![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy blogerzy książkowi kłamią?
Ja lubię czytać blogi ludzi, którzy są zawodowo związani z literaturą (a właściwie z literaturoznawstwem, nie chodzi mi o pisarzy). Zatem jeden z nielicznych blogów, który cenię, to Krytycznym okiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;70262406]Ja lubię czytać blogi ludzi, którzy są zawodowo związani z literaturą (a właściwie z literaturoznawstwem, nie chodzi mi o pisarzy). Zatem jeden z nielicznych blogów, który cenię, to Krytycznym okiem.[/QUOTE]
Ja również go czytam ![]() ---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
A ja uwielbiam Wielkiego Buka, dzięki tej lasce poznałam w ubiegłym roku kilka świetnych książek, które dzięki jej recenzjom kupiłam w ciemno i stoją teraz na mojej półce (oglądam ją na yt, bo szybciej, bloga nie chce mi się czytać). Dziewczyna ma podobny gust do mojego, czyli mało fantastyki, książek młodzieżowych i wszędobylski Harry Potter. Ogólnie jest nieco dojrzalsza niż reszta buktuberek; osobiście zniechęcona jestem od jakiegoś czasu do Book reviews by Anita, no ale o blogach miało być.
Cieszy mnie, że gada się o literaturze w sieci więcej niż kilka lat temu, dzięki temu dowiaduję się o dziesiątkach super powieści. O klasykach jest w szkole. Mnie interesują nowe wydawnictwa, a nie Lalka z 1954 roku - to mogę znaleźć w bibliotece. A co do czytania szybkiego: to jest możliwe, żeby zaliczyć kilka książek w tygodniu. Są kursy, które pomagają w tym, moja koleżanka taki zaliczyła będąc nastolatką i czyta z szybkością karabinu maszynowego.
![]() |
#34 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
Bardzo lubiłam słuchać programu Michała Nogasia w radiowej Trójce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Ja też lubię Nogasia, sporo książek "od niego" przeczytałam. Teraz też go czytam i oglądam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dawniej współpracowałam z wieloma wydawnictwami, ale nigdy nie patyczkowałam się, jeżeli książka mi nie odpowiadała. Novae Res zakończyło ze mną współpracę po paru negatywnych recenzjach. Ojciec młodej autorki pisał wtedy do mnie maile z obelgami. Jedna z polskich pisarek i jej znajomi pisali do Prószyńskiego, by zaprzestali współpracy ze mną. A najlepsze jest to, że książkę oceniłam całkiem nieźle, tyle że nie odpowiadało mi, że zapowiedź na okładce głosiła jedno a tekst był o czym innym. Po negatywnej recenzji "After" Znak poprosił mnie o to, bym usunęła wzmiankę o nich z recenzji, bo mimo że ich logo widniało w książce, teoretycznie wydawana ona była pod inną marką. Znajomi autorki "Lolo" po negatywnej recenzji zarzucali mi, że zazdroszczę autorce seksapilu ![]() Kilka wydawnictw zachowało się też w porządku, np. Pascal nigdy nie rzucał się, jak zjechałam ich książkę od góry do dołu ![]() Jest paru takich, którzy zawsze wystawiają niemal najwyższe oceny. Są i tacy, którzy na początku swojej "kariery" blogowej trochę się boją pisać źle o książkach, ale z czasem im mija i odblokowują się. Ja obecnie tylko sporadycznie współpracuję z wydawnictwami. Jeśli widzę interesującą nowość, wtedy się z nimi kontaktuję. Od pół roku mam abonament w Legimi i głównie na czytaniu ebooków się skupiam. Nigdy nie czułam żadnej presji w związku z egzemplarzami recenzenckimi, bo też kiedy zaczynałam blogowanie, o czymś takim jak współpraca z wydawnictwami nawet się nie słyszało. Nie podoba mi się też zarzut, że jak ktoś czyta dużo, to znaczy, że kantuje. Są książki, które pochłonę w jedno popołudnie, a są i takie, nad którymi siedzę miesiąc (ostatnio: "Czarnobylska modlitwa"). Nie wyobrażam sobie, że miałabym "zwolnić" albo rzadziej czytać, byle mnie ktoś nie posądził o to, że zbyt często piszę o książkach ![]() Po zapoznaniu się z Waszą dyskusją dochodzę do wniosku, że dużo tu generalizowania. Czasem warto poszukać głębiej i nie oglądać się wyłącznie na blogerów, którzy są popularni ![]()
Edytowane przez Futbolowa Czas edycji: 2017-01-30 o 23:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
O, a ja właśnie wlazłam na wątek pochwalić się, że czytam bloga kreatywa.net i jakoś wierzę jego autorce
![]()
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Novae Res miało chyba więcej afer z blogerkami
![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- http://natemat.pl/104977,wydawnictwo...ieja-internetu ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- A tu jeszcze jedna aferka: http://booklips.pl/newsy/pisarz-konr...ski-elektorat/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;70358021]Novae Res miało chyba więcej afer z blogerkami ![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- http://natemat.pl/104977,wydawnictwo...ieja-internetu ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- A tu jeszcze jedna aferka: http://booklips.pl/newsy/pisarz-konr...ski-elektorat/[/QUOTE] Ciągle takie rzeczy się dzieją. Potem strach polskich autorów czytać ![]()
![]() |
![]() |
#40 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;70358021]Novae Res miało chyba więcej afer z blogerkami ![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- http://natemat.pl/104977,wydawnictwo...ieja-internetu ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- A tu jeszcze jedna aferka: http://booklips.pl/newsy/pisarz-konr...ski-elektorat/[/QUOTE] Masakra... ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
![]() Zgadzam się w zasadzie z całą wypowiedzią.
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
O, Futbolowa
![]() ![]() Ja lubię sama wyszukiwać nowe książki do czytania, czasem znajduję coś ciekawego w Sieci, czasem tu na forum, ale mam też sporo czytających koleżanek, z którymi omawiamy różności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;70385156]O, Futbolowa
![]() ![]() O, jak miło ![]() Ja też rzadko kieruję się opiniami z blogów. Mam paru sprawdzonych blogerów, którym ufam i z którymi mam zbieżny gust, więc regularnie ich śledzę i przez nich dodaję kolejne pozycje na półkę "to-read" na Goodreads ![]() ![]()
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Futbolowa top Twoja domowa biblioteczka?
![]() https://www.instagram.com/p/BO1taMwBrfg/
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tutaj trochę lepiej widać: ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Piękny....
![]() ![]() Jak byłam mała bardzo lubiłam filmy w których pojawiały się takie ogromne, rodzinne biblioteczki ![]() ![]() ![]()
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I też mam nadzieję, że wyrośnie na książkolubną, ale kto ją tam wie, może coś zupełnie innego ją zafascynuje ![]() Ja natomiast powoli skłaniam się w kierunku ebooków i chciałabym z 1500 dojść do max 1000 książek w domu. Przekonałam się, że jednak e-książki czyta mi się dużo lepiej.
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już w tak młodym wieku odziedziczyła pasję do książek po mamie ![]() ![]() ![]() 1500??? Łał ![]() ![]() ![]() Kiedyś próbowałam czytać e-booka z komputera i jednak wole książkę. Poza tym książka to książka: papier, czuć zapach książki.... ale rozumiem, że są tacy, którzy wolą inną formę ![]() ![]()
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2017-02-07 o 15:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W bibliotece powinni Ci dziękować - dzięki Tobie są "bogatsi" o nowe, ciekawe tytuły ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#50 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wole pisać zgodnie z prawdą to, co myślę. Krytykę uzasadniam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.