Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Prawa moderatora
Niestety jestem zmuszona założyć "nieprzyjemny" wątek i poruszyć w nim drażliwy temat. Chodzi mianowicie o prawa moderatorów.
Chciałam przypomnieć, że moderator to też Użytkownik i ma prawo do własnego zdania. Nawet, jeśli to zdanie jest kontrowersyjne dla innych Użytkowników.
Chodzi mi o wypowiedź Robótki w wątku o Starszych Paniach.
Cytat:
Napisane przez robótka
Ciekawe czy Złos lub Aga czytają ten wątek i wysnuli wnioski co do moderatorek, czy wiedzą kogo mają? Ja bardzo uważnie czytam i zwracam uwagę kto co napisał.Uważam za bardzo dla mnie obraźliwy ten wątek, bo właśnie wiekiem pasuję do tych opluwanych staruch,chociaż nigdy nie spotkałam się z chamstwem co do mojej osoby w pojazdach, a raczej odwrotnie(może dla mnie są specjalne trasy?).O ile pamiętam nie tak dawno dziewczyna dostała bana, za przechwałki i ubliżanie w innym wątku - a był mniej obrażliwy niż ten .No cóż pewnie szefostwo nie czyta tego, bo nie reaguje, a część maderatorek, która powinna świecić tu przykładem, sama należy do zbuntowanych i ...Nawet nie czują się winne,za swoje zachowanie i jeszcze myślą, że są super kulturalne.Lexi jesteś tak kulturalną i miłą dziewczyną, chyba musi ci być wstyd za część twoich koleżanek moderatorek- współczuję.Są tak zacietrzewione,że nie potrafią nawet zrozumieć co się im napisało.Złosiu, czytasz to?Muszę przyznać ,że jestem na kilku forach, ale nigdzie nie czułam się opluwana , bo jestem stara.Tu też są wątki super miłe, ale ten?
|
Robótko rozumiem Twoje rozgoryczenie, bo sam wątek jest bardzo przykry. Niestety jest też wyrazem opinii i zachowań panujących w naszym społeczeństwie. Dzieląc społeczeństwo na dwa obozy: młodych i starych po obydwu stronach barykady znajdą się ludzie kryształowi i ze skazami. Stąd też te skrajne opinie i zachowania na temat młodych i starszych.
Ale wracając do poruszonego przeze mnie tematu, uważam, że Twoja opinia jest krzywdząca dla moderatów. Żaden z nich nie obraził, ani nie wyraził się w sposób pogardliwy na temat straszych ludzi. Robótko nie uważam, aby wypowiedzi Sylwi czy Cheer były obraźliwe. Pozwoliłam sobie zacytować wszystkie ich wypowiedzi z tego przykrego wątku. Ja osobiście nie widzę niczego co powinnam napiętnować.
Cytat:
Napisane przez sylwia.gda
Chciałam zaznaczyć że z mojego punktu widzenia ten wątek nie jest jakąś ogólną obelgą skierowaną przeciw WSZYSTKIM staruszkom, emerytom itp. Ukazuje on pewne postawy, charakterystyczne dla NIEKTÓRYCH osób starszych w niektórych sytuacjach, a mnogość wypowiedzi i przykładów świadczy o tym, że nie jest to wyimaginowana sprawa.
Moi rodzice są już w zaawansowanym wieku-Mama 63, Tata 68 lat, moje Babcie już nie żyją, żadna jednak z moich bliskich nie wykazuje ani nie wykazywała tak negatywnych postaw jak opisywane z życia powyższe przykłady.
Co nie znaczy że nie ma problemu! Bo on istnieje, o czym ja się codziennie przekonuję.
Każdy ma prawo do godnego traktowania jego osoby, niezależnie czy młody czy stary i ma prawo do reakcji przy atakach na jego osobę. Nic nie usprawiedliwia czyjegoś chamskiego zachowania, niezależnie od jego wieku. I tyle.
Edit-aby była jasność-miejsca w tramwaju ustępuję ZAWSZE osobie starszej dobrze wychowanej, bez postawy roszczeniowej, jednak niezależnie od postawy ustępuję kobietom w ciąży, osobom z dziećmi oraz z dziećmi na ręku i ludziom z plecakiem na stelażu 
|
Cytat:
Nie nabędę mp3  jak i nie nabędę tolerancji dla osób które nazywają mnie gówniarą. Nigdy nią nie byłam i nie jestem...
|
Cytat:
Napisane przez cheer
Tak czytam i myślę, że każda ma jednak trochę racji. Przecież chyba żadna z dziewczyn, które opisywały te oklepane autobusowe/urzędowe przygody, nie miała na myśli tego, że jak się jest starym człowiekiem, to się już trzeba z drogi usunąć, bo to ja chcę usiąść, ja się śpieszę do szkoły/pracy, to ja nie mam czasu, a te 'dziadki' już się tak nie muszą śpieszyć, a najlepiej niech się już do grobu położą. Przecież nikt nie miał tego na myśli. Mowa była o chamach, chamach, jacy byli, są i będą. I to nie ma nic wspólnego z wiekiem. A jeśli już chcemy rozmawiać w takich kategoriach, że szacunek się należy każdemu (z czym się nie zgadzam), to dlaczego właśnie jedni są bardziej uprzywilejowani od innych? Tu chyba wynika coś zupełnie odwrotnego. Dlaczego mam znosić chamstwo tylko dlatego, że ktoś przeżył więcej niż ja? Dlaczego mam szanować osoby, które nie szanują innych? Wiek jest tu sprawą drugo-, trzecio-, a nawet dziesięciorzędną. Ja też będę kiedyś tą osobą, która przeżyła więcej, niż ktoś inny. Chamstwa nie można tak tłumaczyć. A tu chyba jest o chamstwie mowa? Tytuł wątku jest mylący, bo rzeczywiście może sugerować, że to dotyczy wszystkich starszych osób (pań), co jest oczywiście bzdurą. A chyba nikt nie jest aż tak ograniczony, by się w ten sposób odnosić do starych osób tylko dlatego, że są stare.
Edit: wątek się rozwija jak szalony i widzę, że już mnie kilka osób wyprzedziło z podobnym stanowskiem.
|
Cytat:
Napisane przez cheer
W przypadku chamstwa? Bo ja mówię tylko i wyłącznie o chamstwie.
Hmm, niewarto ze mną rozmawiać? 
|
Cytat:
Co do planów na moją przyszłość-raczej nie planuję jej w naszym kraju. Zarabianie na moją 'pasikonikową' emeryturę powierzę raczej wyspiarzom (a to już inna historia, na inne forum)
Mam w planach jedynie zakup mosiężnej laski-jak już wyżej pisałam, której będę używać podczas wizyt w ojczyźnie 
|
Cytat:
Kochana Ines
na pewno po książkę sięgnę, lubię zbiory opowiadań, tym bardziej że ktoś ją rekomenduje.
Uczucia mają starsi i młodzi, Ci i Ci potrafią być samotni, chorzy, mądrzy i wrażliwi-ten wątek pokazuje ciemną stronę, jednak nikt nie wątpi w to, że starsi ludzie są w ogromnej liczbie kochani i życzliwi.
|
Cytat:
Luba, uogólniasz  każdy kto poruszy temat emerytury przy osobie starszej jest rzeczywiście poniżej krytyki-ja jednak nie omieszkam się tak odgryźć, gdy ktokolwiek w tramwaju nazwie mnie gówniarą i tyle. Ot, cała puenta. (kurcze, nie wiem jak się cytuje fragment wypowiedzi, wstyd się przyznać-więc zacytowałam wszystko) 
|
Cytat:
Cokolwiek by to nie było, na pewno powstrzyma taką osobę od sypania kolejnymi epitetami (inwektywami-jeśli wolisz takie nazewnictwo) -bo na takie na pewno sobie nie zasłużyłam.
|
Cytat:
MagJa-podpisuję się obiema rękoma (rękami?) 
Generalizowanie nie jest w tym wątku wskazane, nie o to tu chodzi.
|
Cytat:
Tak, przeczytałam już  i o ile przemawia do mnie piękny, przemyślany i kwiecisty styl pisania Aete, o tyle argumenty ani przykłady nie są dla mnie takie kwieciste i tyle.
|
Cytat:
Ja będę  zaopatrzę się w taką z mosiężną główką.
|
Cytat:
Ja za to będę fukać i obdarzać plugawym spojrzeniem młodociane 14-15 letnie matki, bo na wyspach ich prawdziwa plaga.
|
Cytat:
Dlatego warto też ugryźć się w język, gdy widzi się siedzącą młodą osobę w tramwaju, bo nigdy nie wiadomo
off top-właśnie spróbowałam zacytować, ciekawe jak wyszło technicznie.
edit:Uff, udało się 
|
Cytat:
Też racja. Nie można być szczęśliwym za 600 zł 
|
Cytat:
Wg mnie Ebena ma prawo podawać argumenty, jakie uważa za słuszne, jak każdy w tym wątku...o ile nie łamią regulaminu, prawda?
Myślę też że z wątku sporo zrozumiała, podobnie jak i ja.
|
Cytat:
Widocznie tak, skoro założyła wątek  jak widać po jego popularności, była taka potrzeba, gdyż osoby o różnych punktach widzenia zabrały w nim wielokrotnie głos.
|
Cytat:
Oczywiście, właścicielem psa może być i starszy i młodszy-u mnie na osiedlu jest plaga dumnych dresiarzy ze skundlonymi rotweilerami (z calym szacunkiem dla skundlonych rotweilerów) którzy wysadzają pieski na chodniku.
Pogardzam takim zachowaniem, zarówno młodych jak i starszych.
A co zrobić?-zwrócić uwagę-najlepiej z okna, by nie zostać uderzonym laską...  lub bejsbolem/w przypadku dresiarza.
Edit-lub poszczutym-w obu przypadkach.
|
Cytat:
Potem jako emerytka dorobię sobie do emerytury sprzedając Twój autograf na allegro
I podobnie jak Juda założyła wątek "mafia parówkowa", pójdę dalej i założę forum Mafia Geriatryczna (gdzie odpłacę się niefrasobliwym młodym...)
|
Cytat:
Napisane przez cheer
I ten cytat, prawda? Starzenie się jest nieuniknione, ale dorastanie to tylko jedna z opcji.
Ja bym się chciała tak zestarzeć  
|
Cytat:
Ot i sedno  popieram!!
A teraz cofnij się proszę i przeczytaj co dokładnie pisałam w wątku Robótko..Bo chyba nie zauważyłaś że głowną rzecza, o której tu piszę, jest to że chamstwa nie zamierzam tolerować, w jakimkolwiek-starszym czy młodszym wydaniu. No i te emerytury chyba też pobieżnie zrozumiałaś-nikt KULTURALNY nic takiego ode mnie nie usłyszy.
A póki co jako starzejący się upierdliwy mod-ba!pod trzydziestkę  zamierzam potruć trochę krwi na moich targowiskowych ogłoszeniach młodszym wizażankom 
|
Cytat:
Cieszę się że wszystko pojęłaś i że masz już jasność.
Teraz wracam do moderowania, bo Złośliwiec gotów wysłac mnie na emeryturę, gdy zaniedbam ogłoszenia. 
EOT
|
Cytat:
Idąc tym tropem, na wizażu nie byłoby wątku o:
-narkomanach-bo to może być czyjś kuzyn
-upierdliwych ochorniarzach w perfumerii-bo to czyjś TŻ
-wyniosłej ekspedientce-bo to czyjaś Mama
-lekarzu-"konowale"-bo to czyjś Tata
-śmierdzących pijanych menelach w komunikacji miejskiej-bo to czyjś sąsiad
....itd
|
Cytat:
Zgadzam się.
Dlatego niepotrzebnie pojawiły się ironiczne postulaty 'wybicia emerytów', 'zamknięcia ich w rezerwatach' itp.
Słowa 'stare nóżki' też są nie na miejscu.
|
Cytat:
Tak, lecz nie tylko jest to domeną starszych-młodzi też boją się wychodzić po zmroku, są zapomnieni przez pracodawców, którzy ich wykorzystują za psie grosze oraz nie płacą nadgodzin, patrzą na wystawy sklepowe, gdyż pokolenie "1000zl" raczej nie zaszaleje sobie w sklepach.
|
Cytat:
Napisane przez cheer
Tak w dyskusji na forum, jak i w życiu. Niezależnie od wieku i okoliczności, ja o tym właśnie mówiłam...  
|
Cytat:
W duuuuużym uogólnieniu-tak właśnie jest.
|
Cytat:
Mówię o ogólnodostępnych dla WSZYSTKICH bogato zastawionych sklepowych półkach oraz otwartych na WSZYSTKICH chętnych uczelniach-może nie wokół pochodzenia teraz wszystko się obraca, tylko bardziej..hmm..wokół przyziemnych spraw.
Ale to szeroki temat i inny wątek, więc nie zamierzam się tu rozwodzić.
Owszem, można studiować co i gdzie się chce i kupować co się chce, ale nie mogą tego WSZYSCY.
I na tym polega właśnie świat-jedni mogą, drudzy nie, jedni są młodzi, inni starzy, jedni życzliwi, inni wręcz przeciwnie, jedni mają takie zdanie, drudzy takie.
|
Cytat:
Napisane przez cheer
Ale po co to podkreślasz? Polecam lekturę całego wątku. I spokojnie.
|
Cytat:
Napisane przez cheer
Chodziło mi o to, co pogrubiłaś, w jakim celu miałabym cytować całość? (zwykle staram się cytować tylko ten fragment, do którego się odnoszę). Tym bardziej, że niczego to nie zmienia.
|
Jest dla mnie przesadą, zarzucanie komuś braku kultury czy wychowania tylko dlatego, że ma inne zdanie i podejście do życia. Chamstwo, inwektywy, obrażanie innych Użytkowników jest i będzie piętnowane, również u moderatorów. Ale proszę nie żądać ode mnie i innych moderatorów milczenia i braku własnego zdania.
Forum jest dla wszystkich i proszę uszanujmy wzajemnie nasze prawa
|