2015-02-09, 10:29
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bariera psychiczna w nauce języka obcego
Cytat:
Napisane przez niv_
Może ktoś miał podobny problem i rozwiązał go z sukcesem, ja próbuję od lat i bez większego rezultatu.
Tak jak w tytule wątku, mam problem z nauką języków obcych wynikający głównie z bariery psychicznej, ni cholera nie potrafię się przełamać.
Szczerze mówiąc jestem już tak zmęczona tą sytuacją, że najchętniej machnęłabym ręką i dałabym sobie spokój, ale z pewnych względów nie mogę - raz ambicja mi nie pozwala, dwa chcę zmienić pracę, a bez znajomości języka będzie bardzo ciężko.
Wpadłam w błędne koło, mówienie po ang. jest dla mnie katorgą i drogą prze mękę. Mogę pisać, czytać, ale mówienie mnie przeraża.
Ze swoim nauczycielem rozmawiam raczej swobodnie, ale już w większej grupie osób, nie jestem w stanie powiedzieć słowa, zaczynam się jąkać, gubić, czuję lęk, a nie daj Boże, ktoś mnie poprawi jak próbuję coś sklecić to już całkowita kaplica i rozmyślenia na kilka tygodni.
Nauczyciel twierdzi, że osoby, które znają gorzej język są w stanie się porozumieć, u mnie problemem jest psychika. Czuję się już mega zniechęcona. Nie wiem już po co się w ogóle uczę, jak i tak nic z tego nie mam, oprócz straconego czasu, pieniędzy i poczucia bycia kimś gorszym.
Naprawdę nie wiem już co robić . :-( Jestem załamana tą sytuacją. Może nie mam zdolności języków, sama już nie wiem.
|
Naprawdę nie jesteś jedyna. Nauczam języków od kilku lat i często spotykam się u moich Klientów z podobnymi trudnościami. Rozwiązań może być wiele, w zależności jakim typem osoby jesteś (jak się uczysz najefektywniej, co Cię motywuje, co dokładnie Cię blokuje). Może rozejrzyj się za coachingiem językowym? Z doświadczenia wiem, że dobrze poprowadzony może zdziałać cuda - puszczają blokady, zwiększa się motywacja do nauki - imo rewelacyjne narzędzie. Jeśli zaś nie jesteś przekonana do takiej formy, poszukaj np. grup dyskusyjnych w swojej okolicy albo poeksperymentuj za skypem, możesz też szukać znajomych skypowo-korespondencyjnych na forach językowych, pewnie i na Wizażu by się ktoś znalazł?
|
|
|