Smażone lody-jak??pomóżcie!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-02-05, 12:32   #1
kasienkakg
Zadomowienie
 
Avatar kasienkakg
 
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 1 352
Lightbulb

Smażone lody-jak??pomóżcie!!


Dziewczyny pomóżcie jak zrobić smażone lody??
Opisze Wam jak to wyglądało:
1. duuuża kulka waniliowych lodów była chyba obsypana czymś miałym (być może mąką) a na tym gruba skorupka pokruszonych płatków kukurydzianych, prawdopodobnie były one wymieszane z karmelem. Lody były mocno zamrożone. Nie wyczułam w tych płatkach dodatku z orzechów.
2. Na tym leżało ogromne 'sianko" o kolorze miodowym. Jest dobrze widoczne na zdjęciu. Chyba był to karmel,ale jak go zrobić? Pojedyncze niteczki były ostre. i były one ułożone w okrągłe sianko takie gęste. i było słodziutkie. Nie wiem co mogę jeszcze napisać na ten temat żeby Wam coś nasunelo
3. Na talerzu wokół były 2 sosy - jeden biały, słodki, o konsystencji drugiego sosu, nie wiem z czego, drugi-truskawkowy, Na obu były narysowane czekoladowe serduszka
4. do dekoracji uzyto 2 jezyn i kwiatu mleczyka


A teraz pytanie do Was drogie wizazanki - jak zrobić te smażone lody z karmelem????? Były przepyszne, przecudne , rozpływające się w ustach, chrupiące mmmmm niebo w buzi. POMÓŻCIE!!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg S5006516aj.jpg (72,1 KB, 615 załadowań)
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 17:27   #2
madziuuula
Zakorzenienie
 
Avatar madziuuula
 
Zarejestrowany: 2007-02
Lokalizacja: Bdg
Wiadomości: 3 725
GG do madziuuula
Dot.: Smażone lody-jak??pomóżcie!!

Ale mnie zainspirowały te lody

Znalazłam:
Składniki:
0.5l lodów
10 dag m±ki
180 ml mleka
20 ml miodu
1 ³y¿ka oleju sezamowego
1 jajko
1 l oleju roślinnego do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Mąke połączyć z mlekiem, aby otrzymać ciasto dodać jajko, olej i miód. Zmiksować. Uformować lody, odstawiæ do zamrażalnika (musza być bardzo mocno zamrożone). porcje lodów zanurzyć w cieście na 3 sekundy i ułożyć w rondlu lub frytkownicy. Smażyć na głębokim, maksymalnie rozgrzanym oleju do momentu uzyskania
złotego koloru (1-2 min). Odrazu podawać.


albo:
SKLADNIKI:
  • Składniki na 6 porcji
  • 2 litry lodów waniliowych
  • 1 jajko
  • 1 kubek mąki
  • 3/4 kubka wody
  • 1 1/2 kubka bułki tartej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 kubków oleju do głębokiego smażenia



ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Uformować 6 dużych kulek lodów. Wstawić z powrotem do zamrażalnika.
2. Z jajka, mąki i wody zrobić gęste ciasto. Zanurzyć w nim kulki lodów, a następnie obtoczyć je w bułce tartej, zmieszanej z wiórkami kokosowymi (powinna być dość gruba warstwa). Włożyć na kilka minut do zamrażarki.
3. Rozgrzać olej do średniej temperatury. Wkładać po jednej kulce na kilka sekund, aż powierzchnia stanie się złotawa.
4. Podawać natychmiast z polewą karmelową lub świeżymi owocami.
5. Rada: lody powinny być dobrze zmrożone, a olej gorący, żeby smażąc przez kilka sekund zasklepić kokosową powierzchnię.
__________________
[COLOR=blue]Za Tobą szaleje

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 17:41   #3
madziuuula
Zakorzenienie
 
Avatar madziuuula
 
Zarejestrowany: 2007-02
Lokalizacja: Bdg
Wiadomości: 3 725
GG do madziuuula
Dot.: Smażone lody-jak??pomóżcie!!

Dubel
__________________
[COLOR=blue]Za Tobą szaleje

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu

Edytowane przez madziuuula
Czas edycji: 2009-02-05 o 17:43
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 20:28   #4
anka43
Zakorzenienie
 
Avatar anka43
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Wiadomości: 9 535
Dot.: Smażone lody-jak??pomóżcie!!

Te "sianko" jak mówisz to karmel. Robi się go z cukru i na foli aluminiowej rozlewa za pomocą łyżki,miejsce przy miejscu.
__________________
anka43 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-11, 13:40   #5
kasienkakg
Zadomowienie
 
Avatar kasienkakg
 
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 1 352
Dot.: Smażone lody-jak??pomóżcie!!

a mogę dostać dokładniejszą instrukcję jak zrobić to sianko z karmelu?

Aniu- to co napisalas to chyba nie bedzie w kształcie 'gniazdka'. te niteczki karmelu byly cieniutenkie, jak wlosy, nie wiem czy dam rade zrobic takie wylewając łyżką

oj marna ze mnie kucharka
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 07:55   #6
nenowka152900
Zadomowienie
 
Avatar nenowka152900
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: duży pokój;)
Wiadomości: 1 389
Dot.: Smażone lody-jak??pomóżcie!!

jak dobrze zrobisz karmel to uda się zrobić takie niteczki
nenowka152900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 16:25   #7
free..
Zadomowienie
 
Avatar free..
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 1 032
Dot.: Smażone lody-jak??pomóżcie!!

Pozwolę sobie wkleić przepis Bajaderki z forum cincin, bardzo polecam - te lody są przepyszne! Naprawdę warto wypróbować

Smazone lody meksykanskie

Zimne lody otoczone goraca, chrupiaca skorupka. Bardzo prosty deser lecz wymagajacy troche czasu

4 duze galki lodow waniliowych
1 szklanka pokruszonych cornflakes
1 szklanka kokosu lub mieszanki kokosu z posiekanymi orzechami i pokruszonymi herbatnikami
2 jajka
2 lyzki cukru

olej do glebokiego smazenia
sos czekoladowy (niekoniecznie)
bita smietana (niekoniecznie)

Galki lodow uformowac w miare rowne kule i ulozyc na malej blaszce wylozonej papierem woskowym lub folia. Wlozyc do zamrazalnika na co najmniej 2 godziny. W plaskiej misce wymieszac cornflakes z kokosem i dokladnie oblepic ta mieszanka kulki lodow. Zamrozic przez 30 minut. Jajka rozbeltac i lekko ubic z cukrem. Zamoczyc lody w jajku i potem jeszcze raz w suchej mieszance, tak, aby kulki lodow byly bardzo dokladnie oblepione okruszkami. Zamrozic przez godzine. Rozgrzac olej do temperatury 200 st.C w malym, glebokim rondelku i smazyc galki lodow po jednej, przez okolo 1 minute, az skorupka bedzie rumiana i goraca. Podawac natychmiast, polane sosem czekoladowym i udekorowane bita smietana.
free.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-13, 11:50   #8
kasienkakg
Zadomowienie
 
Avatar kasienkakg
 
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 1 352
Dot.: Smażone lody-jak??pomóżcie!!

Cytat:
Napisane przez free.. Pokaż wiadomość
Pozwolę sobie wkleić przepis Bajaderki z forum cincin, bardzo polecam - te lody są przepyszne! Naprawdę warto wypróbować

Smazone lody meksykanskie
....
Ten przepis chyba najbardziej oddaje lody ktore jadlam!!! Tylko byly bez wiorkow kokosowych. SUper! Dzieki za ten przepis
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 11:51   #9
kasienkakg
Zadomowienie
 
Avatar kasienkakg
 
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 1 352
Dot.: Smażone lody-jak??pomóżcie!!

Cytat:
Napisane przez nenowka152900 Pokaż wiadomość
jak dobrze zrobisz karmel to uda się zrobić takie niteczki
A czy moze mi ktos bardziej łopatologicznie wyjasnic jak go zrobić bo mi nie wyszly niteczki tylko takie grubasne
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-14, 17:42   #10
_Lina
Rozeznanie
 
Avatar _Lina
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 701
Dot.: Smażone lody-jak??pomóżcie!!

wklep w google "nitki karmelowe" na pewno wyskoczą jakieś sposoby z tego co kiedyś tam czytałam używają do ich "wytwarzania" trzepaczek bądź widelca
_Lina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-10, 14:08   #11
vivien24
Przyczajenie
 
Avatar vivien24
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 23
Dot.: Smażone lody-jak??pomóżcie!!

Można jeszcze znaleźć jako "włosy anielskie".
__________________


POETA: Spadnę na ciebie deszczem, łabędziem przyfrunę, zaszemrzę, zaszeleszczę...

MUZA: A co, normalnie nie umiesz..?



Vivien
vivien24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.