Nawracający łupież i swędzenie głowy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-30, 22:08   #1
natalia94949
Przyczajenie

Nawracający łupież i swędzenie głowy

Hej, mam poważny problem z włosami, już od dłuższego czasu okropnie swędzi mnie głowa, również od razu po myciu, przy mokrych jeszcze wlosach i mam też sypiacy się łupież.

Kiedy używam pirolamu wszystko ustępuje, ale wystarczy jedno umycie w innym szamponie, nie ważne czy zwykłym, czy nie - próbowałam też z szamponem dla dzieci z rossmana, żeby wszystko wracało. Wydaje mi się, że mój łupież nie jest tłusty, nie jest to więc pewnie łzs.

Czy któraś z was miała podobny problem lub mogła by mi coś doradzić? Szampony typu nizoral itd. tylko wysuszaja mi skórę i jest jeszcze gorzej
natalia94949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-31, 12:26   #2
201701300929
Konto usunięte

Dot.: Nawracający łupież i swędzenie głowy

raczej nie probuj uzywac szamponoc dla dzieci-nic Ci nie pomoga,a niektore (np babydraem) moga nawet zaszkodzic

a probowalas ziol? Jesli masz ciemne wlosy to kup amle, jesli jasne( o ile nie jest to platynowy blond) to cassie i kladz tak raz w tym na skore glowy na jakies 30-60min - do tego raz w tyg jakas maska nawilzajaca (bo jak dobrz zrozumialam masz wysuszona skroe glowy?) do potrzymania tak z 30 minu pod czepkiem i powinno byc ok,

no i - zadnego dluzszego chodzenia z recznikiem zawineitym na mokrej glowie (poza trzymaniem odzywki), jak Twoje wlosy dobrze to znosza to je podszuszaj + szampon o odpowiednim ph i powinno byc ok
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-02, 12:47   #3
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia94949 Pokaż wiadomość
Hej, mam poważny problem z włosami, już od dłuższego czasu okropnie swędzi mnie głowa, również od razu po myciu, przy mokrych jeszcze wlosach i mam też sypiacy się łupież.

Kiedy używam pirolamu wszystko ustępuje, ale wystarczy jedno umycie w innym szamponie, nie ważne czy zwykłym, czy nie - próbowałam też z szamponem dla dzieci z rossmana, żeby wszystko wracało. Wydaje mi się, że mój łupież nie jest tłusty, nie jest to więc pewnie łzs.

Czy któraś z was miała podobny problem lub mogła by mi coś doradzić? Szampony typu nizoral itd. tylko wysuszaja mi skórę i jest jeszcze gorzej
Ja co rok w okresie jeisenno-zimowym mam ten sam problem, ze wzgledu na noszenie czapki i klimatyzowane pomieszczenia.

Jezeli chodzi o mnie to mi zawsze pomaga kuracja 2 saszetkami Nizoralu w nastepujacych po sobie myciach.

Natomiast u Ciebie oprocz lupiezu moze tez wchodzic w gre wysuszenie skory glowy. Wiec ja polecalabym Ci przed myciem wetrzec w skore glowy sok z aloesu, on fajnie nawilza i lagozi podraznienia. Absolutnie odradzam na skore glowy nakladanie jakiegokolwiek oleju - wtedy lupiez gwarantowany.

Miedzy myciami tez polecalabym Ci wcierac ten sok z aloesu.

Dopiero po kuracji myc wlosy normalnym szamponem, ale tez bez SLSu zey nie wysuszac.

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
raczej nie probuj uzywac szamponoc dla dzieci-nic Ci nie pomoga,a niektore (np babydraem) moga nawet zaszkodzic

a probowalas ziol? Jesli masz ciemne wlosy to kup amle, jesli jasne( o ile nie jest to platynowy blond) to cassie i kladz tak raz w tym na skore glowy na jakies 30-60min - do tego raz w tyg jakas maska nawilzajaca (bo jak dobrz zrozumialam masz wysuszona skroe glowy?) do potrzymania tak z 30 minu pod czepkiem i powinno byc ok,

no i - zadnego dluzszego chodzenia z recznikiem zawineitym na mokrej glowie (poza trzymaniem odzywki), jak Twoje wlosy dobrze to znosza to je podszuszaj + szampon o odpowiednim ph i powinno byc ok
Ale ziola tez maja dzialanie wysuszajace, wiec ja bym odradzala.

Najlepiej kupic specjalistyczny szampon, ktory pozbedzie sie tego grzyba - Nizoral, Zoxin Med.

Nawilzac sklap, ale nie olejami.

I pozniej zainwestowac w jakis szampon z lagodnym deteregentem np. Alterra z migdalem( docelowo ejst do wrazliwej skory glowy) albo inne wersje. Babydream odradzam podobnie jak Fitomed, mimo ze ten ostatni ma rekomendacje dermatologow, ale tez jest dosc mocony w dzialaniu.

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-02, 19:50   #4
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Wizyta u dermatologa. Probelm sie utrzymuje od dluższego czasu więc jak dla mnie to juz poważniejsza sprawa.Żadne kombinowanie, nakładanie wielu substancji, bo to istna ruletka. Możesz sobie przypadkowo zaszkodzic jeszcze więcej.
Stary 2016-02-04, 09:09   #5
MajkaKa1
Przyczajenie

Łupież dla mnie to najgorsze co może być ;/ szczególnie zimą jak jest duża różnica między temperaturą na zewnatrz i w pomieszczeniu. Mam wrażliwą skórę i włosy to też obejmuje. Dla mnie wszystkie "specjalistycze" szapony były za ciężkie, po nich miałam tak przesuszone włosy, że w ogóle nie mogłam ich rozczasać! Masakra! Pani w aptece zaproponowała mi coś delikatniejszego dla włosów, ale jednocześnie usuwającego łupież. Kupiłam xxx przeciwłupieżowi. Dla mnie to najlepsze rozwiażanie, bo z łupieżem się już nie męczę, a włosy dużo lepiej wyglądają!

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-02-05 o 17:11 Powód: Reklama.
MajkaKa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-14, 14:10   #6
marza12341
Hair is ma life

Czesc!!Ja mialam taki problem z przesuszona skora i pomogla mi woda brzozowa wcierana dzien w dzien w skore głowy!!!Serio...Mam rowniez pytanie prowadze fanpage od jakiegos czasu(nie długo) i szukam nowych pomysłow,szukam kilka dziewczyn,ktore chciałyby sie podjac połrocznego zapuszczania włosów ja oczywiscie tez dolaczam do tego,bedzie to polegalo na pol rocznym zapuszczaniu i pielegnacj wlosow oraz opisywanie co miesiac jkai kosmetyki stosowalysmy,ile włosów nam przybylo ile podciełysmy itp moze bylabys chetna?szukam dziewczyn bo samej jest mi tak smutno sie zmobilizowac do zapuszczania.pozdrawiam
marza12341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-08, 18:47   #7
Wlosomaniaczka1
Przyczajenie

Byłaś może u trychologa? Może masz łojotokowe zapalenie skóry głowy? To dziwne, że łupież ciągle Ci wraca...
Wlosomaniaczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-08, 21:54   #8
Vrenth
Zadomowienie

Podepnę się pod wątek, bo mam bardzo podobny problem.

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
Serio, to szkodzi? Prawie nigdy nie używam suszarki, tylko włosy same schną. Ale wcześniej na chwilę zawijam w ręcznik. No i siłą rzeczy jak jest zimniej to go dłużej trzymam, żeby więcej wody w niego wsiąkło. Łupież wraca mi tylko jesienią/zimą - właściwie ten sam okres, kiedy reszta skóry jest bardziej przesuszona.

W zeszłym roku pomógł Head&Shoulders, ale tak sobie go lubię jako szampon. Teraz kupiłam bardziej leczniczą Neutrogenę i używam 2 razy w tygodniu przed zwykłym szamponem i odżywką (koszmarnie włosy po nim samym wyglądają, a do tego śmierdzi). Poprawa jest - po dwóch myciach zero swędzenia i łupież się zmniejszył.

Spróbuję wyeliminować ręcznik, może trochę pomoże. Suszarka jakoś wpływa na łupież? Jak rezygnuję z ręcznika to jeszcze dłużej będą schły, to może się przełamię i podsuszę.
Vrenth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-08, 08:32   #9
ally5
Zakorzenienie

A próbowałyście może pilingu do skóry głowy? U mnie się to bardzo dobrze sprawdza nawracający łupież męczy mnie już od lat, po większości szamponów przeciwłupieżowych problem wracał z prędkością światła, po tych lepszych trochę dłużej był spokój... U mnie najlepszy efekt daje stosowanie 1x tydzień pilingu + profilaktycznie co kilka myć szamponu przeciwłupieżowego w pozostałych myciach zwykły szampon. Od kiedy tak robię mam czystą skórę i zapomniałam o swędzeniu. Może i u Was sprawdzi się ta metoda

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ally5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości