Co zrobić z jajek ??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-06, 14:24   #1
201704240951
Konto usunięte

Question

Co zrobić z jajek ???

tak jak w temacie
macie pomysly piscie
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-06, 14:36   #2
Mariti
Wtajemniczenie

Dot.: Co zrobić z jajek ???

Oto kilka przepisów do których wykorzystuję jajka sprawdzone :

JAJKA W BUŁECZKACH

4 kajzerki
groszek
4 jajka
sól pieprz
jakieś warzywak mogą być co kto lubi

Bułki kroimy na pół jka zwykle, tyle , że wierz zostawiamy nieco mniejszy ( taki kapelusik).Spody wydrążyć trzeba a potem wysmarowac masłem.Na dno wkładamy groszek i inne warzywka< może być tez kiełbasa pokrojona, jakaś szynka) Wbijamy następnie jajko.Sypiemy przy[rawami i natką pietruszki jak ktoś lubi.Przykrywamy wierzchem, dajemy na blachę zapiekamy w piekarniku 10 min w temperaturze 180 stopni.

ZABAGLIONE _ DESER Z ŻÓŁTEK

6 żółtek
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
skórka cytrynowa
kieliszek alkoholu ( npsherry , koniak, rum)

Zółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy cukier waniliowy, nieco startej skórki cytrynowej,oraz alkohol. Ucieramy wszystko nadal w naczyniou ustawionym nad parą lub na bardzo małym ogniu i płytce ochronnej uważając by nam się deser nie zwarzył.Gdy zgęstnieje przełozyć do szklanych miseczek. Podawać na gorąco.

JAJKA W ZŁOCISTEJ KOSZULCE

* jajek na twardo
2 jajka surowe
2-3 łyzki mlela
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki starego parmezanu
sół pieprz, olej

Surowe jajka miksujemy z mlekiem,doprawiamy solą i pieprzem.Bułkę mieszamy z serem.
Jaja na twardo ob\taczamy najpierw w mieszaninie jajek z mlekiem a potem w bułce z serem.Smażywy w dużej ilości tłuszczu. Podajemy z sosami różnymi .
Mariti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-06, 14:56   #3
Mariti
Wtajemniczenie

Zapomniałabym o jeszcze jednym jajecznym smakołyku :

JAJA MOLLET W SOSIE PIECZARKOWYM

8 jaj
20 dag pieczarek
cebula
szkalnka rosołu lub wywaru warzywnego
pół szklanki śmietany
łyżka mąki
tłuszcz do smażenia

Pokrojone w paseczki pieczarki podsmażyc na rozgrzanym tłuszczu, dodając pod koniec cebulę posiekaną drobno.Przełożyć do rondla, zalać rosołem i dusić ok 10 min pod przykryciem, po czym zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką.Ugotować jaja na półtwardo, ostudzić w zimnej wodzie,obrac ze skorupek,włożyć do gorącego sosu. POdawać z ziemniakami piure,ryzem lub z pieczywem.
Stary 2005-07-06, 15:18   #4
201704240951
Konto usunięte

dzieki
napewno wyprubuje
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-06, 21:05   #5
Meariel
调解人

Omleta!
Rozbijamy w szklance jajo, dodajemy posiekanej drobno cebulki, ogórka, pomidora, sera żółtego w kosteczce, dodajemy pieprz i sól i bełtamy widelcem tak 2, 3 razy (nie za bardzo, byleby się zółtko rozlało).
Wylewamy na rozgrzana patelnie z tłuszczem i smażymy chwilkę, po czym przewracamy na druga strone i jest pyyyycha! Polecam na śniadanie
Stary 2005-07-06, 21:43   #6
Mojra87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mariti
Oto kilka przepisów do których wykorzystuję jajka sprawdzone :

JAJKA W BUŁECZKACH

4 kajzerki
groszek
4 jajka
sól pieprz
jakieś warzywak mogą być co kto lubi

Bułki kroimy na pół jka zwykle, tyle , że wierz zostawiamy nieco mniejszy ( taki kapelusik).Spody wydrążyć trzeba a potem wysmarowac masłem.Na dno wkładamy groszek i inne warzywka< może być tez kiełbasa pokrojona, jakaś szynka) Wbijamy następnie jajko.Sypiemy przy[rawami i natką pietruszki jak ktoś lubi.Przykrywamy wierzchem, dajemy na blachę zapiekamy w piekarniku 10 min w temperaturze 180 stopni.
Wypróbowałam ten przepis, ale chyba cos mi nie wyszlo Moje jajka nie chciały się ściąć w piecu. Bułeczki siedziały dłużej w piecyku i później były i tak takie pół płynne. Tylko nie wiem co zrobiłam źle. Może którąaś z Was mi powie??
Stary 2005-07-06, 22:45   #7
Mariti
Wtajemniczenie

Mojra nie mam pojęcia dlaczego jajka się nie ścięły, ja to robię dosyć często i zawsze mi wychodzi,może spróbuj bez zamykania bułeczki ( połóz wierzch obok).

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-07-07, 17:41   #8
bagietka
Przyczajenie

A moze piec byl za malo nagrzany ? ?

Bardzo fajny przepis, moze kiedys wyproboje, tylko nie na sobie :P jakies kaloryczne mi sie to wydaje, z reszta jak wszystko, ale jaja w zlocistej koszulce to juz masakra kaloryczna :O

Co do omleta, znam przepis na slodko, zeby taki puszysty wyszedl.

Dwa jaja.

Z zoltek i ok 2 luzek cukru pudru robimy kogiel-mogiel. Bialka ubijamy na sztywno. Potem laczymi kogiel-mogiel z piana i dodajemy dwie lyzki mąki, no i dalej wiadomo co.
bagietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 17:55   #9
Mariti
Wtajemniczenie

Bagietko ja tam sie za bardzo kaloriami nie przejmuję jeśli smaczne to zajadam
Stary 2005-07-07, 18:03   #10
bagietka
Przyczajenie

Gdybys wiedziala jak Ci zazdroszcze! to prawdziwe szczescie jesc bez wyrzutow sumienia. docenilam to jak stracilam, a razem z tym jak stracilam, zrujnowalam sobie zycie

zaczynam wywody a tu przeciez o jaja idzie

smacznych jaj
bagietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 18:20   #11
Mariti
Wtajemniczenie

Bagietko jak tak całkiem bez wyrzutów to też nie jem . Ale faktycznie zeszłysmy z tematu .
Tobie także smacznych jaj
Stary 2005-07-07, 18:25   #12
katii
Raczkowanie

GG do katii

ja podam taki najszybszy i najprotszy przepis na paste jajeczną do chleba, gotuje kilka jajek na twardo ( ilość zależy od ilości głodnych osób) po ugotowaniu i ostudzeniu kroję je w kosteczke dodaje soli, pieprzu i jakie kto tam lubi przyprawy wedle uznania,kroje drobno szyczpiorek, pietruszke lub jakąś inna zieleninke do tego łyżka majonezu chodzi o to by powstala spojna masa. I można sie zajedać

Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą

katii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 18:27   #13
Mariti
Wtajemniczenie

Kati jestes Wielka, całkiem zapomniałam o tej paście, a uwielbiam ją, dzięki Tobie odświeżyłam pamięć i jutro mnie czeka pasta na kanapkach .
Stary 2005-07-07, 19:20   #14
katii
Raczkowanie

GG do katii

Ciesze się,że czasami na coś się przydaję

Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą

katii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 20:42   #15
BeataWi
Wtajemniczenie

GG do BeataWi

Ja zalaczam przepis na sos do jajek, naszej Grazynki:

-majonez kielecki (250ml)
-kwasna śmietana(12%, 18% 200ml , lub jogurt ale wtedy 150ml)
-słoiczek chrzanu tartego 150 ml(w zaleznosci jak kto lubi albo caly, ale wtedy jest dosc ostre, albo pol sloiczka albo do smaku)
-ser zólty gouda w calosci ok 20 dek(zetrzec na tarce sredniej, czyli troche grubszej niz na placki tarte)
-duży peczek zielonej cebulki(posiekac)
-groszek konserwowy pol puszki
- kukurydza konserwowa jak ktos lubi (filizanka)
- ogorki konserwowe (3-4 srednie)
-mozna wzbogacic smakowo, dodajac 20 dek drobno posiekanej szynki
uzywajac majonezu kieleckiego , nie polecam doprawiac sola itp, gdyby sos był za gesty nalezy go rozcienczyc majonezem pol na pol ze smietana.
Tym sosem zalac jajka ugotowane na twardo przekrojone na poł
ale mozna go tez podac do mies pieczonych i pasztetow na zimno.

Wyprobowalam i potwierdzam, Pychota

Becia69

http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 21:10   #16
A_t_o_s_i_A
Raczkowanie

GG do A_t_o_s_i_A
Talking Dot.: Co zrobić z jajek ???

Ja polecam proste tradycyjne danie z jajek, w sam raz na śniadanko

Tosty
najpierw należy posmarować kromki chleba tak jak sie robi kanapkę do szkoły obydwie kromki, do środka włożyć serc, kiełbaske itd... następnie jajko rozbić i roztrzepać na talerzu i chlebek w tym obtoczyć i na patelnię, aż jajo się zetnie i będzie złociste

SmAcZnEgO

''W obliczu zamieszania trzeba walczyc o swoje...''

A_t_o_s_i_A jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-10, 04:33   #17
Anett_
Wtajemniczenie

Jedno z najpyszniejszych wcieleń jajecznych, to moim zdaniem jajka faszerowane- przepis stosuję od lat, a odszukać go można także w katalogu przepisów Wizażu, podaje go joannea :

http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=477 - naprawde warto spróbować (ja do masy jejecznej dodaję odrobinę majonezu)

Inny pomysł, kotlety jejeczne, przygotowujemy je w następujący sposób :3jajka na twardo trzeba zetrzec na tarce(na grubych oczkach),do tego, dodajemy 1 jajko surowe, pokrojoną bardzo drobno cebulkę, niewielką ilość bułki tartej,
sól i pieprz do smaku. Panierujemy, smażymy na rozgrzanej oliwie kilka minut z obu stron, na złocisty kolor.
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-10, 17:04   #18
Hanka20
Zakorzenienie

A moja mamcia robi jajuszka nadziewane na zimno:

Bierzemy np. 5 jajek, gotujemy je na twardo, po ostygnięciu przekrawamy na połówki, wyciągamy zółtka i przekladamy te zółtka do miseczki, solimy, pieprzymy i dodajemy w zależnosci od upodoban: makrelę wędzoną, lub tez pieczarki drobniutko pokrojone i przesmazone z cebulką . Wszystko razem zgniatamy widelcem i tą masą napełniamy białka. na koniec przyozdabiamy pietruszką lub koperkiem(mozna tez trochę dodac do masy dla koloru). Do lodówki na godzinkę i gotowe! Smacznego

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-10, 17:53   #19
seemore
Wtajemniczenie

jejus ja to jakbym nie miala co z jajkamizrobic to bym zrobila jajecznice... hmm.. pycha, zwykła jajecznica ale mi narobiłyscie apetytu a jajek nie mam
seemore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-11, 09:52   #20
dore
Rozeznanie

z jajek? placki!!!
jedno jajko, 100ml mleka, i dwie stolowe lyzki maki. wymieszac, u mnie robia sie grudki ale rozbijam je cierpliwie -mozna tez uzyc miksera wtedy ten problem sie nie pojawia.
mozna robic na slodko, slono. z warzywami, z kielbasa, cebula, miodem, czosnkiem, salami, dzemem, smietana, kurczakiem, z samym cukrem, z zoltym serem. doslownie ze wszystkim co sie nadaje!!! wystarczy tylko troche wyobrazni.
na robie najczesciej z cebula, sa najlepsze.
do masy dodaje nawet sporo przyprawy grillowej z suszonymi warzywami.
smaze pol cebulki na zloto /na jeden placek/, zalewam masa, zmniejszam gaz na najmniejszy i przykrywam. po jakims czasie przewracam. wychodza pyszne omlety, nie przypalaja sie, nie sa surowe. pycha!!! moje popisowe danie na sniadanie /kiedys zaprosilam kolezanki, byly zachwycone plackiem z kurczakiem, chociaz kawalki piersi troche wykruszaly sie z placka, moze byly za duze. jezeli robicie z kurczakiem, kielbasa, boczkiem lub salami, nalezy najpierw mieso podsmazyc a pozniej zalac masa. polecam goraco!!! szybko i smacznie
dore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 10:03   #21
MagJa
Zakorzenienie

A ja proponuję jajecznicę, ale nie taką zwykłą. Jest to sztandarowe danie mojego M i zwie się jajecznicą po żydowsku i robi się ją tak (porcja na 2 średniogłodne osoby ):
- gotujemy 4 jajka na twardo, jak wystygną, to kroimy w kostkę
- 2-3 nieduże cebule kroimy w piórka, a następnie dusimy
- gdy cebula będzie gotowa dodajemy pokrojone wcześniej jajka, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (w proszku)
- przekładamy na talerze i się zajadamy Smacznego
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 10:29   #22
Mariti
Wtajemniczenie

Zamieszczam jeszcze przepis na prościutką SAŁATKĘ Z JAJEK, pewnie zresztą wiekszośći znaną, a bardzo smaczną:

4 jaja na twardo
por
puszka kukurydzy
ogórek kiszony
4 łyżki majonezu
natka, sól, pieprz

jaja kroimy w kostkę, por także i solimy go.Ogórek siekamy.Kukurydze wraz z zalewą mieszamy z resztą , dodajemy majonez , sól i pieprz. Odstawiamy na godzine do lodówki. Przy podawaniu sypiemy natką
Stary 2005-07-11, 13:24   #23
beliczek
Zakorzenienie

w Tunezji jadłam brik, czyli ciasto filo nadziewane farszem z jajek i sera a potem mażone w głebokim tłuszczu. Ale chyba nie do zrobienia w Polsce Za to można zrobić pyszne jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami, które w Tunezji serowana nam na śniadanko. Jajka sadzone zapiekamy na warstwei udoszonego z czosnkiem szpinaku i plasterków pomidorów pod warstwą parmezanu. pycha!!!!!!
Lubię też "JAJKA Z GRZANKACH" ( pisałąm o nich już kilkakrotnie na forum ale coa tam!)
-kroimy bułeczke w kostkę i podsmażamy razem z boczkiem pokrojonym z malutkie skwareczki
-przekładamy do naczynia do zapiekania, wbijamy na to po 2 jajka na osobę, przyprawiamy solą, pieprzem ziołami.
-posypujemy startym serem
-zapiekamy dopóki jajka się nie zetną
Pyszne na śniadanko lub kolację!!!

Poza tym polecam jajka sadzone z fasolką z pomidorowym sosie zagryzane bekonem (ach, ta kuchani angielska!!!)
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-19, 21:16   #24
agusia_85
Zadomowienie

GG do agusia_85

A ja polecam prościutkie grznki na śniadanko w sam raz
Jajko surowe roztrzepujemy na talerzu, dodajemy sól, pieprz i co tam tylko lubimy, maczamy w tym chleb (obojętnie której świeżości i tak będzie miękki) i smażymy z obu stron. Danie w sam raz dla leniuchów
agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-19, 23:22   #25
Martek88
Zadomowienie

proponuje PASTE JAJECZNĄ
jest pyszna zwłaszcza pasuje do kanapek

potrzebne: gotowane jajka( ja robie z 3 żółtek i jednego białka), szynka, majonez, szczypiorek,(ser zółty) majonez mozna dodac inne dodatki
wszystko drobniutenko posiekac, ser starkowac na terce o drobnych oczkach), zagniesc razem i wymieszac z majonezem do konsystencji pasty

Smarowac chlebek, grzanki, Polecam na chrupiące bułeczki
Martek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-16, 14:00   #26
Serendipity
Zakorzenienie

W mojej książce kucharskiej znalazłam super przepis - banalne wykonanie,a smakiem każdy sie zachwyca.

Gotujemy jajka na twardo , wyciągamy żółtka i dajemy do innej miseczki - tam dodajemy ogórka,cebulę,rzodkiewkę, szczypior (można co innego oczywiście) i szczyptę soli.

Następnie spowrotem wkładamy żółtka do jajek
Stary 2008-11-16, 18:13   #27
Ashira
Wtajemniczenie

a ja podam mój ukochany przepis na paste z jajek gotujemy dwa jajka na twardo zgniatamy praską. dodajemy 2-3łyzki startego zoltego sera. dodajemy lyzeczke majonezu,pol lyzeczki musztardy, sol i pieprz
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-12, 10:33   #28
gloria81
Rozeznanie

Jadłam kiedyś na szkolnej stołówce jajka w sosie musztardowym-były podane z gotowanymi ziemniaczkami.Nie mam pojęcia jak się je robi,ale jeśli któraś z was ma przepis to poproszę!

Ja robię taki puszysty omlet: oddzielam żółtka od białek,białka ubijam na sztywno,żółtka miksuję z łyżką mąki (ta proporcja jest zmienna w zależności od ilości jaj),solą,pieprzem,ziołam i itp. - co kto lubi.Na patelni smażę szpinak z czosnkiem,lub gotuję brokuły-odkładam na talerzyk.Teraz trzeba delikatnie wymieszać białka z żółtkami i wlać na patelnię.Najlepiej smażyć pod pokrywką na małym ogniu wtedy omlet urośnie naprawdę duży i będzie bardzo puszysty.Czasem po chwili smażenia wierzch posypuję startym,żółtym serem.Gdy omlet się ładnie zetnie przekładam go na talerz układam na nim brokuły lub rozsmarowuję szpinak i składam na pół.Omlet jest świetny z sosem jogurtowo czosnkowym lub po prostu z keczupem.
gloria81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 14:55   #29
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gloria81 Pokaż wiadomość
Jadłam kiedyś na szkolnej stołówce jajka w sosie musztardowym-były podane z gotowanymi ziemniaczkami.Nie mam pojęcia jak się je robi,ale jeśli któraś z was ma przepis to poproszę!
Sos musztardowy to u mnie w domu śmietana + musztarda + ugotowane żółtko + pieprz i sól
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 18:53   #30
Kawa z mlekiem
Raczkowanie

Kotlety z jaj bardzo pyszne, robi się je tak samo jak mielone, tyle że na koniec juz nie robi się panierki tylko odrazu na rozgrzany olej wrzuca mniam.

Kawa z mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości