Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-12-19, 01:50   #1036
Edzia400
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4

Cytat:
Napisane przez BeautifulLie Pokaż wiadomość
Witam w 26 tc i po wizycie u giną Staś ma 709g jest w prawidlowym ulozeniu wypietym dupką na ten swiat jak to lekarz powiedział kolejna wizyta 7.01

---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ----------

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja z kulinarnym pytaniem - jak pieczecie mięso (takki np.schab), żeby nie wyszło suche - w brytfannie, w rękawie, w folii?
wieczorem je zamarynowac np natrzec jakimis przyprawami z odrobina oleju w dzien pieczenia opiec na patelni z kazdej stony wcelu zamknięcia porów i zatrzymania soków... starajac sie nie nakłuc miesa i za bardzo nim nie obracac a potem do piekarnika ... nie nakuwac nie obracac wtedy wypuszcza najwiecej soków i robi sie suche ... po upieczeniu wyl piekarnic i trzymac z 10 min az mieso poodycha , wtedy jest soczyste jak je od razy wyciagniesz z piekarnika bedzie suche

---------- Dopisano o 01:03 ---------- Poprzedni post napisano o 01:02 ----------

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Mam rym na -ule
Żebro, pęcherz - znowu bóle... Dziecko, obchodźże się z mamą czule!
superr ten tytuł

---------- Dopisano o 01:09 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ----------

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość

Zdaję relację z wizyty (przy okazji dziękuję za kciuki!):
- gin pochwalił moją wagę (jego szczęście, bo już prawie miałam gotową przemowę w razie, jakby zamierzał ją skrytykować)
- będzie raczej dziewczynka ale dalej nie na 100%
- jest ułożona główką do dołu
- to, co mnie zaskoczyło to, że wg dzisiejszego USG wyszedł mi 25/26tc a wg mnie powinien być 27 a termin nie 17-20marca, jak wcześniej, tylko 28.03. I weź tu bądź mądry!
- wg dzisiejszego badania waga maluszka to 766g
- wszystko podobno wygląda ok jak na ten tydzień o co się dopytywałam chyba z 3 razy. Tylko teraz się zastanawiam, czy oby na pewno wszystko OK skoro tym razem wyszedł mi zupełnie inny tydzień niż się spodziewałam .
- dostałam skierowanie na badania, cukier tym razem z obciążeniem i na oznaczenie grupy krwi. Która z Was to robiła? To się robi podobno w krwiodawstwie, tak? Czy trzeba być rano na czczo? Ile to kosztuje?
- w domu, jak zwykle, zainteresowania moją wizytą i badaniami brak, chyba zacznę się do tego przyzwyczajać, choć trudno się do tego przyzwyczaić...

I chyba zmykam się położyć bo w plecach nadal mnie łupie.
pewno juz ktos ci odpisał ale ... z tymi tyg sie za bardzo nie przejmuj moze sie okazać na kolejnej izyci ze termin znów wrócił na swoj poprzedni dzien tak to juz jest z tymi naszymi maluszkami

wszystkie badania które robie robie normalnie w laborze ..

brawa za wage i za pomyslną wizyte

---------- Dopisano o 01:24 ---------- Poprzedni post napisano o 01:09 ----------

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Jak mój nie ucieknie to tak

Taaa... będzie czym pochwalić się znajomym, bez raczenia ich zapachami

Byłam w SR. I powiem wam, że dowiedziałam się czegoś co bardzo mnie zdziwiło.
  • Ponoć według nowych wytycznych, instytutu matki i dziecka nie powinno się prasować ciuszków (ani niczego innego) dla maluchów. To wszystko wcale nie musi być super jałowe i w ogóle. Powiem wam, że bardzo mi to na rękę
  • tyłek dziecka tylko myjemy i suszymy. Nie stosujemy żadnych maści, ani nic jeżeli skóra dziecka jest zdrowa (nie zaczerwieniona itp.)
  • maści, które stosujemy na tyłki zapychają rowki w pampersie przez co odchody nie wchłaniają się tak jak trzeba i odparzają skórę dziecka. Po czym matki nakładają jeszcze więcej maści i tak w kółko - więc jeśli już musimy czymś smarować to bardzo cieniutko
  • do przemywania oczu dziecka używamy gazy, bo waciki zostawiają kłaczki na rzęsach. Nie używamy też soli fizjologicznej, bo sól odkłada się w kącikach oka. - nie pamiętam co stosujemy
  • do pępka nie używamy spirytusu, bo alkohol przenika przez skórę dziecka - tak jak tyłek myjemy i dobrze suszymy. nic więcej - sam odpadnie, a preparatów używamy tylko w razie problemów
  • dziecko powinno się kąpać 2-3 razy w tygodniu, a więc co 2 -3 dni
  • jak sobie przypomnę co jeszcze to dopowiem
A poza tym dostałam próbki z johnosnsa takie same, co niektóre z nas już mają Mam już dwie I jeszcze dwie wkładki laktacyjne i fajną ulotkę
bardzo pozyteczne info ale sa ... to wszystko pisze zycie ... male dziecko tylko lezy tu sie uleje tu sie obkupcia wiec trzeba całego kapać , kazdy robi jak uwaza ale smarujac malenkie dziecko oliwa badz parafiną , nie wszystkim dzieciom ale wiekszosci sie skóra wysusza ( pozbycie sie tej z brzucha) robi niezły bigos w zakamarkach typu fałfy miedzy udowe szyjne ,

do oczy przegotowana woda , kurka dziwnie z ta sola fizjologiczna bo ona jest w kazdym preparacie do premywania oczu ...

co do tyłka to sie zgadzam

a co do prasowania to mim zawsze z pralki wymietolone wyłaza wiec ja prasuje ... no i pozbywam sie bakterii

---------- Dopisano o 01:28 ---------- Poprzedni post napisano o 01:24 ----------

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Dziewczyny, przeleciałam posty na szybko, ale nie mam głowy odpisywać.
U mnie po wizycie średnio. Znaczy u Małej wszytsko w porządku, ale moja szyjka ma długość 25 mm jakiś "objaw lejka" i jutro z rana mam się zgłosić do szpitala...
Cholera nie wiem, jak to się stało - może miałam jakieś twardnienia, ale na pewno nie były bolesne, może trochę nieprzyjemne.
Oczywiście już się zbeczałam, ale teraz staram się myśleć pozytywnie. Jutro się dowiem, co będziemy dalej robić. Babka mówi, że wg niej powinnam trochę tam poleżeć i dobrze by było dać już sterydy na rozwój płuc, co mnie zupełnie przeraziło, ale mówi też, że może się okazać, że nie jest źle i za 2 dni wyjdę.
Oczywiście nie jestem zupełnie przygotwana, jedną piżamę mam i tyle. Mama jutro mi będzie wszystko dowozić.
Postaram się napisać coś, jak tylko będę mogła.
trzymam kciuki za szyjke i relacjonuj nam czy wszystko ok

---------- Dopisano o 01:38 ---------- Poprzedni post napisano o 01:28 ----------

Cytat:

Jeszcze coś mi się przypomniało Nie wolno niczego wkładać do uszu i noska dziecka. Gruszki więc odpadają. Jeżeli chcemy wyczyścić nosek to podczas kąpieli można opryskać nos wodą, wtedy dziecko wszystko wykicha. Można też delikatnie wygarnąć zawartość rogiem gazy jałowej lub pieluszki - dotyczy nosa i uszu

Widziałam też, że ci sami znajomi robili maluchowi inhalację Dzieciak się przy tym strasznie darł. Potrzebne to jest
dlatego ze w kazdej chwili dziec moze sie odwrócic i taka koncówka z gruchy moze zrobic w nosie ku ku .. dlatego tu dobrym pomysłem jest spryskanie nosa i właczenie katarka ...
co do inhalacji mozliwe ze mały/ła miał/a sapke i tymi inhalacjami nawilżali układ oddechowy

---------- Dopisano o 01:45 ---------- Poprzedni post napisano o 01:38 ----------

Cytat:
Używam teraz w ciąży balsamu na rozstępy tej firmy więc i dziecku kupie te kosmetyki. Na szczęście mam blisko do rossmana

Dziewczyny mam pytanie : Pampers czy dada z biedronki??
Które pampersy kupujecie To są moje dwa typy, więc tylko o te pytam.
Wczoraj w SR mówili, że dziecko w czasie dnia zużywa 4-6 pampków + noc myślę, że będzie ok 10 na dobę
Moje pytanie to które są bardziej ekonomiczne (wiadomo pampersy droższe, ale może starczają na dłużej? A z drugiej strony jak noworodek może robić kupkę do każdej pieluchy to chyba i tak ją zmieniamy bez względu na to czy jest zapełniona czy nie?? Czy po kupie nie trzeba od razu zmieniać )
Jestem zielona w tych sprawach

Bo tak sobie myślę, czy nie kupić i pampersa i dady i nie sprawdzić jakie są i jak dziecko na nie reaguje. Ale jak kupię te w rozmiarach 2-5 kg (czy jakoś tak) to dwie paczki nie będzie za dużo? Chyba dziecko, aż tak szybko nie rośnie i zdążę zużyć
po kupie od razu sie zmienia stolce sa kwasne i moga szybko odparzyc dupke ... dlatego na poczatek pampersy najtansze dopiero jak sytuacja z kupkami sie ustabilizuje kupowac te które maja sluzyc lepszemu wchłanianiu tymbardziej ze sama nie wiesz jakie bedziesz miec dziecko i jakie pieluchy bed mu pasowac , chodzi mi o rozmiar kazdy pampers ma inne tobie moga pasowas hagensy a np z pampersa kupka moze uciekac bokiem rossmanowskie moga okazac sie za waskie w dupci a dady za wielkie przy zapięciu ... po pierwszych dniach bedziesz wiedziała co wam pasuje

---------- Dopisano o 01:50 ---------- Poprzedni post napisano o 01:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość
Melduje się po wizycie
U nas wszytsko w najlepszym porządku. Na ktg żadnych niepotrzebnych skurczy, mała fikała koziołki i w ogóle luzik. Moge jechać samochodem do Polski. Szyjka długa, twarda bez śladów rozwierania.
Mała trochę ponad 50 percentyl- 1400g w 29 t 3d
W ciągu 3,5 tygodnia 1,5 kg do przodu. I tak nawet nie dobijam średniej z moimi marnymi 6,5 kg.

Szybko skrobiecie
waga małej fajna moja w 27 tyg prawie 840 a twoja wow kosmos

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora