gastronomia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2017-04-13, 18:45   #1
skazana_na_bluesa
.
 
Avatar skazana_na_bluesa
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112

gastronomia


Wątek zakładam na prośbę znajomych, bo myślą, myślą i wymyślić nie mogą.
Dwie osoby chcą założyć własny biznes. Pomysły są dwa - własna pizzeria albo cukiernio-kawiarnia. Powiedzmy, że na tym pierwszym znają się dobrze, ale w mieście (wojewódzkim) jest spora konkurencja. Z kolei drugi pomysł to coś, czego nie ma jeszcze w mieście, ale mają trochę mniejszą wiedzę. Założenie firmy o tym profilu wiązałoby się ze stworzeniem własnym receptur .

I teraz pytanie, co wybrać:
- pizzerię
- kawiarnię
- połączyć jedno z drugim.

Co w ogóle myślicie o opcji połączenia tego i tego? Zdecydowalibyście się na odwiedzenie takiego miejsca czy wyszlibyście z założenia, że pewnie na niczym się nie znają i stąd ten misz masz? Sama się zastanawiam, czy pizza + dobra kawa + coś słodkiego to dobre połączenie, które przyciągnie klientów.

Będę wdzięczna za wszelkie spostrzeżenia i uwagi.

p.s. proszę nie przenosić tematu na podforum pracowe, bo zależy mi na jak największej ilości odpowiedzi.
__________________
-27,9 kg


Edytowane przez skazana_na_bluesa
Czas edycji: 2017-04-13 o 18:50
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 19:31   #2
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 50 575
Dot.: gastronomia

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
Wątek zakładam na prośbę znajomych, bo myślą, myślą i wymyślić nie mogą.
Dwie osoby chcą założyć własny biznes. Pomysły są dwa - własna pizzeria albo cukiernio-kawiarnia. Powiedzmy, że na tym pierwszym znają się dobrze, ale w mieście (wojewódzkim) jest spora konkurencja. Z kolei drugi pomysł to coś, czego nie ma jeszcze w mieście, ale mają trochę mniejszą wiedzę. Założenie firmy o tym profilu wiązałoby się ze stworzeniem własnym receptur .

I teraz pytanie, co wybrać:
- pizzerię
- kawiarnię
- połączyć jedno z drugim.

Co w ogóle myślicie o opcji połączenia tego i tego? Zdecydowalibyście się na odwiedzenie takiego miejsca czy wyszlibyście z założenia, że pewnie na niczym się nie znają i stąd ten misz masz? Sama się zastanawiam, czy pizza + dobra kawa + coś słodkiego to dobre połączenie, które przyciągnie klientów.

Będę wdzięczna za wszelkie spostrzeżenia i uwagi.

p.s. proszę nie przenosić tematu na podforum pracowe, bo zależy mi na jak największej ilości odpowiedzi.
Pierwsza myśl jaka by mi przyszła do głowy to: "jak coś jest do wszystkiego - to jest do niczego"
Albo Albo...
Postawiłabym na pizzerię, ale zdecydowanie musi być w niej COŚ co przyciągnie klientów. U mnie w mieście jest pizzeria z typowo włoskimi daniami... Właściwie taka knajpka włoska i pizza tam smakuje jak ta, którą jadłam we Włoszech. Do tego mają na zapleczu puzzle, gry planszowe i jak ktoś przychodzi z dzieckiem to dziecko się nie nudzi - typowo włoskie rozwiązanie bo tam we Włoszech często całe familie chadzają na obiadki wielogodzinne.
Jak się nie znają na cukiernictwie to to jest bez sensu trochę. Chyba, że np dadzą włoskie desery w takiej pizzerii np tiramisu czy prawdziwe włoskie lody (nie te z maszyny ) czy coś w ten deseń
Kawa w sumie też we Włoszech mocno popularna więc no czego chcieć więcej Włochy w Polsce Tylko bez jakiś spolszczonych dań typu pizza z kurczakiem

Tylko, że tutaj klientelą nie będą raczej gimnazjaliści czy licealiści czy studenci zamawiający pizzę jak największą jak najtaniej na dowóz do piwska Ceny bym zrobiła odpowiednio średnie - nie za niskie ale też nie za wysokie właśnie aby uniknąć gimbazy a skierować uwagę na randki, związki, rodziny

Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Czas edycji: 2017-04-13 o 19:42
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 19:45   #3
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 18 638
Dot.: gastronomia

Myślę, że połączenie jednego z drugim to kiepski pomysł.
Gdybym chciała iść na kawę, to nie poszłabym do pizzerii. Po pierwsze na kawę wolę atmosferę typowo kawiarnianą. Do kawiarni idę często z koleżanką, chcemy pogadać w spokoju, czasem w kawiarni robiłam jeszcze coś na lapku na zajęcia, czasem kawałek poczytam, ogólnie chcę tam spokoju. A w pizzerii spokoju nie ma, jest głośniej, licealiści po lekcjach, rodzice z dziećmi po kinie i inne takie.

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

I myślę, że pizzeria mimo konkurencji to jednak lepszy pomysł.
Jak patrzę na różnego rodzaju lokale gastronomiczne w moim mieście (miasto wojewódzkie), to kawiarnie mają zdecydowanie najciężej. Przeważają wśród lokali, które się otwierają i niedługo potem zamykają. Oczywiście są takie, które istnieją latami i są też takie, które się otworzyły w ciągu ostatnich kilku lat i mają się dobrze, jednak mimo wszystko trudno nie zauważyć, że tendencja jest na ich niekorzyść.
A w tym przypadku jeszcze ewentualni właściciele średnio się na tym znają, więc już w ogóle.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 19:57   #4
pfffh
Zadomowienie
 
Avatar pfffh
 
Zarejestrowany: 2011-04
Lokalizacja: Dziki Wschód
Wiadomości: 1 975
Dot.: gastronomia

Ja też uwazam ze łączenie pizzerni z kawiarnią to zły pomysł. Osobiście wolałabym iść na kawę do cukiernio-kawiarni, ale skoro Twoi znajomi lepiej znają się na pizzy niech tym się zajmą. Jak robić interes (to mimo konkurencji) taki na ktorym się człowiek zna.
__________________
"Mówimy o Polsce. Tam nic i nigdy nie jest normalne" A. Sapkowski "Narrenturm"
pfffh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 20:01   #5
NattiTt
Wtajemniczenie
 
Avatar NattiTt
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 2 343
Dot.: gastronomia

łączenie to kiepski pomysł
jak idziesz na kawę i ciacho to raczej nie chcesz siedzieć wśród zapachu pizzy, co?
__________________
Nie istnieje nic poza tym, co czujesz

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 20:08   #6
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 50 575
Dot.: gastronomia

Hmmm ale rano na drugie śniadanie kawa + ciacho (oczywiście włoskie a nie jakieś nie wiadomo co plus sernik )
A popołudniu dania włoskie w tym pizza to imho okej pomysł

Ja tam za kawą nie przepadam, ale Włosi to przed pracą siup do baru, pół kubka wody, mocne esspresso na raz, cornetto (rogalik z mnóstwem nadzienia) i heja do roboty Przynajmniej z moich obserwacji tak to wyglądało
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 20:09   #7
eyo
Zakorzenienie
 
Avatar eyo
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 16 988
Dot.: gastronomia

również uważam połączenie za kiepski pomysł - zarówno pizza jak i kawa to dwa mocne tematy pod kątem zapachów i moim zdaniem bardzo się gryzą
poza tym zakładanie biznesu na którym człowiek mało się zna a na dodatek musi wszystko budować od zera to też niezbyt dobry pomysł

jak tak to czytam to już widzę ten koncept za jakiś rok, dwa w Kuchennych Rewolucjach
__________________
...

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-04-13, 20:27   #8
skazana_na_bluesa
.
 
Avatar skazana_na_bluesa
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112
Dot.: gastronomia

Cytat:
Napisane przez NattiTt Pokaż wiadomość
łączenie to kiepski pomysł
jak idziesz na kawę i ciacho to raczej nie chcesz siedzieć wśród zapachu pizzy, co?
o, właśnie! o tym sama nie pomyślałam, a przecież po całym dniu w pizzerii wali się pizzą na kilometr!
Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
również uważam połączenie za kiepski pomysł - zarówno pizza jak i kawa to dwa mocne tematy pod kątem zapachów i moim zdaniem bardzo się gryzą
poza tym zakładanie biznesu na którym człowiek mało się zna a na dodatek musi wszystko budować od zera to też niezbyt dobry pomysł

jak tak to czytam to już widzę ten koncept za jakiś rok, dwa w Kuchennych Rewolucjach
pliz, pani G. to kiepski autorytet. wystarczy popatrzeć, co zrobiła w kilku miejscach i jaki jest efekt x miesięcy po rewolucjach. drrrrrmat :P

padł pomysł połączenia tych konceptów, bo tak nam się kojarzą Włochy. pizza na cienkim cieście, dobra kawa, a później tiramisu na deser. naturalne lody, z włoskimi recepturami też by były. tyle, że faktycznie jedzenie lodów z zapachem pizzy to kiepski pomysł.

właśnie dlatego spojrzenie z innej strony jest potrzebne.
__________________
-27,9 kg

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 20:27   #9
Gloria100
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-02
Wiadomości: 373
Dot.: gastronomia

Bardzo dużo zależy od lokalizacji tej gastronomii, jak daleko od centrum, czy na uboczu,
czy w pobliżu są szkoły, uczelnie czy tylko domy mieszkalne, biura.
I wielkość lokalu.
Znajomi powinni przeanalizować na jakich klientów mogliby liczyć.


Jeśli to miasto wojewódzkie i gdybym miała odpowiednio duży lokal to zrobiłabym coś na kształt sali zabaw dla dzieci z możliwością organizowania przyjęć urodzinowych, komunijnych, chrzcin i innych aby jednocześnie przyjąć kilka grup. Dzieci jest coraz więcej i rodziców chętnych zorganizować coś dla dziecka też przybywa.
18-ki też ludzie w lokalach organizują.
Próbowałabym też coś w cateringu dietetycznym bo też to jest modne i coraz więcej chętnych na gotowe dania warzywno - owocowe.
Gloria100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 20:47   #10
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 50 575
Dot.: gastronomia

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
o, właśnie! o tym sama nie pomyślałam, a przecież po całym dniu w pizzerii wali się pizzą na kilometr!

pliz, pani G. to kiepski autorytet. wystarczy popatrzeć, co zrobiła w kilku miejscach i jaki jest efekt x miesięcy po rewolucjach. drrrrrmat :P

padł pomysł połączenia tych konceptów, bo tak nam się kojarzą Włochy. pizza na cienkim cieście, dobra kawa, a później tiramisu na deser. naturalne lody, z włoskimi recepturami też by były. tyle, że faktycznie jedzenie lodów z zapachem pizzy to kiepski pomysł.

właśnie dlatego spojrzenie z innej strony jest potrzebne.
A lokal jest już wybrany? Może dałoby się oddzielić jakoś część Kawiarniano-cukierniczą od pizzerii?

---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Gloria100 Pokaż wiadomość
Bardzo dużo zależy od lokalizacji tej gastronomii, jak daleko od centrum, czy na uboczu,
czy w pobliżu są szkoły, uczelnie czy tylko domy mieszkalne, biura.
I wielkość lokalu.
Znajomi powinni przeanalizować na jakich klientów mogliby liczyć.


Jeśli to miasto wojewódzkie i gdybym miała odpowiednio duży lokal to zrobiłabym coś na kształt sali zabaw dla dzieci z możliwością organizowania przyjęć urodzinowych, komunijnych, chrzcin i innych aby jednocześnie przyjąć kilka grup. Dzieci jest coraz więcej i rodziców chętnych zorganizować coś dla dziecka też przybywa.
18-ki też ludzie w lokalach organizują.
Próbowałabym też coś w cateringu dietetycznym bo też to jest modne i coraz więcej chętnych na gotowe dania warzywno - owocowe.
No nie powiem - specjaliści w sprawie pizzy będą się zajmować zdrowym jedzeniem? Serio? I może jeszcze nich robią za animatorów dla dzieci w sali zabaw?
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 20:51   #11
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 18 638
Dot.: gastronomia

Cytat:
Napisane przez Gloria100 Pokaż wiadomość
Jeśli to miasto wojewódzkie i gdybym miała odpowiednio duży lokal to zrobiłabym coś na kształt sali zabaw dla dzieci z możliwością organizowania przyjęć urodzinowych, komunijnych, chrzcin i innych aby jednocześnie przyjąć kilka grup. Dzieci jest coraz więcej i rodziców chętnych zorganizować coś dla dziecka też przybywa.
18-ki też ludzie w lokalach organizują.
Próbowałabym też coś w cateringu dietetycznym bo też to jest modne i coraz więcej chętnych na gotowe dania warzywno - owocowe.
Osiemnastka w sali zabaw dla dzieci? Serio?
Catering dietetyczny to chyba pomysł tylko na duże miasto.
Poza tym oni tego nie rozważają. Czyli prawdopodobnie: 1. nie znają się na tym; 2. nie jara ich to.

Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Czas edycji: 2017-04-13 o 20:53
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-04-13, 20:51   #12
Gloria100
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-02
Wiadomości: 373
Dot.: gastronomia

Jeśli ktoś umie przyrządzić dobrą pizzę to i zdrowe jedzenie da radę bo jest łatwiejsze do wykonania.
Kwestia odpowiedniego doboru produktów i przypraw.
Gloria100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 20:55   #13
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 50 575
Dot.: gastronomia

Cytat:
Napisane przez Gloria100 Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś umie przyrządzić dobrą pizzę to i zdrowe jedzenie da radę bo jest łatwiejsze do wykonania.
Kwestia odpowiedniego doboru produktów i przypraw.
Ty wiesz ile kosztuje sama zabaw dla dzieci? Podejrzewam, że sporo więcej niż zwykła knajpka - zresztą w takiej sali zabaw muszą być dodatkowe wymogi spełnione. Do tego, kto według Ciebie ma się zajmować tymi dziećmi podczas urodzin jakiegoś malucha? Pizzermen?
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 21:03   #14
Gloria100
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-02
Wiadomości: 373
Dot.: gastronomia

Jeżeli lokal jest gdzieś na peryferiach albo w miejscu gdzie takich lokali jest sporo w pobliżu to nawet najlepsza pizza czy kawa nie sprzeda się w dużej ilości.
Trzeba zrobić rozeznanie terenu i rynku.

Tak mi się wydaje, że od pizzy ludzie odchodzą na rzecz dań z większa ilością warzyw i owoców.

A na samej kawie i ciastkach to ledwo na zero się wychodzi.
Gloria100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 21:08   #15
skazana_na_bluesa
.
 
Avatar skazana_na_bluesa
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112
Dot.: gastronomia

Cytat:
Napisane przez Gloria100 Pokaż wiadomość
Bardzo dużo zależy od lokalizacji tej gastronomii, jak daleko od centrum, czy na uboczu,
czy w pobliżu są szkoły, uczelnie czy tylko domy mieszkalne, biura.
I wielkość lokalu.
Znajomi powinni przeanalizować na jakich klientów mogliby liczyć.


Jeśli to miasto wojewódzkie i gdybym miała odpowiednio duży lokal to zrobiłabym coś na kształt sali zabaw dla dzieci z możliwością organizowania przyjęć urodzinowych, komunijnych, chrzcin i innych aby jednocześnie przyjąć kilka grup. Dzieci jest coraz więcej i rodziców chętnych zorganizować coś dla dziecka też przybywa.
18-ki też ludzie w lokalach organizują.
Próbowałabym też coś w cateringu dietetycznym bo też to jest modne i coraz więcej chętnych na gotowe dania warzywno - owocowe.
myślę, że catering dietetyczny odpada w przedbiegach. chociaż jakieś sałatki do zjedzenia też wchodzą w rachubę.
sala zabaw dla dzieci... cóż - raczej lokalizacja nie będzie w pobliżu nowo wybudowanych bloków, gdzie jest dużo rodzin z dziećmi... lokalizacja raczej w okolicy uczelni wyższych czy korpo.
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;72865396]A lokal jest już wybrany? Może dałoby się oddzielić jakoś część Kawiarniano-cukierniczą od pizzerii?

---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------


No nie powiem - specjaliści w sprawie pizzy będą się zajmować zdrowym jedzeniem? Serio? I może jeszcze nich robią za animatorów dla dzieci w sali zabaw?[/QUOTE]
rozglądają się za lokalem. biorą pod uwagę różne opcje. zastanawiali się też nad podzieleniem lokalu. tylko kwestia, czy da się to sensownie ogarnąć.

dla jednej z tych osób szczytem zdrowego odżywiania jest pizza z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;72865616]Osiemnastka w sali zabaw dla dzieci? Serio?
Catering dietetyczny to chyba pomysł tylko na duże miasto.
Poza tym oni tego nie rozważają. Czyli prawdopodobnie: 1. nie znają się na tym; 2. nie jara ich to.[/QUOTE]
znać się znają. ale nie jara ich to. a przede wszystkim - są tacy, którzy znają się lepiej, a firm cateringowych ze zdrowym żarciem jest od zatrzęsienia.

Cytat:
Napisane przez Gloria100 Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś umie przyrządzić dobrą pizzę to i zdrowe jedzenie da radę bo jest łatwiejsze do wykonania.
Kwestia odpowiedniego doboru produktów i przypraw.
ja mam wrażenie, że łatwiej jednak zrobić dobrą pizzę. szczególnie jak ktoś pracuje z Włochami od lat.
p.s. sama chętnie poznam sekret na odpowiedni dobór przypraw, bo mam problem ze zmuszaniem się do zdrowego jedzenia.

---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;72865741]Ty wiesz ile kosztuje sama zabaw dla dzieci? Podejrzewam, że sporo więcej niż zwykła knajpka - zresztą w takiej sali zabaw muszą być dodatkowe wymogi spełnione. Do tego, kto według Ciebie ma się zajmować tymi dziećmi podczas urodzin jakiegoś malucha? Pizzermen? [/QUOTE]
popieram. to może być dodatek o którym się pomyśli później. same koszty otwarcia własnej gastronomii są wysokie. sala zabaw to na początek zbędny wydatek.

Cytat:
Napisane przez Gloria100 Pokaż wiadomość
Jeżeli lokal jest gdzieś na peryferiach albo w miejscu gdzie takich lokali jest sporo w pobliżu to nawet najlepsza pizza czy kawa nie sprzeda się w dużej ilości.
Trzeba zrobić rozeznanie terenu i rynku.

Tak mi się wydaje, że od pizzy ludzie odchodzą na rzecz dań z większa ilością warzyw i owoców.

A na samej kawie i ciastkach to ledwo na zero się wychodzi.
mówimy o mieście Wrocław. no i sorry - z mojego doświadczenia wynika, że pizzeria na takich peryferiach, jak ma dobre jedzenie, może robić grubą kasę.
źle ci się wydaje. gdyby się wychodziło ledwo na zero to nikt o zdrowych zmysłach by nie prowadził biznesu, bo by się to zwyczajnie nie opłacało.
__________________
-27,9 kg

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 21:08   #16
Gloria100
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-02
Wiadomości: 373
Dot.: gastronomia

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;72865741]Ty wiesz ile kosztuje sama zabaw dla dzieci? Podejrzewam, że sporo więcej niż zwykła knajpka - zresztą w takiej sali zabaw muszą być dodatkowe wymogi spełnione. Do tego, kto według Ciebie ma się zajmować tymi dziećmi podczas urodzin jakiegoś malucha? Pizzermen? [/QUOTE]

Do zabawiania dzieci zatrudnia się osoby potrafiące to robić.
Studentki pedagogiki na przykład.
Gloria100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 21:26   #17
skazana_na_bluesa
.
 
Avatar skazana_na_bluesa
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112
Dot.: gastronomia

a kto za to zapłaci? szczerze mówiąc, zamiast zatrudnić niańkę dla dzieci, ludzie w gastronomii wolą zatrudnić kolejnego pracownika na kuchnię lub kelnerkę.

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Gloria100 Pokaż wiadomość
[...]
tak czytam twoje posty i zastanawiam się nad jednym... czy pracowałaś kiedykolwiek w gastronomii?
__________________
-27,9 kg

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 21:27   #18
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 50 575
Dot.: gastronomia

Cytat:
Napisane przez Gloria100 Pokaż wiadomość
Do zabawiania dzieci zatrudnia się osoby potrafiące to robić.
Studentki pedagogiki na przykład.
No ale tych dwoje mężczyzn chce otworzyć biznes żeby w nim pracować a nie żeby od początku zatrudniać dodatkowe osoby. Co oni mieliby robić w takim biznesie? Prowadzić księgowość i robić dostawy tylko? Ty wiesz ile kosztuje każdy dodatkowy pracownik? W ogóle wiesz ile kosztuje sama infrastruktura sali zabaw? Bo ja się swojego czasu tym interesowałam i zwykła UŻYWANA, niska dosyć, i podniszczona infrastruktura to koszt min. 100tys. za samą konstrukcję, że już nie wspomnę o innych atrakcjach poza zjeżdżalniami, linami i basenami z piłkami.

Wydaje mi się jednak, że pizzeria wyjdzie o niebo taniej. Pizzeria raczej nie miewa CODZIENNIE klientów dewastujących sprzęt. A byłam w takiej sali zabaw gdzie jeszcze były dodatkowe zabawki takie jak dzieci mają w domu - SZOK, że właściciel tego nie wymienił a były tak zmasakrowane, że to kosmos jakiś. Ale jak codziennie ktoś zdewastuje jakąś zabawkę to weź to później podokupuj...

Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Czas edycji: 2017-04-13 o 21:31
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 21:43   #19
Gloria100
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-02
Wiadomości: 373
Dot.: gastronomia

Pracowałam przez kilka lat na takiej sali imprezowej dla dzieci, organizowałam zabawy ruchowe, tańce, konkursy, teatrzyki kukiełkowe itp.
A zanim dzieci przyszły to pomagałam w przygotowaniu posiłków, dekorowaniu sali/ zmiana dekoracji była częsta w zależności od wieku dzieci, preferencji kolorystycznej, płci, zainteresowań jubilata/ sprzątaniu po imprezie.
Nie było żadnej bogatej infrastruktury.
Imprezy urodzinowe dla dzieci przewidziane na 2-3 godziny, posiłek, tort, wręczanie prezentów, taniec, zabawa, konkursy, pokaz czegoś i momentalnie czas przeznaczony na to zleciał.

Kuchnia przygotowywała też posiłki cateringowe do kilku prywatnych przedszkoli.

Gdybym dzisiaj potrzebowała założyć biznes gastronomiczny to tylko taki bo widziałam, że to jest opłacalne.
Gloria100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-04-13, 21:44   #20
skazana_na_bluesa
.
 
Avatar skazana_na_bluesa
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112
Dot.: gastronomia

no cóż... jeśli taki plac zabaw to 100 tysi to otwarcie pizzerii jest rzeczywiście tańsze.
__________________
-27,9 kg

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 21:49   #21
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 52 423
Dot.: gastronomia

A ja czasami lubię zjeść w jednym miejscu i obiad i potem wypić kawę/zjeść deser, jak np. nie chce mi się łazić po mieści i szukać innej miejscówki.
Co do dietetycznych dań, to u nas w popularnej pizzerii jest np. pizza bezglutenowa.
A kącik dla dzieci, jeśli restauracja przewiduje taki profil (tzn. bardziej rodzinny niż nie wiem, randkowy/imprezowy) to super opcja, bardzo lubię takie rozwiązania.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 21:56   #22
skazana_na_bluesa
.
 
