Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Cytat:
Napisane przez stefan89
hej
co do jedzenia, to my od wczoraj zaczeliśmy z marchewką. mamy które gotują same: ile podajecie tej marchewki? no my teraz po 3 lyżeczki dziennie i zamierzam zwiększać, ale kompletnie nie wiem ile docelowo ma dostać. i jeszcze jedno pytanie: jak robicie te warzywka? gotujecie na parze i blendujecie? dodajecie coś? wody np? bo ja jak wczoraj spróbowałąm zmielić to takie grudki mi zostały. to ok? czy musi byc idealnie gładkie? i jeszcze jedno: jak wam zostaje tej marchewki, to trzymacie w lodówce 'na jutro'? czy do wyrzucenia?
ja już po operacji, dzięki dziewczyny za kciuki  czuję się całkiem nieźle, troche mnie boli brzuch, ale przynajmniej cieszę się, że już jestem w domu z małą. rozłaka w niedziele skończyla się moim płaczem przez caly wieczór...
|
Przez pierwsze 3 dni dawałam kilka łyżeczek 3-6, codziennie zwiększałam, po 4-5 dniach podałam cały słoik, tj. 125 ml. Teraz podaję zblendowane przez mnie warzywa i nie wiem ile tego jest...Mrożę w takich małych pojemnikach z Ikei Nie są pełne po sam brzeg, zapełniam je w połowie i czasem dodaje do nich ugotowanego ziemniaka.
Mnie też wychodziły grudy przy blendowaniu marchewki (może mamy słabe blendery...), dodałam troszkę wody i wyszła gładka masa
Jak mi coś zostaje to wyrzucam, nie podaję następnego dnia.
Super, że już jesteś w domku z córą! Współczuję diety, ale chociaż Hani raźniej 
Cytat:
Napisane przez lutien
Czy któraś z Was zaczęła rozszerzanie diety dziecka kp po 5 miesiącu? Bo mam wrażenie, że wszystkie dzieciaczki tu już od dawna mają rozszerzaną dietę. Ja planuję po skończonym 5. miesiącu rozszerzać.
|
Ja zaczęłam rozszerzać jak Piotruś skończył 6 miesięcy ;-) także nie jesteś sama.
Cytat:
Napisane przez margo80
my na razie nie planujemy rozszerzania, chyba, że lekarka uzna, że waga za mało przyrasta, to zaczniemy. pielęgniarka wczoraj sugerowała kp do 6miesiąca i nic więcej.
jeszcze pytanko o to własne gotowanie. gotujecie, blendujecie, zamrażacie. a po rozmrożeniu co? jakieś masełko do tego? oliwa? podgrzewacie na kuchence czy w innych gadżetach?
aaa, chyba zdecydujemy się też na to konto PKO Junior. byłam dziś w banku, spotkałam baaaardzo dawno niewidzianą mamę mojego przedszkolaka. obsługiwała mnie, skojarzyłam po nazwisku, ona mnie nie poznała, dopiero po chwili zajarzyła kto ja jestem. i wiecie co? mój przedszkolak Kubuś, jej syn, ma już 15 lat. szok jak ten czas leci... 
w każdym razie w banku przysłuchiwałam się rozmowie takiego młodego kolesia, który też to konto dla syna zakładał. syn dostał na imię HUGO. padłam. i jeszcze się tatuś pochwalił, że kolega nazwał córkę MIA. koniec świata. 
|
Rozmrażam w kąpieli wodnej 
Ludzie HUGO, MIA - masz rację koniec świata... 
Cytat:
Napisane przez mara86
Jestesmy teraz w drodze na upragnione wakacje  Tak czekalismy na nie. W zeszlym roku jak bylismy w Kolobrzegu Oski byl "groszkiem" a teraz jedzie obok mnie w foteliku kawal chlopa 
|
Prawda!? Jak ten czas leci.. Ja już nie pamiętam jak to było, jak Piotrka nie było..
Udanego urlopu z tym kawałem chłopa! Wypocznijcie.
Cytat:
Napisane przez tygrysek83
Hej dziewczyny,
My wczoraj z mężem mieliśmy pierwsze wspólne wyjście na dłużej od czasu kiedy się Kinga urodziła. Rocznica ślubu. Młoda została z moją mamą i nie powiem, żeby była dla niej łaskawa  No a ja cały czas w restauracji, a potem w kinie się tylko zastanawiałam, czy wszystko ok
Tak się nie mogłam doczekać dłuższego wyjścia bez małej, a jakoś tak dziwne to było. Kolejne w planach we wrześniu gdy będziemy szli na Windurfing na Narodowym. O ile ktoś będzie chciał z Kingą zostać 
|
Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! Fajnie, że mogliście wyjść.
Ja planuję uroczyste wyjście we wrześniu, z okazji urodzin TŻ, moja mama już się zapowiedziała, że przyjedzie do wnuka 
Cytat:
Dziewczyny,
Tak myślałam, żeby zacząć spisywać jakie warzywka, owoce podajecie maluchom. Jakie wymyślacie kombinacje, w późniejszym czasie potrawy itd. No i w którym miesiącu najwcześniej na wątku zostało to coś podane.
Mój post jest prawie na początku wątku, więc mogłabym to spisywać i może by się przydało nie tylko mi.
Co sądzicie?
Jeżeli wam się podoba pomysł proszę o przypomnienie co podałyście na razie maluchom.
|
od 6 miesiąca przy KP: marchewka, dynia, ziemniak, brokuł, burak, cukinia, pasternak i biszkopt dwa razy do memłania 
Owoce będą od jutra - zaczynamy od jabłuszka.
Cytat:
No to zaczęłam coś klecić na 1 stronie 😀
Z głupich pytań: owoce daje się na surowo czy jakoś przerobione?
|
i ja się dołączam do pytania 
---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------
uff, udało mi się nadrobić
My dziś mieliśmy tę sesję z Magdą, jestem bardzo ciekawa efektów...
Limonko i ja bym chętnie obejrzała Wasze zdjęcia, wrzuć proszę  jeszcze jakieś.. To jedno, które tutaj kiedyś zamieściłaś jest cudne, Emilka wyszła na nim uroczo
Jutro będziemy pierwszy raz podawać owoc Mam nadzieję, że będzie smakować tak jak warzywka
Warszawianki, co powiecie na wspólny spacer? Miałybyście ochotę na i ?
Dobrej nocy
|