Zagroda babuszki cz.5 - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-06-04, 14:30   #4801
Cicha7222
Raczkowanie

Dot.: Zagroda babuszki cz.5

Witajcie u mnie dziś piękny ciepły i słoneczny dzień. Był festyn z okazji Dnia Dziecka. Dzieci zadowolone dmuchance i inne atrakcje ich zachwyciły.
Cicha7222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-04, 17:52   #4802
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Annorl bardzo Ci dziękuję. Tutaj na dworki mówi się też staropolskie ale nie wiem czy to to samo. Jeśli nie, to które lepsze? Chcieliśmy biegusy bo są szczuplejsze czyli lżejsze i jak nam by wpadły w warzywnik to może mniej by spustoszenia zrobiły, bo mają biegać luzem, a te masywniejsze to może być sporo szkód, chociaż sporo z części uprawowych mamy poogradzane ze względu na psa. Najnowsze poletko jeszcze nie jest.

Lanolinka Z serca wypłynęło. Jest cudnie teraz.

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cicha fantastycznie. Ty pewnie padnięta
Emmi123 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-04, 17:52   #4803
saginata
Raczkowanie

Hej,hej Zagrodzianki!
Melduję się wywołana do odpowiedzi przez Lanolinkę
Na Roztoczu jest pięknie-ale nie oglądałam ostatnio widoków.Troszkę nam się pokomplikowało zdrowotnie.Wnusio dobrze-ale i mąż i ja mieliśmy wizyty u lekarzy.Było bardzo poważnie-ale u mnie póki co wdrożono leczenie.Właśnie wczoraj zdecydowano.
W ogrodzie rośnie-tylko ogórki mi popłynęły po jednej ulewie.Posiałam drugi raz.
U mojej córki są już też czereśnie -mnóstwo.Ona kupiła dom w ubiegłym roku z dużą działką,różnymi nasadzeniami ozdobnymi i starym sadem.Drzewa ma ogromne-nigdy nie pryskane-a owoców mnóstwo.
Dziś ścięłam przekwitłe kwiatostany bzu.Zaczynają kwitnąć róże-i jaśmin.Jak on cudnie pachnie.
Lubię Was czytać-prawie słyszę kwakanie,gęganie i gdakanie na zagrodzie,pachnie mi skoszona łąka i czereśnie u Lanolinki.Miło jest tutaj.
Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie- Lanolinko,Emmi,Cicha,Imeg an,Herbatko,Amita,Annor,L enifa-i wszyscy podczytujący

Edytowane przez saginata
Czas edycji: 2025-06-04 o 18:02
saginata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-04, 17:54   #4804
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Czereśnie. Piszecie o nich. A ja ciągle zapominam napisać.
Annorl W zeszłym roku za sprawą twojej namowy ciachnęliśmy duże, klasyczne drzewa czereśni. Oj serce nas bolało. I jest OK . Przetrwały i mają owoce, ale na razie to są zielone. Dzięki opadom deszczu może ładnie porosną, dojrzeją i będą soczyste, zobaczymy.
Stary 2025-06-04, 17:57   #4805
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

O! Cześć Saginatko , ależ fajna niespodzianka. Otoczyłam Cię swoim gadulstwem . Dobrze, że choróbska opanowane. Ogromnie się cieszę .
Stary 2025-06-04, 20:17   #4806
Cicha7222
Raczkowanie

Saginatko

Dla Was jeden z moich irysów
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20250604_175306.jpg (101,0 KB, 4 załadowań)
Stary 2025-06-04, 20:19   #4807
Cicha7222
Raczkowanie

Emmi tak padłam. Ale lepiej się czuję niż wczoraj. Chyba pogoda bardziej mi sprzyja. Wczoraj było za duszno. Dziś ciepło ale było sucho i lekki wietrzyk. Czerwiec dla nas w szkołach ciężki, dla Ciebie też pewnie
Stary 2025-06-04, 20:20   #4808
Cicha7222
Raczkowanie

Dziś spotkane w drodze z zakupów
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20250604_193328~2.jpg (362,3 KB, 9 załadowań)
Stary 2025-06-04, 21:14   #4809
herbatka99
Zadomowienie

Ojej, jakie cudne koniki. I krajobraz piękny.

Tak, w czerwcu jest pięknie. Ładnie tam u was.

U mnie tylko morze, ale trzeba trochę jechać

Byłam dzisiaj też u lekarza. Bo muszę się zająć swoim zdrowiem. Mam wspaniałą panią doktor w przychodni. Młodziutka i bardzo kompetentna. Stara się.
herbatka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 05:33   #4810
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Powtórzę za Herbatką - Jakie cudne koniki. Cudne zdjęcie a jakie cudne tło!! Istna wiejska sielanka.

Cicha Fajny ten irys. Ma śliczny kolorek. U mnie irysy bródkowe kwitną minimalistycznie ale dlatego, że mają za mało słońca. Ciągle MM zacienia mi coś swoją koncepcją działki

---------- Dopisano o 06:30 ---------- Poprzedni post napisano o 06:25 ----------

Zaczynamy tonąć w siewkach i sadzonkach pomidorów. To był ogromny błąd, że nie zabrałam sadzonek do domu a zaufałam swojemu foliakowi, bo stanęły ze wzrostem. Niby coś tam ruszają ale to jest okropnie powolne. Wyprzedziły je siewki kolejnych pomidorów. Muszę je rozsadzić. Ale przez to zrobił mi się zator prac. Ogórki rozsadzone. Jednak trzeba je od razu siać pojedynczo bo one mocno wrażliwe na ruszanie korzeni.

---------- Dopisano o 06:33 ---------- Poprzedni post napisano o 06:30 ----------

Annorl U Ciebie też były ostatnio uroczystości w przedszkolu albo w szkole. Tak mi się teraz przypomniało, że coś wpadło mi w oko. Prawda? Zadowolona jesteś? Zapomniałam zapytać.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Wczoraj o 05:27
Stary Wczoraj, 13:28   #4811
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Cicha, koniki śliczne 😍

Herbatko, moja koleżanka właśnie wróciła znad morza, mówi, że pięknie tam.

Sagi, znalazłaś się 🙂 to dobrze. Zdrówka dla Was!

Byłam wczoraj obrać czereśnie. Miałam towarzystwo szerszenia. Nic mi nie zrobił, to może to był jednak pań szerszeń a nie pani. 😁 Wcale mi nie było do śmiechu, bo se myślę, że jak mnie uzadli to spadnę z tej drabiny. Ale mo się nie chciało schodzić. No to po prostu miałam go pod obserwacja i wydawalo mi się, że panuje nad systuacją. Teraz myślę, że to było głupie, to moje myślenie.

Ślimaki mi zjadły ogórki. Co za mendy. Przecież im dałam niebieskie proszki. Na sałatę też wyszły.

Wsialam wczoraj nowe ogórki. Najwyżej znowu zjedzą. I tak się będziemy bawić.

Mszyce się pojawiają. Nic dziwnego raz leje raz grzeje.

U Was pogodą nie porobila szkód?

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Sagi ten Sąd Twojej córki musi być piękny. Stare sady maja takie powykręcane od starości drzewa, stare odmiany jabłek, śliw. Skąd tu teraz takie wziąć? U nas w sadzie nigdy się niczego nie pryskalo i zawsze wszystko rosło. Ale tego sadu już nie ma.

A młody to ledwo się coś zawiąże w kształt owocu to już w nim robak siedzi.

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Emmi a Ty masz kontakt z Lenifą?
Lanolinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary Wczoraj, 15:09   #4812
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lanolinka U Ciebie ,,obrać czereśnie" u nas tylko i wyłącznie ,,zerwać czereśnie" Przez chwilę zastanawiałam się co z tym obieraniem, przecież one takie małe, jak tu skórkę zdjąć? . Czy mam kontakt z Lenifą? Mam i nie mam. Ogólnie mam. Kilka rzeczy robiłam w sieci i dojrzałam jakby jej ślady bytności, ale nie rozmawiałyśmy, bo czasowo nie możemy się zejść. Ona teraz ma zachrzan w domu.
Natomiast nie mam kontaktu z Amitą Mam nadzieję, że zdrowi i dom ją opanował.

Gotuję młodą kapustę, a w młodej kapuście jakieś żyjątka . Widać, że nie pryskana . Dałam radę. Ale uruchomiłam rzadko stosowany plan C do wzmożonej pracy czyszcząco- selekcjonującej. Kapusta uratowana

Coś gramatyka mi siada, rozkojarzona jestem. Jutro już piątek. Nawet te dni zleciały.

