|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 106
|
![]() Ciasteczka chałwowe i pasta tahini
Jakiś czas temu znalazłam w necie przepis na ciasteczka chałwowe z własnoręcznie robionej pasty chałwowej tahini.ciasteczka sa przepyszne o chałwowym posmaku i kruchusieńkie.
Ciasteczka Składniki (na około 60 ciastek): 1 szklanka tahini (pasty sezamowej) , 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 200 g masła, w temperaturze pokojowej, opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji, jeśli ciasto wychodzi za suche mozna dodać 2 łyzki wody. Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ręcznie lub mikserem. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), lekko spłaszczać dłonią. Ciasteczka można oprószyć delikatnie sezamem, przyklepać. Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Po upieczeniu pozostawić na blaszce przez chwilę, a potem przenieść. Uwaga są bardzo kruche gdy chciałam je przenieść odrazu na kratke spadły i pokruszyły się. A tutaj link do powyższego przepisu i zdjęć http://kuchnia-w.blogspot.com/2012/0...a-chawowe.html A teraz przepis na pastę sezamową tahini: Składniki na około 2 szklanki tahini: 4 szklanki ziaren sezamu, 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego Przygotowanie: Sezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175ºC na około 8-10 minut. W trakcie sezam zamieszać. Powinien się lekko zarumienić, nie pozwolić na zbrązowienie a tym bardziej przypalenie. Wyjąć, odstawić do ostudzenia (sezam można również uprażyć na suchej patelni). Po tym czasie sezam zmiksować w blenderze na jednolitą pastę. Proponuję dodawać sezam powoli a nie całość na raz. W masie nie powinno być widocznych ziaren sezamu. Następnie dodać olej i zmiksować na gładką masę. Tahini można przechowywać w zakręconym słoiku, w lodówce ok 2 -3 miesięcy. Link do przepisu http://kuchnia-w.blogspot.com/2012/0...-sezamowa.html
__________________
http://kuchnia-w.blogspot.com/ - moje gotowanie http://pazurkowo.blogspot.com/ - stara, nowa pasja pazurki http://dlubanki.blogspot.com/ - moje dłubanki, które powstają dzięki mojemu synkowi Edytowane przez Iza Kowalska Czas edycji: 2012-08-05 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:25.