Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-11, 13:09   #1
byasia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 305
Question Fasolka szparagowa -przepisy

Może macie jakies smaczne przepisy. Bo u mnie ciagle tylko klasycznie tzn. fasolka gotowana z bułką tarta lub masłem. Może da się zrobic cos jeszcze smaczniejszego
Czekam z niecierpliwością
Pozdrawiam
byasia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 13:17   #2
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 311
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

w Tunezji jadłam fasolke szparaogwą na zimno, z sosem z octu balsamicznego i oliwy posypaną siekanym jajkiem - smakowało niebiańsko w upalny dzień!!!!!!
beliczek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 18:10   #3
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 843
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

na 100% będzie dobra w zapiekancepo prostu dodać inne warzywka(kalafior, brokuły, brukselka, marhcewka itd.), zalać beszamelem (nie wiem jak to się pisze),posypać seremi i wrzucić do piekarnika
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 18:36   #4
MAJA1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
Smile Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Ja robię z fasolki taką oto sałatkę:

ok 300 g fasolki
150 - 200 g pieczarek
3-4 ząbki czosnku
majonez

1.Fasolkę kroimy na kawałki, gotujemy w posolonej wodzie, studzimy./W wersji ekspresowej bierzemy fasolkę z puszki/.
2.Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle,solimy, studzimy.
3.Czosnek przeciskamy przez specjalną praskę lub drobniutko ścieramy.
4.Łączymy wszystko z 2-3 łyżkami majonezu lub pół na pół z jogurtem naturalnym.
Polecam
MAJA1 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 18:42   #5
zalika
Rozeznanie
 
Avatar zalika
 
Zarejestrowany: 2003-11
Lokalizacja: Watford, Anglia
Wiadomości: 620
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Ja robię sobie taki obiadek z fasolki na bardzo szybko: ugotowaną fasolkę kroję na mniejsze kawałki, na patelni podsmażam na oliwie z oliwek cebulkę i czosnek, potem dodaję obranego ze skórki i rozdrobnionego pomidora (ilość zależy od ilosci fasolki), można również dodać trochę przecieru pomidorowego, chwilkę smażę aż pomidor odparuje i utworzy się sos, dodaję pokrojoną fasolkę, chwilkę gotuję, przyprawy (dużoooo pieprzu)i gotowe
zalika jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 19:38   #6
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 311
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

zalika - jutro wypróbuję Twoj przepis. brzmi przepysznie. jak ja kocham fasolkę!!!!!
beliczek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 20:03   #7
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

ugotowana i ostudzona fasolke kroimy w takie kawaleczki3 cm + pokrojona w piórak cebula + majonez---wymieszać
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 20:20   #8
Melissanka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 11
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

a ja fasolke gotuję, na patelni podsmażam cebulkę( pokrojoną w kosteczkę) na maśle, potem dodaję ok. pół śmietany z łyżką mąki i z tego wychodzi sosik, gdy fasolka jest ugotowana zalewam sosikiem i mieszam, jak dla mnie pycha
Melissanka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-12, 14:08   #9
BabciaWeatherwax
Super Moderator
 
Zarejestrowany: 2003-02
Wiadomości: 5 837
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Może coś z tych przepisów z fasolką się przyda
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/0,55643,2780785.html
__________________
liberalny
<tolerancyjny, nie stosujący przymusu, wolnościowy, nierygorystyczny>
(Słownik Języka Polskiego PWN)

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
mikroREKLAMA
Smaczny?...
No pewnie :-D

Ta reklama pokazywana jest pod 5 837 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
BabciaWeatherwax jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-12, 15:35   #10
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 053
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy



Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
  • 40-50 dag fasolki szparagowej
  • 30 dag pomidorów
  • mała cebulka
  • olej
  • śmietana
  • 4 parówki
  • mąka ;
  • sól
  • koperek
Fasolkę pokroić na kawałki długości ok. 3 cm, parówki obrać, wrzucić do garnka z fasolką i gotować w niewielkiej ilości osolonej wody.
Pomidory pokroić na ćwiartki, rozgotować i przetrzeć przez sitko. Drobno pokrojoną cebulę poddusić na tłuszczu, dodać mąkę i razem podsmażyć, nie dopuszczając do zbytniego zagęszczenia.
Następnie dodać do przetartych pomidorów i ok. 3/4 szklanki wywaru z gotowania fasolki.
Zagotować, doprawić do smaku i dodać drobno posiekany koperek.
Do fasolki z niewielką ilością wywaru dodać śmietanę (2-3 łyżki), chwilę podgotować i dodać przygotowany w drugim garnku sos.

