Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-09-04, 19:01   #1
ondulith
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 221

Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.


Czy ziemniaki do takiej zapiekanki dajemy surowe czy ugotowane? Moglby ktos podac fajny przepis sprawdzony na taka zapiekanke ( bez koniecznosci zakupu sosu z torebki).?
ondulith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 19:30   #2
aska80
Raczkowanie
 
Avatar aska80
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 134
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

No to ja odpowiem co widziałam u mamy całkiem surowe robia się baaardzo dłuuuugo. Szału można dostać czekając aż to to zmięknie i będzie upieczone :/, tak więc zawsze kroimy w grube plastry i trochę obgotowujemy, tak na półtwardo - wtedy ten czas przygotowania jest normalny
__________________
aska80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 10:09   #3
libra777
Zakorzenienie
 
Avatar libra777
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 6 589
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

Radzę dać gotowane bo z surowych bardzo długo się robi

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Mogę polecic mój przepis :http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2507
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 11:36   #4
riliana
Zadomowienie
 
Avatar riliana
 
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 1 296
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

możesz ugotować ziemniaki dzień wcześniej wieczorem, ostygną i następnego dnia pokroisz w plasterki, a jak nie, to kroisz grube plastry i gotujesz na pół twardo potem sos i czekasz tylko, aż się ładnie zapiecze, 30min powinno wystarczyć

zapiekanka z surowych ziemniaków to jakieś... 2-3 h pieczenia

praktycznie do takiej zapiekanki możesz dać wszystko, co lubisz - warzywa, boczek, podsmażoną cebulę, ser żółty a nawet pleśniowy

Edytowane przez riliana
Czas edycji: 2010-09-05 o 11:37
riliana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 12:30   #5
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

Gotowane lub podgotowane.

Najprosciej robic zapiekanke jak zostana Ci ugutowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Wtedy mozna latwo zrobic smaczne i atrakcyjne danie.

A do ziemniakow mozna wszystko dodawac - miesko, kielbase w plastry, boczek, cebule, czosnek, papryke, przyprawy, bialy ser, zolty ser, polac smietana.

Z przypraw pasuje curry, papryka, ziola prowansalskie, majeranek, wegeta itp. Mozesz kupic tez gotowa przyprawe do ziemniakow.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 20:37   #6
matyldaaaa
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: z zaskoczenia
Wiadomości: 3 428
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

Polecam najprostszą zapiekankę tzn. ziemniaki, cebula, kiełbasa i/lub boczek (wszystko w plasterkach, układane warstwowo), sól i pieprz. w naczyniu żaroodpornym przykryte folią aluminiową piecze się godzinkę. Ziemniaki daję surowe bo nie chce mi się brudzić garnka żeby je obgotować, nie rozumiem skąd tutaj pomysły, że nieobgotowane ziemniaki muszą piec się 2-3h no chyba że ktoś robi 20 warstw to się nie dziwię
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 22:07   #7
Kitka:)
CABIN CREW
 
Avatar Kitka:)
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Lotnisko
Wiadomości: 4 600
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

ja daje zawsze ugotowane.. na to jakaś kiełbaska, czasami sos z grzybów, cebula, ser żółty a na to feta
piekę ok 30-40 minut maksymalnie
__________________
DBAM O SIEBIE


Jeśli choć raz posmakowałeś latania to już zawsze będziesz chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić..


ZALATANA......
Kitka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-06, 01:44   #8
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

Uwielbiam tę zapiekankę

http://www.cincin.cc/index.php?showt...&hl=zapiekanka

1 kg ziemniaków, 25 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy, jajko, 15 dkg startego sera żółtego, ząbki czosnku, 2/3 szkl. śmietany lub jogurtu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać i pokroić w plasterki. Jajko roztrzepać ze śmietaną i z ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Oprószyć pieprzem, przykryć pokrojonym boczkiem i posypać 1/3 sera. Wyłożyć resztę ziemniaków, na to znów boczek i 1/3 sera. Polać z wierzchu sosem i posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min.
W przepisie tym można wykorzystać zamiast boczku czy kiełbasy, plasterki szynki mielonej czy parówki.
Przepis można urozmaicić dodając groszek konserwowy i podduszoną cebulkę.
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-06, 13:11   #9
kotikaa
Raczkowanie
 
Avatar kotikaa
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: UK / Kraków
Wiadomości: 244
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

Ja zawsze gotuje ziemniaki na pól twardo i potem kroje je na plastry grubosci oki pol cm.

Pochwale sie tym, co wymyslilam wczoraj na obiad . Zapiekanka z ziemniaków + grilowana piers kurczaka w ziolach + 2 lyzki jogurtu naturalnego 'greek style' podanego z boku.

