Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-04-21, 10:20   #421
aga_bre
Rozeznanie

Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
a wiecie jak to jest z tym zaświadczeniem do becikowego?
zapomniałam się zapytać. chodzi o to, który lekarz mi to powinien wystawić. Ten do którego teraz chodzę, czy mam iść do tego co mi potwierdził ciążę. (do tego lekarza chodzę od 15 tyg i wolałabym, żeby to on mi wypisał zaświadczenie, bo do LuxMedu nie mam ochoty iść, przynajmniej do tego pierwszego lekarza
Moze Ci wypisać lekarz prowadzący ciażę no podstawie karty ciąży. Mniemam, że pierwszy wpis masz ok. 10 tc???

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie - usłyszałam dzisiaj że kobieta po porodzie powinna nosić pas elastyczny, bo zostanie jej brzuch! co Wy na ten temat wiecie, bo ja czytałam, że pasy rozlewniwiają mięśnie.... nie chciałabym mieć "zwisu" więc proszę o rady
Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
ale chyba brzuszki i inne ćwiczenia mogę wykonywać dopiero po 6 tygodniach?
Pasy są odradzane, a co do ćwiczeń to, to chodzi chyba o jakieś katorżnicze ćwiczenia, ale z drugiej strony połóg to połóg. Odpuść sobie, już niewiele Ci zostało. Fajnie masz, że Maluch taki spokojny i możesz faktycznie przesypiać noce. A powiedz mi jak tam Twoja laktacja??? Dalej dokarmiasz mieszankmi czy już tylko na swoim lecicie??

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
już 12 stron sorki ale ja tu nigdy nie będę na bieżąco chyba że wszystkie się rozpakują i wątek spowolni
Może jeszcze niech się wszystkie nie rozpakowują .

Cytat:
Napisane przez kaśka k Pokaż wiadomość
ja już po wizycie

szyjki już nie ma czekamy na rozwarcie... gin mówi że za dwa tygodnie to my się raczej już nie zobaczymy
No to trzymam kciuki za łatwy poród i obserwuj się uważnie.

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
ja juz chce do domu,plecy od tego lozka mnie bola - ta lekarz powiedzial ze poobserwujemy dalej brzuch i teraz ruchy i ze bez powodu nie beda mnie tu trzymac ale ile obserwowac beda to nie wiem najwazniejsze,ze nic sie nie dzieje. dobranoc
Dobrze, że jest wszystko ok. Może faktycznie Cię szybko wypuszczą.

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Ech, wspomniałyście, że Perse jest na forum, więc zaczęłam czytać na AM... Nawet wcześniej nie szukałam, bo ona sama wspominała, że żegna się ogólnie z forum...
I teraz mam taki nastrój znowu, że wiele spraw, o których tu piszemy, jest tak mało istotne... Na pewno rozumiecie dobrze, co mam na myśli... Choć oczywiście wiele z nich też jest bardzo ważnych, bo chcemy przecież jak najlepiej zadbać o zdrowie i szczęście naszych dzieci!
Pewnie doczytam sobie Was tylko do końca i jutro poodpowiadam...
Wiem o czym mówisz, dlatego ja nigdy nie czytałam formu AM, bo się zaczynam raz, że stresować, a dwa to wszystkie jakieś tam moje obowy stają się takie błahe i wydaje mi się, że jestem taka strasznie malostkowa.

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
U mnie wg tego co pisałam wcześniej na jedną dawkę pójdzie 440 zł. Tzn. 280 pneumokoki i 160 meningokoki. W 1 r.ż. 3 dawki, w 2 r.ż. 1 dawka, czyli w pierwszym roku 1320 zł...

Poza tym postaram się Wam trochę rozjaśnić. Mam już nieco wiedzy po Maksie, a ostatnio też sama dla siebie rozwałkowałam temat... To będzie o pierwszym roku szczepień, potem jest tego o wieeele mniej. Ceny podaję z mojej przychodni. Jak sprawdzałam w necie to ogólnie są zbliżone +/- 20 zł.

Na początek terminy szczepień: 6 tyg. (2 mies.), 12 tyg. (3/4 mies.), 18 tyg. (5 mies.), - to są takie 3 podstawowe terminy, na nfz za każdym razem są 3 wkłucia. I jeszcze 24 tyg. (6/7 mies.) samo wzw b (jeśli nie ma jej w skojarzonej).

Szczepienia obowiązkowe na nfz:
- tzw. DiPerTe (błonica, tężec, krztusiec), ta szczepionka jest taka nazwijmy ją 3w1 zawsze w jednym wkłuciu - 6, 12, 18 tyg.
- Hib - 6, 12, 18 tyg.
- polio - 12, 18 tyg.
- wzw b - 6, 24 tyg.

Teraz w wersji 5w1, cena 120 zł/dawkę obejmuje DTP, Hib, polio.
I wtedy mamy taki harmonogram:
- 5w1 - 6, 12, 18 tyg.
- wzw b - 6, 24 tyg.
czyli 5 wkłuć mniej

Wersja 6w1, cena 200 zł/dawkę, to samo co wyżej i jeszcze w tym wzw b i wtedy tylko:
- 6w1 - 6, 12, 18 tyg.
czyli 7 wkłuć mniej

Czyli do tych szczepień obowiązkowych wybiera się jedną z powyższych wersji, a ponadto są pneumokoki, meningokoki i rotawirus.
Pneumokoki, 280 zł/dawkę - 6, 12, 18 tyg.
Meningokoki, 160 zł/dawkę - 6, 12, 18 tyg.
Rotawirus, 200zł/dawkę przy 3-dawkowej, 320 zł/dawkę przy 2-dawkowej.
Chcąc zaszczepić na wszystko rzeczywiście wychodzi 840 zł na jedną dawkę...
Jesteś niezastąpiona.

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny

Witam w znaku zodiaku Byka!!!!

Wczoraj tak mnie mlody skopal,ze dzisiaj nie moge wstac z lozka, chyba mnie cala od srodka porozrywal

8 tyg po cc,jak ja to wytrzymam...tylek mi opada,barków juz nie mam:/ 18 sierpnia musze wygladac na cycus glancus bo bede swiadkowa

milego weekendu, ja dla odmiany poleze sobie w lozku
Spokojnie. Ja uważam, że po porodze będziesz wyglądać tak jak przed albo lepiej i to szybciej niż myślisz.

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
kaśka, dzisiaj jeszcze baw się na chrzcinach, ale obawiam się, że dotrzymać do 26 kwietnia będzie ciężko Jakby nie było, to będzie dobrze

Co do _millena, tak jak wyżej, proszę napisz lub zadzwoń do niej

Trzymaj się. Pewnie długo Cię trzymać nie będą, ale najgorszy jest chyba weekend, co? Ja leżałam od wtorku wieczór do czwartku i to dla mnie optymalny czas na szpital No może do piątku jeszcze bym zniosła. Ale później weekend pewnie bym przepłakała cały

moniczka, pytałaś o koszty szydełkowania. Ciężko to tak na prawdę policzyć, ale napiszę Ci tak orientacyjnie. Szydełko kosztowało mnie 5,50 (wiadomo, że nie na jeden raz), motek włóczki kosztował 4,50 a zużyłam mniej więcej połowę.

W ogóle, to tak mnie to szydełkowanie wciągnęło, że szok Do wieczora szydełkuję, rano wstaję i biorę szydełko do ręki. Dzisiaj P robił dla mnie śniadanie, a ja leżąc w łóżku już szydełkowałam Robię teraz poszewkę na poduszkę do pokoju Hani. Poduszka będzie na fotel bujany, żeby było mi wygodniej siedzieć

Wczoraj nastąpił jakiś przełom w moim samopoczuciu psychicznym. Cały dzień wkurzałam się niemiłosiernie na wszystko. Wieczorem wyżyłam się ciut na P. On odpuścił, poszedł się kąpać, a jak wyszedł z łazienki, to we mnie nastąpiła jakaś przemiana Chyba dałam ujście emocjom i zrobiło mi się lepiej. P dał się udobruchać i z lekkim sercem poszłam spać. Dzisiaj od rana też mam mega pozytywne nastawienie do życia. Czuję taki wewnętrzny spokój Mam nadzieję, że się to nie zmieni.
Ja ogólnie należę do osób, którym się mordka i dusza cieszy z różnych drobnych rzeczy. Dzisiaj od rana np. bardzo mnie cieszy, że muchy latają mi po pokoju To takie szczęście, że wiosna nastała na dobre, życie się budzi

Już nie zanudzam.
Życzę wszystkim dobrego nastroju i miłego dnia.
za samopoczucie. W końcu to Twój najpiekniejszy czas i powinnaś się cieszy, a nie ciągle zlościć.

Ja wczoraj padłam. Zrobiłam sobie 5kilometrowy spacer i myslałam, ze mi brzuch, nogi i ogólnie wszystko eksploduje. Już jednak się nie nadaję na takie wojarze. Kupiłam balonik epino. Babeczka super miła, wszystko mi wyjaśniła i można do niej pisać i dzwonić w razie wątpliwości.
Mam już za sobą pierwsze ćwiczenia. Najgorzej dla mnie wykonuje się te pierwsze, czyli zaciskanie, bo nie jestem w stanie 10 sekund zacisnąć kegla i maksymalnie wskzówka podskakuje o jakieś 1. Co do rozciągajacych to wczoraj za pierwszym razem bez problemu doszlam do 5cm - mam nadzieję, że nie jestem jakaś mega rozjechana. Troszkę dziwne uczucie przy wypieraniu - i chce się powstrzymać ten balonik, przynajmniej ja miałam takie uczucie. Szmaragdowykotku to normalne??

Dzisiaj już skręciliśmy łóżeczko i zaczynamy przemeblowanie robić w pokoju dzidziusiowym.

Alfa faktycznie była burza i to dośc długo, ale później uż nie padało tylko się błyskało.