|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2010-09-04, 19:01 | #1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 221
|
Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
Czy ziemniaki do takiej zapiekanki dajemy surowe czy ugotowane? Moglby ktos podac fajny przepis sprawdzony na taka zapiekanke ( bez koniecznosci zakupu sosu z torebki).?
|
2010-09-04, 19:30 | #2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 134
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
No to ja odpowiem co widziałam u mamy całkiem surowe robia się baaardzo dłuuuugo. Szału można dostać czekając aż to to zmięknie i będzie upieczone :/, tak więc zawsze kroimy w grube plastry i trochę obgotowujemy, tak na półtwardo - wtedy ten czas przygotowania jest normalny
__________________
|
2010-09-05, 10:09 | #3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 6 589
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
Radzę dać gotowane bo z surowych bardzo długo się robi
---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Mogę polecic mój przepis :http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2507 |
2010-09-05, 11:36 | #4 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 1 296
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
możesz ugotować ziemniaki dzień wcześniej wieczorem, ostygną i następnego dnia pokroisz w plasterki, a jak nie, to kroisz grube plastry i gotujesz na pół twardo potem sos i czekasz tylko, aż się ładnie zapiecze, 30min powinno wystarczyć
zapiekanka z surowych ziemniaków to jakieś... 2-3 h pieczenia praktycznie do takiej zapiekanki możesz dać wszystko, co lubisz - warzywa, boczek, podsmażoną cebulę, ser żółty a nawet pleśniowy Edytowane przez riliana Czas edycji: 2010-09-05 o 11:37 |
2010-09-05, 12:30 | #5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
Gotowane lub podgotowane.
Najprosciej robic zapiekanke jak zostana Ci ugutowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Wtedy mozna latwo zrobic smaczne i atrakcyjne danie. A do ziemniakow mozna wszystko dodawac - miesko, kielbase w plastry, boczek, cebule, czosnek, papryke, przyprawy, bialy ser, zolty ser, polac smietana. Z przypraw pasuje curry, papryka, ziola prowansalskie, majeranek, wegeta itp. Mozesz kupic tez gotowa przyprawe do ziemniakow. |
2010-09-05, 20:37 | #6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: z zaskoczenia
Wiadomości: 3 428
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
Polecam najprostszą zapiekankę tzn. ziemniaki, cebula, kiełbasa i/lub boczek (wszystko w plasterkach, układane warstwowo), sól i pieprz. w naczyniu żaroodpornym przykryte folią aluminiową piecze się godzinkę. Ziemniaki daję surowe bo nie chce mi się brudzić garnka żeby je obgotować, nie rozumiem skąd tutaj pomysły, że nieobgotowane ziemniaki muszą piec się 2-3h no chyba że ktoś robi 20 warstw to się nie dziwię
|
2010-09-05, 22:07 | #7 |
CABIN CREW
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Lotnisko
Wiadomości: 4 600
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
ja daje zawsze ugotowane.. na to jakaś kiełbaska, czasami sos z grzybów, cebula, ser żółty a na to feta
piekę ok 30-40 minut maksymalnie
__________________
DBAM O SIEBIE Jeśli choć raz posmakowałeś latania to już zawsze będziesz chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.. ZALATANA......
|
2010-09-06, 01:44 | #8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
Uwielbiam tę zapiekankę
http://www.cincin.cc/index.php?showt...&hl=zapiekanka 1 kg ziemniaków, 25 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy, jajko, 15 dkg startego sera żółtego, ząbki czosnku, 2/3 szkl. śmietany lub jogurtu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać i pokroić w plasterki. Jajko roztrzepać ze śmietaną i z ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Oprószyć pieprzem, przykryć pokrojonym boczkiem i posypać 1/3 sera. Wyłożyć resztę ziemniaków, na to znów boczek i 1/3 sera. Polać z wierzchu sosem i posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min. W przepisie tym można wykorzystać zamiast boczku czy kiełbasy, plasterki szynki mielonej czy parówki. Przepis można urozmaicić dodając groszek konserwowy i podduszoną cebulkę.
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. |
2010-09-06, 13:11 | #9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: UK / Kraków
Wiadomości: 244
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
Ja zawsze gotuje ziemniaki na pól twardo i potem kroje je na plastry grubosci oki pol cm.
Pochwale sie tym, co wymyslilam wczoraj na obiad . Zapiekanka z ziemniaków + grilowana piers kurczaka w ziolach + 2 lyzki jogurtu naturalnego 'greek style' podanego z boku. Zapiekanka byla dziecinnie prosta i szybka. * Ziemniaki przygotalam jak wyzej. * Do przekladania ziemniakow zrobilam 'farsz'. Mianowicie na patelni podsmazylam cebule, czosnek i pora (wszystko pokrojone w plasterki). Doprawilam sola, pieprzem i majerankiem. * Naczynie zaroodporne posmarowalam oliwa z oliwek i ulozylam warstwy: ziemniaki, papryka ostra, farsz, ziemniaki, farsz, ziemniaki, papryka ostra. * Zapiekalo sie to ok. 20-30min. Totalna improwizacja a wyszlo pycha. Maz wylizal talerz . |
2010-09-12, 13:36 | #10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 107
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
ja najczęściej robię taką
ziemniaczki w plasterki boczek jajka na twardo szczypiorek cebula wszystko ułożone warstwami i zalane jajkiem rozbełtanym ze śmietaną i oczywiście dużo przypraw |
2010-09-17, 09:35 | #11 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
Cytat:
Poniżej imho najbardziej wymiatająca zapiekanka na ziemi (wersja podstawowa): Składniki: - ziemniaki - mleko i śmietana 18% w kartonie w proporcji 1:1 (zwykle ok litra na 1,2kg ziemniaków) - duża łyżka masła + trochę do wysmarowania - sól - biały pieprz - gałka muszkatołowa (świeżo starta) - ser żółty dobrej jakości i świeży parmezan/pecorino - ew. odrobinę mielonego ziela angielskiego (tylko bez przesady), natka/szczypiorek Przygotowanie: Surowe ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki/półplasterki. Nagrzewamy piekarnik i w tym czasie płuczemy w zimnej wodzie ze skrobi. Zagotowujemy mleko ze śmietanką, masłem i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu, dopóki ziemniaki nie "wchłoną" całego płynu (trwa to góra 10 min, ale najlepiej jest dolewać mleko i śmietanę stopniowo w czasie gotowania, tak by ziemniaki miały jej "tyle ile trzeba" i nie pływały w niej). Płyn właściwie nie wchłania się, a zagęszcza od ziemniaków. Solimy i przyprawiamy pieprzem, gałką. Wykładamy całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem (jeśli zrobimy to w formie do tarty może być wykwintną alternatywą dla pure na świąteczny obiad).Pieczemy w 190'C do lekkiego zrumienienia, posypujemy tartymi serami i zapiekamy aż zrumieni się ser. Można posypać posiekaną natką lub szczypiorkiem. Komentarz: W zasadzie ser jest zbędny jeśli ma być to zastępstwo dla ziemniaków do obiadu, ale tą zapiekankę można podrasować. Można dodać zrumienionego boczku do ziemniaków, cebulkę, można zapiec z mielonym mięsem uduszonym z sosem pomidorowym (takim jak na lazagne), można dodać pora zeszklonego na maśle, albo grzyby i kiełbaskę. Tak czy siak to cudowny sposób by otrzymać zapiekankę szybką, rumianą i chrupką, co zwykle się nie udaje gdy gotujemy ziemniaki w wodzie lub pieczemy surowe. Dodatkowo plusem jest, że nawet jak wyłożymy ziemniaki byle jak - zapiekanka wychodzi i tak ślicznie, a nie musimy się bawić w układanie plasterków w dachówkę czy coś. Jak dla mnie to czysty kulinarny rock'n'roll z ogromem przestrzeni dla naszej wyobraźni Buziole
__________________
And time is on your side Its on your side now Not pushing you down And all around, no It’s no cause for concern Edytowane przez Oh Stella_Stellah_huh Czas edycji: 2010-09-17 o 09:39 |
|
2010-09-17, 10:00 | #12 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
Cytat:
Co do "polewy" to: śmietana / jogurt naturalny, pieprz, sól (jako przyprawa fajnie sprawdza się sos sałatkowy - jakiś najtańszy), jajko lub dwa, starty drobno ser żółty - mieszamy to razem i zalewamy. Baw się tym przepisem, modyfikuj go - nie ma się co bać, taka zapiekanka raczej zawsze wyjdzie, oby nie było za tłusto (zawsze odsączam nadmiar tłuszczu z cebuli, boczku). |
|
2010-09-21, 09:49 | #13 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
Ostatnio na Youtubie oglądałam przepis na Shepherds Pie. Też jest z ziemniaków tylko, że z pure co automatycznie eliminuje problem "surowe czy w mundurkach". Jeszcze nie robiłam ale zamierzam, bo to podobno niesamowite danie - tylko że z masłem zamiast margaryny rzecz jasna
http://www.youtube.com/watch?v=OR7iG0oT9r4 W którymśtam odcinku uwielbianego przeze mnie Jamiego Olivera widziałam wyczesany przepis na Fish Pie. http://www.jamieoliver.com/recipes/f...cipes/fish-pie Też jest robiony z pure ziemniaczanego. Strasznie mnie korciło żeby zrobić w domu tylko zawsze jak miałam czas to nie było świeżych ryb w okolicy :'( więc może w ten weekend??? XD PS Jamie Oliver rządzi!
__________________
And time is on your side Its on your side now Not pushing you down And all around, no It’s no cause for concern |
2012-03-26, 17:31 | #14 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-11
Lokalizacja: usa
Wiadomości: 1 521
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
Moj przepis ziemniaki daje surowe
Skladniki: *ziemniaki *cukinia *kielbasa *boczek *cebula *marchewka *szczypiorek *papryka (najlepiej 2 kolory) *por *starty ser Przyprawy: sol morska, pieprz swiezo mielony, pieprz ziolowy, slodka papryka, oregano, tymianek, czosnek granulowany. Kielbase i boczek lekko obsmazam na patelni. Skladniki kroimy dowolnie, co kto lubi Mieszamy, dodajemy przyprawy. Przykrywamy. Piec w temp.185 C pod przykryciem ok 45 min. Jesli ktos ma funkcje grilla w piekarniku mozna podpiec kilka min zeby ziemniaki byly chrupiace. Podaje z sosem czosnkowym wlasnej roboty Zamieszczam zdjecie, ktore udalo mi sie zrobic przed wlozeniem do piekarnika (niestety zdjecia po wyjeciu nie udalo mi sie zrobic, tak szybko wszyscy opedzlowali ) |
2012-04-02, 08:43 | #15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
Jesli ziemniaki maja koniecznie byc w plasterkach to proponuje zapiekanke z dorsza. Ziemniakim gotujesz i dorsza tez (dorsza w ziolach i soli albo kostce rosolowej, jesli to dorsz z soli to trzeba go w mleku wymoczyc przez noc, jesli swiezy to nic nie trzeba robic). Ukladasz warstwe ziemniakow, dorsza pokruszonego i ziemniaki znowu i na to sos beszamelowy i troche sera. To jest ulubiona zapiekanka mojego Tz'a. Albo musake - tez ziemniaki w kawalkac. Jesli natomiast ziemniaki moga byc ugniecione to masz mnostwo innych przepisow.
Aha znam cos jeszcze z surowymi ziemniakami. Surowe ziemniaki w plasterki polac plynna smietana z przyprawami w piekarniku. Plasterki okolo 0,5 cm w piekarniku okolo 200 stopni -1,5 godziny. Tak samo mozna zrobic wszystkie inne warzywa ale wiadomo cholesterol... Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2012-04-02 o 08:47 |
2012-04-02, 13:04 | #16 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-10
Wiadomości: 983
|
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.
My z tesciowa robimy taka zapiekanke:
ziemniaki na wpol gotowane, Podsmazany boczek, kielbasa, lub np scinki (scinki sa super bo jest wiele smakow w jednym), sos tza tzyki wszystko wsypujemy do smietany lub do jogurtu naturalnego (polowa jogurtu lub smietany) i mieszamy, zolty ser Ziemniaki kroimy w plastry i dajemy do naczynia zaroodpornego, na to kielbase, boczek, scinki potem dajemy sos tza tzyki i na to zolty ser, przyprawy: bazylia, oregano, ostra papryka i kolejna warstwa tak samo. Piecze sie do godz czasu. Potem na talerz, ketchup i mozna jesc. Edytowane przez Misio1849 Czas edycji: 2012-06-05 o 11:06 |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.