|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2006-01-07, 11:02 | #1 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 1 065
|
faszerowany kurczak
witam,
mam problem z tym daniem. Chcę zrobić kurczaka w całości, faszerowanego, ale nie wiem czy zostawić kości w środku, czy je wyjąć przed nadziewaniem i pieczeniem? Jak się powinno robić? |
2006-01-07, 22:50 | #2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 185
|
Dot.: faszerowany kurczak
Ja radziłabym wyjąć wszystkie kości z kurczaka, gdyż tak łatwiej potem kroić i jeść. Nie trzeba się trudzić z tymi kostkami i innymi "flaczkami"
Ja w każdym bądź razie tak zrobiłam na Boże Narodzenie i bardzo sobie chwalę oraz gorąco polecam |
2006-01-08, 21:18 | #3 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 1 065
|
Dot.: faszerowany kurczak
dzięki Brzuszku
a czy kurczak bez kości zachowa kształt? czy nie będzie przypominał bezkształtnego worka? A jak uchronić się przed wyciekaniem nadzienia?- to mi się często zdarza przy filetach (kieszonki, czy roladki)? |
2006-01-08, 21:22 | #4 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-03
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 340
|
Dot.: faszerowany kurczak
Cytat:
tak..łatwo powiedziec....nie umiem za nic wyjąć ani wyłamać ze środka tych kości,a przygotowanie faszerowanej kury stawiam sobie za cel kulinarny nr 1 od lat...i nic.Moze znasz,Brzuszek,jakies sztuczki wyciagania kosteczek z kurczaka dla niewtajemniczonych?) |
|
2006-03-22, 14:59 | #5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 724
|
Dot.: faszerowany kurczak
no wlasnie jak to jest z tym faszerowaniem kuraka? czy wszystko co znajduje sie we wnatrz trzeba wyciagnac (wydrazyc) i wyzucic? jaki farsz moge do niego wlozyc?
wiem ze to glupie pytania,ale prosze o odpowiedz, calego kurczczka jeszcze nigdy nie robilam z gory dziekuje |
2006-03-28, 14:51 | #6 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Zabrze
Wiadomości: 719
|
Dot.: faszerowany kurczak
Opisze wam jak ja robię faszerowanego kuraka- może wam sie przyda
Kurczak z wątróbką i pieczarkami: -kurczak ok 1,5 kg -2 Łyzki margaryny -warzywko Farsz: -bułeczka -szklanka mleka -cebula 10dag pieczarek -10 dag wątróbki drobiowej -2 łyżki margaryny -jajo -2 łyzki masła -majeranek, papryka słdka, sól pieprz, yzka siekanej natki pietruszki Bułkę namocz w mleku, jajo ugotuj i od razu ostudź. Kuraka umyj i oszusz- odetnij szyjke i dupke . Warzywkiem obsyp kurczaka z zewnątrz i w srodku. Farsz: cebule ipieczarki obierz i posiekaj. Watróbke umyj i drobno pokrój. Cebule zeszklij na margarynie dodaj pieczarki i podsmaż razem- na koniec przypraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Obierz jajo i posiekaj,bułkę odcisnij- wraz z natką i masłem dodaj do pieczarek i wyieszaj. Kuraka wypełnij farszem i zaszyj (zwykla duża igłai nitka)Włóż do brytfanny lub naczynia zaroodpornego, obłóż margarynąi wstaw do piekarnika na 1 godz.(bez pokrywki) - 180-200 stopni C. Od czasu do czau polewaj kurczaka wytworzonym w trakcie pieczenia sosem. Brzmi groźnie, ale za 2 razem zmodyfikujesz przepis tak aby był typowo pod wasz smak. Niestety tego typu potrawy są doś czasochłonne, ale za to efekt...mmm palce lizać Pozdrawiam
__________________
NAJWAZNIEJSZA RZECZ NA ŚWIECIE TO UMIEĆ BYĆ SOBĄ... Michael De Montaigne
|
2006-12-19, 11:08 | #7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 144
|
Dot.: faszerowany kurczak
Chciałam wznowić ten watek poniewaz chce upiec kuraka faszerowanego ale co do tego jaka sałatka,a może jakiś sosik do tego. Zapomniałam to ma byc kolacja dla dwuch osób (moje kochanie potrafi zjeśc DUŻO) Ngdy nie robiłam takiego kuraka ale wiem ze jest pyszny, mam nadzieje że sobie poradze. /czekam na propozycje./
|
2006-12-19, 12:38 | #8 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: kraina wiecznego szczęścia
Wiadomości: 1 062
|
Dot.: faszerowany kurczak
Cytat:
Ja robiłam bez kości To wcale nie takie trudne A ostatnio na obiadek napchałam do niego nadzienia z ryżu i warzyw. Pycha wyszło
__________________
Jak kobieta w nocy nie jęczy to w dzień warczy. Małżeństwo to związek dwojga ludzi,w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż |
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:14.