![]() |
#751 |
Raczkowanie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
to jeszcze prosze Cie o odpowiedz na mój wcześniejszy post.
|
![]() ![]() |
![]() |
#752 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja żyję w kraju, który jest minimalnie katolicki, co oznacza,że katolicy są w mniejszości. Muzułmanie ignorują BN i nowy rok, za to obchodzą swoje święta. Różne wyznania żyją w jednym kraju, mimo pewnych animozji, znoszą sie wzajemnie. A BN jest świętem, które zeświedczało i ma wiele innych funkcji, nie związanych z religią.
![]() |
#753 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A czy gdzieś, ktoś z Was te zbory rejestruje? Czy pełna dowolność - ot, mam dzisiaj dobry nastrój, założę sobie zbór? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#754 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10335657]Masz rację. Ale pamiętaj o tym, iż wolność człowieka kończy się w granicach wolności drugiego człowieka
![]() To, że wokół są choinki, kościoły, cerkwie i tak dalej - w żaden sposób nie uwłacza Wam, nie czyni krzywdy, nie jest przemocą. Natomiast - nachodzenie kogokolwiek - jest formą przemocy. Swoją drogą, zastanawiam się, czy zdarzyło się, iż ktoś złożył na ŚJ skargę o nachodzenie? Tak z czystej ciekawości chciałabym wiedzieć, nie zamierzam tego robić ![]() Są osoby, które rzeczywiście wzywają policję- nawet mój tata miał raz taki przypadek na swoim terenia, ale to nic nie daje, ponieważ ŚJ są legalną organizacją i mają ze strony prawa pełne pozwolenie na prowadzenie działalności. W pierwszym wieku n.e. bracia byli wyjątkowo prześladowani. możecie przeczytać o tym nawet w Quo vadis, na przestrzeni lat chociażby za czasów Hitlera także niejednokrotnie usiłowano zniszczyć działanośc, ale przez ok. 2000 lat nikomu się to nie udało i nie uda. Pisze o tym samo Pismo Święte.
![]() |
#755 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#756 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10335657]Masz rację. Ale pamiętaj o tym, iż wolność człowieka kończy się w granicach wolności drugiego człowieka
![]() To, że wokół są choinki, kościoły, cerkwie i tak dalej - w żaden sposób nie uwłacza Wam, nie czyni krzywdy, nie jest przemocą. Natomiast - nachodzenie kogokolwiek - jest formą przemocy. Swoją drogą, zastanawiam się, czy zdarzyło się, iż ktoś złożył na ŚJ skargę o nachodzenie? Tak z czystej ciekawości chciałabym wiedzieć, nie zamierzam tego robić ![]() Tak. Wzywano policję- nawet mój tat miał raz taki przypadek, ale to nic nie daje, bo ŚJ mają ze strony prawa pełne pozwolenie do prowadzenia działalności na rzecz Królestwa. Także począwszy od 1 wieku n.e. probowano zniszczyć prawdziwych chrzęscijan. Za czasów Hitlera wielu braci trafiło do obozów koncentracyjnych, zginęło, jednak przez ponad 2000 lat nikomu nie udało się powstrzymać działalności ewangelizacyjnej i nie uda- mówi o tym samo Słowo Boże.
![]() |
#757 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10335983]Wiem, że są organizacją prawnie zarejestrowaną, ale - nachodzenie to naruszenie mojej prywatności, mojego terytorium. Fakt, że organizacja jest prawna - niczego tu nie zmienia.[/quote]
Owszem- zmienia, bo skoro naruszałoby czyjąś godnośc i prywatność nie byłoby na nią zezwolenia. Nie uwazasz?
![]() |
#758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poza tym za Hitler nie przebieral, swiadek czy zyd, czy polak
Edytowane przez kropka241 Czas edycji: 2009-01-04 o 12:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#759 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Afryka to wyzwanie - gdzie nie ma nic - nawet dachy nad głową. Co do osób które nauczaja - dla nas KK to dziwne że np. Sprzedawca jest Starszym i naucza - ale dla SJ to normalne - i z tym trudno dyskutowac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#760 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#761 |
Zakorzenienie
|
Ja czekam na byliczke. Chcę zobaczyc efekt jej pracy i czekac na odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myśle zresztą, że nie ma podstawy prawnej która, tak jak mówisz, pozwalałaby wam prowadzić taką działalność. Myślę że to jest swego rodzaju akwizycja. I chyba nie możesz mi powiedziec że jesli zadzownie na policję i powiem: "przyszli do mnie ŚJ, wcisnęli stopę między drzwi, żeby mnie mogła ich zamknąc, ciągle mnie nachodzą i nie dają spokoju", to usłyszę od policjantów "ależ proszę pani, oni mają do tego pełne prawo". Swoją drogą, ciekawe jakbyś ty zareagowała, gdyby do twojego domu przyszedł ksiadz po koledzie (akurat jest ten czas), ty powiedziałabyś "nie, dziekuję" a on dalej by chciał wejść do Twojego domu i z tobą rozmawiać? Nie zdenerwowałabyś się?
![]() |
#763 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#764 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
To ja proponuję przeczytać o psychomanipulacji jakiej zostałaś poddana i jakiej się uczysz stosować. http://www.psychomanipulacja.pl/art/dlaczego-nie-obchodza-bozego-narodzenia.htm
![]() ![]() |
![]() |
#765 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jezus głosił religię prawdziwą i wykazał, że inne formy kultu są dla Boga nie do przyjęcia. [Odczytaj Mateusza 7:21-23]. Jeżeli chcemy podobać się Bogu, musimy oddawać Mu cześć tak, jak On sobie życzy”. Jezeli piszesz, że wszystkie religie chrześcijańskie mają ze sobą wiele wspólnego, a ŚJ też są chrześcianami i się różnią, zastanów się, o czym to świadczy. Świadkowie Jehowy dokładnie badają Pismo Święte, patrząc na kontekst co nie robi tego wiele religii. Każdego ŚJ obowiązkiem jest codzienne, regularne i wnikliwe studium Śłowa Bożeg i stosowanie się do tego. Jako jedyna religia na świecie ŚJ nie biorą udziału w wojnach, ponieważ "przekuli swe miecze na lemiesze"Izajasza2:4, nie zabijają, nie kradną i różnice są dostrzegalne także w inych dziedzinach. Skoro więc dużo religii podaje się za chrześcijan, to dlaczego nie przestrzegają większości podanych rad w Piśmie Świętym i dużo rzeczy zapożyczają od pogan- przeciwników chrzęścijaństwa w Iwieku i nie tylko? Np. Święta Bożego Narodzenia, obchodzenie urodzin, Sylwestra, Wielkanocy...
![]() ![]() |
![]() |
#766 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akwizytorzy tez niejednokrotnie zakłócają prywatność, a ich działalność o ile wiem jest legalna. Chodzi o odczucia prywatne.
![]() |
#767 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10336216]Czyli uważasz, że nachodzenie mnie w domu nie jest naruszeniem mojej prywatności? Że wsadzanie stopy między drzwi nie jest naruszeniem godności i wolności?[/quote]
Zadaj takie pytania rządom w Polsce. Poza tym już pisałam to kilkakrotnie na tym wątku, nikt nie każe Ci słuchać. Wystarczy podziękować i zamknąć drzwi. Nikt CIę nie bije, nie grozi, nie musisz słuchać, sama opowiadasz się komu chcesz słuzżyć. Sama wybierasz drogę.
![]() |
#768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie sterczę pod waszymi drzwiami dzwoniąc uparcie aż otworzycie, nie sterczę przy domofonie wciskając wszystkie guziki po kolei w nadziei, że ktoś ma zwyczaj otwierania wszystkim jak leci. Czy zdajecie sobie sprawę, że w wielu klatkach montowane są domofony by między innymi poradzić sobie z waszą natarczywością? Czy normalnym jest uciekać się do różnych trików, żeby dostać się na klatkę? Czy normalne jest nękanie rozmowami osób starszych i zdemencialych, które nie wiedzą jaki jest dzień tygodnia a Wy to wykorzystujecie? Nie znam ani jednej osoby, która uśmiechem wita was przy drzwiach, ani jednej. Za to jestem często świadkiem rozmów gdzie różne osoby opowiadają do jakiej bezczelności potraficie się posuwać, w swoim gloszeniu na silę... Ps. jeśli macie wątpliwości co do tego jak wasza domowa nachalność jest odbierana proponuję zrobić sondę wizażową i przekonacie się na calkiem sporej statystycznej grupie, że to co uważacie, za możliwość odmowy z naszej strony wygląda inaczej Edytowane przez DariaKom Czas edycji: 2009-01-04 o 12:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#769 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wystarczy podziękować, bo ŚJ nie rozumieją słowa NIE. Poza tym co do tego ma polski rząd? Nie macie prawa naruszać mojej prywaty i koniec, kropka. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#770 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#771 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nawet nie chcę tych drzwi Sj otwierać. Chcę by rozumieli słowo NIE.
![]() |
#772 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bardzo dziwne, że poruszyłaś ten temat, bo taka sytuacja rzeczywiście miała miejsce kilka lat temu. Ksiądz wbiegł do domu i krzyczał "gdzie obrazy, krzyże"? Wdał się w dyskusje z moim tatą i wyszło na to, że ksiądz nie chce rozmawiać z nim mówiąc, że : "Synu, ja wiem, że masz rację, ale to tradycja", powiedział, że Biblia nie popiera religii Katolickiej w przeciwieństwie do ŚJ- Izajasza 43:10- „Wy jesteście moimi świadkami — brzmi wypowiedź Jehowy — moim sługą, którego wybrałem, abyście mnie poznali i wierzyli we mnie, i rozumieli, że ja jestem ten sam. Przede mną nie został utworzony żaden Bóg ani po mnie nie ma żadnego. 11 Ja, właśnie ja jestem Jehowa, a oprócz mnie nie ma wybawcy”. , i że np. Bóg nie mieszka w Kościołach : „nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych ani też nie służy mu się rękami ludzkimi”. Dzieje 17:18
![]() ![]() |
![]() |
#773 |
Zakorzenienie
|
a mnie zastanawia dlaczego obrazki w straznicy wygladaja bardzo infantylnie?? wszystko wyglada jak z komiksu.
#774 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Podstawowe pytanie to 'Czy jest Pani szczęśliwa' ![]() ![]()
![]() |
#775 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Dwa Błędy 1. ŚJ to nie jest religia 2. Książka "ŚJ Głosiciele Królestwa" (str. 191) - podczas I-szej Wojny Światowej ŚJ ".... szli na front do okopów z bronią i bagnetami..." sami to przyznają.
![]() ![]() |
![]() |
#776 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie musisz im otwierać. Jak juz było wspomniane zyjemy w wolnym kraju.
![]() ![]() |
![]() |
#777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#778 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#779 | |
Flawless
|
Cytat:
Wybacz mi, ale w to już na pewno nie uwierzę -.-'
![]() ![]() |
![]() |
#780 |
Wtajemniczenie
|
Każdy ma inne odczucia. Mnie się podobają takie obrazki. Wielu ludziom też. Musisz pamiętać, że ta literatura jest skierowana do ludzi wszelkiego pokroju- od wysoko wykształconych, do dzieci. Oprócz takich jak to mówisz "komiksowych" znajdziesz także zdjęcia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.