![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Problemy ze snem...
Hej dziewczyny
postanowiłam założyć ten wątek... aby podzielić się swoim problemem (i nie tylko moim bo wiem ze jest nas więcej) i skorzystać z rad innych mamuś.. moja mała nie przesypia całej nocy... skończyła 5 miesięcy od początku tak do 3 miesiąca budziłą sie tylko raz w nocy ok 3 byłam mamą która na nic nie mogła się na nic poskarżyć ![]() ...i jakby to powiedziała moja teściowa ktoś zauroczył mi dziecko ![]() Stefcia budzi się co 3 godziny i chce jeść... albo inaczej chce do piersi (bo karmie piersią) ogólnie nie jest problemowym dzieckiem... budzi sie ok 7.30 je ok 8 później drzemka od 9.30 - 11.30 dwie godziny aktywnosći ok 13.30 - 15.30 drzemka o 17.30 30 - 60 minut drzemki ale tu nie potrafi sama zasnąć tylko chce być lulana... albo przytulana na rękach... ostatnio robi to tatuś a ona takim ważnym wzrokiem patrzy na świat... problemów z wieczornym zaśnieciem też nie mam - kłądę do łozęczka gaszę światło i zasypia czasem po 5 minutach czasem po 20.... nie wiem jaka metodę jaką taktykę obrać... chciałabym abyście opisały swoje doświadczenia.... jak poradziłyście sobie z dziećmi które budzą się w nocy... nie wiem co siedzieje? ząbki dolne juz wyszły... zastanawiam sie moze w nocy poprostu jej sie chce pic? teraz przyjełam metodę rozbudzania czyli gdy zapłącze wstaję karmie biorę do odbicia czasem zmienię pieluszkę odkładam do łozeczka - nie daje smoka - i ona sama zaśnie... wiec nie jest najgorzej... ale czy to madre i skuteczne? czy któraś z Was miała podobnie? Zapraszam mamy do dyskusji st_ella |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problemy ze snem...
stella to jest prawdopodnie skok rozwojowy, poczytaj o tym troszke w necie. NIedlugo przejdzie... w dziwci wchodzi wtedy jakis szatan i zmiana 180 st ale potem wraca do normy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Moja Kaja ma 18 m-cy i od jej urodzenia przespałam tylko 2 noce, gdy była jeszcze malutka i prawie nie śpiąc w dzień musiała to odespać nocą.
Nadal karmię piersią i w nocy budzi się co 1, 2 godz. czasem co 3 godz. Jest ciężko. Niedługo się przeprowadzamy i wtedy odstawię ją od piersi, mam nadzieję, że wtedy będzie przesypiać noce. Moim zdaniem budzi się bardziej z chęci , bycia blisko mamy, no i popicia, bo najeść to sie napewno już nie najada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Moj 8 miesięczny synek chyba jeszcze ani razu nie przespał całej nocy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
moje dziecko mniej wiecej od 4 mca do 9mca budziło sie w nocy co 1h
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W koncu z męzem doszlismy do wniosku, ze tak być nie moze. Postanowilismy go zignorowac drastycznie mówiąc. Spalismy w jednym pokju wszyscy. Pewnej nocy jak juz mi newy wysiadły mąz wyrzucił mnie do drugiego pokoju. Sam został z małym i nie zwracał na niego uwagi. Najpierw odłozył po 1 min płakania, pozniej po 3 min a pozniej po 5. Tak kilka razy. Niestety nie pomagało a mały wręcz go wołała zeby tylko tata przyszedł. trzba było całowicie zignorowac. Mały widział tate ale tata nie szedł jak mały wołał. Brzmi to drastycznie nale wyjscia nie było. Ja w 2 pokju wyłam do poduszki. W kolejna noc uznalismy, ze ja znów ide do 2 pokoju a tata będzie w zasiegu wzroku dziecka ale nie bedzie reagował. Mały sie obudził i płakał przez 20 min po czym zasnał. Po 1 h sie obudził i płakał juz tylko 10 min. Za Trzecim razem tylko kwęknął i zasnał. W kolejna noc doszlismy do wniosku, ze moze on tak płącze bo nas widzi. Przenieslimy jego do 2 pokoju. Jeszcze dwie noce było cięzko ale co raz lepiej a na trzecią noc nie było pobudek ![]() Dziecko potrzebowało swojego pokoju ![]() ![]() czasem drastyczne środki sa najabardziej skuteczne chociaz było bardzo ciezko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
U Kanci pomogło (ale jej zazdrościłam
![]() Pola przestała sie sama budzić w nocy na pierś (karmiona piersią to ważne inaczej zachowują sie dzieci butelkowe inaczej piersiowe) ok 10 m ![]() ![]() ![]() ![]() 8mmadziaa8 miałam podobnie - szalałam ze strachu, ze coś jest nie tak - ok 3 miesiąca sie powoli wyregulowała ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
no wszystko zalezy od dziecka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
nadal zazdroszczę
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bez jaj. taki bobas bedzie coraz bardziej ciekawe swiata jesli spi na dworze i przeciez ladnie spi w nocy ,dobrze je itp to nie widze powodu zeby ja zmuszac do spania. czy wychodzac na spacer mala zasypia i spi caly czas tzn ile porafi spac na dworze ? moze sprobujcie ja klasc wczesniej ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Wtajemniczenie
|
no to trwa on już dwa miesiące
![]() Cytat:
![]() ![]() 8mmadziaa8 nie wiem czy czytałażś jezyk niemowlat.. tamjest jedno fajne łatwy plan dnia tzn... spróbuj kilka dni zorganizować idnetycznie tzn o stałych porach pobódka jedzenie drzemka spacer.... u mnie na poczatku wygladało to tak ze po każdym karmieniu miałam godzine aktywnosći a potem godzina drzemki... i na spacer wychodz z mała właśnie w porze drzemki... myślę ze jeśli ma 2-3 drzemki w dzień po 1,5 godziny to wystarczajaco duzo!!! i tak jak pisza dziewczyny spróbuj kłaść mała wcześńiej spać wtedy bedziesz miała wieczór dla siebie ![]() Kanscia podziwiam ze dałaś radę i wytrzymałąś ![]() i chyba masz racje z tym drugim pokojem ![]() Wasz synek zrozumiał potrzeby rodziców ![]() Cytat:
Patrilla dzięi za opis swoich doswiadczeń po dzisiejszej nocy jestem nie wyspana - i nastepna nasza noc bedzie ok... tzn będę ja cierpliwie karmić... ciekawa sytuacja miaął miejsce wczoraj wieczorem... myślałąm ze małej mało jedzenia ode mnie z piersi i wymysliłam, że mozę ona sie budzi właśnie z głodu bo za mało ma wieczorem jedzenia... wiec dorobiłam 100 ml sztucznego nakarmił ja tatuś... wypiła ok 40 ml... wiec juz wiem ze nie była głodna i mojego pokarmu jej starcza... tata ją odbił ponosiłl na rękach odłozył do łożeczka.. p ochwili zaczęłą płakać... juz pomyślałam ze popsuła sie mała na dobrre,, bo uspypiałą sama... poszzlam do niej wziełam ja na ręce potrzymała m po chwili odłozyłam do łózeczka i zasneła... ...ona chyba musi wieczorem czuc mamę.. od dziś tatus bedzie ja odbijał i kładł spać... zobaczymy ![]() dzięki dziewczny za rady... ![]() i gratulacje dla Was ze sobie poradziłyscie ![]() a jedna z naszych koleżanek wizażanek wypróbowała taka metodę ![]() Edytowane przez st_ella Czas edycji: 2008-10-15 o 10:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
stella no ja po 5 mcach wstawania co 1 h w nocy wyglądałam i czułam się jak zombie
![]() ![]() ![]() w koncu coś musiało zadzialac ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
na drugie mam Irena
|
Cytat:
Cytat:
moja córka im była starsza tym gorzej a ok 10 miesiąca to koszmar pobudka co 1 godz i czas na zabawę w środku nocy na dwie godz próbowałam wszystkiego noszenie lulanie śpiewanie sama piłam melisę ,zostawiałam ją samą potrafiła płakać 2 godz a ja już nie wiedziałam czy to dzień czy noc trwało to jakieś pół roku ,wyglądałam jak cień nie mam żadnej rady należy to przeczekać nie popieram żadnego lulania ,od malutkiego zostawiałam ją samą w łóżeczku i zasypiała bez problemów ale czasami nie było wyjścia ale lulanie nigdy nie pomogło
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Stella ja mam takiego juz całkiem sporego symbionta rodziców kocha równo oboje możemy ja usypiać ale sa fazy ze tylko ma i ma
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
jejq dziewzyny to ja wam wspolczuje takich przerzyc... moja hanka prawie od poczatklu sama spi i od 2 m-ca zycia nie budzi sie zazwyzcaj w nocy (no teraz czasem ale tylko jak jej smoczek wypadnie i ząbkuje) ale to nawet nie ejast wybnudzanie tylko marudzi , stęknie, wsadze smoka i spi dalej A tak to przez jakies 3 m-ce spala cal;e noce, od 19.30 lub 20 do 6.30 lub 7... i jak karmilam piersia to czasem sie budila na cyca, a raczej ja nadgorliwa jej tego cyca wciskalam, bo jakies mialam przeswiadczenie ze dziecko musi jesc w nocy. A potem jak karmilam butla to jak sie przebudzala to jej rboilam melko, potem stwierdzilam ze bez sensu poza tym hanka za duzo tyla wierc w nocy dawlam jej wody az pewnego sdnia poprost jej wcisnelam smojka ityle
![]() ![]() hania spi z nami w pokoju w swoim lozeczku od poczatku, niegdy je nie bralam do lozka naszego. a moze ona ma za duzo bodzcow woklo? moze np masz karuzele i ona ją wkurza, rozprasza...? u nas na watku pierwiosnkow jedna mama miala taki problem, ze dziecko mialo za duzo bodzcow, pozabierala zabawki, karuzele i bylo ok... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Twoja córka śpi cala noc ze smokiem w buzi? Czy tak można?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Niespełna pół roku to nie jest jeszcze wiek, w którym dziecko musi przesypiać noc. Tym bardziej, jak jest karmione piersią - akurat te nocne karmienia są bardzo przydatne dziecku.
Milenka ma 7 miesięcy i też kilka razy je w nocy - ale tak na pół-śpiąco - nie rozbudza się i po zjedzeniu zasypia mocno na nowo. Prawdę mówiąc mnie trudno dokładnie określić ile razy i kiedy ona je - bo ja też praktycznie na śpiąco karmię. Ale średnio 2-3 razy, więc też będzie to m/w co 3 godziny. Ja nie robię z tego problemu. Synek jadł identycznie. Jak miał rok i 3 miesiące to w ciągu 3 nocy oduczyłam go jedzenia w nocy i jednocześnie budzenia się - nie dałam cycka i nic w zamian - budził się w porach karmienia, płakał, ale jak pisałam szybko się tego oduczył i od tego czasu przesypiał całą noc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
nie nie całą noc... spi bez ale jak jej sie cos sni np i zaplacze i widze ze szuka to jej daje, ona go potem, sama wypluwa. RAno hjest bez smoczka. Zazwyczaj jest tak, ze zasypia z nim, jak przyjde sprawdzic czy spi po pol godzinie to juz go nie ma, jesli sie obudzi dajmy na to o 3 to jej daje i np o 6 znow go nie ma. NIe spi calej nocy ze smokiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi się, ze przed snem to raczej dziecko trzeba wyciszyć a nie zmęczyc bo dopiero moze byc histeria.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Hmmm....
To co ja mam powiedzieć? Karmiłam prawie rok (mój synek ma teraz 1,5 roku) i nadal budzi się w nocy na mleko lub kaszkę. Ale miałam podobny problem około 6 m-ca - wrzask w nocy i co godzinę do cyca, więc zaczęłam dokarmiać butelką. Czasami pomagał Viburcol (czopki) ale tylko na początku. Teraz śpimy razem i dzięki temu budzi się tylko raz no czasem 2 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
wiesz kazde dziecko jest inne, ja napisalam zeby sprobowala tak moze akurat na jej corke zadziala tak jak na moją, Nie raz z nią szlaalam przed kąpielą i spala jak zabita potem ale ona zreguly spi cale nocki i nie je w nocy... Oby wam sie udalo a mojej nie odwidzialo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Ojej ale sie przeraziłam jak przeczytałam wasze posty,że dziecku może się wszystko zmienić..Moja niusia ma 12 tyg i w sumie od miesiąca przesypia mi cała noc.O godz.20 kładę ją do łózeczka i ona zasypia sama po 5 min i dopiero po 5 bądz o 6 budzi mnie do jedzenia(karmię butelką) W ciągu dnia tez w miarę dużo śpi(najwięcej na spacerku) bo chyba słuzy jej świeże powietrze
![]() Mam cichą nadzieje,że tak juz pozostanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
st_ella może to tylko chwilowy kryzys ze spaniem? Twoja niunia jest jeszcze mała, a w nocy moze się budzić ze względu, że potrzebuje obecnie w swoim rozwoju jeść w nocy, może potrzebuje przytulić się do mamy do piersi.
Ja niestety problem z budzeniem dziecka w nocy znam az za dobrze. Moja Wika nie należy do spiochów i teorie spania niemowlaka po 20 godzin to w naszym przypadku tylko czyste teorie które zastosowania w praktyce nie miały żadnego. Pamietam, że przez pierwszy rok moja Wika budziła się przez noc co godzine, dwie, najwyzej trzy a ja to praktycznie wcale nie spałam..pomińmy to jak wyglądałam ![]() Po roku przestałam karmić piersią i wtedy mąż do córki wstawał tez. Jak bylismy u lekarza to sie pytałam czy wszystko z nią ok, ale doktorka powiedziała, ze niektóre dzieci tak mają, że się budzą i to wcale nie musi oznaczać nic złego. Próbowalismy róznych sposóbów ale w tym zmeczniu chyba nei do końca bylismy konsekwentni... Teraz moja córeczka ma prawie 3 latka, zdarza się że spi całą noc ale tez bywa, że budzi się raz czy dwa jeszcze. Mam nadzieje, ze niedługo z tego wyrośnie...
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny za wszystkie rady....
![]() mam nadzieje, że te rady wasze pomagają nie tylko mnie ale i innym mamusiom staram sie krytyczniej spojrzec na siebie i na nasz problem spania... myśle ze nie ma... staram sie zawsze tego unikać karuzeli wogóle nie ma.... tzn ma ale schowana uzywaął kilka razy... przed wieczornym snem stefcia ma pusciutkie łózeczko i teraz usypia przy zgaszonym swietle... te bodzce to cenna uwaga podobnie jak wyciszenie dziecka wieczorem... stefcia nie spi ze smokiem... staram sie sama jej go wyjmowac jesli jej nie wypadnie... w dzien staram sie nauczyc ja zasypiania bez smoka... (tak czy inaczej badal pozostaje moja obawa ze sie mocno do niego przyzwyczai) czytałąm ze spanie ze smokiem ma negatywny wpływ na późniejszą wymowe i inne sprawy logopedyczne... marcelina pappaya alien jest w tym racja co piszecie mała chce zjeść lub się napić u nas troche sie zmieniło.... stefcia widać potrzebuje mamy ![]() bo wieczorem lubi gdy przy niej posiedzę i położe rękę na policzku... jest to chwila... ona złapie za palec i widać ze jej dobrze.. ja pochwili uciekam z pokoju a ona sobie sama zasypia... dzis była fajna noc bo stefcia poszła spać już ok 19.30 obudziłą sie o 22.40 i o 4.30.. ta pobudka ostatnia spowodowana byłą zapchanym noskiem.... który jeszczew nocy czyściłyśmy.. zasnela o 5.30 do 7... no ale ten zapchany nosek meczy nas obie... wieczorem juz wiedziaąłmze będziemy miały takie problemy więc rozwiesiłam wilgotne pieluszki w pokoju... mam andzieje ze jak katarek tylko minie ze wszystko wróci do normy... moje pogodzenie się z nieprzespanymi nocami chyba na to wpłyneło ![]() ![]() dzieki dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
moja mala skonczyla dzis tydzien
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
pytanie mam, polka ma 2 tygodnie, powinna przesypiac noce jakos unormalizowane czy jesz ze za duzo wymagam od maluszka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
za duzo wymagasz
![]() jeszcze długo sie będzie budziła najważniejsze abyś zbudowała odpowiedni nastrój i nocą zachowywała sie ja w nocy czyli cichutko ja karm cichutko przewijaj nie mów nic albo cichutko... takie maleństwa nie rozróżniają jeszcze dnia i nocy i ty musisz ja wszystkiego nauczyć... przed nocnym położeniem spać zawsze rób to samo.. i mów dobranoc to nocka pora snu się zbliża... a rano odsłaniaj żaluzje firany zasłony i mów nowy dzień nastał dzień dobry królewno... uśmiechaj sie mów ożywionym tonem... podobno dopiero około pół roku można oczekiwać ze dziecko prześpi noc... a u mnie?? u mnie to chyba zęby dlatego mamy problem ze spaniem... mamy już 3 wyrznięte i dwa następne widać... mam nadzieję ze jak tylko eis te dwa wyrżną to mała da mi pospać... bo od czwartku wracam do pracy ... Edytowane przez st_ella Czas edycji: 2008-11-24 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
ja juz wiem ze moje dziecko to nie mialo problemow ze spaniem jako tako. ono bylo glodne, bo niestety malo pokarmu w piersi
od momentu przejscia na butle plus piers mala jak z zegrakiem sie budzi co 3 godz na jedzenie , pieluszke i zasypia sama... w lozeczku zwyciestwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Hej, ja nadal walczę....
pozwolę sobie przytoczyć posta jednej z koleżanek z forum jak ona sobie poradziła ... ja idę jej tropem Cytat:
jeju jaka ja byłam dla niej nie dobra darła sie w niebogłosy butlę z wodą opędzlowałą jakby chciała mi pokazać "zobacz mamusiu jaka jestem głodna" pierwszy raz godzinę usypiłąm drugi półtorej... przerwy były o 24-1 i od 2 do 3.30 to okresy płaczu... ale za to od 3.30 spała do 7 rano... jesteśmy chyba teraz obie zmeczone ja w pracy z wyrzutami sumienia... .... mam kaca i dziś chciałabym być dla niej miła ale wiem ze to brak konsekwencji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:37.