![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Irlandzkie mamuski - nasze brzuszki i maluszki___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-. __) "") __) "") __) "") __) "") __) "") __) "") __) "") (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" Witam serdecznie w kontynuacji wątku "Ciąża i poród w Irlandii" ___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-.___ ("""-. __) "") __) "") __) "") __) "") __) "") __) "") __) "") (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" (__,-"" Nasze mamuśki: Pani z herbatą... (Bożena, Shannon)..........Polina ........................ ur. 18.01.2009, .... 3460g Kellys...................(Ewelina, 27 l., Dublin)..... Alan ......................... .. ur. 30.01.2009, ....4240 g, 52 cm......Rothunda Hospital Dublin Smerfetka781.....(Joanna, Ballincolig)........ Aleksandra .............. ur. 19.02.2009 Judy_21..............( Poetlaoise).............. ......... Amelia ....................... ur. 06.04.2009, ....4100 g Eve1603..............(Ewa, Killarney).................. Alexander Konrad.. ur. 07.05.2009,.... 3980 g, 54 cm Heksa .................(Joanna, 23l, Balbrigan)..... Ignacy Patryk.......... ur. 12.05.2009,.... 3470 g, 53 cm, ......... Rothunda Hospital Dublin Pakusia86..........( Paulina, 23l, Dublin)........ Jakub Franciszek... ur. 17.05.2009,..... 3890 g, 51 cm, ........ Rothunda Hospital Dublin Anek13................... ......................... .............. Olivier Antoni.......... ur. 17.05.2009 Mama Oliwki....( Agnieszka, 28 l., Blackrock).. Oliwia................... ur. 12.06.2009 ..3400 g, 50 cm .......... Maternity Hospital Dublin Martusia1122....( Marta, 23 l., Mullingar)......... Nikola............... ur. 30.06.2009...... 3000 g, 51 cm Glamourous.......( Kasia, 29l, Dublin)............ Sonia .................... . ur. 22.07.2009,....3430 g, ...................Holles Street Dublin Sweet_21 ..............( Arleta, Dublin)............. Bartłomiej................. ur. 29.08.2009, ....2720 g, 50 cm ........ Rontunda DobraDusza .....( Marta, 26 l., New Ross)..... Piotr................ ....... ur. 01.10.2009...... 3560 g, 50 cm Sylwiatkoo1....... ( Sylwia, 23l)...................... Nikodem............... .. ur. 02.11.2009,....... 4165 g, 52 cm......... Waterford Hospital Cider...................... (Patrycja, Wexford)........... Julia...................... ur. 25.12.2009........... 3660 g, 52 cm Cyprysik...........( Ania, 31 l., Tullamore)........... Emily ...............ur. 07.01.2010 ............3750 kg, 52 cm.. .. Mullingar Pcynesia....... (Ania, 28 l., Sallins co. Kildare).... Adaś ............... ur. 21.01.2010.......... 3530 g, 53 cm .......... Coombe Magdalove..... (Magda, 29l., co. Cavan) ........... Gabrysia...........ur. 26.01.2010 .......3400g, 52 cm ...... szpital w Cavan Elcia.................( Ela, 22 l., Bray)........................ Szymon............. ur. 05.02.2010 ....... 3560 g................ rodzi w : National Materniny Hospital (Dublin) I oczywiście nasze kochane "brzuchatki": Syla2311 ..............(Sylwia, 24l., Waterford) ....... t.p. 28.02.2010........... ??????? ........... rodzi w : Waterford Sajuri06................ (Magda, 25 l., Limerick)........ t.p. 06.04.2010 ...........????????........ rodzi w Materniny Hospital in Limerick Aga2010 ..............(Agnieszka, Dublin) ............ t.p.12.04.2010........... ??????? ........... rodzi w : Rotudna Katia25 ......... (Kasia, 28 l. Dublin)..................... t.p. 29.04.2010............ Alan......................... ........ rodzi w : Rothunda Shamrock1........... ( Monika, 36 l, Navan) ......... t.p. 4.05.2010 .......... Adaś/Gabrysia... rodzi w : Mullingar Jaszczka ..............(Emilia, 28l., Waterford) ....... t.p. 07.07.2010........... ??????? ........... rodzi w : Waterford Serduszkoiz.........( imienia brak ![]() Aneczka358 ......... (Ania, 25 l. Dublin)..................... t.p. 20.08.2010............ ??????.................. rodzi w : Rothunda ************************* ************************* ************************* ** ************************* ************************* * ************************* ************************* ************************* ** " A ja rosnę i rosnę..." Mini galeria naszych kochanych pociech. Iguś ______ PIERWSZY TYDZIEŃ _______ 6 MIESIĘCY Kubuś ___PIERWSZY TYDZIEŃ ________ 6 MIESIĘCY Sonia _____ PIERWSZY TYDZIEŃ ______ 6 MIESIĘCY Piotruś ___ PIERWSZY TYDZIEŃ Nikuś _____ PIERWSZY TYDZIEŃ Julcia _____ PIERWSZY TYDZIEŃ Oliwia ____ PIERWSZY TYDZIEŃ ______ 6 MIESIĘCY Emily _____ PIERWSZY TYDZIEŃ
*****— Alen Baxton Edytowane przez pakusia86 Czas edycji: 2010-02-22 o 13:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Irlandzkie mamuski - nasze brzuszki i maluszki
.
![]() ![]() ![]() .
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Eve1603 Czas edycji: 2010-01-05 o 23:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
I - Jesteś w ciąży? Rzeczy, których w Ie nie znajdziesz a na pewno się przydadzą :
- Dobre kremy zapobiegające rozstępom. - Pasta na krwawiące dziąsła (bo tutaj tylko Colgae z wit.E). - Środki przeciwbólowe takie jak: "nospa" - Dobre maści na opuchnięte nogi - Syrop Prenalen (dla przeziębionych brzuchatek ) II - Przydatne rzeczy dla maluszków i młodych mam, w które warto zaopatrzyć się w Polsce: - Kosmetyki firm takich jak Bambino, Hipp - Śpioszki i półśpiochy, kaftaniki - Czapeczki bawełniane z troczkami (tutaj praktycznie nie do kupienia!) - Masć majerankowa, super przy katarku - Frida (tutejsze gruszki są beznadziejne, kupując Fridę nie zapomnijcie kupić zestawu filtrów zapasowych) - Pieluszki flanelowe i tetrowe (są i tutaj ale dużo droższe, więc jeśli macie możliwość albo trochę miejsca w bagażu/przesyłce to kupcie w Pl ![]() - Tantum Rosa (niezastąpiony podczas połogu) - Ciuszki "unisex" (tutaj występuje ścisły podział na ciuszki chłopięce w błękicie i dziewczęce w różnych odcieniach różu, więc jeśli nie chcecie poznać płci malucha to ciężko będzie tutaj skompletować uniwersalny zestaw ciuchów) - Czopki viburcol (homeopatyczne, uspakajające, np przy silnym napadzie kolki czy ząbkowaniu, warto mieć na wszelki wypadek) - LacidoBaby (lub inny prebiotyk; wspomagają pracę przewodu pokarmowego, dostarcza dobrych bakterii, przy kłopotach z kupkami, nie zaszkodzi a może pomóc) - Sól fizjologiczna - super do przemywania oczek; często zalecanach przez okulistów gdy z oczka wypływa ropka. Warto mieć - Herbatki (rumiankowa, z kopru włoskiego itp - tutaj co prawda są ale tylko jedna firma i w kwotach astronomicznych, wiec warto zaopatrzyć się w Polsce) - Środki przeciwgorączkowe takie jak Panadol (Jest tu Paracetamol ale w większości zalecany dopiero od 3 miesiąca) - Miękka szczoteczka do włosków - Olejuszka firmy Skarb Matki - nie każde dziecko rodzi się z ciemieniuszką, ale nasze doświadczenia pokazują że prędzej czy później się ona pojawia. Nie zawsze zwykła oliwka sobie z nią radzi, a tutejszy szampon na ciemieniuszę ma sporo negatywnych opinii - wysusza, nieskuteczny. - Krem zimowy na buzię - w Irl nie ma dużych mrozów, ale wieje mocny, zimny wiatr, niższa temperatura, wilgotność powietrza - to wszystko sprawia że skóra malucha może się wysuszyć, więc warto do tego nie dopuścić. Ja stosuje krem zimowy firmy Skarb Matki, ale jest on dopiero od 6 miesięcy - Alantan Plus - super maść na odparzenia! Gdy u Nas się pojawiły to nic nie skutkowało, żadne Sudocremy, Hippy, Bambino. Nic. Dopiero po Alantanie ładnie zeszło.Maści w opakowaniu jest mało więc radzę kupić przynajmniej 2 sztuki - Cebion - witamina C w kropelkach - syrop na kaszelek - polski pediatra poradził, żeby kupić na wszelki wypadek, bo tutaj w irl nie ma takich syropów dla maluszków III - Jakich lekarzy unikać a do jakich warto się udać: Dublin: Warto odwiedzić: ginekolog Monika Antepowicz z Medicusa (USG 80e, ma same pozytywne opinie od naszych forumowiczek) Lepiej unikać: ginekolog Andrzeja Mirosława z Medicusa (opinie różne, przeważają neutralne albo negatywne) Dr Marek Kapczyński Medicus Edytowane przez Heksa Czas edycji: 2010-01-06 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
DOWIEDZIAŁAŚ SIĘ ŻE JESTEŚ W CIĄŻY?? NIE WIESZ CO TERAZ ROBIĆ? GDZIE SIĘ UDAĆ, CO ZAŁATWIĆ? KLIKNIJ TUTAJ!!! JEŚLI PO PRZECZYTANIU ZAWARTYCH TAM INFORMACJI NADAL NIE WIESZ CO ROBIĆ NAPISZ NA FORUM ![]() C.D.N. ![]() Edytowane przez pakusia86 Czas edycji: 2010-01-06 o 13:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A czy mogę się dołączyć?
![]() ![]() Ja jeszcze nie rozpakowana, nastąpi to chyba jutro (cc) no chyba ze lekarz zmieni zdanie dzis na wizycie, zobaczymy. Chcialam sie podzielic info ze jesli ktos zamierza przeslac conieco z pl to polecam obecnie firme DPD bo maja promocje na paczki wiec za swoje ktore wazyly 2x30 kg a kartony ogromne zaplacilam w sumie 60 euro, Faktem jest ze paczka musi byc nadana z pl z oddzialu przez firme ale mysle ze zawsze mozna sie dogadac z jakims znajomym a po 5 dniach paczka u nas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ps.. Ja tez rodziłam w Rotundzie , dopisz Pakusiu ![]() Edytowane przez kellysss Czas edycji: 2010-01-06 o 14:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
to ja sie dolaczam z lista rzeczy do szpitala
NA POROD karta ciazowa (jesli szpital ja daje do domu)!!! koszula ktorej nie zal ci ubrudzic woda (wprawdzie u nas podawali ale nigdy nie zaszkodzi) balsam do ust (mi bardzo wysychaly usta...) jakies przekaski dla osoby towarzyszacej, bo porod moze potrwac drobne na parking lub taksowke telefon aparat (lub tez nie- zaleznie od woli mamy...) DO SZPITALA DLA MAMY podklady poporodowe (do kupienia np w Tesco, Bootsie lub Mothercare), ewentualnie duuze podpaski majtki- kwestia dyskusyjna, jedne wola jednorazowe, inni kupuja tanie majtki bawelniane- kilka par 2-3 koszule nocne z rozcieciem do karmienia (pizamy nie zawsze sie sprawdzaja- ja np musialam miec cewnik przez kilka dni a pizama bylaby utrudnieniem) szlafrok kapcie, kalpki pod prysznic biustonosze do karmienia, wkladki laktacyjne przybory toaletowe, reczniki herbatka na laktacje (jesli nie ma sie dostepu do specjalnych mieszanek na laktacje to kupic rumianek i koper wloski) telefon i ladowarka jakies przekaski (kolacja w szpitalu jest okolo 17 a jedzenie nieszczegolne wiec warto miec cokolwiek w zapasie) DLA DZIDZI pieluszki jednorazowe chusteczki do pupy waciki krem do pupy np Sudocrem lub zwykla wazelina kilka pieluszek tetrowych 3 kaftaniki lub body do ubrania pod spod 3 pajacyki lub spioszki skarpetki rekawiczki- lapki (jesli sie nie ma to sprawdzi sie dodatkowa para skarpetek) czapeczka 2 kocyki miekki recznik nozyczki do paznokci (maluszki rodza sie niekiedy z bardzi dlugimi pazurkami) ubranko wierzchnie na wyjscie dostosowane do pogody poza tym potrzebne bedzie ubranko dla mamy na powrot do domu ( liczymy sie z tym ze do figury sprzed porodu wraca sie nie tak od razu- a czesto najlepiej na wyjscie sprawdzaja sie ciuszki ciazowe ![]() fotelik niemowlecy- niech tatusiowie juz wczesniej pocwicza jak je sie prawidlowo montuje w samochodzie zeby w razie czego nie bylo problemow PAULA A ZDJECIE KTORE DALAS JAKO SONIA 1 TYDZIEN TO JEST NIKODEM- moglabys zmienic? ja jakos nie moglam zaladowac tego imagesharka... |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Glam
U Ciebie Nikodem zamiast Soni, a u mnie nie wiadomo kto bo sie otworzyc nie da... U mnie w szpitalu bylo swietne jedzenie i do wyboru ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
ja jak zwykle opozniona
![]() ![]() a dlaczego nie ma zdjatka mojego Nikusia? znaczy sie jest ale jako Sonitka ![]() Edytowane przez sylwiatkoo1 Czas edycji: 2010-01-06 o 16:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ja rowniez melduje sie w nowym watku
![]()
#13 |
Zakorzenienie
|
to i ja sie melduje
![]() ![]() a u nas pada snieg i jestem cala szczesliwa bo tesknilam za sniegiem i wyciagnelam TZa na krotki spacer ale nie chcial bo jeszcze mnie katar i kaszel meczy i poszlismy pod warunkiem ze czapke zaloze a ja nie cierpie czapek no ale coz czego sie nie robi dla sniezku ![]() a to foteczka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() paulina.kry@gmail.com Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
dalej sie nie laduja?? bo u mnie wyskakuja.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
czesc dziewczyny pozwole sie zapisac w nowym watku mimo ze sie nie udzielam to czasem was podczytuje choc dzidzius nawet nie w planach narazie bo nie chce chyba go rodzic tutaj Pozdrawiam was i wszystkiego dobrego w nowym roku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale tutaj sie fajnie rodzi dzidziusie ![]() ![]() i jakie piekne sie rodza ![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- to super Glamus: pozwolilam dodac zdjecie Soni... chyba ze szpitala, jak chcesz inne to mi wyslij na poczte ![]()
*****— Alen Baxton Edytowane przez pakusia86 Czas edycji: 2010-01-06 o 17:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pakusia wyslalam ci zdjecie na maila, dzieki bardzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
glam idealnie to ujelas bo teraz to sie tocze doslownie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak na serio to z tego co slyszalam to jednak lepiej niz w Polsce, chociazby z tego wzgledu ze za przywileje typu znieczulenie zewnatrzoponowe i obecnosc partnera podczas porodu sie nie placi ekstra, polozne sa supermile bez lapowek ani tez oplat dodatkowych...a w polsce z tego co slyszalam mozna sobie "oplacic" prywatna polozna. w irlandii sa bardzo pomocne bez tego... ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
a wlasnie, pomyslalas juz o znieczulniu? zastanawialas sie nad tym zzo? czy jakie masz przemyslenia na ten temat? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
juupiii
![]() ![]() elcia- brzuszek tak zamaskowalas ze prawie go nie widac ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Elcia ja tez uwielbiam snieg ale niestety przez ta chorobe nie dam rady sie ruszyc z domku ;(
Nie lam sie kochana jeszcze tylko chwilka i po brzuszku nie bedzie sladu ![]() a tak na marginesie to wcale nie wygladasz jak w koncowce ciazy w tej kurtce ![]()
#23 |
Zakorzenienie
|
glam no wlasnie myslam o znieczuleniu zeby skorzystac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Elcia
![]() ![]() ![]() ![]() Agnes A ja Ci powiem, ze NIGDY nie odwazylabym sie rodzic w Polsce - majac oczywiscie na to wplyw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
eve no wlasnie tez sie zdziwilam ze miala rurki bo jak to rodzic z rurkami i nie moc sie oprzec no ale tak opowiadala
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
No wlasnie ja tez slyszalalm o tych rurkach, niby cienkich ale rurkach
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja tez nie pamietam zadnych rurek?
![]() ![]() ![]() Za to ogromna ulge zaraz po załozeniu tego cuda... Wszystkim go polecam i nie ma sie czego obawiac bo ja to nawet nie czułam jak mi sie wbijali tymi igłami przy tych bólach porodowych te igły w kregosłup to pryszcz.... Przy nastepnym dziecku tez bede chciala ![]() OCZYWISCIE PRZY PORODACH EXPRESOWYCH MYSLE ZE NIE KONIECZNE... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
kellys a to jest jak zastrzyk czy dluzej go podaja
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
ja pamietam rureczke... ale ona byla cieniutka i przyklejona wielka tasma wzdluz kregoslupa.... wbijanie igly tez czulam nie bylo to przyjemne ale ulga jaka poczulam pozniej nie do opisania... watpie zeby wbijali kilka rurak ze wzgledu na to ze wbijaja sie w okreslone miejsce, dlatego wykonuje to anestezjolog , osoba do tego uprawniona i znajaca sie na tym....
wiem ze to rurka byla bo pamietam, ze bylo to polaczone z jakims urzadzeniem i sama sobie dozowalam ten epidrual, znaczy kiedy bol sie zaczynal musialam wcisnac taki przycisk i sila woli widzialam ze wychodzi z niego cienka rureczka... pozniej jak wyciagali mi to, to odrywali poprostu ten plaster i mialam darmowa depilacje plecow ![]() ![]() aha nie wiem czy to bylo do tego ale mialam dodatkowa rureczke w rece... no i z tym byl problem bo podczas ostatniej fazy porodu ta igla mi wypadala i krwawilam... ![]() ![]() nie ma sie czego bac... a kolezanka ktora miala jakies 5 czy wiecej rureczek chyba nie wie o czym mowi i wyraznie chce Cie nastraszyc... a tu nie ma sie wcale czego bac... bo przy dlugim i bolesnym rozwieraniu jest to zbawienne!!!! przy ekspresowych porodach nie oplaca sie, nie jest to nawet polecane... ale kiedy co kilka godzin idzie po 1 cm to uwierz ze jest to cudo!!! ![]() ja lezalam po zalozeniu tego i dziekowalam temu kto to wymyslil i z usmiechem czekalam na parte ![]()
#30 |
Wtajemniczenie
|
witam z rana ,co tak pusciutko czyzbyscie jeszcze spaly???
Ja dzis czuje sie ciut ciut lepiej moze nawet zrobie sobie tosta. Dzis zaczelismy 24 tydzien jeny ale ten czas leci!!!Ani sie obroce bede szla rodzic... Chyba nie dlugo bede musiala zaczac zakupy dla maluszka bo jeszcze nic nie mam ...
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:47.