Irlandzkie mamuski - nasze brzuszki i maluszki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-05, 17:05   #1
pakusia86
Zakorzenienie

Irlandzkie mamuski - nasze brzuszki i maluszki

___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.
__) "") __) "") __) "") __) "") __) "") __) "") __) "")
(__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-""

Witam serdecznie w kontynuacji wątku
"Ciąża i poród w Irlandii"

___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.
__) "") __) "") __) "") __) "") __) "") __) "") __) "")
(__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-""

Nasze mamuśki:

Pani z herbatą... (Bożena, Shannon)..........Polina ........................ ur. 18.01.2009, .... 3460g

Kellys...................(Ewelina, 27 l., Dublin)..... Alan ......................... .. ur. 30.01.2009, ....4240 g, 52 cm......Rothunda Hospital Dublin

Smerfetka781.....(Joanna, Ballincolig)........
Aleksandra .............. ur. 19.02.2009

Judy_21..............( Poetlaoise).............. .........
Amelia ....................... ur. 06.04.2009, ....4100 g

Eve1603..............(Ewa, Killarney).................. Alexander Konrad.. ur. 07.05.2009,.... 3980 g, 54 cm

Heksa .................(Joanna, 23l, Balbrigan)..... Ignacy Patryk.......... ur. 12.05.2009,.... 3470 g, 53 cm, ......... Rothunda Hospital Dublin

Pakusia86..........( Paulina, 23l, Dublin)........ Jakub Franciszek... ur. 17.05.2009,..... 3890 g, 51 cm, ........ Rothunda Hospital Dublin

Anek13................... ......................... .............. Olivier Antoni.......... ur. 17.05.2009

Mama Oliwki....( Agnieszka, 28 l., Blackrock).. Oliwia................... ur. 12.06.2009 ..3400 g, 50 cm .......... Maternity Hospital Dublin

Martusia1122
....( Marta, 23 l., Mullingar)......... Nikola...............
ur. 30.06.2009...... 3000 g, 51 cm

Glamourous
.......( Kasia, 29l, Dublin)............
Sonia .................... . ur. 22.07.2009,....3430 g, ...................Holles Street Dublin

Sweet_21 ..............( Arleta, Dublin)............. Bartłomiej................. ur. 29.08.2009, ....2720 g, 50 cm ........ Rontunda

DobraDusza .....( Marta, 26 l., New Ross)..... Piotr................ ....... ur. 01.10.2009...... 3560 g, 50 cm

Sylwiatkoo1....... ( Sylwia, 23l)...................... Nikodem............... .. ur. 02.11.2009,....... 4165 g, 52 cm......... Waterford Hospital

Cider...................... (Patrycja, Wexford)........... Julia...................... ur. 25.12.2009........... 3660 g, 52 cm

Cyprysik...........( Ania, 31 l., Tullamore)........... Emily ...............ur. 07.01.2010 ............3750 kg, 52 cm.. .. Mullingar

Pcynesia....... (Ania, 28 l., Sallins co. Kildare).... Adaś ............... ur. 21.01.2010.......... 3530 g, 53 cm .......... Coombe

Magdalove..... (Magda, 29l., co. Cavan) ........... Gabrysia...........ur. 26.01.2010 .......3400g, 52 cm ...... szpital w Cavan

Elcia.................( Ela, 22 l., Bray)........................ Szymon............. ur. 05.02.2010 ....... 3560 g................ rodzi w : National Materniny Hospital (Dublin)

I oczywiście nasze kochane "brzuchatki":

Syla2311 ..............(Sylwia, 24l., Waterford) ....... t.p. 28.02.2010........... ??????? ........... rodzi w : Waterford

Sajuri06................ (Magda, 25 l., Limerick)........ t.p. 06.04.2010 ...........????????........ rodzi w Materniny Hospital in Limerick

Aga2010 ..............(Agnieszka, Dublin) ............ t.p.12.04.2010........... ??????? ........... rodzi w : Rotudna

Katia25 ......... (Kasia, 28 l. Dublin).....................
t.p. 29.04.2010............ Alan......................... ........ rodzi w : Rothunda

Shamrock1........... ( Monika, 36 l, Navan) ......... t.p. 4.05.2010 .......... Adaś/Gabrysia... rodzi w : Mullingar

Jaszczka ..............(Emilia, 28l., Waterford) ....... t.p. 07.07.2010........... ??????? ........... rodzi w : Waterford

Serduszkoiz.........( imienia brak , 26 l.)...........t.p. 19.07.2010............. ???????.............. rodzi w: Rothunda

Aneczka358 ......... (Ania, 25 l. Dublin)..................... t.p. 20.08.2010............ ??????.................. rodzi w : Rothunda

************************* ************************* ************************* **
************************* ************************* *
************************* ************************* ************************* **

" A ja rosnę i rosnę..."

Mini galeria naszych kochanych pociech.

Oluś______ PIERWSZY TYDZIEŃ _______ 6 MIESIĘCY

Iguś ______ PIERWSZY TYDZIEŃ _______ 6 MIESIĘCY

Kubuś ___PIERWSZY TYDZIEŃ ________ 6 MIESIĘCY

Sonia _____ PIERWSZY TYDZIEŃ ______ 6 MIESIĘCY

Piotruś ___ PIERWSZY TYDZIEŃ

Nikuś _____ PIERWSZY TYDZIEŃ

Julcia _____ PIERWSZY TYDZIEŃ

Oliwia ____ PIERWSZY TYDZIEŃ ______ 6 MIESIĘCY

Emily _____ PIERWSZY TYDZIEŃ

Edytowane przez pakusia86
Czas edycji: 2010-02-22 o 13:29
pakusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 17:15   #2
Eve1603
Zakorzenienie

Dot.: Irlandzkie mamuski - nasze brzuszki i maluszki

.

.

Edytowane przez Eve1603
Czas edycji: 2010-01-05 o 23:35
Eve1603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 17:37   #3
Heksa
Wtajemniczenie

I - Jesteś w ciąży? Rzeczy, których w Ie nie znajdziesz a na pewno się przydadzą :

- Dobre kremy zapobiegające rozstępom.
- Pasta na krwawiące dziąsła
(bo tutaj tylko Colgae z wit.E).
- Środki przeciwbólowe takie jak: "nospa"

- Dobre maści na opuchnięte nogi
- Syrop Prenalen
(dla przeziębionych brzuchatek )

II - Przydatne rzeczy dla maluszków i młodych mam, w które warto zaopatrzyć się w Polsce:

- Kosmetyki firm takich jak Bambino, Hipp
- Śpioszki i półśpiochy
, kaftaniki
- Czapeczki bawełniane z troczkami (tutaj praktycznie nie do kupienia!)
- Masć majerankowa,
super przy katarku
- Frida
(tutejsze gruszki są beznadziejne, kupując Fridę nie zapomnijcie kupić zestawu filtrów zapasowych)
- Pieluszki flanelowe i tetrowe
(są i tutaj ale dużo droższe, więc jeśli macie możliwość albo trochę miejsca w bagażu/przesyłce to kupcie w Pl )
- Tantum Rosa
(niezastąpiony podczas połogu)
- Ciuszki "unisex"
(tutaj występuje ścisły podział na ciuszki chłopięce w błękicie i dziewczęce w różnych odcieniach różu, więc jeśli nie chcecie poznać płci malucha to ciężko będzie tutaj skompletować uniwersalny zestaw ciuchów)
- Czopki viburcol (homeopatyczne, uspakajające, np przy silnym napadzie kolki czy ząbkowaniu, warto mieć na wszelki wypadek)
- LacidoBaby
(lub inny prebiotyk; wspomagają pracę przewodu pokarmowego, dostarcza dobrych bakterii, przy kłopotach z kupkami, nie zaszkodzi a może pomóc)

- Sól fizjologiczna -
super do przemywania oczek; często zalecanach przez okulistów gdy z oczka wypływa ropka. Warto mieć
- Herbatki
(rumiankowa, z kopru włoskiego itp - tutaj co prawda są ale tylko jedna firma i w kwotach astronomicznych, wiec warto zaopatrzyć się w Polsce)
- Środki przeciwgorączkowe takie jak Panadol (Jest tu Paracetamol ale w większości zalecany dopiero od 3 miesiąca)
- Miękka szczoteczka do włosków
- Olejuszka firmy Skarb Matki -
nie każde dziecko rodzi się z ciemieniuszką, ale nasze doświadczenia pokazują że prędzej czy później się ona pojawia. Nie zawsze zwykła oliwka sobie z nią radzi, a tutejszy szampon na ciemieniuszę ma sporo negatywnych opinii - wysusza, nieskuteczny.
- Krem zimowy na buzię - w Irl nie ma dużych mrozów, ale wieje mocny, zimny wiatr, niższa temperatura, wilgotność powietrza - to wszystko sprawia że skóra malucha może się wysuszyć, więc warto do tego nie dopuścić. Ja stosuje krem zimowy firmy Skarb Matki, ale jest on dopiero od 6 miesięcy
- Alantan Plus - super maść na odparzenia! Gdy u Nas się pojawiły to nic nie skutkowało, żadne Sudocremy, Hippy, Bambino. Nic. Dopiero po Alantanie ładnie zeszło.Maści w opakowaniu jest mało więc radzę kupić przynajmniej 2 sztuki
- Cebion - witamina C w kropelkach
- syrop na kaszelek - polski pediatra poradził, żeby kupić na wszelki wypadek, bo tutaj w irl nie ma takich syropów dla maluszków

III - Jakich lekarzy unikać a do jakich warto się udać:

Dublin:

Warto odwiedzić:

ginekolog Monika Antepowicz z Medicusa (USG 80e, ma same pozytywne opinie od naszych forumowiczek)

Lepiej unikać:

ginekolog Andrzeja Mirosława z Medicusa
(opinie różne, przeważają neutralne albo negatywne)

Dr Marek Kapczyński Medicus

Edytowane przez Heksa
Czas edycji: 2010-01-06 o 10:36
Heksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 07:59   #4
pakusia86
Zakorzenienie

DOWIEDZIAŁAŚ SIĘ ŻE JESTEŚ W CIĄŻY??

NIE WIESZ CO TERAZ ROBIĆ? GDZIE SIĘ UDAĆ, CO ZAŁATWIĆ?

KLIKNIJ TUTAJ!!!

JEŚLI PO PRZECZYTANIU ZAWARTYCH TAM INFORMACJI NADAL NIE WIESZ CO ROBIĆ NAPISZ NA FORUM POMOŻEMY

C.D.N.

Czas edycji: 2010-01-06 o 13:56
Stary 2010-01-06, 10:28   #5
cyprysik
Raczkowanie

A czy mogę się dołączyć? Faktem jest że już tyle razy przymierzałam się do REGULARNEGO uczestnictwa w forum ale jakoś mi to nie wychodziło, moze teraz sie uda, w kazdym razie sprobuje
Ja jeszcze nie rozpakowana, nastąpi to chyba jutro (cc) no chyba ze lekarz zmieni zdanie dzis na wizycie, zobaczymy.
Chcialam sie podzielic info ze jesli ktos zamierza przeslac conieco z pl to polecam obecnie firme DPD bo maja promocje na paczki wiec za swoje ktore wazyly 2x30 kg a kartony ogromne zaplacilam w sumie 60 euro, Faktem jest ze paczka musi byc nadana z pl z oddzialu przez firme ale mysle ze zawsze mozna sie dogadac z jakims znajomym a po 5 dniach paczka u nas
cyprysik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 13:14   #6
pakusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cyprysik Pokaż wiadomość
A czy mogę się dołączyć? Faktem jest że już tyle razy przymierzałam się do REGULARNEGO uczestnictwa w forum ale jakoś mi to nie wychodziło, moze teraz sie uda, w kazdym razie sprobuje
Ja jeszcze nie rozpakowana, nastąpi to chyba jutro (cc) no chyba ze lekarz zmieni zdanie dzis na wizycie, zobaczymy.
Chcialam sie podzielic info ze jesli ktos zamierza przeslac conieco z pl to polecam obecnie firme DPD bo maja promocje na paczki wiec za swoje ktore wazyly 2x30 kg a kartony ogromne zaplacilam w sumie 60 euro, Faktem jest ze paczka musi byc nadana z pl z oddzialu przez firme ale mysle ze zawsze mozna sie dogadac z jakims znajomym a po 5 dniach paczka u nas
witamy przeslij mi dane na pw to dopisze cie do listy

Stary 2010-01-06, 14:18   #7
kellysss
Zakorzenienie

Witam na nowiutkim wateczku

ps.. Ja tez rodziłam w Rotundzie , dopisz Pakusiu

Edytowane przez kellysss
Czas edycji: 2010-01-06 o 14:21
kellysss jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-06, 15:30   #8
glamourous
Zakorzenienie

to ja sie dolaczam z lista rzeczy do szpitala

NA POROD

karta ciazowa (jesli szpital ja daje do domu)!!!
koszula ktorej nie zal ci ubrudzic
woda (wprawdzie u nas podawali ale nigdy nie zaszkodzi)
balsam do ust (mi bardzo wysychaly usta...)
jakies przekaski dla osoby towarzyszacej, bo porod moze potrwac
drobne na parking lub taksowke
telefon
aparat (lub tez nie- zaleznie od woli mamy...)

DO SZPITALA DLA MAMY

podklady poporodowe (do kupienia np w Tesco, Bootsie lub Mothercare), ewentualnie duuze podpaski
majtki- kwestia dyskusyjna, jedne wola jednorazowe, inni kupuja tanie majtki bawelniane- kilka par
2-3 koszule nocne z rozcieciem do karmienia (pizamy nie zawsze sie sprawdzaja- ja np musialam miec cewnik przez kilka dni a pizama bylaby utrudnieniem)
szlafrok
kapcie, kalpki pod prysznic
biustonosze do karmienia, wkladki laktacyjne
przybory toaletowe, reczniki
herbatka na laktacje (jesli nie ma sie dostepu do specjalnych mieszanek na laktacje to kupic rumianek i koper wloski)
telefon i ladowarka
jakies przekaski (kolacja w szpitalu jest okolo 17 a jedzenie nieszczegolne wiec warto miec cokolwiek w zapasie)

DLA DZIDZI

pieluszki jednorazowe
chusteczki do pupy
waciki
krem do pupy np Sudocrem lub zwykla wazelina
kilka pieluszek tetrowych
3 kaftaniki lub body do ubrania pod spod
3 pajacyki lub spioszki
skarpetki
rekawiczki- lapki (jesli sie nie ma to sprawdzi sie dodatkowa para skarpetek)
czapeczka
2 kocyki
miekki recznik
nozyczki do paznokci (maluszki rodza sie niekiedy z bardzi dlugimi pazurkami)
ubranko wierzchnie na wyjscie dostosowane do pogody

poza tym potrzebne bedzie ubranko dla mamy na powrot do domu ( liczymy sie z tym ze do figury sprzed porodu wraca sie nie tak od razu- a czesto najlepiej na wyjscie sprawdzaja sie ciuszki ciazowe
fotelik niemowlecy- niech tatusiowie juz wczesniej pocwicza jak je sie prawidlowo montuje w samochodzie zeby w razie czego nie bylo problemow

PAULA A ZDJECIE KTORE DALAS JAKO SONIA 1 TYDZIEN TO JEST NIKODEM- moglabys zmienic? ja jakos nie moglam zaladowac tego imagesharka...
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 15:46   #9
Eve1603
Zakorzenienie

Glam
U Ciebie Nikodem zamiast Soni, a u mnie nie wiadomo kto bo sie otworzyc nie da...

U mnie w szpitalu bylo swietne jedzenie i do wyboru ale oczywiscie mialam swoje owoce i slodycze

Stary 2010-01-06, 15:56   #10
pcynesia
Rozeznanie

Melduje sie w nowej czesci watku
pcynesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 16:02   #11
sylwiatkoo1
Zadomowienie

ja jak zwykle opozniona produkuje sie na starym, a tu juz przeciez nowy funkcjonuje
a dlaczego nie ma zdjatka mojego Nikusia? znaczy sie jest ale jako Sonitka hihihihih.....

Edytowane przez sylwiatkoo1
Czas edycji: 2010-01-06 o 16:04
sylwiatkoo1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-06, 16:16   #12
Katia25
Wtajemniczenie

Ja rowniez melduje sie w nowym watku
Stary 2010-01-06, 16:35   #13
elcia0787
Zakorzenienie

GG do elcia0787

to i ja sie melduje obejzalam zdjecia maluszkow no slicznosci nawet moj TZ sie zainteresowal i mowi jakie maluskie nasze tez takie bedzie?
a u nas pada snieg i jestem cala szczesliwa bo tesknilam za sniegiem i wyciagnelam TZa na krotki spacer ale nie chcial bo jeszcze mnie katar i kaszel meczy i poszlismy pod warunkiem ze czapke zaloze a ja nie cierpie czapek no ale coz czego sie nie robi dla sniezku

a to foteczka
elcia0787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 17:03   #14
pakusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
PAULA A ZDJECIE KTORE DALAS JAKO SONIA 1 TYDZIEN TO JEST NIKODEM- moglabys zmienic? ja jakos nie moglam zaladowac tego imagesharka...
: hahaha: sorki.... nie wiem czemu mi sie pokielbasilo ze to ty wkejalas fote a swoja droga tak patrzylam na to zdjecie i Sonia taka nie podobna do siebie to wyslij mi fotke Soni
paulina.kry@gmail.com

Cytat:
Napisane przez sylwiatkoo1 Pokaż wiadomość
ja jak zwykle opozniona produkuje sie na starym, a tu juz przeciez nowy funkcjonuje
a dlaczego nie ma zdjatka mojego Nikusia? znaczy sie jest ale jako Sonitka hihihihih.....
mala wtopa
Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
Glam
U Ciebie Nikodem zamiast Soni, a u mnie nie wiadomo kto bo sie otworzyc nie da...

U mnie w szpitalu bylo swietne jedzenie i do wyboru ale oczywiscie mialam swoje owoce i slodycze

dalej sie nie laduja?? bo u mnie wyskakuja.

Stary 2010-01-06, 17:13   #15
Eve1603
Zakorzenienie

Pakusia
U mnie juz ok.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-06, 17:22   #16
agnes208
Zakorzenienie

czesc dziewczyny pozwole sie zapisac w nowym watku mimo ze sie nie udzielam to czasem was podczytuje choc dzidzius nawet nie w planach narazie bo nie chce chyba go rodzic tutaj Pozdrawiam was i wszystkiego dobrego w nowym roku
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 17:38   #17
pakusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny pozwole sie zapisac w nowym watku mimo ze sie nie udzielam to czasem was podczytuje choc dzidzius nawet nie w planach narazie bo nie chce chyba go rodzic tutaj Pozdrawiam was i wszystkiego dobrego w nowym roku
witamy

ale tutaj sie fajnie rodzi dzidziusie prawda dziewczyny?
i jakie piekne sie rodza

---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
Pakusia
U mnie juz ok.
to super

Glamus: pozwolilam dodac zdjecie Soni... chyba ze szpitala, jak chcesz inne to mi wyslij na poczte

Czas edycji: 2010-01-06 o 17:43
Stary 2010-01-06, 17:39   #18
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elcia0787 Pokaż wiadomość
to i ja sie melduje obejzalam zdjecia maluszkow no slicznosci nawet moj TZ sie zainteresowal i mowi jakie maluskie nasze tez takie bedzie?
a u nas pada snieg i jestem cala szczesliwa bo tesknilam za sniegiem i wyciagnelam TZa na krotki spacer ale nie chcial bo jeszcze mnie katar i kaszel meczy i poszlismy pod warunkiem ze czapke zaloze a ja nie cierpie czapek no ale coz czego sie nie robi dla sniezku

a to foteczka
Elcia sie toczy po sniegu, a balwanek jakby stal kolo ciebie to moglby ci pozazdroscic okraglego brzuszka a juz zwlaszcza zawartosci

Pakusia wyslalam ci zdjecie na maila, dzieki bardzo
Stary 2010-01-06, 17:44   #19
elcia0787
Zakorzenienie

GG do elcia0787

glam idealnie to ujelas bo teraz to sie tocze doslownie myslalam ze bede latac jak szprycha w ciazy a tu niestety nie mile rozczarownie nie daje rady szybko i zwinnie chodzic ostatnio nawet nie moglam skarpetek zalozyc i sie wkurzalam prawie sie poplakam a ile nawyzywalam w koncu TZ powiedzial ze mi zalozy bo juz chyba nie chcial patrzec jak sie mecze

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-06, 17:50   #20
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pakusia86 Pokaż wiadomość
witamy

ale tutaj sie fajnie rodzi dzidziusie prawda dziewczyny?
i jakie piekne sie rodza

---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

to super
no ba, wyskakuja jak korki z butelek od szampana...
a tak na serio to z tego co slyszalam to jednak lepiej niz w Polsce, chociazby z tego wzgledu ze za przywileje typu znieczulenie zewnatrzoponowe i obecnosc partnera podczas porodu sie nie placi ekstra, polozne sa supermile bez lapowek ani tez oplat dodatkowych...a w polsce z tego co slyszalam mozna sobie "oplacic" prywatna polozna. w irlandii sa bardzo pomocne bez tego...

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
glam idealnie to ujelas bo teraz to sie tocze doslownie myslalam ze bede latac jak szprycha w ciazy a tu niestety nie mile rozczarownie nie daje rady szybko i zwinnie chodzic ostatnio nawet nie moglam skarpetek zalozyc i sie wkurzalam prawie sie poplakam a ile nawyzywalam w koncu TZ powiedzial ze mi zalozy bo juz chyba nie chcial patrzec jak sie mecze
Elcia Elcia wszystkie przez to przeszlysmy, a pod koniec ciazy to wiadomo ze ciezaroweczke latwiej gora przeskoczyc niz obejsc...ja pamietam ze pod koniec to mi Sonia nozki wkladala miedzy kosc biodrowa i zebra - jakos tak zaklinowywala ze ja nawet nog w okolicy kolan nie moglam powycierac po prysznicu...
a wlasnie, pomyslalas juz o znieczulniu? zastanawialas sie nad tym zzo? czy jakie masz przemyslenia na ten temat?
Stary 2010-01-06, 17:57   #21
sylwiatkoo1
Zadomowienie

juupiii moj Nikos nareszcie jako Nikos!!! hihihihih........
elcia- brzuszek tak zamaskowalas ze prawie go nie widac no ale wiadomo, dzidzia potrzebuje ciepelko
sylwiatkoo1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 17:58   #22
Katia25
Wtajemniczenie

Elcia ja tez uwielbiam snieg ale niestety przez ta chorobe nie dam rady sie ruszyc z domku ;(
Nie lam sie kochana jeszcze tylko chwilka i po brzuszku nie bedzie sladu
a tak na marginesie to wcale nie wygladasz jak w koncowce ciazy w tej kurtce
Stary 2010-01-06, 17:59   #23
elcia0787
Zakorzenienie

GG do elcia0787

glam no wlasnie myslam o znieczuleniu zeby skorzystac ale ostatnio byla kolezanka mojej wspollokatorki i mowila ze strasznie przezyla te znieczulenie bo 5 razy jej sie wklowali w kregoslup i miala 5 cienkich rureczek jakis w plecach ale mowila ze za pozno jej podali znieczulenie chyba bo po 5 min juz urodizla takze teraz nie wiem sama czy je brac czy nie boje sie kurcze ze jak beda mi dawac to sie porusze czy cos
Stary 2010-01-06, 18:53   #24
Eve1603
Zakorzenienie

Elcia

nie wiem jakich glupot Ci ta kolezanka naopowiadala Rurki z plecow a jak sie lezy na tych rurkach ??? bzdury... Mialam znieczulenie 3 razy w zyciu i nigdy nie mialam ani rurek, ani problemow z wkluciem, nigdy mnie to nie bolalo i nie mialam problemow "po".

Agnes

A ja Ci powiem, ze NIGDY nie odwazylabym sie rodzic w Polsce - majac oczywiscie na to wplyw

Stary 2010-01-06, 20:38   #25
elcia0787
Zakorzenienie

GG do elcia0787

eve no wlasnie tez sie zdziwilam ze miala rurki bo jak to rodzic z rurkami i nie moc sie oprzec no ale tak opowiadala
Stary 2010-01-06, 21:50   #26
cyprysik
Raczkowanie

Cytat:
miala 5 cienkich rureczek jakis w plecach
No wlasnie ja tez slyszalalm o tych rurkach, niby cienkich ale rurkach mowili o tym w szkole rodzenia ale jakos nikt nie zapytal jak z tym lezec czy siedziec... Wlasnie tego znieczulenia boje sie najbardziej, a to juz jutro, bez odwolania, zobaczymy wiec co mi z tych plecow bedzie wystawac ale podziele sie dopiero za tydzien info bo po cc 5 dni w szpitalu mnie czeka
cyprysik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 22:02   #27
kellysss
Zakorzenienie

Ja tez nie pamietam zadnych rurek?:confused :
Za to ogromna ulge zaraz po załozeniu tego cuda...
Wszystkim go polecam i nie ma sie czego obawiac
bo ja to nawet nie czułam jak mi sie wbijali tymi igłami
przy tych bólach porodowych te igły w kregosłup to pryszcz....
Przy nastepnym dziecku tez bede chciala

OCZYWISCIE PRZY PORODACH EXPRESOWYCH MYSLE ZE NIE KONIECZNE...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-06, 23:08   #28
elcia0787
Zakorzenienie

GG do elcia0787

kellys a to jest jak zastrzyk czy dluzej go podaja
Stary 2010-01-07, 05:32   #29
pakusia86
Zakorzenienie

ja pamietam rureczke... ale ona byla cieniutka i przyklejona wielka tasma wzdluz kregoslupa.... wbijanie igly tez czulam nie bylo to przyjemne ale ulga jaka poczulam pozniej nie do opisania... watpie zeby wbijali kilka rurak ze wzgledu na to ze wbijaja sie w okreslone miejsce, dlatego wykonuje to anestezjolog , osoba do tego uprawniona i znajaca sie na tym....

wiem ze to rurka byla bo pamietam, ze bylo to polaczone z jakims urzadzeniem i sama sobie dozowalam ten epidrual, znaczy kiedy bol sie zaczynal musialam wcisnac taki przycisk i sila woli widzialam ze wychodzi z niego cienka rureczka... pozniej jak wyciagali mi to, to odrywali poprostu ten plaster i mialam darmowa depilacje plecow a rureczki wogole nie czuc i mozna spokojnie lezec
aha nie wiem czy to bylo do tego ale mialam dodatkowa rureczke w rece... no i z tym byl problem bo podczas ostatniej fazy porodu ta igla mi wypadala i krwawilam... rozerwalam sobie troszke dlon bo wbijali mi ja na okraglo a ona sie sila rzeczy ruszlaa, odrywala i krwawila... ale co to bylo to pojecia nie mam

nie ma sie czego bac... a kolezanka ktora miala jakies 5 czy wiecej rureczek chyba nie wie o czym mowi i wyraznie chce Cie nastraszyc... a tu nie ma sie wcale czego bac... bo przy dlugim i bolesnym rozwieraniu jest to zbawienne!!!! przy ekspresowych porodach nie oplaca sie, nie jest to nawet polecane... ale kiedy co kilka godzin idzie po 1 cm to uwierz ze jest to cudo!!!

ja lezalam po zalozeniu tego i dziekowalam temu kto to wymyslil i z usmiechem czekalam na parte

Stary 2010-01-07, 08:03   #30
Katia25
Wtajemniczenie

witam z rana ,co tak pusciutko czyzbyscie jeszcze spaly???

Ja dzis czuje sie ciut ciut lepiej moze nawet zrobie sobie tosta.
Dzis zaczelismy 24 tydzien jeny ale ten czas leci!!!Ani sie obroce bede szla rodzic...
Chyba nie dlugo bede musiala zaczac zakupy dla maluszka bo jeszcze nic nie mam ...

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości