faszerowany kurczak - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-01-07, 11:02   #1
Kajol
Zadomowienie
 
Avatar Kajol
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 1 065

faszerowany kurczak


witam,
mam problem z tym daniem. Chcę zrobić kurczaka w całości, faszerowanego, ale nie wiem czy zostawić kości w środku, czy je wyjąć przed nadziewaniem i pieczeniem? Jak się powinno robić?
Kajol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-07, 22:50   #2
Brzuszek
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 185
Dot.: faszerowany kurczak

Ja radziłabym wyjąć wszystkie kości z kurczaka, gdyż tak łatwiej potem kroić i jeść. Nie trzeba się trudzić z tymi kostkami i innymi "flaczkami"
Ja w każdym bądź razie tak zrobiłam na Boże Narodzenie i bardzo sobie chwalę oraz gorąco polecam
Brzuszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-08, 21:18   #3
Kajol
Zadomowienie
 
Avatar Kajol
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 1 065
Dot.: faszerowany kurczak

dzięki Brzuszku
a czy kurczak bez kości zachowa kształt? czy nie będzie przypominał bezkształtnego worka?
A jak uchronić się przed wyciekaniem nadzienia?- to mi się często zdarza przy filetach (kieszonki, czy roladki)?
Kajol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-08, 21:22   #4
Nicość
Raczkowanie
 
Avatar Nicość
 
Zarejestrowany: 2004-03
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 340
Dot.: faszerowany kurczak

Cytat:
Napisane przez Brzuszek
Ja radziłabym wyjąć wszystkie kości z kurczaka, gdyż tak łatwiej potem kroić i jeść. Nie trzeba się trudzić z tymi kostkami i innymi "flaczkami"
Ja w każdym bądź razie tak zrobiłam na Boże Narodzenie i bardzo sobie chwalę oraz gorąco polecam

tak..łatwo powiedziec....nie umiem za nic wyjąć ani wyłamać ze środka tych kości,a przygotowanie faszerowanej kury stawiam sobie za cel kulinarny nr 1 od lat...i nic.Moze znasz,Brzuszek,jakies sztuczki wyciagania kosteczek z kurczaka dla niewtajemniczonych?)
Nicość jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 14:59   #5
sky1980
Rozeznanie
 
Avatar sky1980
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 724
Dot.: faszerowany kurczak

no wlasnie jak to jest z tym faszerowaniem kuraka? czy wszystko co znajduje sie we wnatrz trzeba wyciagnac (wydrazyc) i wyzucic? jaki farsz moge do niego wlozyc?
wiem ze to glupie pytania,ale prosze o odpowiedz, calego kurczczka jeszcze nigdy nie robilam
z gory dziekuje
sky1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-28, 14:51   #6
NIUNIA***
Rozeznanie
 
Avatar NIUNIA***
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Zabrze
Wiadomości: 719
Dot.: faszerowany kurczak

Opisze wam jak ja robię faszerowanego kuraka- może wam sie przyda

Kurczak z wątróbką i pieczarkami:
-kurczak ok 1,5 kg
-2 Łyzki margaryny
-warzywko

Farsz:
-bułeczka
-szklanka mleka
-cebula
10dag pieczarek
-10 dag wątróbki drobiowej
-2 łyżki margaryny
-jajo
-2 łyzki masła
-majeranek, papryka słdka, sól pieprz, yzka siekanej natki pietruszki

Bułkę namocz w mleku, jajo ugotuj i od razu ostudź. Kuraka umyj i oszusz- odetnij szyjke i dupke . Warzywkiem obsyp kurczaka z zewnątrz i w srodku.
Farsz:
cebule ipieczarki obierz i posiekaj. Watróbke umyj i drobno pokrój.
Cebule zeszklij na margarynie dodaj pieczarki i podsmaż razem- na koniec przypraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
Obierz jajo i posiekaj,bułkę odcisnij- wraz z natką i masłem dodaj do pieczarek i wyieszaj.
Kuraka wypełnij farszem i zaszyj (zwykla duża igłai nitka)Włóż do brytfanny lub naczynia zaroodpornego, obłóż margarynąi wstaw do piekarnika na 1 godz.(bez pokrywki) - 180-200 stopni C. Od czasu do czau polewaj kurczaka wytworzonym w trakcie pieczenia sosem.

Brzmi groźnie, ale za 2 razem zmodyfikujesz przepis tak aby był typowo pod wasz smak. Niestety tego typu potrawy są doś czasochłonne, ale za to efekt...mmm palce lizać
Pozdrawiam
__________________
NAJWAZNIEJSZA RZECZ NA ŚWIECIE TO UMIEĆ BYĆ SOBĄ...
Michael De Montaigne
NIUNIA*** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 11:08   #7
Katazyna
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 144
Dot.: faszerowany kurczak

Chciałam wznowić ten watek poniewaz chce upiec kuraka faszerowanego ale co do tego jaka sałatka,a może jakiś sosik do tego. Zapomniałam to ma byc kolacja dla dwuch osób (moje kochanie potrafi zjeśc DUŻO) Ngdy nie robiłam takiego kuraka ale wiem ze jest pyszny, mam nadzieje że sobie poradze. /czekam na propozycje./
Katazyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-12-19, 12:38   #8
Pingwineczka
Zadomowienie
 
Avatar Pingwineczka
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: kraina wiecznego szczęścia
Wiadomości: 1 062
Dot.: faszerowany kurczak

Cytat:
Napisane przez Katazyna Pokaż wiadomość
Chciałam wznowić ten watek poniewaz chce upiec kuraka faszerowanego ale co do tego jaka sałatka,a może jakiś sosik do tego. Zapomniałam to ma byc kolacja dla dwuch osób (moje kochanie potrafi zjeśc DUŻO) Ngdy nie robiłam takiego kuraka ale wiem ze jest pyszny, mam nadzieje że sobie poradze. /czekam na propozycje./
Katazynko zajrzyj do "Prywatnych wiadomości"

Ja robiłam bez kości To wcale nie takie trudne
A ostatnio na obiadek napchałam do niego nadzienia z ryżu i warzyw. Pycha wyszło
__________________
Jak kobieta w nocy nie jęczy to w dzień warczy.

Małżeństwo to związek dwojga ludzi,w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż
Pingwineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:14.