Jaki olej do smażenia? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2014-04-07, 16:38   #61
zapaałka
Zakorzenienie
 
Avatar zapaałka
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 5 805
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Możecie polecić tanie, dobre oleje (rzepakowy, z pestek winogron), dostępne w hipermarketach o jakości lepszej niż wszystkie Kujawskie itd?

Od siebie polecam oliwę z Tesco, ok. 15 zł/l, bardzo dobra jakość i co najważniejsze nie jest produkowana z żadnych resztek
__________________
WYMIANKA: kosmetyki, ubrania, WISHlista.
zapaałka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 16:51   #62
misiadk
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 154
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Ja bym najpierw oddzieliła na oleje rafinowane na te tłoczone na zimno.
Z rafinowanych polecany jest tylko ryżowy, ew kokosowy, reszta to trucizna( dla tych co nie wierzą to polecam zgłębić wątek rafinacji tłuszczy, a szczególnie to co powstaje podczas tego procesu )
Ja na pewno nie smażyłabym na olejach tłoczonych na zimno bo są dość drogie, tracą to co najcenniejsze podczas smażenia w wysokich temp, powstają trujące związki.
Z tłuszczy zwierzęcych to smalec i klarowane masło.
Co do oliwy to zbyt często podrabiane (w necie można sporo poczytać choćby tutaj http://prawdziwaoliwa.pl/?p=140) mi nie odpowiada jej smak także w ogóle jej nie używam.

Zapomniałam dodać, że tłuszcz gęsi też jest bardzo dobry do smażenia i pieczenia, smak ma delikatny i nie wyczuwalny w gotowym produkcie, i wysoką temperaturę spalania.

Edytowane przez misiadk
Czas edycji: 2014-05-10 o 10:43
misiadk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 19:35   #63
Mulinka Kordonkowa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2014-03
Lokalizacja: internet
Wiadomości: 92
Dot.: Jaki olej do smażenia?

słonecznikowy
__________________
Moja twórczość
https://www.facebook.com/pages/Mulin...0829504?ref=hl
Mulinka Kordonkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 20:32   #64
klara78
Zakorzenienie
 
Avatar klara78
 
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 16 653
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Do smażenia? Nie sądzę...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
klara78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-21, 22:30   #65
gosita213
Zadomowienie
 
Avatar gosita213
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Blachownia k/Czestochowy
Wiadomości: 1 731
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Ja używam tylko oliwy z oliwek, ale tutaj gdzie mieszkam nie jest aż tak droga jak w Polsce, jest prawie w cenie zwykłego oleju. No i niekiedy smażę z dodatkiem masła. A olej mam rzepakowy do frytek i słonecznikowy do wypieków.
__________________
Wiem jak trudno jest znalezc milosc. Kiedy znajdziesz kogos, trzeba korzystac z okazji. Nie mozesz tylko siedziec i liczyc na to, ze jutro tu bedzie, bo czasami – bum! Nie ma go. I nie masz nikogo. Hilda, Ugly Betty

góra - 23.09.2013
dół i wyciągi - 03.01.2014
gosita213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 09:28   #66
motyl03
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2014-04
Wiadomości: 288
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Cytat:
Napisane przez klara78 Pokaż wiadomość
Też polecam rzepakowy. Chyba że masło klarowane. A schaboszczaki faktycznie powinno się na smalcu

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ja również rzepakowy albo smalec. Ostatnio testuję olej ryżowy i też jest w porządku, nie pali się a potrawy są smaczne
__________________
Zapraszam na mój blog kulinarny
motyl03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-10, 08:13   #67
gosita213
Zadomowienie
 
Avatar gosita213
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Blachownia k/Czestochowy
Wiadomości: 1 731
Dot.: Jaki olej do smażenia?

A wiecie, ostatnio rozmawiałam ze starym francuskim kucharzem i mówił mi że olej rzepakowy tak naprawdę nie ma nic dobrego w sobie, dlatego we Francji i Szwajcarii używa się go tylko jako tłuszcz do smażenia frytek. Natomiast zwykły olej słonecznikowy jest bardziej wartościowy 😊
__________________
Wiem jak trudno jest znalezc milosc. Kiedy znajdziesz kogos, trzeba korzystac z okazji. Nie mozesz tylko siedziec i liczyc na to, ze jutro tu bedzie, bo czasami – bum! Nie ma go. I nie masz nikogo. Hilda, Ugly Betty

góra - 23.09.2013
dół i wyciągi - 03.01.2014

Edytowane przez gosita213
Czas edycji: 2014-05-11 o 10:08
gosita213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-10, 20:24   #68
klara78
Zakorzenienie
 
Avatar klara78
 
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 16 653
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Kurcze co kraj to obyczaj. Z kolei ja słyszałam, że rzepakowy jest wartościowy. Slonecznikowy oczywiście też, ale że nie nadaje się do smażenia.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
klara78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-11, 10:10   #69
gosita213
Zadomowienie
 
Avatar gosita213
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: Blachownia k/Czestochowy
Wiadomości: 1 731
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Hahaha, i zapewne we wszystkim jest trochę prawdy 😃 ja tak naprawdę używam tylko oliwy z oliwek do smażenia, niekiedy z dodatkiem masła, a oleju (słonecznikowego lub innego) do smażenia naleśników i do ciast
__________________
Wiem jak trudno jest znalezc milosc. Kiedy znajdziesz kogos, trzeba korzystac z okazji. Nie mozesz tylko siedziec i liczyc na to, ze jutro tu bedzie, bo czasami – bum! Nie ma go. I nie masz nikogo. Hilda, Ugly Betty

góra - 23.09.2013
dół i wyciągi - 03.01.2014
gosita213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 19:41   #70
Sorbik
Zakorzenienie
 
Avatar Sorbik
 
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 3 245
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Tylko rzepakowy
__________________
Szczęśliwa: 18.08.2013.
Zaręczona: 19.08.2014
Już na zawsze razem: 20.08.2016.


Zapuszczam włosy 56cm---> 70cm


“I have learned to be content in whatever circumstances I am in”.
Sorbik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 01:06   #71
Nonuska
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2014-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 16
Dot.: Jaki olej do smażenia?

W kwestii najzdrowszy - najzdrowsze jest czytanie etykiet Zwykle producent ściśle określa do czego jego olej się nadaje, a do czego nie. Kiedyś była taka zasada oleje na ciepło, oliwa na zimno. Teraz nie jest tak prosto - są mixy oliwy z olejem do smażenia pod nazwą oliwy i wysokorafinowane oleje do sałat. Stąd konieczne jest czytanie etykiet

Osobiście robię tak - oliwę z oliwek mam w domu zawsze. Do sałat, do pesto, do chleba, do caprese, itd. Do smażenia i wszelkiej obróbki termicznej używam oleju słonecznikowego - wydaje mi się, że jest najbardziej uniwersalny, bezsmakowy i bezzapachowy i stosunkowo niedrogi. A ostatnio i tak przerzucam się w większosci przypadków (no przy plackach ziemniaczanych się nie da) na klarowane masło Rzepakowy mi niemożliwie śmierdzi, lniany jest dobry, ale dość charakterystyczny w smaku. Ryżowy i z pestek winogron straszliwie drogi.

Generalnie chyba w jakieś olbrzymie różnice "zdrowotne" nie wierzę, chociaż kiedyś osobiście lekarz polecał mi właśnie ten z pestek winogron. Wierzę w tej kwestii w czytanie etykiet i smak
Nonuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-15, 09:05   #72
Janka_Lempicka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2015-04
Wiadomości: 3
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Hej,

do smażenia najlepsze są oleje w których jest dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, takich które mają wysoką temperaturę dymienia (Tłuszcz który zaczyna dymić traci właściwości odżywcze i tworzą się związki kancerogenne! ), ponadto do smażenia oleje powinny tez być rafinowane!
Rzepakowy wcale nie jest najlepszy do smażenia (a ja przez ostatnie 3 lata używałam tylko tego!). Podobno najlepsze to:
oleje palmowy, kokosowy, ryżowy, oliwa z oliwek.
W ogóle polecam wam super artykuł pod tym względem, ma tez opisane jaki olej do czego.

http://mozgi.pl/na-jakim-tluszczu-najlepiej-smazyc-2A2C
Janka_Lempicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 17:43   #73
wildxrose
Optymistka
 
Avatar wildxrose
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 942
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Ja do smażenia używam tylko rzepakowego - Kujawskiego, a do smażenia jajecznicy używam masła
wildxrose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 20:49   #74
kcal
Raczkowanie
 
Avatar kcal
 
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 159
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Palmowy, oliwa, rzepakowy też daje radę (choć z pierwszego tłoczenia byłoby mi szkoda). Smalec! Jest rewelacyjny, jeśli chodzi o szybkie smażenie w bardzo rozgrzanym tłuszczu. Późno dymi. No i masełko: niezdrowe smażenie jak diabli, ale za to jaki smak
__________________
http://bombakaloryczna.pl/
kcal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 22:58   #75
kamilla80
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2015-05
Wiadomości: 10
Dot.: Jaki olej do smażenia?

używam do smażenia oleju rzepakowego ale kupuję w sklepei ze zdrową żywnościa niefiltrowany
kamilla80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-28, 11:56   #76
Kolor Bzu
Zakorzenienie
 
Avatar Kolor Bzu
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Smażę na oleju rzepakowym- czasami do niektórych potraw uzywam masła zmieszanego z olejem (wtedy się tak nie przypala)
__________________
Mój telefon zna inne wyrazy i inną ortografię. Bardzo za niego przepraszam.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-28, 15:55   #77
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Jaki olej do smażenia?

uzywam glownie oliwy z oliwek. Czasem masla.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-28, 20:22   #78
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Zeby maslo sie nie przypalalo wystarczy dodac troche wody. Skutecznie zapobiega przypalaniu sie masla. Maslo samo w sobie nie jest wcale takie niezdrowe, jest bardzo niezdrowe wtedy jak sie przypali...

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2015-05-28 o 20:25
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-26, 09:46   #79
olaszybka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2016-08
Wiadomości: 2
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
uzywam glownie oliwy z oliwek. Czasem masla.
no to nieźle powodzenia w jedzeniu płynego raka.
na Oliwie NIE MOŻNA smazyć po to jest tłoczona na ZIMNO żeby jeść ją na zimno...
masło tak samo... masło przy kontakcie z dużą temperatura wytwarza tłuszcze trans które są płynnym rakiem! już lepiej masło klarowane..
Smaży się na takich tłuszcach jak SMALEC albo Olej kokosowy! które mają wysokie temperatury dymenia i nie wytwarzają syfu jak oleje roślinne (kokosowy też jest roślinnym ale to wyjątek)
Polecam poczytać jakieś artykuły na temat tego oleju np zdrowyportal.pl
bo widzę u niektórych straszne braki w wiedzy co prowadzi do kalectwa!
olaszybka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-26, 11:27   #80
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Jak by tak było jak piszesz to już dawno by wymarli np. Grecy, Włosi i Hiszpanie. Te strony internetowe typu "...zdrowie" muszą coś pisać i zwrócić na siebie uwagę, bo by ich nikt nie czytał ... Ale czy się w to wierzy... to już inna para butów.
Ja od lat używam tylko i wyłącznie olej z oliwek i jakoś ...raki smażę tylko na patelni
Znam dużo zawodowców kuchennych i też używają oliwkę, więc radzę tu ludzi nie straszyć.

Ps. Smalec 182 *C
Olej słonecznikowy 210*C
Podejrzewam ze ta strona jest twojego autorstwa

Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Czas edycji: 2016-08-26 o 11:41
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-28, 09:59   #81
Bogusia_86
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2015-10
Wiadomości: 254
Dot.: Jaki olej do smażenia?

Ja ostatnio używam oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek.
Bogusia_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2016-10-28 10:59:01


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:45.