Wymieszać i podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Fasolka szparagowa z pieczarkami

30 dag żółtej fasolki szparagowej,
15 dag pieczarek,
1/2 łyżki oleju,
2 łyżki posiekanej naci pietruszki,
sól, pieprz,
1 łyżka sosu sojowego

Fasolkę i pieczarki umyć. Fasolkę oczyścić z włókien. Pieczarki oczyścić

i drobno posiekać. Na dużej, głębokiej patelni teflonowej rozgrzać olej, włożyć pieczarki, ogrzewać mieszając kilka minut, a następnie dodać sos sojowy i 3-4 łyżki wrzącej wody. Osolić, włożyć przygotowaną fasolkę. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości uważając, żeby potrawa się nie przypaliła. Przyprawić solą i pieprzem.
Wyłożyć na talerz, posypać zieleniną.



ps. źródło: M. Stefaniak, Kuchnia Polska


Dziś natomiast przygotowywałam zupę z fasolki szparagowej.


Ugotowałam wywar- na wędzonym skrzydełku kurczaka, kawałku wędzonego boczku, jarzynach. Odcedziłam. Do wywałku wsypałam pokrojoną na 2 cm paseczki, spazoną fasolkę,2 małe pokrojone w kostkę ziemniaczki- wszystko gotowało się na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Następnie do garnka trafiły przyprawy, sól, pieprz, przyprawa do zup Knorra. Całość zagęściłam zasmażką z oliwy z oliwek, szynki tyrolskiej, cebuli i mąki.

Edytowane przez Anett_
Czas edycji: 2006-07-18 o 09:27
Anett_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-18, 06:06   #11
Sathi
Zakorzenienie
 
Avatar Sathi
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 661
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

No a wystarczy najprościej, z tartą bułką
Albo fasolka po francusku:
Ugotować fasolkę, i wrzucić do garnka, dodać 3 łyżki masła, 3 ząbki czosnku i pół posiekanego pęczka pietruszki, poddusić wszystko i wcinanć z pieczywem, jest bardzo dobre
__________________
Połam język
Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.


MIŁEGO DNIA
Sathi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-19, 13:26   #12
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Cytat:
Napisane przez zalika
Ja robię sobie taki obiadek z fasolki na bardzo szybko: ugotowaną fasolkę kroję na mniejsze kawałki, na patelni podsmażam na oliwie z oliwek cebulkę i czosnek, potem dodaję obranego ze skórki i rozdrobnionego pomidora (ilość zależy od ilosci fasolki), można również dodać trochę przecieru pomidorowego, chwilkę smażę aż pomidor odparuje i utworzy się sos, dodaję pokrojoną fasolkę, chwilkę gotuję, przyprawy (dużoooo pieprzu)i gotowe
Podobnie robię moją ukochaną fasolkę po prowansalsku .


60 dag ugotowanej fasolki szparagowej (al dente ), duża cebula, 50 dag pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ćwierć szklanki oliwy lub oleju, pół łyżeczki tymianku, mały liść laurowy, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone na ósemki albo inne ćwiartki lub koncentrat pomidorowy, tymianek, liść laurowy i dusić 10-15 minut.
Włożyć fasolkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić jeszcze chwilę na małym ogniu.
Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Zamiast tymianku można użyć ziół prowansalskich, a i dodatek kilku czarnych oliwek byłby jak najbardziej na miejscu .

Przepis zaczerpnięty z Poradnika Domowego, tysiąckrotnie wypróbowany
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-19, 13:41   #13
Sathi
Zakorzenienie
 
Avatar Sathi
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 661
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Ja lubię słynną i każdemu znaną fasolkę po bretońsku z taką świeżą szparagową
__________________
Połam język
Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.


MIŁEGO DNIA
Sathi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 20:56   #14
patir
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 45
GG do patir
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

A ja tez lubię z pomidorami, ale na zimno w formie sałatki. Do ugotowanej , ostudzonej fasolki dadać pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, oliwa i bazylia. MNIAM!
patir jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-25, 12:41   #15
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Odgrzebałam przepis z "Kuchni wegetariańskiej" Prószyńskiego i S-ki


Fasolka szparagowa w sosie sojowym:

600g fasolki
3 dymki
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki miso
1 łyżka sherry
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju arachidowego
1 łyżeczka anyżku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, sól
150ml wody

Miso rozpuścić w wodzie.
Czosnek i dymkę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany olej razem z imbirem i anyżkiem. Mieszając smażyć przez minutę.
Fasolkę pokroić na małe kawałki, zalać miso i dusić na małym ogniu 5 minut.
Dodać do cosnku i cebuli, wlać sos sojowy i sherry i cukier.
Smażyć jeszcze minutę.
Podawać gorącą z makaronem.
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-25, 12:51   #16
k_rubia
Rozeznanie
 
Avatar k_rubia
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: moja słodka tajemnica....
Wiadomości: 616
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

to ja trochę z innej beczki : FASOLKA MARYNOWANA
konkretnie chodzi o taką fasolkę w słoiku ( marynujemy ogórki, paprykę, pieczarki ) wiec ja sobie wymyśliłam fasolkę ...a co....
obieramy fasolkę , tzn. odcinamy końcówki, delikatnie ją gotujemy, byleby jej nie rozgotować. Przygotowyjemy zalewę: na 1 litr wody dodajemy 1 szklankę octu, 4 łyżki cukru i 1 łyżkę soli ( mozna też trochę zmniejszyc proporcję ocet-cukier, jak ktoś woli słodszą to wiecej cukru lub jak ktoś nie bardzo przepada za kwaśnym to mniej octu ). Zalewę tę gotujemy ok minutki i gorącą zalewamy fasolkę w słoikach. Juz potem nie trzeba tych słoików pasteryzować. MIODZIO !!!!
__________________
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..."
Marek Aureliusz
k_rubia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-06, 23:30   #17
MagJa
Zakorzenienie
 
Avatar MagJa
 
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 212
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Wyciągam wątek, bo sezon w pełni, a przyznam szczerze, że nawet nie sądziłam, że można jeść fasolkę szparagową inaczej niż tylko z bułką
Jutro idę na plac po fasolkę Koniecznie
MagJa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-07, 18:36   #18
ta-monia
Raczkowanie
 
Avatar ta-monia
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 358
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Obgotowaną fasolkę (500g) pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z puszką kukurydzy, zalać sosem czosnkowym. Ostatnio jadłam coś takiego podawane z ryżem.
__________________
taka z uśmiechem

a w mojej kuchni pachnie dziś... http://zesmakiem.blox.pl/html
ta-monia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-07, 19:42   #19
morwa74
Rozeznanie
 
Avatar morwa74
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: łódz
Wiadomości: 522
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

ja odkryłam to danie bardzo przypadkowo po niedzielnym obiedzie został mi ryż i kurczak z sosem do potraw chińskich knorr dodałam do tego fasolkę szparagową jasną wszystko wymieszałam podgrzałam i wyszlo smaczne i niskokaloryczne danie polecam
__________________
Bywa nieraz, że czasem stoimy w obliczu prawdy dla, której brakuje słów... JP
morwa74 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 11:05   #20
Anusia : )( :
Zadomowienie
 
Avatar Anusia : )( :
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 585
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Cytat:
Napisane przez k_rubia Pokaż wiadomość
to ja trochę z innej beczki : FASOLKA MARYNOWANA
konkretnie chodzi o taką fasolkę w słoiku ( marynujemy ogórki, paprykę, pieczarki ) wiec ja sobie wymyśliłam fasolkę ...a co....
obieramy fasolkę , tzn. odcinamy końcówki, delikatnie ją gotujemy, byleby jej nie rozgotować. Przygotowyjemy zalewę: na 1 litr wody dodajemy 1 szklankę octu, 4 łyżki cukru i 1 łyżkę soli ( mozna też trochę zmniejszyc proporcję ocet-cukier, jak ktoś woli słodszą to wiecej cukru lub jak ktoś nie bardzo przepada za kwaśnym to mniej octu ). Zalewę tę gotujemy ok minutki i gorącą zalewamy fasolkę w słoikach. Juz potem nie trzeba tych słoików pasteryzować. MIODZIO !!!!
Robiłam ostatnio, pozamykałam do słoików, otworze za jakiś tydzień i zobacze co z tego wyszło, ale na pewno będzie smaczne : )
__________________
Zabiegana, zajęta, zapracowana,
ciągle niewyspana, ale szczęśliwa...


Anusia : )( : jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 15:44   #21
Seler
Raczkowanie
 
Avatar Seler
 
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 283
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

up up
dziewuchy ratujcie, wczoraj dostalam od tesciowej cala reklamowke fasolki szparagowej, macie pomysly co mozna by z niej zrobic?? cos do sloikow tylko nie w occie , bo ocet jest fuj!!/dla mnie fujj.../
dzieki
Seler jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 17:53   #22
agatka-a
Zakorzenienie
 
Avatar agatka-a
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 895
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

podobno można mrozić, najpierw zblanszować, osuszyć i zamrozić
ale musi być sucha po zblanszowaniu, bo inaczej będzie nie smaczna (wiem z autopsji)
agatka-a jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 08:16   #23
Seler
Raczkowanie
 
Avatar Seler
 
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 283
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Cytat:
Napisane przez agatka-a Pokaż wiadomość
podobno można mrozić, najpierw zblanszować, osuszyć i zamrozić
ale musi być sucha po zblanszowaniu, bo inaczej będzie nie smaczna (wiem z autopsji)
i tak wlasnie zrobilam, dzieki za pomysl, kompletnie wylecialo mi z glowy ze moge zamrozic
Seler jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 08:40   #24
olusia...
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 4 645
GG do olusia...
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Cytat:
Napisane przez agatka-a Pokaż wiadomość
podobno można mrozić, najpierw zblanszować, osuszyć i zamrozić
ale musi być sucha po zblanszowaniu, bo inaczej będzie nie smaczna (wiem z autopsji)
Nie podobno tylko na pewno Moja mama tak robi od kilku ładnych lat i dzięki temu smakiem fasolki cieszę się przez cały rok
olusia... jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 09:52   #25
aniaxxxxx
Zadomowienie
 
Avatar aniaxxxxx
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Walia
Wiadomości: 1 291
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Cytat:
Napisane przez zalika Pokaż wiadomość
Ja robię sobie taki obiadek z fasolki na bardzo szybko: ugotowaną fasolkę kroję na mniejsze kawałki, na patelni podsmażam na oliwie z oliwek cebulkę i czosnek, potem dodaję obranego ze skórki i rozdrobnionego pomidora (ilość zależy od ilosci fasolki), można również dodać trochę przecieru pomidorowego, chwilkę smażę aż pomidor odparuje i utworzy się sos, dodaję pokrojoną fasolkę, chwilkę gotuję, przyprawy (dużoooo pieprzu)i gotowe
hehe robie cos zupelnie podobnego tylko z przypraw daje tymianek... pychota
aniaxxxxx jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 11:30   #26
minia99
Zadomowienie
 
Avatar minia99
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: woj. śląskie
Wiadomości: 1 345
Send a message via Skype™ to minia99
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Odnalazłam ten dawno zapomniany wątek i jestem zachwycona bo uwielbiam fasolkę . Mam w zamrażalniku tony fasolki
A mój ulubiony, sprawdzony, prosty i szybki przepis:
Ugotować fasolkę szaparagową z solą i czombrem (może byz fasolka świaża - teraz będzie ciężko, mrożona , lub ze słoika )
Mięso mielone usmażyć z koncentratem pomidorowym.
Do naczynia żaroodpotnego włożyć usmażone mięso, na to ugotowaną fasolkę z czombrem. Na wierzch wylać duży jogur naturalny wymieszany z jajkami i solą. Zapiec, az powstanie rumiana skurupka.
Pychota
minia99 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-11, 18:35   #27
agusia_85
Zadomowienie
 
Avatar agusia_85
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 1 172
Smaczny profil agusia_85
Smaczne przepisy1
GG do agusia_85
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Cytat:
Napisane przez Anett_ Pokaż wiadomość


Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
  • 40-50 dag fasolki szparagowej
  • 30 dag pomidorów
  • mała cebulka
  • olej
  • śmietana
  • 4 parówki
  • mąka ;
  • sól
  • koperek
Fasolkę pokroić na kawałki długości ok. 3 cm, parówki obrać, wrzucić do garnka z fasolką i gotować w niewielkiej ilości osolonej wody.
Pomidory pokroić na ćwiartki, rozgotować i przetrzeć przez sitko. Drobno pokrojoną cebulę poddusić na tłuszczu, dodać mąkę i razem podsmażyć, nie dopuszczając do zbytniego zagęszczenia.
Następnie dodać do przetartych pomidorów i ok. 3/4 szklanki wywaru z gotowania fasolki.
Zagotować, doprawić do smaku i dodać drobno posiekany koperek.
Do fasolki z niewielką ilością wywaru dodać śmietanę (2-3 łyżki), chwilę podgotować i dodać przygotowany w drugim garnku sos.

Wymieszać i podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
To będzie moje następne danie z fasolki Najprawdopodobniej jutro

A dzisiaj zrobiłam sobie zupkę z fasolki szparagowej, wyszło pycha

-2 kostki rosołowe
- 40-50 dag fasolki szparagowej zielonej mrożonej
- ok. 5 większych ziemniaków
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki śmietany
- 1 ząbek czosnku
- liść laurowy, sól, pieprz do smaku

Kostki rosołowe rozpuściłam we wrzątku. Marchewkę, pietruszkę i seler potarkowałam, cebulę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek obrałam i przepuściłam przez praskę, następnie wrzuciłam to wszystko do garnka z wywarem razem z liściem laurowym. Dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki, mrożoną fasolkę jakieś 15 minut później. Gdy wszystkie warzywa były już miękkie - wlałam śmietanę wymieszaną z mąką i zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. No i posypałam pietruszką

Czyli standardowy przepis na zupę Można gotować też ze świeżej fasolki, może być też żółta, rzecz jasna lepiej by było na mięsku a nie na kostkach, ale tak było szybciej
__________________


Edytowane przez agusia_85
Czas edycji: 2009-05-11 o 18:44
agusia_85 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 11:48   #28
Urquinaona
Raczkowanie
 
Avatar Urquinaona
 
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 356
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

sezon na fasolkę w pełni!
Czas odświeżyć wątek

jakie przyprawy najlepiej pasują do fasolki? Jak długo ją gotujecie?
__________________
Kosmetyki (The Body Shop, pędzle Hakuro, Catrice, L'oreal, Biochemia Urody, Pharmaceris)
http://wizaz.pl/forum/showthread.php...2#post45779882

Książki, filmy, Chodakowska:
http://wizaz.pl/forum/showthread.php...1#post45780161
Urquinaona jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-23, 06:03   #29
renekmgb
Raczkowanie
 
Avatar renekmgb
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 390
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Ja polecam ten przepis: http://przepisy.net/fasolka-po-katalonsku/ Robiłam kilka razy i naprawdę pycha
renekmgb jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 12:12   #30
sotie
Zadomowienie
 
Avatar sotie
 
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Zielona Góra
Wiadomości: 1 717
Dot.: Fasolka szparagowa -przepisy

Polecam zapiekankę z fasolki:

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: plastry ugotowanych ziemniaków, podsmazone plasterki boczku, ugotowana fasolka i jeszcze raz ziemniaki, boczek, fasolka, na wierzch starty żólty ser, zalać to wszystko śmietaną z rozbełtanym jajkiem, czosnkiem, solą i pieprzem, piec z kwadrans w otwartym naczyniu. Jest pyszne!
__________________
pachnąca wymiana - KLIK - aktualizacja 01.08

napełnij pustą miskę KLIK!
sotie jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:55.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra