|
Notka |
|
Eucerin - podejmij wyzwanie! Jeśli borykasz się z trądzikiem, bądź masz sukcesy w walce z tą przypadłością, dołącz do nas i koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Co dwa - trzy dni będzie pojawiać się na forum nowy temat związany z niedoskonałościami skóry. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Jakimi metodami próbowałyście pokonać trądzik?
Zaskórniki, grudki, wągry, pryszcze? Jakie formy potrafi przybrać trądzik? Czy wiesz jaka jest ich geneza?
https://wizaz.pl/Pielegnacja/ABC-pie...i-wagry-grudki Jakimi metodami próbowałyście pokonać stan zapalny skóry?
Kochane Wizażanki, bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Jakimi metodami próbowałyście pokonać trądzik?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Ja na samym początku próbowałam nawilżać skórę, później zaczęłam stosować różnych toników i żeli do mycia twarzy, maść Tormentiol - punktowo a obecnie stosuję żel do mycia twarzy z kolagenem firmy Lagenko.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Próbowałam pokonać trądzik wieloma metodami, większość okazała się porażką.
W pierwszy ruch poszły drogeryjne i apteczne kosmetyki, które ani nie pomagały, a czasem tylko pogarszały stan, cera była wysuszona i podrażniona. Kolejną moją przygodą były kwasy. Kwasy AHA powodowały stany zapalne, zaostrzały trądzik i drobiłam się okropnych, podskórnych pryszczy, kwasy BHA działały skutecznie, ale nasiliły się moje problemy naczyniowe. Kwasy PHA miło wspominam, ale były zbyt słabe i ich działanie antybakteryjne było znikome, świetnie nawilżały, ale to zbyt mało dla cery z trądzikiem o ciężkim przebiegu... Po 2-3 miesiącach zrobiłam praktycznie wszystkie badania, poszłam do dermatologa i dostałam antybiotyk+ retinoid zewnętrznie (Zorac). Dermatolog świetnie dobrał leki, bo mijają ponad dwa miesiące od odłożenia antybiotyku,a trądziku nie ma (i oby nie powrócił ). ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Rano przemywam twarz żelem micelarnym do twarzy bebeauty i nakładam krem mikroelementowy, do makijażu stosuję kosmetyki mineralne, a na wieczór zmywam makijaż tonikiem bebeauty, myję twarz mydłem aleppo 5% olejku laurowego. Systematyczne stosowanie się do tej metody zmniejszyło pojawianie się trądziku. Wcześniej chodziłam do dermatologa, były super efekty ale przerwanie kuracji sprzyjało powrotu trądziku, a maście były strasznie drogie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- a zapomniałam o maści cynkowej, spirytusie salicylowym, wodzie utlenionej i... kurcze znowu zapomniałam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Moja meka trwa nadal z trądzikiem pomimo 25 lat. Na początku sugerowałam sie maseczkami o działaniu ściągającymi ale to był efekt na krótko i byłam mega zniesmaczona kiedy spojrzałam rano do lustra
.... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Ekspert
|
A możesz zdradzić jakich kosmetyków używałaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam juz chyba wszystkie możliwe maści na tradzik przepisane. Leczyłam się 6 lat, co miesiąc wizyta u dermatologa i co wizytę inna maść, więc można sobie zliczyć, ile ich było. Stosowałam zarówno te apteczne, co robione na zamówienie na receptę. Nawet sięgnęłam po suplementy typu CeraNova czy Belissa Cera i była to tylko doraźna pomoc. Pomogła mi dopiero kuracja hormonalna, która trwała 2 lata. Po odstawieniu miałam jeszcze przez kilka miesięcy gdzie nie gdzie pojawiające się wypryski, ale to było już nic, w porównaniu z tym, co było wcześniej.
Broń Boże nie namawiam do takiego rozwiązania problemu, bo słyszy się teraz o skutkach ubocznych, ale jeśli nic nie pomaga i walczy się juz w tym latami, to nie widzę innego rozwiązania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
kosmetyki w sumie "byle jakiem" dostepne z katalogu
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Punktowo na zmiany stosowałam - sudocrem, maść cynkową, maść ichtiolową.
Obecnie nie rozstaję się z : czystym olejkiem herbacianym, pastą cynkową, acnefanem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja podobnie jak dziewczyny przeszłam przez drogeryjne i apteczne kosmetyki, niestety raczej bez powodzenia. Myślę teraz o wypróbowaniu zabiegu z kwasami (sama w domu na razie boję się spróbować, chociaż wyszłoby dużo taniej...). Szkoda, że na mnie maść ani pasta cynkowa nie działają, a tyle osób poleca. Stosuję teraz punktowo tormentiol, może troszkę szybciej się goi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wypróbowane leki to: benzacne, brevoxyl, acne derm, skinoren, acnederm, acneroxid, summamed, cynk, witamina pp,.A z dermokosmetyków to wszystkie apteczne. Do kosmetyków drogeryjnych nigdy nie miałam zaufania. [eucerin][/eucerin] Edytowane przez lula84 Czas edycji: 2013-10-02 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Na mojej cerze pojawiają się tzw. zaskórniki białe.
Są nie tylko brzydkie, ale i bolesne. Nie mam na nie skutecznego sposobu.
#15 |
Raczkowanie
|
Punktowo długi czas stosowałam Benzacne - ale strasznie przeszusza skórę wokół. Potem olejek herbaciany - u mnie się nie sprawdził.
Generalnie wcześniej cokolwiek bym nie stosowała to albo mnie "zapychało" albo przesuszało moją skórę. Teraz staram się wsłuchwiac w jej potrzeby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ekspert
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Perfumoholik z wyboru
|
Może to wina zatkanych porów?
Ja polecam kwasy! Dla podsuszenia, pozbycia się starego naskórka. Parówki nie cieszą się dobrą opinią, ale raz na czas w zestawie z zieloną glinką i zimną wodą coby je domknąć - czemu nie.
Fragrantica Lubimy Czytać "Don't you know there ain't no devil, there's just God when he's drunk." Edytowane przez DagmaraRose2000 Czas edycji: 2013-10-02 o 15:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Kiedyś przybierał wszystkie formy (głównie grudy i krosty), teraz sporadycznie grudki lub krosty, ale zaskórniki często. Próbowałam chyba wszystkiego... Leków bez recepty, maści (m.in. Benzacne, ale mi nie pomagał), leków robionych w aptece, szarego mydła, maści cynkowej, traktowałam twarz spirytusem salicylowym, różnymi peelingami i kremami ogólnodostępnymi w drogeriach. Wyciskałam - nie wyciskałam, a na twarzy i nie tylko wciąż było to samo. W końcu jakoś samo przycichło. Nie znalazłam jednego specyfiku, który by mi pomagał... Może trochę Visaxinum....
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ja stosowałam tyle metod że już nie pamietam, też miałam wyciskanie reczne, po ktorym skora była gładka przez 2tyg a potem nanowu pokrywała sie zaskórnikami, potem miałam jakies drogie leki na recepte, troche mi pomógł mi Eucerine, ale chciałam coś co na stałe wypedzi dziadostwo, wiec teraz jestem na retinoidach
#21 |
Zadomowienie
|
Jak mi się zaczęły pojawiać krosty to pierwsze co zrobiłam przeszłam na podkład mineralny (podejrzewałam, że talk mnie zapycha i później okazało się to prawdą) i zaczęłam walkę domowymi i aptecznymi środkami. Może to się wyda dziwne, ale mimo że byłam wtedy w wieku nastoletnim nie sięgałam po żadne drogeryjne kosmetyki antybakteryjne lub inne przeznaczone do skóry trądzikowej (chociaż używałam kosmetyków typu garnier czy nivea, ale w większości to głównie kremy nawilżające i żele do twarzy). Używałam benzacne w obu stężeniach, maści ichtiolowej i kilku jeszcze innych których nazw nie pamiętam- nic nie działało. Zaczęłam używać żeli do twarzy z Iwostinu i LRP. Cera się poprawiła, ale nadal krosty i zaskórniki gościły na mojej twarzy. Próbowałam nawet plasterów, maseczek domowych, toniku pichtowego i nic na dłużej tak naprawdę. W końcu poszłam do dermatologa. Przepisała mi maści (skinoren i klindacin) i voila moja cera ma się lepiej. Do tego dołączyłam maseczki z zielonej glinki (nic tak nie oczyszcza mi buzi jak ona
![]() ![]() Więc podsumowując: na zaskórniki pomaga mi skinoren krem (na blizny też), na krosty-klindacin, a do doraźnej pielęgnacji cery- oleje, żele z firm: LRP, Iwostin (eucerin na razie testuję, ale widzę że powinien być okej), maseczki z zielonej glinki i kremy nawilżające ![]() Edytowane przez Sabriel_ Czas edycji: 2013-10-02 o 15:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ekspert
|
Cytat:
A próbowałaś kosmetyków z linii Eucerin DermoPURIFYER? Spróbuj, wiele dziewczyn pisze o bardzo dobrych efektach kuracji. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
hmmm... W ciagu swojej kariery z tradzikiem uzywalam drogeryjnych, reklamowanych kosmetykow ktore zrobil mi tylko sieczke z twarzy. Pamietam ze jako pierwszy kosmetyk na tradzik (zaskorniki na czole) mama kupila mi mydlo siarkowe
![]() Duzo za duzo tego, bo nie pamietam zapewne 80% tego czego uzywalam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ekspert
|
Faktycznie, wybór skutecznej broni do walki z trądzikiem, to poważna sprawa. Wiem, że wiele dziewczyn walczy z nim metodą prób i błędów. Ciekawe, jak Wam się testuje otrzymane kosmetyki Eucerin DermoPURIFYER? Mają bardzo przyjazny na cery skład i do tego są bezzapachowe, a to chyba najważniejsze cechy idealnej broni na trądzik?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Perfumoholik z wyboru
|
Na mnie póki co działają OK, ale wiadomo, że bolące gule w 2 dni nie zejdą. Walczę!
![]()
#26 |
Przyczajenie
|
Ja swojego czasu używałam La Roche Posay, Effaclar Duo pomogło niestety na chwilę, nie mogłam stosować go długo bo strasznie podrażniał skórę.
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja próbowałam już chyba wszystkiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Z trądzikiem mam problem od 6 klasy. Na początku był delikatny na czole, teraz nie ma tam po nim śladu, za to bardzo cierpią moje policzki.
Jak z nim walczę? Stosuje krem i żel La Roche Posay, do tego maść cynkową. Unikam słodyczy i prowadzę zdrowy tryb życia. Koleżanka poleciła mi również stosowanie kolagenu firmy Colway. Mam zamiar go wypróbować, gdyż efekty podobno są bardzo zadowalające ![]() [eucerin][/eucerin] |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja przyznaję bez bicia, że zaskórniki wyciskam, zwykle mam wysyp przed @, pryszczy natomiast nie ruszam.
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Swoją walkę z trądzikiem zaczęłam stosowaniem skinorenu, pamiętam że wtedy (czyli jakieś 6 lat temu) bardzo mi pomógł, miałam duuużo grudek na czole, na polikach, zaskórników i ropnych pryszczy. Długo go stosowałam i po jakimś czasie okropnie wysuszył mi cerę (niestety demratolog nie powiedział mi jak ważne jest nawilżanie skóry) i problem wrócił ale już nie z taką siłą...swego czasu stosowałm także żel do mycia twarzy Iwostin Purritin (bardzo miło go wspominam), żel z La roche Posay Effaclar, żel z Avene, aktualnie używam żelu z Yves Rocher Pure Calmille. Potem przyszła kolej na stricte dermo kosmetyki, z tego typu stosowałam La roche posay Effaclar Duo (też bardzo dobrze działał, ale skóra mi się przyzwyczaiła), potem był mój uwielbiany krem - żel z Eucerinu (już go wycofali prawdopodobnie) ostatni wysuszacz to był SVR (też na początku fajny (potem niekoniecznie). Aktualnie moja pielęgnacja opiera sie na złuszczaniu i nawilżaniu, na dzień stosuje kremik matujący nawilżający z Ziaji 25+ na wieczór Pharmaceris R, Ripo Rosalign, gdy moja cera tego wymaga to złuszczam ją, w tym celu stosuję aktualnie kremik z SVR, punktowo Vichy Normadern Hyaluspot....
Jeżeli chodzi o nawilżanie stsowałam też krem z Bandi nawilżający krem do cery tłustej i mieszanej (bardzo dobry), koncentrat z Yves Rocher(trochę mnie podrażnił), krem z Acoss (okropnie mnie po nim wysypało)...tyle tego stosowałam już że aż wszystkiego nie pamiętam:P ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
![]() Aczkolwiek ostatnio odkąd odkryłam bardzo dobry preparat miejscowy (Vichy normadern Hyaluspot) zdarza mi się to znacznie rzadziej, może w końcu przestane całkowicie wyciskać!!
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.