Zapiekanka byla dziecinnie prosta i szybka.
* Ziemniaki przygotalam jak wyzej.
* Do przekladania ziemniakow zrobilam 'farsz'. Mianowicie na patelni podsmazylam cebule, czosnek i pora (wszystko pokrojone w plasterki). Doprawilam sola, pieprzem i majerankiem.
* Naczynie zaroodporne posmarowalam oliwa z oliwek i ulozylam warstwy: ziemniaki, papryka ostra, farsz, ziemniaki, farsz, ziemniaki, papryka ostra.
* Zapiekalo sie to ok. 20-30min.

Totalna improwizacja a wyszlo pycha. Maz wylizal talerz .
kotikaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-12, 13:36   #10
sihaja88
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 107
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

ja najczęściej robię taką

ziemniaczki w plasterki
boczek
jajka na twardo
szczypiorek
cebula
wszystko ułożone warstwami i zalane jajkiem rozbełtanym ze śmietaną
i oczywiście dużo przypraw
sihaja88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 09:35   #11
Oh Stella_Stellah_huh
Raczkowanie
 
Avatar Oh Stella_Stellah_huh
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
Send a message via Skype™ to Oh Stella_Stellah_huh
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

Cytat:
Napisane przez ondulith Pokaż wiadomość
Czy ziemniaki do takiej zapiekanki dajemy surowe czy ugotowane? Moglby ktos podac fajny przepis sprawdzony na taka zapiekanke ( bez koniecznosci zakupu sosu z torebki).?
Brawo! Sos z torebki to czyste ZŁO

Poniżej imho najbardziej wymiatająca zapiekanka na ziemi (wersja podstawowa):

Składniki:
- ziemniaki
- mleko i śmietana 18% w kartonie w proporcji 1:1 (zwykle ok litra na 1,2kg ziemniaków)
- duża łyżka masła + trochę do wysmarowania
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa (świeżo starta)
- ser żółty dobrej jakości i świeży parmezan/pecorino
- ew. odrobinę mielonego ziela angielskiego (tylko bez przesady), natka/szczypiorek

Przygotowanie:
Surowe ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki/półplasterki. Nagrzewamy piekarnik i w tym czasie płuczemy w zimnej wodzie ze skrobi. Zagotowujemy mleko ze śmietanką, masłem i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu, dopóki ziemniaki nie "wchłoną" całego płynu (trwa to góra 10 min, ale najlepiej jest dolewać mleko i śmietanę stopniowo w czasie gotowania, tak by ziemniaki miały jej "tyle ile trzeba" i nie pływały w niej). Płyn właściwie nie wchłania się, a zagęszcza od ziemniaków. Solimy i przyprawiamy pieprzem, gałką. Wykładamy całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem (jeśli zrobimy to w formie do tarty może być wykwintną alternatywą dla pure na świąteczny obiad).Pieczemy w 190'C do lekkiego zrumienienia, posypujemy tartymi serami i zapiekamy aż zrumieni się ser. Można posypać posiekaną natką lub szczypiorkiem.

Komentarz:
W zasadzie ser jest zbędny jeśli ma być to zastępstwo dla ziemniaków do obiadu, ale tą zapiekankę można podrasować. Można dodać zrumienionego boczku do ziemniaków, cebulkę, można zapiec z mielonym mięsem uduszonym z sosem pomidorowym (takim jak na lazagne), można dodać pora zeszklonego na maśle, albo grzyby i kiełbaskę. Tak czy siak to cudowny sposób by otrzymać zapiekankę szybką, rumianą i chrupką, co zwykle się nie udaje gdy gotujemy ziemniaki w wodzie lub pieczemy surowe. Dodatkowo plusem jest, że nawet jak wyłożymy ziemniaki byle jak - zapiekanka wychodzi i tak ślicznie, a nie musimy się bawić w układanie plasterków w dachówkę czy coś. Jak dla mnie to czysty kulinarny rock'n'roll z ogromem przestrzeni dla naszej wyobraźni

Buziole
__________________
And time is on your side
Its on your side now
Not pushing you down
And all around, no
It’s no cause for concern



Edytowane przez Oh Stella_Stellah_huh
Czas edycji: 2010-09-17 o 09:39
Oh Stella_Stellah_huh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-17, 10:00   #12
201803290936
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

Cytat:
Napisane przez ondulith Pokaż wiadomość
Czy ziemniaki do takiej zapiekanki dajemy surowe czy ugotowane? Moglby ktos podac fajny przepis sprawdzony na taka zapiekanke ( bez koniecznosci zakupu sosu z torebki).?
Polecałabym jednak podgotować te ziemniaki. Chyba, że pokroisz je super cienko. Prawdę powiedziawszy tylko raz w życiu mi wyszło fajnie na surowych ziemniakach. W innych wypadkach musiałam to piec i piec - oszaleć można, już nie mówiąc o zużyciu gazu / energii.

Co do "polewy" to: śmietana / jogurt naturalny, pieprz, sól (jako przyprawa fajnie sprawdza się sos sałatkowy - jakiś najtańszy), jajko lub dwa, starty drobno ser żółty - mieszamy to razem i zalewamy.

Baw się tym przepisem, modyfikuj go - nie ma się co bać, taka zapiekanka raczej zawsze wyjdzie, oby nie było za tłusto (zawsze odsączam nadmiar tłuszczu z cebuli, boczku).
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-21, 09:49   #13
Oh Stella_Stellah_huh
Raczkowanie
 
Avatar Oh Stella_Stellah_huh
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 150
Send a message via Skype™ to Oh Stella_Stellah_huh
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

Ostatnio na Youtubie oglądałam przepis na Shepherds Pie. Też jest z ziemniaków tylko, że z pure co automatycznie eliminuje problem "surowe czy w mundurkach". Jeszcze nie robiłam ale zamierzam, bo to podobno niesamowite danie - tylko że z masłem zamiast margaryny rzecz jasna
http://www.youtube.com/watch?v=OR7iG0oT9r4

W którymśtam odcinku uwielbianego przeze mnie Jamiego Olivera widziałam wyczesany przepis na Fish Pie.
http://www.jamieoliver.com/recipes/f...cipes/fish-pie
Też jest robiony z pure ziemniaczanego. Strasznie mnie korciło żeby zrobić w domu tylko zawsze jak miałam czas to nie było świeżych ryb w okolicy :'( więc może w ten weekend??? XD

PS Jamie Oliver rządzi!
__________________
And time is on your side
Its on your side now
Not pushing you down
And all around, no
It’s no cause for concern


Oh Stella_Stellah_huh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 17:31   #14
heart_shaped_box
Zadomowienie
 
Avatar heart_shaped_box
 
Zarejestrowany: 2011-11
Lokalizacja: usa
Wiadomości: 1 521
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

Moj przepis ziemniaki daje surowe


Skladniki:
*ziemniaki
*cukinia
*kielbasa
*boczek
*cebula
*marchewka
*szczypiorek
*papryka (najlepiej 2 kolory)
*por
*starty ser

Przyprawy:
sol morska, pieprz swiezo mielony, pieprz ziolowy, slodka papryka, oregano, tymianek, czosnek granulowany.

Kielbase i boczek lekko obsmazam na patelni. Skladniki kroimy dowolnie, co kto lubi Mieszamy, dodajemy przyprawy. Przykrywamy.

Piec w temp.185 C pod przykryciem ok 45 min. Jesli ktos ma funkcje grilla w piekarniku mozna podpiec kilka min zeby ziemniaki byly chrupiace.

Podaje z sosem czosnkowym wlasnej roboty
Zamieszczam zdjecie, ktore udalo mi sie zrobic przed wlozeniem do piekarnika (niestety zdjecia po wyjeciu nie udalo mi sie zrobic, tak szybko wszyscy opedzlowali )
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0257.jpg (120,7 KB, 39 załadowań)
heart_shaped_box jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 08:43   #15
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

Jesli ziemniaki maja koniecznie byc w plasterkach to proponuje zapiekanke z dorsza. Ziemniakim gotujesz i dorsza tez (dorsza w ziolach i soli albo kostce rosolowej, jesli to dorsz z soli to trzeba go w mleku wymoczyc przez noc, jesli swiezy to nic nie trzeba robic). Ukladasz warstwe ziemniakow, dorsza pokruszonego i ziemniaki znowu i na to sos beszamelowy i troche sera. To jest ulubiona zapiekanka mojego Tz'a. Albo musake - tez ziemniaki w kawalkac. Jesli natomiast ziemniaki moga byc ugniecione to masz mnostwo innych przepisow.

Aha znam cos jeszcze z surowymi ziemniakami. Surowe ziemniaki w plasterki polac plynna smietana z przyprawami w piekarniku. Plasterki okolo 0,5 cm w piekarniku okolo 200 stopni -1,5 godziny. Tak samo mozna zrobic wszystkie inne warzywa ale wiadomo cholesterol...

Edytowane przez KarolinaK
Czas edycji: 2012-04-02 o 08:47
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 13:04   #16
Misio1849
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2010-10
Wiadomości: 983
Dot.: Pytanie odnośnie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu zaroodpornym.

My z tesciowa robimy taka zapiekanke:
ziemniaki na wpol gotowane,
Podsmazany boczek, kielbasa, lub np scinki (scinki sa super bo jest wiele smakow w jednym),
sos tza tzyki wszystko wsypujemy do smietany lub do jogurtu naturalnego (polowa jogurtu lub smietany) i mieszamy,
zolty ser

Ziemniaki kroimy w plastry i dajemy do naczynia zaroodpornego, na to kielbase, boczek, scinki potem dajemy sos tza tzyki i na to zolty ser, przyprawy: bazylia, oregano, ostra papryka i kolejna warstwa tak samo. Piecze sie do godz czasu. Potem na talerz, ketchup i mozna jesc.

Edytowane przez Misio1849
Czas edycji: 2012-06-05 o 11:06
Misio1849 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.