Avatar skazana_na_bluesa
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112
Dot.: gastronomia

kącik zabawowy - tak.
sala zabaw - nie.

pizza bezglutenowa to pewnego rodzaju ryzyko. jeśli pizza jest przygotowywana w tych samych urządzeniach to nie ma pewności, że odrobina czegoś z glutenem się nie dostanie. także tego.
__________________
-27,9 kg

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 21:58   #23
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 52 423
Dot.: gastronomia

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
kącik zabawowy - tak.
sala zabaw - nie.

pizza bezglutenowa to pewnego rodzaju ryzyko. jeśli pizza jest przygotowywana w tych samych urządzeniach to nie ma pewności, że odrobina czegoś z glutenem się nie dostanie. także tego.
Rozumiem. Ja się nie znam, bo takiej nie zamawiam.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 22:03   #24
Gloria100
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-02
Wiadomości: 373
Dot.: gastronomia

Samą kawiarnię gdzie były tylko ciasta, kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, desery miała moja znajoma.
Skorzystała z dofinansowania z Unii, i na wyposażenie lokalu kilkanaście tysięcy i przez rok dostawała na ZUS i coś tam jeszcze.
Lokal niewielki, 6 czteroosobowych stolików, mikroskopijne zaplecze kuchenne z lodówką, zmywarką, kuchenką.
Zwinęła się gdy tylko skończył się czas jaki musiała prowadzić lokal i nie musieć oddawać tej dotacji. Bo to się zupełnie nie opłacało.
Jeszcze gdyby był alkohol to może by się utrzymała.
Według biznesplanu to miało przychodzić dużo klientów bo lokal dobrze położony. A bywało, że sprzedała jedynie kilkanaście kaw dziennie i ze 2 ciastka.
Gloria100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 22:40   #25
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 18 638
Dot.: gastronomia

Cytat:
Napisane przez Gloria100 Pokaż wiadomość
Samą kawiarnię gdzie były tylko ciasta, kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, desery miała moja znajoma.
Skorzystała z dofinansowania z Unii, i na wyposażenie lokalu kilkanaście tysięcy i przez rok dostawała na ZUS i coś tam jeszcze.
Lokal niewielki, 6 czteroosobowych stolików, mikroskopijne zaplecze kuchenne z lodówką, zmywarką, kuchenką.
Zwinęła się gdy tylko skończył się czas jaki musiała prowadzić lokal i nie musieć oddawać tej dotacji. Bo to się zupełnie nie opłacało.
Jeszcze gdyby był alkohol to może by się utrzymała.
Według biznesplanu to miało przychodzić dużo klientów bo lokal dobrze położony. A bywało, że sprzedała jedynie kilkanaście kaw dziennie i ze 2 ciastka.
U mnie była kiedyś taka kawiarnia. Malutka, w centrum, widać, że z dofinansowania, padła po krótkim czasie. I wcale się nie dziwię, większość ludzi nawet nie wiedziała, że tam coś jest, cena kawy powyżej średniej, wystrój hm. "niedopracowany", regularnie próbowałam tam pójść niby pół godziny, godzinę czy dwie po otwarciu, ale było zamknięte. Niczego szczególnego tam nie było.
Ale to nie znaczy, że w ogóle na kawiarni nie można zarobić.
Zresztą w wątku praktycznie wszyscy poparli pizzerię.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 22:53   #26
skazana_na_bluesa
.
 
Avatar skazana_na_bluesa
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112
Dot.: gastronomia

Cytat:
Napisane przez Gloria100 Pokaż wiadomość
Samą kawiarnię gdzie były tylko ciasta, kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, desery miała moja znajoma.
Skorzystała z dofinansowania z Unii, i na wyposażenie lokalu kilkanaście tysięcy i przez rok dostawała na ZUS i coś tam jeszcze.
Lokal niewielki, 6 czteroosobowych stolików, mikroskopijne zaplecze kuchenne z lodówką, zmywarką, kuchenką.
Zwinęła się gdy tylko skończył się czas jaki musiała prowadzić lokal i nie musieć oddawać tej dotacji. Bo to się zupełnie nie opłacało.
Jeszcze gdyby był alkohol to może by się utrzymała.
Według biznesplanu to miało przychodzić dużo klientów bo lokal dobrze położony. A bywało, że sprzedała jedynie kilkanaście kaw dziennie i ze 2 ciastka.
to, że twojej znajomej biznes nie wyszedł, nie oznacza, że prowadzenie kawiarni jest nieopłacalne. serio, ludzie nie prowadzą takich biznesów przez x lat, jeśli wychodzą na zero.

---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ----------

powiedzmy jeszcze jedno - otwarcie każdej firmy może się wiązać z upadkiem. ryzyko jest zawsze brane pod uwagę.
__________________
-27,9 kg

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 23:11   #27
cholernarejestracja
Copyraptor
 
Avatar cholernarejestracja
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 21 283
Dot.: gastronomia

Włoska pizzeria, w której można posiedzieć dłużej i po wszystkim zamówić również kawę i deser - włoskie tiramisu, cantucci, panna cottę, tozzetti, corstaty.

Łatwiejsze do komunikowania marketingowo, spójne. Jeżeli kuchnia nie będzie otwarta, a sama restauracja będzie miła i przytulna, to ludzie będą przychodzili na pizzę, a zostawali jeszcze na deser.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 23:27   #28
Gloria100
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2017-02
Wiadomości: 373
Dot.: gastronomia

Ryzyko upadku jest mniejsze gdy ma się możliwość zastosować plan B w razie niepowodzenia planu A.

Gdyby moja znajoma miała większy lokal z możliwością przygotowywania i przechowywania także innych dań niż desery to miała szansę na sukces, dalsze prosperowanie.
Bo ludzie przychodzili ale chcieli zjeść coś konkretniejszego niż ciastko.
Choćby naleśniki, kanapkę zapiekaną. A na to było za mało miejsca.

Twoi znajomi nie mają jeszcze miejsca na lokal.
Nawet jeśli wypowiedziałoby się tu 1000 osób i wszyscy stawiali na pizzerię to nie znaczy, że im to wyjdzie.
Bo sama pizza to może być za mało aby opłaciło się w to wchodzić.
Im więcej możliwości do zmiany czegoś w menu tym sukces pewniejszy.
Gloria100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 23:43   #29
skazana_na_bluesa
.
 
Avatar skazana_na_bluesa
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112
Dot.: gastronomia

ależ ja nie pytam o to, czy im się będzie opłacało, bo na to ma wiele czynników wpływ. kwestia cen jest istotna, ale orientują się na tyle dobrze w kosztach produkcji, że tego nie musisz brać nawet pod uwagę.

obstawiam też, że koleżanka nie pracowała nigdy w miejscu jak to, które założyła i niekoniecznie wiedziała, ile przykładowo miejsca potrzebuje. nie chce mi się rozwodzić o pierdołach w stylu niezbędnego metrażu do prowadzenia gastronomii, bo obie osoby są zorientowane w temacie. 10 lat doświadczenia zawodowego to wystarczająco dużo, żeby wiedzieć, ile potrzeba miejsca,
czasu czy nakładu finansowego.

---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:41 ----------

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Włoska pizzeria, w której można posiedzieć dłużej i po wszystkim zamówić również kawę i deser - włoskie tiramisu, cantucci, panna cottę, tozzetti, corstaty.

Łatwiejsze do komunikowania marketingowo, spójne. Jeżeli kuchnia nie będzie otwarta, a sama restauracja będzie miła i przytulna, to ludzie będą przychodzili na pizzę, a zostawali jeszcze na deser.
dzięki! myślałam tylko o tiramisu i lodach, z typowych włoskich deserów!
__________________
-27,9 kg

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 23:43   #30
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 50 575
Dot.: gastronomia

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
no cóż... jeśli taki plac zabaw to 100 tysi to otwarcie pizzerii jest rzeczywiście tańsze.
No ja mówię o sali tego typu


Takie 3 poziomowe lub więcej poziomowe konstrukcje kosztują multum kasy...
Oczywiście znajdzie się coś małego 2 poziomowego a nawet 1-poziomowego za jakieś 20 tys. tyle, że ja jako rodzic miałabym poczucie zmarnowanych pieniędzy zabierając dziecko na taką małą atrakcję z jednym basenem, jedną zjeżdżalnią i kilkoma przejściami po linach... Sama bym w coś tak małego i beznadziejnego kasy nie pchała zakładając jako biznes salę zabaw...
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2017-04-19 10:56:21


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:38.