|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Rekruter dzwoni do byłego pracodawcy....
Witajcie,
Staram się o pracę i wczoraj zostałam poproszona o wyrażenie zgody na zatelefonowanie do moich byłych pracodawców. W pierwszej chwili się zgodziłam ale teraz myślę jak odmówić. Jeden pracodawca to zwyczajnie złośliwy człowiek, wiem, że powie cokolwiek, żeby mi zaszkodzić. Drugi pracodawca jest ok ale zwyczajnie będzie mi wstyd przed nim (i przed kolegami z byłego zespołu bo pewnie się dowiedzą), że minął taki okres czasu a ja ciągle na bezrobociu, poczuj sie jak jakiś nieudacznik. Co byście zrobiły? Powiedziałybyście prawdę rekruterowi czy lepiej skłamać, że byli szefowie nie wyrazili zgody na rozmowę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rekruter dzwoni do byłego pracodawcy....
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Rekruter raczej sam sobie znajdzie te telefony. Miło, że Cię uprzedzili o tym
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Znajdzie tylko do recepcji do firm. Obie firmy to korporacje, na recepcji nikt nie połączy go "z byłym szefem Pani Marzeny G...", musiałabym dać Rekruterowi numery komórkowe albo na biurko byłych szefów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko, nawet jeśli nie podasz do złośliwca, i tak znajdą i zadzwonią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
To chyba znam inne korporacje.
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Czy sądzicie, że potencjalni pracodawcy nadal dzwonią do obecnych pracodawców w sytuacji, kiedy chce się zmienić pracę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
W mojej firmie się zdarza, wtedy kiedy osoby prowadzące rekrutację uznają, że w danym przypadku taki telefon rozjaśni obraz kandydata. Kandydat jest oczywiście pytany o zgodę na taki kontakt i niekiedy o podanie "namiarów" na konkretne osoby w jego byłej firmie (jeśli firma prosi o kontakty, to rutynowo daje się kandydatowi 2-3 dni na uzyskanie zgód tychże osób).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zależy od pracodawcy. Moja koleżanka miała sytuację kiedy przyszły pracodawca potwierdzał nawet zdobyte przez nią wykształcenie kontaktując się z uczelnią. Jednak to była rekrutacja do wielkiej międzynarodowej firmy, na bardzo dobre stanowisko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Work, work, work
|
Cytat:
Sama często z tego korzystam, aby sprawdzić potencjalnego przyszłego pracownika. Nie ma w tym nic dziwnego ![]()
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
O to to, tez sie nad tym zastanawiam. Troche niemoralne wydaje mi sie dzwonienie do obecnego pracodawcy, szczegolnie, jezeli nie jest poinformowany o tym, ze pracownik chce zmienic prace.
Ale z punktu widzenia potencjalnego nowego pracodawcy jest to dobry sposob na zdobycie informacji. I co w sytuacji, jezeli rekrutowana osoba ma polecenie obecnego pracownika potencjalnej przyszlej firmy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Work, work, work
|
Wszystko zależy od sytuacji.
Jeśli klient sobie życzy informacji o danym kandydacie, wtedy to czynię, ale oczywiście wpierw informuję kandydata o tym i pytam, jak sytuacja wygląda, m.in czy obecny pracodawca o tym wie, że zmienia pracę.
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:03.