![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Pyszne prawdziwe placki Tortilla!!!
Przepis, który nie może się nie udać, na pyszne placki tortilla:
![]() 2 szkl maki kukurydzianej 1 szkl mąki pszennej 1 łyżka masła sól wody ile zabierze (ok 300 ml) To wszystko zagniatam. ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi (dosyc miekkie). Ciasto dzielimy na małe kawałki i wałkujemy na bardzo cienkie placki. Bron Boże nie piekę tych placków w piekarniku! Należy je smażyć na suchej patelni do momentu aż pojawi sie kilka brązowych plamek na plackach (nie rumienimy ich całkiem bo będą twarde). wychodzi około 8-10 placków, w zależności od wielkości. Do środeczka najlepszy jest kurczaczek usmażony w woku z przyprawą do kuchni tureckiej, lub meksykańskiej (mozna ja dostać w każdym sklepie)+ pomidorki+ ogóreczki+ papryka+ sałata + sos: majonez+ ketchup+ sos chili +sól+ pieprz = pychotka!!! POWODZENIA! ![]() Ps- przepis ten mam z prawdziwej meksykańskiej restauracji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pyszne prawdziwe placki Tortilla!!!
A znacie jakieś inne nadzienia do tortilli???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
brzmi smakowicie, lubie tortile wiec napewno kiedys skorzystam z przepisu i zrobie. piecze sie na calkiem suchej patelni ?? nic a nic oleju nawet kapke?? nie przypali mi to sie??
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
![]()
Szczerze mówiąc ja zawsze robię na suchej patelni. Ale słyszałam że niektórzy smarują patelnie leciutko olejem. Moim zdaniem spróbuj dwóch sposobów i wybierz ten który tobie najbardziej odpowiada. Powodzenia!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Kolejny przepis do wypróbowania..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ja to zawsze robie tak- placki rozwałkowuje bardzo cieniutko i maja duża średnicę. smaże je na dużej patelni, dosyc krótko, bo inaczej będą twarde. One maja po prostu być białe z kilkoma ciemniejszymi plamkami. Najpierw robię z placka rożek, a potem zawartość wkładam do środka. Na pewno sie udadzą!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Musze wkoncu sprobowac zrobic sama te placki, w sklepach sa drogie 8 placów za 15 zł :-/ lub z delecty za 8 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
brzmi smakowicie, chyba wypróbuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
No, tortilla w sklepie kosztuje fortunę! A przecież zrobienie jej w domu jest całkiem proste i na prawdę bardzo tanie. Np opakowanie mąki kukurydzianej to wydatek rzędu 1 złotówki! Nie ma co sie zastanawiać! Trzeba brać się do roboty! Pa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
I co robiliście tą tortille? Jeśli tak to napiszcie jaka wyszła, bo bardzo jestem ciekawa!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
ja powiem szczerze ze tortile mi nie smakuja w ogole - ale w pracy mam same maniaczki tortilowe nic innego nie jedza
![]() A zawijac w nie mozna na co tylko ochota przyjdzie najprostszy sposob to szyneczka, z serkiem, z pomidorami, z zielenina z jakims sosem - to podpatrzylam u dziewczyn z biura - glowna zaleta - szybkie ![]() A co do zawijania - to one to zawijaja troche inaczej niz rozek ale ciezko mi to wytlumaczyc - ale cos jak zawijamy krokiety.
![]() |
#13 |
perfumove love
|
Najlepszą tortille na świecie jadłam, gdy przygotowywał ją pewien przystojny brazylijczyk...
![]() My kupowaliśmy te placki, bo nie chciało nam się ich robić. A co do farszu: czerwona, żółta, zielona surowa papryczka (żeby było kolorowo), cebula, awokado, papryczka chili, pomidory, wszystko drobno pokrojone w kosteczke i doprawione sokiem z cytryny lub limonki (ewentualnie sól do smaku). To w kwestii warzyw. Ja podgrzewałam placki w rozgrzanym piekarniku, posypywałam je startym żółtym serem (tylko trochę). Kiedy placek był już ciepły i lekko chrupiący a ser się stopił, wrzucałam na to tuńczyka z puszki, warzywa (jw.) i zawijałam. Przepychota ![]() ps. aż mi smaku narobiłyście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
i co robiliscie juz te placki? Wyszły?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
brzmi super!!! tez na pewno spróbuje!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Ja zrobiłam te placki z Twojego przepisu i wyszło cudownie
![]() Zrobiłam też ten sos który podalaś, ale jakoś tak dziwnie mi wyszło .... nie macie innego pomysłu na sos ? Będe bardzow wdzięczna za w miare szybką odpowiedz ![]() Ale ogólnie wyszło cudownie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Z tym sosem to jest tak: ja zazwyczaj robie sos tzatziki taki jak do kebaba, ale w oryginalnym przepisie był ten co napisałam i dlatego go tu zamieściłam. Niestety nie mam innego pomysłu na sos do tortilli. Może ktoś inny ma??? Pomóżcie!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
![]()
najlepszy do tortilli jest sos meksykanski, ja kupuje taki w sloiczku bodajze z lowicza albo moze inna firma ale nazywa sie wlasnie meksykanski. Smak jest identyczny jak ten sosik w tortilli z mc'donalda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Szięki za pomytsł z tym sosem meksykańskim! A nie wiecie jak go mozna zrobić w domu? Bo nie ma to jak domowe jedzonko!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ja mam pytanko jak wygląda już upieczony placek?
bo mój chyba po bokach (dokładnie zaznaczyłam strzałkami) jest niedopieczony ![]() poza tym ciasto wyszło mi lepkie i musiałam dodać o wiele więcej mąki p.s. ja dałam kaszke kukurydzianą bo u mnie w sklepach nie ma mąki kukurydzianej... to jest to samo czy nie? bo niestety nie znam się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Droga wizażanko! Twoje ciasto było za rzadkie bo dałas tam kaszy kukurydzianej, która jednak bardzo sie różni od mąki kukurydzianej. Mąka kukurydziana w dotyku jest taka sama jak przenna, tylko kolor ma żółty. A jak widzisz ze placek jest surowy no to jednak jeszcze trzeba go potrzymać minutke dłużej na patelni.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
to u mnie w sklepach babki robiły wielkie oczy jak pytałam czy jest mąka kukurydziana hihi
będe musiała kupić w jakimś supermarkecie w takim razie ![]() p.s. placuszki i tak wyszły świetne... właśnie jem obiadek ![]() do środka dałam: majonez, posypałam przyprawą meksykańską, usmażone piersi kurczaka, ogórek, kapusta pekińska, papryka i pomidorek... pychota ![]() musze jeszcze popracowac tylko nad kształtem koła placuszka hihi ![]() EDIT... dodaje zdjęcie. Jak jem to zwijam w rulonik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
tak tak ja zawsze kupuje w supermarkecie, bo w takich małych to zazwyczaj nie maja! Chyba też zacznę dawać do srodka majonezik, bo nigdy na to nie wpadłam, a przecież majonezik uwielbiam!!! Dzieki!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Dziękuje Noor
![]() poszukam i od razu zapas kupie hihi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Noor -> ja zrobiłam własnie z tym sosem i wyszło genialne. Poprosty pychota !
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
slinka mi cieknie... jak bede miec troszke czasu to wyprobuje na pewno
![]() A mam takie pytanko... zakladajac, ze nie bede karmic calej rodziny, tych plackow bedzie dla mnie za duzo. Mozna cos z nimi zrobic? Hmmm zamrozic? Czy moze od razu lepiej zmniejszyc proporcje...?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.