|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2005-08-17, 12:10 | #1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
grzyby
wlasnie zadzwonila znajoma z lasow pod zielona gora gdzie sie zatrzymali w drodze do domu, ze jest zatrzesienie grzybow i przywioza mi dzisiaj 2 wieeeeelkie kosze prawdziwkow i moje pytanie: co z grzybow?
na pewno czesc pojdzie do suszenia, czesc zamarynuje, z czesci zrobimy zupe grzybowa, mozliwe ze zrobie tez sos smietanowy z borowikami do wstazek makaronowych - jesli mama sie zgodzi na taka bombe kaloryczna ale pytanie- co jeszcze mozna zrobic |
2005-08-17, 12:58 | #2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2002-09
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 1 104
|
Dot.: grzyby
Jak za dużo ich na raz to zamrozić na później, Dodać do gulaszu, ususzyć na Wigilię będą jak znalazł
|
2005-08-17, 16:56 | #3 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 191
|
Dot.: grzyby
Oczyścić, pokroić, ugotować i zamrozić. Pozniej wykorzystuje takie grzyby do różnych potraw: zupy, pizza, sosy....
__________________
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. |
2005-08-17, 17:36 | #4 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: grzyby
Cytat:
|
|
2005-08-19, 17:18 | #5 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 191
|
Dot.: grzyby
Ugotować na dobre Ale nie solić
__________________
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. |
2005-08-19, 17:26 | #6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 17 072
|
Dot.: grzyby
Zachęcona opowieścią o grzybach, pojechałąm dziś do lasu i ...nic, nawet muchomory nie rosną! Za sucho, przynajmniej u mnie, na Mazurach.A taką miałam ochotę na smażone grzybki.
|
2005-08-28, 22:17 | #7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 134
|
Oryginalne potrawy z grzybów
Zwracam się z prośbą - przejadły mi się już potrawy typu jajecznica z grzybami, zupa grzybowa, szukam oryginalnych przepisów na potrawy z grzybów leśnych( w końcu sezon nadszedł ), czekam na propozycje - dzisiaj były polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
|
2005-08-29, 19:52 | #8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 17 072
|
Dot.: Oryginalne potrawy z grzybów
Pamiętam z dzieciństwa jak moja mama robiła smażone, obtoczone w mące i posolone kapelusze z maślaków,pychota....
|
2005-08-29, 20:19 | #9 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2002-08
Wiadomości: 1 763
|
Dot.: Oryginalne potrawy z grzybów
Mozna grzybami faszerowac inne warzywa, np. pomidory, papryki, cukienie, i zapiec w piekarniku posypane serem zoltym.
|
2005-08-29, 20:55 | #10 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oryginalne potrawy z grzybów
Ja uwielbiam pierogi z kapusta i grzybami
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
2005-09-07, 16:43 | #11 |
Zadomowienie
|
Dot.: Oryginalne potrawy z grzybów
A ja z kolei uwielbiam kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym (najlepszy właśnie ze świeżych kurek). Pycha!!!
|
2005-09-07, 20:05 | #12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 134
|
Dot.: Oryginalne potrawy z grzybów
Agusia - kotlety ziemniaczane??,czy to to samo co placki ziemniaczane?
Jeżeli nie - to poproszę o przepis - tego nie znam. |
2005-09-07, 23:41 | #13 |
Zadomowienie
|
Dot.: Oryginalne potrawy z grzybów
Nie, kotlety ziemniaczane to coś zupełnie innego
Ugotowane ziemniaki ( u mnie tego dużo idzie, jakiś 1 kg) trzeba przekręcić przez maszynkę razem z 2 cebulami. (ewentualnie wystudzić, ale ziemniaki można ugotować też poprzedniego dnia).Później dodać 2 jajka i wsypać trochę soli i pieprzu. Dodać trochę mąki (ok. pół szklanki, ale ogólnie to na oko) i wyrobić ciasto. Jeżeli się będzie mocno kleić można dosypać mąki. (u mnie ogólnie się zawsze mocno kleją).Z gotowego ciasta formuj kotleciki dowolnej wielkości i smaż na oleju lub maśle aż się zarumienią. Ja takie kotlety uwielbiam po prostu. Składniki raczej daję na oko (np. ilość mąki). I najlepiej smakują właśnie z sosem grzybowym |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.