![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Szampony do codziennego użytku
W tym ogromie wątków, informacji, postów pogubiłam się i mam mnóstwo wątpliwości, jeśli chodzi o pielęgnację i mycie włosów.
Jakie szampony są najlepsze do codziennego mycia? Myślałam, że Babydream - a okazuje się, że nie, a dziś go kupiłam. Od dłuższego czasu używam pokrzywowego Eva Nature Style, ale wyczytałam, że powinno się go stosować raz lub dwa na tydzień. I teraz sama nie wiem, jakiego szamponu najlepiej używać, żeby włosy po prostu były zdrowe i ładne. Czekam na odpowiedź, która rozwieje moje wątpliwości ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szampony do codziennego użytku
Takiego, który nie pozostawia włosów całkiem gołych, skrzypiących w dotyku i szorstkich. Przy codziennym myciu to może być za dużo. A czemu nie Babydrem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
no wyczytałam na KWC, że Babydream przesusza i plącze włosy. jak to zobaczyłam, to pierwsza reakcja: o nie! znowu będzie to samo, co przez codzienne używanie przez 2 tygodnie pokrzywowego szamponu.
i teraz sama nie wiem, co robić. oczywiście używam odżywek, masek, olejków do włosów. ale największy problem mam z doborem szamponu, bo już sama nie wiem, który jest dobry.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Myślę, że najlepiej jest używać kilku na zmianę tak naprawdę. Baby dream kilka razy w miesiącu na zmianę z jakimś szamponem co ma naturalne składniki, ja np. używam firmy Green Pharmacy i jestem zadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ale używałaś go? Jeśli nie to spróbuj, może u Ciebie akurat się sprawdzi.
Dobry jest taki, który domywa, ale nie robi tego za mocno. Jak nie masz jakichś większych problemów ze skórą głowy, to nie powinno być trudno znaleźć taki szampon, to po prostu czuć podczas mycia. Na KWC praktycznie każdy dowolny szampon ma opinie typu "wysusza i plącze" a z drugiej strony "jest delikatny". Trzeba po prostu testować. U mnie idealne mycie bez wysuszenia dają np Alterry papajowa, granatowa, morelowa ale u kogoś może być odwrotnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
chyba zrobię właśnie tak jak radzicie, że będę była w jeden dzień Babydream, a w drugi np. Tressemme lub jakimś innym z Joanny. a raz w tygodniu pokrzywowym.
dzięki za pomoc! ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
najlepiej nie stosować codziennie jednego szamponu, tylko je zmieniać. przynajmniej u mnie się to sprawdza. mam kilka szamponów, co kilka dni stosuję inny. włosy się nie przyzwyczajają do składników i ich stan się polepsza.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Sanosan, Hipp, Facelle
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Znalazłam ostatnio szampon Allerco nawilżający bez SLS i jestem zadowolona, bo nie wysusza. Po BD i Facelle nadmiernie wypadały mi włosy. Dostępny na dozie.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
wszystkie szampony zawierają SODIUM LAURET SULFATE, jeden z najniebezpieczniejszych składników. Same szampony niszczą w iluś procentach włosy, bo to wkoncu sama chemia...a my nią myjemy włosy. Najlepiej myć samą wodą, dawniej nie było szamponów czy jakiś cudów, ludność myła samą wodą i jakie miala piekne wlosy, nie bylo klopotów. Jak już myć to polecam wyłącznie ziołowe szampony, które mają jak najmniejszy skład tych wszystkich świństw. Polecam także robienie domowych szamponów np. z mydła szarego (chociaż nie nadaje się do każdych włosów).
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Sanosan zmienił skład i już się nie nadaje.
Lista łagodnych szamponów do stosowania na co dzień tutaj: http://fellogen.blogspot.com/2012/09...nia-na-co.html
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A co myślicie o tym, że codziennie używam do mycia włosków Garnier Ultra Duox 5 ziół?? Myślicie, że im szkodze? Włosy dobrze się zachowują itd, ale nie wiem, czy nie jest to za mocny szampon do codziennego użytku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
mam odżywkę Garnier 5 ziół. nie denerwuje Cię zapach? mnie strasznie. a co do działania- jest do włosów normalnych i jak dla mnie... taki nijaki.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nawet Alterra nie zawiera SLS, tylko ALS (łagodniejszy środek). Wodą nie umyjesz włosów, nie zmyjesz oleju, ot co.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To trafiłaś na produkt ze starszej partii.
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
hmhm, a mnie on właśnie irytuje
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
si ![]() ![]() a co do babydreama i jego zdolności do plątania włosów- podobno metodą kubeczkową da się tak umyć żeby nie plątał. mi się tam nie chce w to bawić, nie lubię też jego konsystencji tak samo facelle, mój faworyt to na razie eco hysteria do farbowanych, chociaż ma sles ale w mniejszym stężeniu niż większość szamponów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
ja zmieniam często szampony - przeważnie używam 2-3 na zmianę. Ewentualnie jeśli nie chcesz zmieniać, to polecam johnson's baby. Nie jest tak mocny jak "dorosłe" szampony, ale nie obciąża i nie przyklapuje włosów jak dziecięce bez sls. Zawiera sls ale na dalszym miejscu w skladzie, niż większość szamponów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
ja odkryłam szampon z Dermedic Emolient Linium, chroniący skórę głowy przed wysuszeniem i jest okej, bardzo delikatny bo przeznaczony między innymi dla osób z AZS , ziołowe mnie przesuszały, ten wypada jak na razie najlepiej do codziennego stosowania
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Szampony bez SlS wcale nie są łagodniejsze dla włosów. U mnie szampon Babydream zrobił masakrę na głowie. Używam codziennie szamponu SlS i nic się nie dzieje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Zwykłe polskie ziołowe szampony okazały się najlepsze dla moich włosów
![]() Pollena Eva, Pollena Malwa, cała seria familijnych itp. - przejrzyj KWC. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
i u mnie po BD była masakra. Kilkakrotnie dawałam mu szanse - nic z tego;/
na chwilę obecną używam Pinio z biedronki. Nie bardzo znam się na składach ale mam nadzieję ze nie katuje nim włosów, niby sa jakies szorstkie ale to chyba od farbowania. dbam o nie i rozpieszczam jak mogę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
hej! jest tu kto?
zamierzam zmienić szampon, wciąż myję tym samym. Może coś z jonson baby, coś z malwy a możr joanna nie moge sie zdecydowac o! bedzie promocja na jakieś szampony ziołowe w biedronce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
z Joanny to najbardziej lubię Jedwab i serię Z apteczki babuni
![]() btw, dla mnie najlepsze szampony robi jednak Garnier, zdecydowanie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie drogie wizazystki ,jakie delikatne szampony polecacie do codziennego mycia ? obecnie myje Farmona czarna rzepa, przez dluzszy czas i chyba czas na zmiane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Jeśli masz włosy przetłuszczające się, skłonne do obciążania, to raczej (aczkolwiek nie na pewno) nie sprawdzą się szampony z zawartością olejów, silikonów, ceramidów. U mnie, właścicielki takich właśnie włosów, fajnie sprawdzają się szampony Ziai i Joanny. Włosy domyte, a krzywda im się nie dzieje, w dodatku są tanie i ładnie pachną. Co parę dni myję je szamponem typu Eva Nature Style, ale przy nich bez odżywki po myciu ani rusz. Zostawiają włosy właśnie takie "gołe" i szorstkie, ale u mnie jest to wina zniszczeń spowodowanych farbą.
Jeśli lubisz duże pojemności, to szampony Joanny dorwiesz w Kauflandzie w cenie ok. 8 zł za 500 ml ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:30.