Romantyczna kolacja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-08, 09:07   #1
apricota
Przyczajenie

Romantyczna kolacja

A co moje drogie polecacie na romantyczną kolację? Oczywiście cos lekkostrawnego i smacznego
Stary 2012-10-08, 12:13   #2
Malwinka1986
Raczkowanie

Dot.: Romantyczna kolacja

Ciężko doradzić w tym temacie, bo to powinno być coś co będzie Wam obojgu smakować mogę polecić tagliatelle ze szpinakiem, wędzonym łososiem i serem pleśniowym, szybkie w przygotowaniu i smaczne, przepis dostępny na moim blogu.
Malwinka1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 15:17   #3
Dominique00
Przyczajenie

To zależy od waszych gustów kulinarnych. Z mojej strony mogę polecić np.

Pappardelle z kurkami, prosciutto i pomidorkami cherry
Kurczak po myśliwsku
albo Kotleciki cielęce z szalotkami w pomidorach

Przepisy znajdziesz na moim blogu
Stary 2012-10-08, 18:39   #4
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

sushi

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 21:56   #5
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
sushi
oooo tak fajny, orientalny pomysł na wieczór we dwoje
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 10:12   #6
Rena
Zakorzenienie

ja bym zrobila rybe grillowana np pstraga a do tego salate w sosem vinagraite, biale wino riesling.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 11:48   #7
michal999
Raczkowanie

Cześć
Napisz więcej szczegółów tego jakie np: mięso lubcie. Może będzie łatwiej Ci coś podpowiedzieć na szybko wyszukałem ci lekkich przepisów np: z kurczaka
http://jbcomm.pl/aktualnosci/kuchnia...-i-kurczakiem/
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_.../przepisy.html

Edytowane przez michal999
Czas edycji: 2012-10-12 o 13:59
michal999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-10, 19:07   #8
megalija
Raczkowanie

sushi!
i jakiś lekki deser.
no i oczywiście świece
megalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-11, 10:25   #9
fajnypseudonim
Przyczajenie

wszystko o czym piszecie brzmi smacznie.
ja osobiście nie polecałabym makaronów, bo bardzo łatwo można się ubrudzić i może być niezręcznie ;b

jestem stałym klientem tesco i wielkim fanem makłowicza. osobiście uważam, że przez żołądek można dotrzeć do serca mężczyzny dlatego koniecznie podałabym coś z mięsem (nie znam facetów, którzy nie lubiliby mięsa), np.

http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/kotlety-wieprzowe-po-bakonsku/

a na deser coś takiego

http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/pesche-ripiene---nadziewane-pieczone-brzoskwinie/

pamiętaj, że faceci to wzrokowcy więc wszystko co zaserwujesz musi wyglądać apetycznie ;)
fajnypseudonim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-11, 13:53   #10
hanna_f
BAN stały

A ja jestem za makaronami, są pyszne, można zrobić w wielu wariantach, człowiek się nimi naje, ale nie przeje. A ubrudzenie się nie jest, przynajmniej wg. mnie, jakąś super krępującą sytuację. Można się pośmiać. Sushi to fajny pomysł (o ile ktoś lubi), ale trzeba się narobić, by zrobić tego tyle, by delikatnie zaspokoić głód. Poza tym wychodzi drogo i nie każdy ma talent do przygotowywania. Pamiętaj, że facet idzie na kolację się najeść (tak przynajmniej obstawiam), a nie degustować. Może wieprzowina z ryżem i ze szpinakiem? Albo jakaś rybka w ciekawy sposób przyrządzona? Do tego dobre wino. A na deser coś czekoladowego z cynamonem albo wanilią (trochę afrodyzjaków nie zaszkodzi. Np. ciasto w formie takiej sercowej. Albo zwykłe czekoladowe ciasto (najlepiej z delikatnie płynnym środkiem) posypane na wierzchu cukrem pudrem z takiego szablonu. Pomysł uroczy wg. mnie.
hanna_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-11, 15:33   #11
lubie liczyc
Raczkowanie

dla mnie takim wyjątkowym, niecodziennym i pasującym na romantyczne spotkanie daniem są krewetki według tego przepisu - http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_o...a/przepis.html
tylko ja dodaję jeszcze pęczek posiekanej natki pietruszki, a do przegryzienia świeżą bagietkę. W zależności od okoliczności - można jeść z jednego naczynia
lubie liczyc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-12, 13:59   #12
michal999
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez megalija Pokaż wiadomość
sushi!
i jakiś lekki deser.
no i oczywiście świece
I do tego dobre wino - na rozluźnienie
michal999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 10:21   #13
Marcusia
Rozeznanie

Fajne pomysły, ale zobaczcie na moj pomysł:
ogólnie idea jest taka, żeby się najeść i żeby było romantycznie i żeby zapamiętać wszystkko, otóż mój TŻ przyjedzie do mnie za kkilka dni, to bedzie dzien po urodzinach, a ze jestem w nowym miescie nie wiem co gdzie i jak i nie chce mi sie ganiac za prezentem... namecze sie a jemu i tak sie nie spodoba, dlatego... przez żołądek do serca mój TŻ jest Francuzem dlatego
1. camembert zapiekany w ciescie francuskim z żurawiną, jeszcze rozważałam camembert zapiekany w cieście francuskim z melonem (a wiem ze TŻ jedno i drugie uwielbia, ale nie wiem jak sie ma takie połaczenie smakow, a boje sie ryzykowac)
2. wymyslił sobie karpatkę, ale ja w mieszkaniu nie mam nawet miksera, nie wspominając nawet o jednej blasze chciałabym ją mieć, kiedyś kupie ;p a wiem, ze francuzi nie wiedzą co to galaretka, u nich nie ma tego w sprzedaży, dlatego pomyślałam, że do pucharka włożę pokrojone brzoskwinie, winogrona, zaleje fantazyjnie galaretką, doloze warstwe galaretki z jogurtem, tak żeby ślicznie wyglądało i na deser też powinno być dobre, co o tym myślicie? jeszcze jedna kwestia, jak i z czym mogę to podac? to chyba najwiekszy problem, nigdy nie "kompletowałam" posiłków, a teraz sytuacja wymaga żeby było efektownie, świeczuszki jakieś olejki wiecie o co chodzi
Doradzicie mi cos?
----------
Też myślałam o sushi, ale za dużo pracy a na dodatek nie wiem czy TŻ to zje bo on nie lubi ryby, a wolałabym zeby sie najadł po podrózy...

Edytowane przez Marcusia
Czas edycji: 2012-10-13 o 10:22 Powód: Dopisywanie
Marcusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 15:13   #14
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marcusia Pokaż wiadomość
Fajne pomysły, ale zobaczcie na moj pomysł:
ogólnie idea jest taka, żeby się najeść i żeby było romantycznie i żeby zapamiętać wszystkko, otóż mój TŻ przyjedzie do mnie za kkilka dni, to bedzie dzien po urodzinach, a ze jestem w nowym miescie nie wiem co gdzie i jak i nie chce mi sie ganiac za prezentem... namecze sie a jemu i tak sie nie spodoba, dlatego... przez żołądek do serca mój TŻ jest Francuzem dlatego
1. camembert zapiekany w ciescie francuskim z żurawiną, jeszcze rozważałam camembert zapiekany w cieście francuskim z melonem (a wiem ze TŻ jedno i drugie uwielbia, ale nie wiem jak sie ma takie połaczenie smakow, a boje sie ryzykowac)
2. wymyslił sobie karpatkę, ale ja w mieszkaniu nie mam nawet miksera, nie wspominając nawet o jednej blasze chciałabym ją mieć, kiedyś kupie ;p a wiem, ze francuzi nie wiedzą co to galaretka, u nich nie ma tego w sprzedaży, dlatego pomyślałam, że do pucharka włożę pokrojone brzoskwinie, winogrona, zaleje fantazyjnie galaretką, doloze warstwe galaretki z jogurtem, tak żeby ślicznie wyglądało i na deser też powinno być dobre, co o tym myślicie? jeszcze jedna kwestia, jak i z czym mogę to podac? to chyba najwiekszy problem, nigdy nie "kompletowałam" posiłków, a teraz sytuacja wymaga żeby było efektownie, świeczuszki jakieś olejki wiecie o co chodzi
Doradzicie mi cos?
----------
Też myślałam o sushi, ale za dużo pracy a na dodatek nie wiem czy TŻ to zje bo on nie lubi ryby, a wolałabym zeby sie najadł po podrózy...
ja szczerze mowiac bym zrobila cos typowo polskiego na Twoim miejscu, bo francuskie jadlo to on pewnie ma na codzien. Oni nie znaja tez makowca ani sernika, jesli chodzi o desery. A co do ryb to inwidualne bardzo - moj lubi tylko nie chce zeby bylo duzo osci, takze np dzisiaj bedziemy miec lososia. To akurat bardzo dobra propozycja, bo szybko i latwo sie smazy na masle lub oliwie z oliwek troche soli, plasterek cytryny do dekoracji (plus witamina c a akurat idzie jesien i sezon na grype, wiec ja mojemu facetowi wszedzie cytryne i sok z pomaranczy wciskam). Wersja dla mega leniwych to juz w ogole kupic wedzonego lososia i zwyczajnie wylozyc.

Mozna zrobic carpaccio, salatke capresse czyli mozarelle i pomidory w plasterkach - tez efektowne i niewielkim nakladem pracy.
Stary 2012-10-13, 16:15   #15
Marcusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
ja szczerze mowiac bym zrobila cos typowo polskiego na Twoim miejscu, bo francuskie jadlo to on pewnie ma na codzien. Oni nie znaja tez makowca ani sernika, jesli chodzi o desery. A co do ryb to inwidualne bardzo - moj lubi tylko nie chce zeby bylo duzo osci, takze np dzisiaj bedziemy miec lososia. To akurat bardzo dobra propozycja, bo szybko i latwo sie smazy na masle lub oliwie z oliwek troche soli, plasterek cytryny do dekoracji (plus witamina c a akurat idzie jesien i sezon na grype, wiec ja mojemu facetowi wszedzie cytryne i sok z pomaranczy wciskam). Wersja dla mega leniwych to juz w ogole kupic wedzonego lososia i zwyczajnie wylozyc.

Mozna zrobic carpaccio, salatke capresse czyli mozarelle i pomidory w plasterkach - tez efektowne i niewielkim nakladem pracy.
On był już w polsce i jadł już pierogi i takie rzeczy i pawde mówiąc, niekoniecznie był zachwycony (troche wybredny jest -.-) dlatego nie ryzykowałabym z polska kuchnią tym bardziej, że chce żeby się najadł po podróży i chce zeby pamiętał ten wieczór..
a carpaccio czzy capresse to świetne pomysły, uwielbiamy to!
Tylko nie wiem jak to z sobą połączyć i czy dać jakieś wino do tego jak tak to czerwone czy białe.. nie mam pojęcia co z czym ;/
a z drugiej strony chciałam mu pokazać, ze ja go francuskimi daniami też uraczyć potrafie, a z tego co wiem, to "modyfikowanego" <w sensie zapiekanego> camemberta nie jadł... a po drugie nie jest to trudne do zrobienia, a przynajmniej mam pewność ze byłby zadowolony

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-13, 16:54   #16
Izmaa
Raczkowanie

Osobiście poleciałbym coś pysznego a zarazem nietrudnego do zrobienia
http://passionfruit.blox.pl/2009/08/...eczarkami.html

jak miałam rocznicę z Tż to się nie lada namęczyłam nad tym, co przyszykować do jedzenia i to akurat był strzał w 10tkę!
Stary 2012-10-13, 17:54   #17
Marcusia
Rozeznanie

ojej! świetne!
Stary 2012-10-15, 14:09   #18
fajnypseudonim
Przyczajenie

jako przystawkę polecam muffiny. zerknijcie na opis, do mnie przemawia ;b

http://pasztetzkrolika.wordpress .com/2012/10/09/muffiny-z-feta-i-oliwkami/
Stary 2012-10-15, 19:53   #19
Marcusia
Rozeznanie

genialne! ja zawsze kojarzyłam muffiny na słodko ^^

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

zaintrygowały mnie te muffiny ^^ ale nie mam formy do tego ;/ Myślicie że same papilotki mi sie nie rozjadą? ;/ bo nie chciałabym sie narobić żeby mi się wszystko rozjechało
Bo niby już piekłam muffiny <z paczki> i w samych papilotkach no i różnie to wychodziło, jaka jest konsystencja... bo jak zbyt gesta to pojadą ;/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-16, 14:38   #20
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
On był już w polsce i jadł już pierogi i takie rzeczy i pawde mówiąc, niekoniecznie był zachwycony (troche wybredny jest -.-) dlatego nie ryzykowałabym z polska kuchnią tym bardziej, że chce żeby się najadł po podróży i chce zeby pamiętał ten wieczór..
a carpaccio czzy capresse to świetne pomysły, uwielbiamy to!
Tylko nie wiem jak to z sobą połączyć i czy dać jakieś wino do tego jak tak to czerwone czy białe.. nie mam pojęcia co z czym ;/
a z drugiej strony chciałam mu pokazać, ze ja go francuskimi daniami też uraczyć potrafie, a z tego co wiem, to "modyfikowanego" <w sensie zapiekanego> camemberta nie jadł... a po drugie nie jest to trudne do zrobienia, a przynajmniej mam pewność ze byłby zadowolony
wino czerwone do czerwonego miesa (wolowina, wieprzowina)
biale do bialego (ryba, kurczak)

Jak taki maruda to kup mrozona pizze i coca cole i idz na latwizne :-P
Stary 2012-10-16, 18:18   #21
Marcusia
Rozeznanie

dziueki, a do seów jakie wino? google mówi ze do camemberta lekkie czerwone wino.."Miękkie, łagodne sery z białą pleśnią, takie jak camembert, brie czy coulommier, doskonale towarzyszą lekkim czerwonym winom." w sumie to znaczy ze chyba półsłodkie?
Swoją drogą białe carlo rossi jest dobre? bo jeszcze nie piłam ;D
Haha.. musi być choć troche wyjątkowo, raz do roku moge go rozpieszczać ;P
Stary 2012-10-17, 11:33   #22
monita01
Zakorzenienie

Raczej polwytrawne
Stary 2012-10-17, 13:27   #23
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
dziueki, a do seów jakie wino? google mówi ze do camemberta lekkie czerwone wino.."Miękkie, łagodne sery z białą pleśnią, takie jak camembert, brie czy coulommier, doskonale towarzyszą lekkim czerwonym winom." w sumie to znaczy ze chyba półsłodkie?
Swoją drogą białe carlo rossi jest dobre? bo jeszcze nie piłam ;D
Haha.. musi być choć troche wyjątkowo, raz do roku moge go rozpieszczać ;P
tak lepiej czerwone wino do serow - do pikatnych mocne, do lagodnych lagodne ale nie slodkie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-17, 16:01   #24
nosferatku
Zadomowienie

Ale jak to Francuz, to ja nie wiem, czy wino jest najlepszym pomysłem.
Wieść gminna głosi, że u nich takie wina, jak u nas za kilkadziesiąt złotych, to są te najtańsze, a to, co my mamy po kilkanaście, to już kompletne dno, menelia i sikacze.

Może węgierskie wino? Albo krymskie?
Oni takich we Francji nie mają

A może mrozona zielona herbata do posiłku?
A może japońskie wino likierowe po posiłku (może być lichi, może być śliwka ume).
W kwestii alkoholowej to u nas darzy się specjalną atencją absynt. I można zrobić z absyntem bardzo nietuzinkowego kurczaka, tylko trzeba chlupnąć odrobinę (łyżeczka do herbaty?), w przeciwnym razie bowiem kurczak będzie ohydny.
Za to odrobina absyntu, suszonej mięty, miodu, ziół prowansalskich (z tymi ostatnimi ostrożnie, minimalnie), lawendy (jeszcze bardziej minimalnie) daje kurczakowi taki smak, że klękajcie narody. Tylko to naprawdę wyższa szkoła jazdy w kwestii przyprawiania.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-17, 18:32   #25
Marcusia
Rozeznanie

Jejku, nie mam pojęcia... nie znam się na alkoholu, wiem tylko, że lubie martini i że różowy carlo rossi mi smakował, a niechciałabym jakiegoś "sikacza" kupic...

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość
A może mrozona zielona herbata do posiłku?
Co konkretnie masz na myśli?
Stary 2012-10-17, 20:07   #26
fajnypseudonim
Przyczajenie

oczywiście, że się da wystarczy, że użyjesz papieru śniadaniowego i folii aluminiowej.
Wytnij z folii aluminiowej kwadrat, na to połóż kwadrat wycięty z papieru śniadaniowego. Na środku ułóż szklankę i zawiń końce. Ja już tak robiłam i nic się nie wylewa
Stary 2012-10-17, 21:37   #27
Marcusia
Rozeznanie

to wtedy bez papilotek, tak?
Stary 2012-10-18, 09:50   #28
fajnypseudonim
Przyczajenie

tak, bez papilotek. Moim zdaniem taka opcja z folii i papieru jest nawet bardziej wytrzymała, bo muffinki zachowują swój kształt
Stary 2012-10-18, 09:55   #29
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:

Co konkretnie masz na myśli?
No, po prostu zieloną, lekką, krótko parzoną herbatę, schłodzoną, z kostkami lodu. Albo taką białą z płatkami róży (któraś firma to produkowała, chyba jest w co drugim sklepie, jakieś bio-active czy inne Klimuszki)

Generalnie moim zdaniem "romantyczna kolacja" powinna być raczej lekka, więc jak już mięso, do delikatne, jasne, a jeżeli ciemne, to w towarzystwie lekkostrawnych dodatków. I też bez przesady z ilością alkoholu.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 17:33   #30
Marcusia
Rozeznanie

Ok, dzieki za pomysła na papilotki
Nie.. z alkoholem nie zamierzamy przesadzać.. tak tylko troche... do posiłku, na rozluźnienie, nic wiecej ale rozważe jeszcze musze wszystko zebrać w jedną całość
Dzięki za pomoc!

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości