ALIMENTY jak o nie walczyć? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-20, 07:51   #1
aha
Raczkowanie

Unhappy

ALIMENTY jak o nie walczyć?

Pisałam już podanie o zabezpieczenie alimentów, jednak z sądu przyszło mi pismo,ze mam jeszcze załączyć-cytuję-"FORMALNY WNIOSEK O ZABEZPIECZENIE POPRZEZ PODANIE WYSOKOŚCI ZAROBKÓW OSIĄGNIĘTYCH PRZEZE MNIE I MĘŻA" (no dobrze, ale miesięcznych czy rocznych i czy muszę to udokumentować, bo swoje to mogę, bo wyślę odcinki wypłat i już, ale przecież mąż mi swoich nie udostępni) oraz "PRZEDSTAWIENIE ZESTAWIENIA KOSZTÓW UTRZYMANIA DZIECKA"...i tu też mam pytanie:
- czy mogę wliczyć w to koszty poniesione na wyposażenie mieszkania np.tv, łóżko dla córki, pralka, sofa, fotele itp. Pytam o to dlatego, że wyprowadzając sie od męża nie zabrałam niczego poza ubraniami swoimi i córki, a także odstąpiłam od wniosku o podział majątku, bo tylko ściągnęłabym na siebie spłatę JEGO kredytu.
- czy trzeba wnieść z tym wnioskiem jakąś dodatkową opłatę?

Bardzo proszę bliżej zorientowanych o pomoc, ponieważ mam tylko 7 dni na odpowiedź.
aha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 08:14   #2
b2061242e79199a19ea25d448e737c2153b1403a_5fee6602bf23e
Konto usunięte

Dot.: ALIMENTY jak o nie walczyć?

Cytat:
Napisane przez aha Pokaż wiadomość
Pisałam już podanie o zabezpieczenie alimentów, jednak z sądu przyszło mi pismo,ze mam jeszcze załączyć-cytuję-"FORMALNY WNIOSEK O ZABEZPIECZENIE POPRZEZ PODANIE WYSOKOŚCI ZAROBKÓW OSIĄGNIĘTYCH PRZEZE MNIE I MĘŻA" (no dobrze, ale miesięcznych czy rocznych i czy muszę to udokumentować, bo swoje to mogę, bo wyślę odcinki wypłat i już, ale przecież mąż mi swoich nie udostępni) oraz "PRZEDSTAWIENIE ZESTAWIENIA KOSZTÓW UTRZYMANIA DZIECKA"...i tu też mam pytanie:
- czy mogę wliczyć w to koszty poniesione na wyposażenie mieszkania np.tv, łóżko dla córki, pralka, sofa, fotele itp. Pytam o to dlatego, że wyprowadzając sie od męża nie zabrałam niczego poza ubraniami swoimi i córki, a także odstąpiłam od wniosku o podział majątku, bo tylko ściągnęłabym na siebie spłatę JEGO kredytu.
- czy trzeba wnieść z tym wnioskiem jakąś dodatkową opłatę?

Bardzo proszę bliżej zorientowanych o pomoc, ponieważ mam tylko 7 dni na odpowiedź.
swoje zarobki musisz przedstwaic .co do bylego meza to i tak sad zapyta go o to na rozprawie.albo bedzie chciala zeby przedstawil swoje zarobki sam na jakims potwierdzeniu z pracy czyli wlasnie odcinki wyplat . co pewnie przedluzy sprawe o alimenty ,jesli sam ich nie przedstawi.ja zlozylam zarobki miesieczne mojego bylego tzn. akurat mialam ten komfort ze zdarzylam mu podwedzic 3 takie kwitki .
co do wliczenia kosztow co miesiecznych utrzymania na dziecko jakos nie wydaje mi sie zeby mozna bylo wliczyc to co wymieniasz . wliczasz wszystkie miesieczne wydatki :lekarstwa,ubranie,wyzywi enie,komitet rodzicielski w szkole,buty ,srodki higieny osobistej itp. jak widzisz sa to wydatki miesieczne a wliczenie w to np.sofy jest tutaj absurdalne poniewaz sofy nie kupujesz co miesiac. bo chodzi tu o przedstawienie co miesiecznych podstawowych wydatkow na dziecko na ktore twoj byly powinien lozyc ,ale taka sama sume ktora zasadzi sad ty takze musisz poniesc .
co do oplaty za zlozenie wniosku ,musisz we wniosku napisac ze cytuje ''wnosze o zasadzenie od pozwanego na rzecz maloletniej powodki kosztow procesu wedlug norm przepisowych'' i najlepiej by bylo gdybys jeszcze dopisala ''nadanie wyrokowi natychmiastowej wykonalnosci ''
przynajmniej ja tak pisalam .
na pw moge ci wyslac w wolnej chwili przyklad tego jak ja napisalam kosztorys utrzymania dziecka ..dla przykladu

jak bedziesz chciala wysle ci tez link na strone prawna na ktorej ja zasiegnelam tez informacji.))

Edytowane przez b2061242e79199a19ea25d448e737c2153b1403a_5fee6602bf23e
Czas edycji: 2009-02-20 o 08:26
b2061242e79199a19ea25d448e737c2153b1403a_5fee6602bf23e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 14:07   #3
aha
Raczkowanie

Oczywiście, bardzo proszę o wszystko, cokolwiek mogłoby mi pomóc. Czas nagli

EDIT

I jeszcze mam pytanie czy to zestawienie kosztów mam wysłać w 2 egzemplarzach??

Edytowane przez aha
Czas edycji: 2009-02-20 o 17:19
aha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 17:19   #4
b2061242e79199a19ea25d448e737c2153b1403a_5fee6602bf23e
Konto usunięte

wyslalam )))
b2061242e79199a19ea25d448e737c2153b1403a_5fee6602bf23e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-26, 15:32   #5
aha
Raczkowanie

Nie wiem co było w zażaleniu, bo nie dostałam kopii tego pisma :/ Między innymi dlatego na początku sąd odrzucił jego wniosek, bo nie było egzemplarza dla mnie. Miał dopełnic formalności w ciągu 7 dni, czyli opłacić opłate skarbowa 30 zł i wysłac 2 kopie pisma do sadu. Nie wyrobił sie w tym czasie i sad nie przychylił sie do zażalenia. A tydzień później dostaję pismo, ze się przychylił. Ot tak sobie To co cofnęlismy sie w czasie i wydłużyliśmy siedmiodniowy termin?
Stary 2009-04-26, 21:12   #6
TmargoT
Zakorzenienie

ważne jest,abys zbierała wszystkie rachunki :za dentystę,za leki,lekarzy ,poradnie.
nie wiem,,jak jest z meblami.wydaje i się,że tego sąd może nie wliczyć.

w razie,gdyby ktos miał problem z egzekwowaniem alimentow,prosze pytać.
ja juz przeszłam wszytkie etapy ściągania alimentó od ugody,przez prokuratora i wyrok w zawieszeniu po alimenty od dziadków.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 08:33   #7
JanOstateczny
Przyczajenie

alimenty od dziadków - to jest dopiero konsekwencja

na razie ex mojej partnerki kombinuje jak nie zapłacić - bo mu się uzbierało bardzo niemało.

A ponieważ nie ma w nim odrobiny grzeczności i kultury w komunikacji [o pokorę do syfu jaki narobił, nawet bym go nie podejrzewał] składamy właśnie dwa wnioski do prokuratury.

W kwestii alimentów - ustala się rzeczywiste koszta utrzymania dzieci. Z tego co mówił mi prawnik - nie wliczasz w to siebie, nie wliczasz kredytów na dom a to też może oznaczać, że remont robisz TYLKO na swój koszt. Poprawcie mnie proszę, jeśli się mylę.
JanOstateczny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-27, 10:42   #8
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
ważne jest,abys zbierała wszystkie rachunki :za dentystę,za leki,lekarzy ,poradnie.
n.
a jaki lekarz wystawi ci rachunek ??

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 10:46   #9
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
a jaki lekarz wystawi ci rachunek ??
każdy
PRYWATNY STOMATOLOG,prywatny neurolog,testy alergologiczne ipt.
kazdy rachunek moze być wzięty pod uwagę jesli się udowodni,że do specjalisty jest bardzo długa kolejka i ze wzgledów zdrowotnych nie mozna czekać na panstwowego.

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2009-04-27 o 10:47
Stary 2009-04-27, 11:20   #10
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
każdy
PRYWATNY STOMATOLOG,prywatny neurolog,testy alergologiczne ipt.
kazdy rachunek moze być wzięty pod uwagę jesli się udowodni,że do specjalisty jest bardzo długa kolejka i ze wzgledów zdrowotnych nie mozna czekać na panstwowego.
nie tylko prywatny. Gdy np. leczysz się na NFZ a dopłacasz do znieczulenia, płacisz za dodatkowe badania czy lepszego wypełnienia (w przypadku leczenia stomatologicznego) tez masz prawo dostać dowód wpłaty-KP bądź rachunek.

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 14:00   #11
aha
Raczkowanie

O proszę mam pismo przed sobą. Na samym końcu drobnym druczkiem mamy:
w imieniu RP sad okregowy w... dnia 3marca stwierdza, ze niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w zakresie punktu I oraz poleca wszystkim urzedom i osobom, których to moze dotyczyc, aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to beda prawnie wezwane, udzieliły pomocy. Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne od dnia (nie ma daty)/ natychmiast wykonalne. Tytuł wykonawczy wydano powódce XX.
Tytułem kosztów nadania klauzuli przyznano kwote...(brak)zł
Opłatę kancelaryjną pobrano w kwocie...(brak)zł.

Jesli idzie o zazalenie, to wnioskuje z niego, ze pozwany w ogóle nie chce płacić zabezpieczenia, cyt:
z tresci pisma wynika, ze pozwany kwestionuje postanowienia sadu z dn 3 marca o udzieleniu zabezpieczenia na czas trwania postepowania.
Wobec powyzszego sad potraktował w/w pismo jako zazalenie na postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia.

Jak juz pisałam pozwany miał uzupełnic braki w dokumentacji.
Wezwanie(o uzupełnienie dokumentów) zostało doręczone 19.03. W wyzn terminie, który upłynął 27.03 pozwany nie uzupełnił wskazanych braków.

Czy znajdzie sie ktos na tyle mądry, zeby rozkminic te postanowienia? Bo ja sie poddałam. Najpierw dają klauzule natychmiastowego wykonania, potem przywracają wniosek o zazalenie, który wczesniej odrzucili

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-27, 14:03   #12
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aha Pokaż wiadomość
O proszę mam pismo przed sobą. Na samym końcu drobnym druczkiem mamy:
w imieniu RP sad okregowy w... dnia 3marca stwierdza, ze niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w zakresie punktu I oraz poleca wszystkim urzedom i osobom, których to moze dotyczyc, aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to beda prawnie wezwane, udzieliły pomocy. Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne od dnia (nie ma daty)/ natychmiast wykonalne. Tytuł wykonawczy wydano powódce XX.
Tytułem kosztów nadania klauzuli przyznano kwote...(brak)zł
Opłatę kancelaryjną pobrano w kwocie...(brak)zł.

Jesli idzie o zazalenie, to wnioskuje z niego, ze pozwany w ogóle nie chce płacić zabezpieczenia, cyt:
z tresci pisma wynika, ze pozwany kwestionuje postanowienia sadu z dn 3 marca o udzieleniu zabezpieczenia na czas trwania postepowania.
Wobec powyzszego sad potraktował w/w pismo jako zazalenie na postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia.

Jak juz pisałam pozwany miał uzupełnic braki w dokumentacji.
Wezwanie(o uzupełnienie dokumentów) zostało doręczone 19.03. W wyzn terminie, który upłynął 27.03 pozwany nie uzupełnił wskazanych braków.

Czy znajdzie sie ktos na tyle mądry, zeby rozkminic te postanowienia? Bo ja sie poddałam. Najpierw dają klauzule natychmiastowego wykonania, potem przywracają wniosek o zazalenie, który wczesniej odrzucili
wydaje mi się,że musiał przedstawić jakies stosowne papiery,ktore pozwoliły mu na przedłużenie czasu na odwołanie.

chciałam powiedziec cos dziewczynom,ktore mają prawomocne wyroki sadowe,aby brały odpisy (nie ksero)wyroków,bo w kazdej instytucji żądają orginałów.
jelsi masz komornika zabierze ci ten z klauzulą wykonalnosci,a potem nie bedzie do pokazania w załatwieniu rodzinnego,czy innych rzeczy.
Stary 2009-04-27, 21:36   #13
scatty princess
Zadomowienie

Cytat:
nie wiem,,jak jest z meblami.wydaje i się,że tego sąd może nie wliczyć.

w razie,gdyby ktos miał problem z egzekwowaniem alimentow,prosze pytać.
ja juz przeszłam wszytkie etapy ściągania alimentó od ugody,przez prokuratora i wyrok w zawieszeniu po alimenty od dziadków.
ja sie podepne do tematu . Moze i mi Kochana pomozesz. Jak Ci sie udalo od dziadkow alimenty uzyskac?? I jak wyrok w zawieszeniu??
ja mam od kilku lat przyznane, dlug u komornika rosnie... a ja pieniedzy jak nie widzialam tak nie widze :/
scatty princess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 06:18   #14
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scatty princess Pokaż wiadomość
ja sie podepne do tematu . Moze i mi Kochana pomozesz. Jak Ci sie udalo od dziadkow alimenty uzyskac?? I jak wyrok w zawieszeniu??
ja mam od kilku lat przyznane, dlug u komornika rosnie... a ja pieniedzy jak nie widzialam tak nie widze :/
przede wszystkim musisz miec wyrok alimentacyjny.
jeśli masz cos takiego musisz mieć nałożonego komornika.jeśli masz,a on dalej nie płaci musisz wziąć od komornika zaświadczenie o niemożliwej ściągalności alimentacyjnej.
jesli masz te dokumenty składasz alimentacyjny wniosek w sądzie ,a zamiast męża w papierach wpisujesz dziadków-OBOJE.
w uzasadnieniu podajesz,dlaczego dziadkowie np.
nie masz możliwości ściągnąć alim.,nie przysługują ci z nowego funduszu,bo masz za wysokie dochody,czy drugiego męża,a dziadkowie maja takie dochody...
musisz pamiętać,że jesli nie sa zamożni,to możesz dostac mniej,niż od męża.możesz tak,jak ja udowodnić,że syn widuje się z rodzicami,ma bardzo dobre relacje ,a uniaka płacenia,wiec rodzice niech go zmusza do uregulowania nalezności.

jeśli chodzi owięzienie,nic ci to nie da.możesz tylko zanieść na prokuraturę zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa-o uchylaniu się od płacenia alimentow.
w prokuraturze powiedzą ci ,jak to napisać.
to pomoże ci go postraszyc.jeśli nic nie bedziesz robiła,on nie bedzie się perzejmował.
Stary 2012-10-02, 17:30   #15
BlackRoze
Zadomowienie

witam, dołączam się do wątku, chcę walczyć o wyższe alimenty, ale boję się samej rozprawy, że czegoś braknie
Stary 2012-10-02, 19:10   #16
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackRoze Pokaż wiadomość
witam, dołączam się do wątku, chcę walczyć o wyższe alimenty, ale boję się samej rozprawy, że czegoś braknie
to ci powiedzą w sądzie i przesuną rozprawę
Stary 2012-10-03, 11:03   #17
BlackRoze
Zadomowienie

Cytat:
to ci powiedzą w sądzie i przesuną rozprawę
nie z bardzo uśmiecha mi się brać urlop, na drugą rozprawę, ale jak będzie trzeba..., dziękuję za odpowiedż
Stary 2012-10-03, 14:09   #18
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackRoze Pokaż wiadomość
nie z bardzo uśmiecha mi się brać urlop, na drugą rozprawę, ale jak będzie trzeba..., dziękuję za odpowiedż
samo się nie zrobi
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości