2009-01-04, 18:27
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Cytat:
Napisane przez titina
Nie trzeba daleko szukać:
Sugerujesz że ŚJ to osoby które inwigilują innych wyznawców, robią pranie mózgu, należy im współczuć, należy im otworzyć oczy, nie mają własnej woli i nie myślą samodzielnie.
To Twoim zdaniem jest szacunek, poszanowanie godności i tolerancja?
|
Uważam że przesadzasz. Trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Obiektywne źródła nazywają ŚJ sektą - organizacją działającą destruktywnie na swoich członków. To nie jest ubliżanie tylko stwierdzenie faktu.
Cytat:
Napisane przez niro
A teraz SJ głoszą, że wszyscy inni zostaną potępieni i tylko oni zbawieni - ja tego nie rozumiem.
Czy WY dziewczyny - SJ nie myślicie czasem, że te inne religie tez nie sa takie złe??
|
Oczywiście, myślę że trzeba być po prostu dobrym człowiekiem. Większość ludzi intuicyjnie (sumieniem) czuje, co to znaczy.
Cytat:
Napisane przez rambo
Ja, mimo wszystko, uważam, że Dusia wkleiła tutaj kilka postów temu odpowiednie punkty regulaminu forum. Na wizażu obowiązuje tolerancja religijna, a związek Świadków Jehowy jest w pełni legalny w Polsce - dlatego chciałabym, żeby w tej dyskusji nie pojawiały się zwroty, które bezpośrednio obrażają wyznawców ŚJ 
|
Znowu, cóż za przewrażliwienie. Nikt nikogo nie obrazil, a zakładając wątek Sylwusia musiała wiedzieć, że nastąpi wymiana poglądów. Poza tym w innych krajach, nawet religijnej Francji, SJ są sektą-nie bez powodu- jak już wcześniej pisałam.
Cytat:
Napisane przez dusia139
W pierwszym wieku n.e. bracia byli wyjątkowo prześladowani. możecie przeczytać o tym nawet w Quo vadis, na przestrzeni lat chociażby za czasów Hitlera także niejednokrotnie usiłowano zniszczyć działanośc, ale przez ok. 2000 lat nikomu się to nie udało i nie uda. Pisze o tym samo Pismo Święte.
|
Kochanie, w pierwszym wieku Twoj ruch religijny jeszcze nie istniał. Piszesz o KATOLICYZMIE. Nie przypisujcie sobie łaskawie naszych męczenników, skoro teraz negujecie założenia KK.
A co do Hitlera-niszczył on równo wszystkich wyznawców religijnych gdyż miał własną wizję religii.
Cytat:
Napisane przez Eva ID
Dwa Błędy
1. ŚJ to nie jest religia
2. Książka "ŚJ Głosiciele Królestwa" (str. 191) - podczas I-szej Wojny Światowej ŚJ ".... szli na front do okopów z bronią i bagnetami..." sami to przyznają.
|
Odnieś się do tego proszę
Cytat:
Napisane przez titina
Ok, być może - dlatego napisałam bodajże
Ale teraz sobie przypomniałam że znałam jedną dziewczynę która była ŚJ i studiowała pielęgniarstwo.
Zresztą nie chce mi się wierzyć że wśród ŚJ nie ma ludzi studiujących lub z wyższym wykształceniem.
|
No tak, bo pielęgniarstwo to taka wymagająca intelektualnie dziedzina...Myślę że to żaden argument w tym przypadku.
I jeszcze pytanie do Ciebie - czy czytasz wszystkie podane przez Wizażanki linki i obejrzałaś filmy?
|
|