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Ooo? Lanolinka Tylko my dwie dzisiaj na Zagrodzie? U la la...

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Wczoraj o 15:08
Stary Wczoraj, 15:11   #4813
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cytat:
Napisane przez Lanolinkaaa Pokaż wiadomość
U Was pogodą nie porobila szkód?
Nie, bo było za zimno . I prawie nic nie jest wysiane. Nooo... rzodkiewka zaraz będzie do zebrania. A tak to wszystko w mikro-stanie. Dziś MM wysadził pomidory na poletko i do tunelu swojego. Może w tunelu dadzą radę, bo szczelny, ale na poletku to chyba ślimaki mu zjedzą...
Stary Wczoraj, 18:27   #4814
herbatka99
Zadomowienie

Ja jestem, czytam. Ja też nieraz myślę o Lenifie. Może się pigniewała?. Czemu nie pisze? Zakupiłam sobie dwie pary butów białe i czarne.

Na lato bardzo lubię białe buty. I spodnie białe .

Muszę sobie uszyć .bo mam z czego.

Zapomniałam co tam pisałyście. Trzeba by przejść na tryb komp. To będzie podgląd.

U nas dzisiaj duszno.

W domu bajzel, nie daję rady wszystkiego zrobić. Córka się pochorowała, opiekunka ma chore dzieci. Muszę czekać. A mam ogromny stos wypranej pościeli do złożenia.

W ogrodzie mam pomidory, ogórki i fasolkę tyczkową. Reszta słabiutko. Buraczki zaledwie wzrszły.
Stary Wczoraj, 18:30   #4815
herbatka99
Zadomowienie

Saginato, zrób kiedyś zdjęcie tego starego sądu u twojej córki. Chciałybyśmy zobaczyć. Taki sąd to zabytek przecież.
Stary Wczoraj, 18:50   #4816
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Emmi z tą pogodą to bardziej mi chodziło o to, czy nie przeszły u Was burze i nawałnice.

Ano my obieramy czereśnie. Pewnie chodzi o drzewo a nie o owoce. Że obieamy z czereśni czereśniowy drzewo . Takie coś 🙂 to tak po wsiosku 😁

Herbatko, może warto nie przejmować się rzeczami na które nie starcza Ci czasu, bo musisz o siebie dbać, żeby sytuację udźwignąć.
Stary Wczoraj, 19:13   #4817
saginata
Raczkowanie

Hej!
Cicha -śliczny Twój irys--i koniki też.
Herbatko-ja też na lato lubię białe spodnie.
Lanolinko-odważna jesteś -ja bym od razu zwiała od szerszenia.
Emmi-coś tam zawsze urośnie Twojemu MM-zawsze to swoje.
U mnie okrpnie gorąco.Trochę robiłam w ogródku-podsypałam ziemniaki-a teraz pod wieczór zerwałam część jagody kamczackiej bo już się obsypuje.Poszło do mrożenia.
Mam pojedyncze truskawki-są duże i słodkie.
Kiedyś zrobię zdjęcie sadu u córki.
Stary Wczoraj, 19:23   #4818
herbatka99
Zadomowienie

Ja zrywam czereśnie. To chyba regionalizmy się nazywa.
Stary Wczoraj, 19:46   #4819
Cicha7222
Raczkowanie

U mnie cały dzień było upalnie i duszno. Teraz pada, z oddali grzmi. Boje się burz. Idzie jakaś duża burza znad Czech.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary Dzisiaj, 04:55   #4820
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Witajcie w piąteczek
Wczoraj jakieś niekorzystne ciśnienie było, bo sporo osób narzekało na niego w ciągu dnia, a mnie zaczęło mulić z wieczora i w końcu poszłam spać wcześniej.

Cicha Nie chciałabyś zainteresować się Instagramem i tam wstawiać zdjęć? Te konie są cudowne. Straciłyśmy Garnek. Jakiś drugi bodajże na F. jest symbolicznie płatny i byłam tam, ale jakoś tak, mi tam nie pasuje.

Czajnik...

--------------------
Sagi Masz rację, swoje to swoje. Wczoraj zerwaliśmy okazały pęczek dorodnych rzodkiewek. Ostre, chrupiące takich się nie kupi. Ja akurat lubię ostre więc mi bardzo odpowiadają. Kolejne dochodzą. Siałam partiami.

Herbatko Ja też do szerszeni z dużym dystansem. Szanuję je w przyrodzie, chociaż czarny worek wciąż wisi. U mnie się sprawdza.

Lanolinka U nas nie było żadnych burz ani nawałnic. Tfu tfu na urok czegoś tam, co by nie zapeszyć.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Dzisiaj o 05:00
Stary Dzisiaj, 06:01   #4821
Adazina
🍀🌻jest jak jest🌻🍀

Witajcie Sąsiadki !!

Zachęcona przez Emmi przyszłam koniki obejrzeć. Faktycznie, urocze. Mamcia z dzieciątkiem.
No i zupełnie jakby Cichej zapozowały.
Adazina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Dzisiaj, 07:45   #4822
annorl1
Zakorzenienie

Lanolinko, ja to i gąski pasam i indyki jak trzeba
Cicha, fajnie że pogoda dzieciakom się udała w ich święto i że się dobrze bawiły. To najważniejsze.
Emmi, nie. Staropolskie i Dworki to 2 różne rasy. Staropolskie są w barwach jak dzikie kaczki. A Dworki bardziej czarne z białymi nalotami.
Jeśli chodzi o ślimaki, to tak naprawdę każda kaczka zjada ślimaki, nie tylko biegus. A i indyki świetnie się z nimi rozprawiają
Sagi, zdrówka życzę dla Ciebie i dla męża
Emmi, no to razem czekamy na czereśnie A widzisz...nie zaszkodziliście drzewkom, a tylko je wzmocniliście. Mnie też serce boli jak mąż tak mocno przycina stare jabłonko. A od 2 lat mamy ich taki wysyp, że gdyby nie gęsi i indyki, to nie przejedlibyśmy i nie przerobiła bym.
Cicha, piękny ten Irys. Dawniej miałam, ale jakoś naturalnie padły. Muszę koniecznie do nich wrócić. Bo są cudne.
Cicha, jakie piękne konie
Emmi, tak był Dzień Dziecka. I oczywiscie jak to ja, matka polka Brałam cxzynny udział w całej imprezie. Niestety, takich rodziców jest naprawdę maleńka garstka, a niepracujących i siedzących w domu, nie mówię o tych co mają małe dziecko, czy rodzica pod opieką, jest ogrom. Ale pogoda się udała, impreza też, dzieciaki mega zadowolone. U nas jako, ze szkoła sportowa, to też było sporo sportu.
Wczoraj i przedwoczar u nas mega upał. Zdycham, ale dzięki temu,dzisiaj pójdziemy przewrócić na łące trawę, to moze uda się siano zrobić. Mąż wczoraj wykosił kolejne pole. To które ma najwięcej poziomek i ziół i to sianko króliki zjadają z ogromnym apetytem. Więc mam nadzieję, że deszczu na razie żadnego nie będzie. Mogę zdychać w upały, ale chcę zebrać siano z każdej łąki. Jak by się udało zebrać teraz pierwsze siano, to nie trzeba będzie mieć ciśnienia na kolejne.
Pod ostatnią kwoką wykluły sie małe. Więc dzisiaj ją do kurnika do reszty przeniosę. Poprzednie 2 kwoki chodzą razem i małe raz są z jedną kwoką raz z drugą
Lanolinko, ale bym na te Twoje czereśnia chętnie wpadła, nawet z tym szerszeniem
No tak...ślimaczyska, ech... walka z nimi to jak walka z wiatrakami.
U nas mszycy ogrom, ale nie ma kiedy opryskać. Jak nie zapomnę to dzisiaj wieczorem opryskam bób zanim całkiem go zjedzą. Bo bób mi ładnie rośnie, chociaż taki maleńki urósł, ani pół metra nie ma , a już są kwiaty. Jakaś dziwna odmiana. Zawsze miałąm bób wysoki ponad metr. No ale zobaczymy...
Lanolinko, stare odmiany drzew owocowych można bez problemu kupić na Allegro. Ja kupiłam 2 lata temu, tanie nie były i niemal wszystkie nam sarny zjadły Dlatego zaraz po tym incydencie zdecydowałam, ze wszystkie sady zostaną ogrodzone. W tym roku na jesień znowu kupię 20 drzewqek starych odmian i posadzę, teraz będą już bezpieczne.
Herbatko, zdrówka dla córki Niech szybko wraca do zdrowia. A Ty bałaganem w domu sie nie przejmuj, są ważniejsze rzeczy.
Sagi, ja ostatnio tez oberwałam jagodę, ale u mnie tylko 1 krzaczek sie ostał, tzn jest jeszcze drugi, ale tamten trochę w cieniu i ma więcej lisci niż owoców, a trzeci młody za młody na owoce. Ogólnie to miałam 20 krzaków posadzonych, no ale te co są za ogrodzeniem to super, a te co posadziłam w ogrodzeniu w sadzie, no to gęsi i indyki w zeszłym roku skutecznie się nimi zajęły
No, poczytałam, napisałam, kawę wypiłam lecę paszę ptakom i królikom robić. Pszenice zmielić, owies do gniotownika, resztę kupuję gotową. Kukurydz sie skończyła wiec będzie bez jej mielenia. Ale przytgotowanie tego wszystkiego to naprawedę sporo czasu schodzi. Muszę dzisiaj koniecznie skończyć plewić w ogródku. Zostało mi pół grządki buraków pastewnych, fasolki i grządka jarmużu. A mojhe grządki to mają lekko 20 metrów. A na kolejnym polu już zaczyna trawa rosnąc, ledwo buraki i kukurydza wyszła. Ziemniaki trzeba obsypać. Więc roboty co niemiara. Taki okres No i też muszę w końcu wsadzić do ogródka pomidory i papryki. Tunelu nie ma w tym roku.
annorl1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Dzisiaj, 10:33   #4823
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Cześć piękne 🙂

Ann, tak można kupić podobno dawne odmiany ale nie wiem ile one mają z nimi wspólnego bo mi się jeszcze żadne nie przyjęło. Przeważnie na drugą wiosnę usycha czy co to tam się z nim robi. A dziadek to szczepił co rosło i wszystko się przyjmowało. Teraz też mam kupione, na zeszłą jesień. Na razie rosną, zobaczymy co będzie dalej.

Wieczorem było okropnie. Grad wiatr błyskania i ulewa. Rano jeszcze taki ma trawniku leżał
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20250606_092507.jpg (225,6 KB, 5 załadowań)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary Dzisiaj, 14:01   #4824
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

O rany!!! A cóż to za pogoda?
Stary Dzisiaj, 16:10   #4825
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Szok minął

Gotuję wywar warzywno-mięsny pod zupę pomidorową. Pewnie w między czasie MM złapie jako rosół taki lekki. Bo to nie jest rosół . U nas uchodzi za rosół.
Czekam na pralkę...
Musiałam chwilę się wyłączyć.

Annorl Czyli ja lubię stropolskie. One ciężkawe i duże. Nie wiem jak poradzi sobie z nimi nasz ogród. Kiedyś już były. W sumie to od nich zaczęliśmy i łaziły sobie po działce. Pisałam Wam, jak siadały z rana pod oknem kuchennym i gdakaliśmy do siebie. One z dołu ja z kuchni. Biegusy są lżejsze. Ale cena jest zaporowa. Może jak okaże się, że nasz drobiowy kiler już nie jest kilerem, to wtedy pomyślimy o biegusach. Wiem, że wszystkie kaczki jedzą ślimaki. Ale pisałaś, że biegus Ci się zadławił ślimakiem i my zawsze wybieraliśmy te inne kaczki z szeroką szyją Ale biegusy są takie śliczne. Zakochałam się w nich na Insta. Tam często biegają po ogrodach

Cicha Nie myślałaś aby wstawiać fotki na Insta? Miałabym te twoje śliczne zdjęcia pod ręką

-----------
Amitę trzeba z lekka ,,stuknąć" bo jak pojawiają się polityczne sprawy to Ona się zacina. Nie dziwię się, ma swoje poglądy i na pewno jej ciężko. Znam ten ból :P

Herbatko Dużo zdrowia. Jak to mówią nieszczęścia chodzą parami, jak chorować to w duecie . Wiele zdrowia życzę

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Dzisiaj o 16:15
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości