, tracą to co najcenniejsze podczas smażenia w wysokich temp, powstają trujące związki. Z tłuszczy zwierzęcych to smalec i klarowane masło. Co do oliwy to zbyt często podrabiane (w necie można sporo poczytać choćby tutaj http://prawdziwaoliwa.pl/?p=140) mi nie odpowiada jej smak także w ogóle jej nie używam. Zapomniałam dodać, że tłuszcz gęsi też jest bardzo dobry do smażenia i pieczenia, smak ma delikatny i nie wyczuwalny w gotowym produkcie, i wysoką temperaturę spalania. Edytowane przez misiadk Czas edycji: 2014-05-10 o 10:43 |
2014-04-12, 19:35 | #63 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-03
Lokalizacja: internet
Wiadomości: 92
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
słonecznikowy
|
2014-04-12, 20:32 | #64 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 16 653
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Do smażenia? Nie sądzę...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
2014-04-21, 22:30 | #65 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Blachownia k/Czestochowy
Wiadomości: 1 731
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Ja używam tylko oliwy z oliwek, ale tutaj gdzie mieszkam nie jest aż tak droga jak w Polsce, jest prawie w cenie zwykłego oleju. No i niekiedy smażę z dodatkiem masła. A olej mam rzepakowy do frytek i słonecznikowy do wypieków.
__________________
Wiem jak trudno jest znalezc milosc. Kiedy znajdziesz kogos, trzeba korzystac z okazji. Nie mozesz tylko siedziec i liczyc na to, ze jutro tu bedzie, bo czasami – bum! Nie ma go. I nie masz nikogo. Hilda, Ugly Betty góra - 23.09.2013 dół i wyciągi - 03.01.2014 |
2014-04-28, 09:28 | #66 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-04
Wiadomości: 288
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Ja również rzepakowy albo smalec. Ostatnio testuję olej ryżowy i też jest w porządku, nie pali się a potrawy są smaczne
__________________
Zapraszam na mój blog kulinarny |
2014-05-10, 08:13 | #67 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Blachownia k/Czestochowy
Wiadomości: 1 731
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
A wiecie, ostatnio rozmawiałam ze starym francuskim kucharzem i mówił mi że olej rzepakowy tak naprawdę nie ma nic dobrego w sobie, dlatego we Francji i Szwajcarii używa się go tylko jako tłuszcz do smażenia frytek. Natomiast zwykły olej słonecznikowy jest bardziej wartościowy 😊
__________________
Wiem jak trudno jest znalezc milosc. Kiedy znajdziesz kogos, trzeba korzystac z okazji. Nie mozesz tylko siedziec i liczyc na to, ze jutro tu bedzie, bo czasami – bum! Nie ma go. I nie masz nikogo. Hilda, Ugly Betty góra - 23.09.2013 dół i wyciągi - 03.01.2014 Edytowane przez gosita213 Czas edycji: 2014-05-11 o 10:08 |
2014-05-10, 20:24 | #68 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 16 653
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Kurcze co kraj to obyczaj. Z kolei ja słyszałam, że rzepakowy jest wartościowy. Slonecznikowy oczywiście też, ale że nie nadaje się do smażenia.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
2014-05-11, 10:10 | #69 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Blachownia k/Czestochowy
Wiadomości: 1 731
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Hahaha, i zapewne we wszystkim jest trochę prawdy 😃 ja tak naprawdę używam tylko oliwy z oliwek do smażenia, niekiedy z dodatkiem masła, a oleju (słonecznikowego lub innego) do smażenia naleśników i do ciast
__________________
Wiem jak trudno jest znalezc milosc. Kiedy znajdziesz kogos, trzeba korzystac z okazji. Nie mozesz tylko siedziec i liczyc na to, ze jutro tu bedzie, bo czasami – bum! Nie ma go. I nie masz nikogo. Hilda, Ugly Betty góra - 23.09.2013 dół i wyciągi - 03.01.2014 |
2014-06-26, 19:41 | #70 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 3 245
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Tylko rzepakowy
__________________
Szczęśliwa: 18.08.2013. Zaręczona: 19.08.2014 Już na zawsze razem: 20.08.2016. Zapuszczam włosy 56cm---> 70cm “I have learned to be content in whatever circumstances I am in”.
|
2014-07-04, 01:06 | #71 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 16
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
W kwestii najzdrowszy - najzdrowsze jest czytanie etykiet Zwykle producent ściśle określa do czego jego olej się nadaje, a do czego nie. Kiedyś była taka zasada oleje na ciepło, oliwa na zimno. Teraz nie jest tak prosto - są mixy oliwy z olejem do smażenia pod nazwą oliwy i wysokorafinowane oleje do sałat. Stąd konieczne jest czytanie etykiet
Osobiście robię tak - oliwę z oliwek mam w domu zawsze. Do sałat, do pesto, do chleba, do caprese, itd. Do smażenia i wszelkiej obróbki termicznej używam oleju słonecznikowego - wydaje mi się, że jest najbardziej uniwersalny, bezsmakowy i bezzapachowy i stosunkowo niedrogi. A ostatnio i tak przerzucam się w większosci przypadków (no przy plackach ziemniaczanych się nie da) na klarowane masło Rzepakowy mi niemożliwie śmierdzi, lniany jest dobry, ale dość charakterystyczny w smaku. Ryżowy i z pestek winogron straszliwie drogi. Generalnie chyba w jakieś olbrzymie różnice "zdrowotne" nie wierzę, chociaż kiedyś osobiście lekarz polecał mi właśnie ten z pestek winogron. Wierzę w tej kwestii w czytanie etykiet i smak |
2015-05-15, 09:05 | #72 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-04
Wiadomości: 3
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Hej,
do smażenia najlepsze są oleje w których jest dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, takich które mają wysoką temperaturę dymienia (Tłuszcz który zaczyna dymić traci właściwości odżywcze i tworzą się związki kancerogenne! ), ponadto do smażenia oleje powinny tez być rafinowane! Rzepakowy wcale nie jest najlepszy do smażenia (a ja przez ostatnie 3 lata używałam tylko tego!). Podobno najlepsze to: oleje palmowy, kokosowy, ryżowy, oliwa z oliwek. W ogóle polecam wam super artykuł pod tym względem, ma tez opisane jaki olej do czego. http://mozgi.pl/na-jakim-tluszczu-najlepiej-smazyc-2A2C |
2015-05-27, 17:43 | #73 |
Optymistka
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 942
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Ja do smażenia używam tylko rzepakowego - Kujawskiego, a do smażenia jajecznicy używam masła
|
2015-05-27, 20:49 | #74 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 159
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Palmowy, oliwa, rzepakowy też daje radę (choć z pierwszego tłoczenia byłoby mi szkoda). Smalec! Jest rewelacyjny, jeśli chodzi o szybkie smażenie w bardzo rozgrzanym tłuszczu. Późno dymi. No i masełko: niezdrowe smażenie jak diabli, ale za to jaki smak
__________________
http://bombakaloryczna.pl/ |
2015-05-27, 22:58 | #75 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-05
Wiadomości: 10
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
używam do smażenia oleju rzepakowego ale kupuję w sklepei ze zdrową żywnościa niefiltrowany
|
2015-05-28, 11:56 | #76 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Smażę na oleju rzepakowym- czasami do niektórych potraw uzywam masła zmieszanego z olejem (wtedy się tak nie przypala)
__________________
Mój telefon zna inne wyrazy i inną ortografię. Bardzo za niego przepraszam. |
2015-05-28, 15:55 | #77 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
uzywam glownie oliwy z oliwek. Czasem masla.
|
2015-05-28, 20:22 | #78 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Zeby maslo sie nie przypalalo wystarczy dodac troche wody. Skutecznie zapobiega przypalaniu sie masla. Maslo samo w sobie nie jest wcale takie niezdrowe, jest bardzo niezdrowe wtedy jak sie przypali...
__________________
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2015-05-28 o 20:25 |
2016-08-26, 09:46 | #79 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-08
Wiadomości: 2
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
no to nieźle powodzenia w jedzeniu płynego raka.
na Oliwie NIE MOŻNA smazyć po to jest tłoczona na ZIMNO żeby jeść ją na zimno... masło tak samo... masło przy kontakcie z dużą temperatura wytwarza tłuszcze trans które są płynnym rakiem! już lepiej masło klarowane.. Smaży się na takich tłuszcach jak SMALEC albo Olej kokosowy! które mają wysokie temperatury dymenia i nie wytwarzają syfu jak oleje roślinne (kokosowy też jest roślinnym ale to wyjątek) Polecam poczytać jakieś artykuły na temat tego oleju np zdrowyportal.pl bo widzę u niektórych straszne braki w wiedzy co prowadzi do kalectwa! |
2016-08-26, 11:27 | #80 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Jak by tak było jak piszesz to już dawno by wymarli np. Grecy, Włosi i Hiszpanie. Te strony internetowe typu "...zdrowie" muszą coś pisać i zwrócić na siebie uwagę, bo by ich nikt nie czytał ... Ale czy się w to wierzy... to już inna para butów.
Ja od lat używam tylko i wyłącznie olej z oliwek i jakoś ...raki smażę tylko na patelni Znam dużo zawodowców kuchennych i też używają oliwkę, więc radzę tu ludzi nie straszyć. Ps. Smalec 182 *C Olej słonecznikowy 210*C Podejrzewam ze ta strona jest twojego autorstwa Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2016-08-26 o 11:41 |
2016-10-28, 09:59 | #81 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2015-10
Wiadomości: 254
|
Dot.: Jaki olej do smażenia?
Ja ostatnio używam oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek.
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:45.