Ciasteczka chałwowe i pasta tahini - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - Moje gotowanie

Notka

Kuchnia - Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-08-05, 01:00   #1
Iza Kowalska
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 106
Thumbs up

Ciasteczka chałwowe i pasta tahini


Jakiś czas temu znalazłam w necie przepis na ciasteczka chałwowe z własnoręcznie robionej pasty chałwowej tahini.ciasteczka sa przepyszne o chałwowym posmaku i kruchusieńkie.

Ciasteczka

Składniki (na około 60 ciastek): 1 szklanka tahini (pasty sezamowej) , 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 200 g masła, w temperaturze pokojowej, opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji, jeśli ciasto wychodzi za suche mozna dodać 2 łyzki wody.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ręcznie lub mikserem.

Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), lekko spłaszczać dłonią. Ciasteczka można oprószyć delikatnie sezamem, przyklepać. Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Po upieczeniu pozostawić na blaszce przez chwilę, a potem przenieść. Uwaga są bardzo kruche gdy chciałam je przenieść odrazu na kratke spadły i pokruszyły się.

A tutaj link do powyższego przepisu i zdjęć http://kuchnia-w.blogspot.com/2012/0...a-chawowe.html

A teraz przepis na pastę sezamową tahini:


Składniki na około 2 szklanki tahini: 4 szklanki ziaren sezamu, 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Przygotowanie:
Sezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175ºC na około 8-10 minut. W trakcie sezam zamieszać. Powinien się lekko zarumienić, nie pozwolić na zbrązowienie a tym bardziej przypalenie. Wyjąć, odstawić do ostudzenia (sezam można również uprażyć na suchej patelni).
Po tym czasie sezam zmiksować w blenderze na jednolitą pastę. Proponuję dodawać sezam powoli a nie całość na raz. W masie nie powinno być widocznych ziaren sezamu. Następnie dodać olej i zmiksować na gładką masę.
Tahini można przechowywać w zakręconym słoiku, w lodówce ok 2 -3 miesięcy.

Link do przepisu http://kuchnia-w.blogspot.com/2012/0...-sezamowa.html
__________________
http://kuchnia-w.blogspot.com/ - moje gotowanie
http://pazurkowo.blogspot.com/ - stara, nowa pasja pazurki
http://dlubanki.blogspot.com/ - moje dłubanki, które powstają dzięki mojemu synkowi

Edytowane przez Iza Kowalska
Czas edycji: 2012-08-05 o 14:07
Iza Kowalska jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.