Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Sierpniowy shred językowy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-08-16, 12:58   #411
Diana Korzeb
Raczkowanie

Dot.: Sierpniowy shred językowy

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
A wiesz, to różnie Teraz gdy pracuję z idiomami, akurat mam o kolorach, to wypisuję sobie definicje ze słownika (gdyby ktoś nie znał: polecam, sorki, zapisane na ostatnim zwrocie, który szukałam http://www.redensarten-index.de/such...men&suchspalte[]=rart_ou ) i potem przepisuję sobie zdanie jako przykład ze słownika i właśnie z tej książki, oczywiście zaznaczając kolorem odpowiednią frazę (wita kolejna maniaczka kolorów ). Przy przeciwieństwach sobie je wypisuję w kolumnach, a przy czasownikach myślę, że będę robić bazę myśli. Tak czy siak, super książka, trzeba znaleźć na nią swój sposób
Diana, a Ty wspominałaś wcześniej o tej ksiażce? http://books.google.pl/books?id=zbyp...page&q&f=false
Możesz powiedzieć o co w niej chodzi, bo nie za bardzo rozumiem? To nie jest zwykłe repetytorium, prawda?
Tak dokładnie, to ta książka. Jest podzielona na działy tematyczne i w ramach jednego działu układa się zdania z podanych wyrazów. Książka ma podane, czy zdanie ma być w Präteritum, czy w Präsensie, czy ma być Perfekt, czy nie. Na podstawie wytycznych masz ułożyć zdanie, ale nie wszystkie elementy są podane, trzeba znać odpowiednią formę czasownika, odmianę przymiotnika itp. Tak jak już gdzieś wspominałam, książka to takie trochę gramatyczne B2. Jest świetna, jeśli chodzi o słownictwo.

Podany przez Ciebie redensarten-index jest świetny, często korzystam z tej strony.

A wracając do Twojej książki to też ją mam, ale nie wiem jak ją ogarnąć , nie mam zupełnie pomysłu na nauczenie się tych wyrażeń inaczej niż przez zwykłe zakuwanie, a to jest dla mniej najgorsza możliwa metoda, bo najmniej w ten sposób zapamiętuję Najbardziej lubię właśnie pisanie całych zdań, albo ewentualnie uzupełnianie luk.

W zeszłym tygodniu było biednie językowo - oprócz oglądania seriali i zajęć z włoskiego prawie nic nie zrobiłam :/.