![]() |
#4801 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.5
Witajcie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4802 |
4 pory roku i ja piąta
|
Annorl
![]() Lanolinka ![]() ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cicha ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4803 |
Raczkowanie
|
Hej,hej Zagrodzianki!
Melduję się wywołana do odpowiedzi przez Lanolinkę ![]() Na Roztoczu jest pięknie-ale nie oglądałam ostatnio widoków.Troszkę nam się pokomplikowało zdrowotnie.Wnusio dobrze-ale i mąż i ja mieliśmy wizyty u lekarzy.Było bardzo poważnie-ale u mnie póki co wdrożono leczenie.Właśnie wczoraj zdecydowano. W ogrodzie rośnie-tylko ogórki mi popłynęły po jednej ulewie.Posiałam drugi raz. U mojej córki są już też czereśnie -mnóstwo.Ona kupiła dom w ubiegłym roku z dużą działką,różnymi nasadzeniami ozdobnymi i starym sadem.Drzewa ma ogromne-nigdy nie pryskane-a owoców mnóstwo. Dziś ścięłam przekwitłe kwiatostany bzu.Zaczynają kwitnąć róże-i jaśmin.Jak on cudnie pachnie. Lubię Was czytać-prawie słyszę kwakanie,gęganie i gdakanie na zagrodzie,pachnie mi skoszona łąka i czereśnie u Lanolinki.Miło jest tutaj. Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie- Lanolinko,Emmi,Cicha,Imeg an,Herbatko,Amita,Annor,L enifa-i wszyscy podczytujący ![]() ![]() ![]()
...i nie żałować tego co było ...i nie bać się tego co będzie.... Edytowane przez saginata Czas edycji: 2025-06-04 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4804 |
4 pory roku i ja piąta
|
Czereśnie. Piszecie o nich. A ja ciągle zapominam napisać.
Annorl ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4805 |
4 pory roku i ja piąta
|
O! Cześć Saginatko
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4806 |
Raczkowanie
|
Saginatko
![]() Dla Was jeden z moich irysów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4807 |
Raczkowanie
|
Emmi tak padłam. Ale lepiej się czuję niż wczoraj. Chyba pogoda bardziej mi sprzyja. Wczoraj było za duszno. Dziś ciepło ale było sucho i lekki wietrzyk. Czerwiec dla nas w szkołach ciężki, dla Ciebie też pewnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4808 |
Raczkowanie
|
Dziś spotkane w drodze z zakupów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4809 |
Zadomowienie
|
Ojej, jakie cudne koniki. I krajobraz piękny.
Tak, w czerwcu jest pięknie. Ładnie tam u was. U mnie tylko morze, ale trzeba trochę jechać Byłam dzisiaj też u lekarza. Bo muszę się zająć swoim zdrowiem. Mam wspaniałą panią doktor w przychodni. Młodziutka i bardzo kompetentna. Stara się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4810 |
4 pory roku i ja piąta
|
Powtórzę za Herbatką
![]() ![]() Cicha ![]() ![]() ---------- Dopisano o 06:30 ---------- Poprzedni post napisano o 06:25 ---------- Zaczynamy tonąć w siewkach i sadzonkach pomidorów. To był ogromny błąd, że nie zabrałam sadzonek do domu a zaufałam swojemu foliakowi, bo stanęły ze wzrostem. Niby coś tam ruszają ale to jest okropnie powolne. Wyprzedziły je siewki kolejnych pomidorów. Muszę je rozsadzić. Ale przez to zrobił mi się zator prac. Ogórki rozsadzone. Jednak trzeba je od razu siać pojedynczo bo one mocno wrażliwe na ruszanie korzeni. ---------- Dopisano o 06:33 ---------- Poprzedni post napisano o 06:30 ---------- Annorl ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: Wczoraj o 05:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4811 |
Zakorzenienie
|
Cicha, koniki śliczne 😍
Herbatko, moja koleżanka właśnie wróciła znad morza, mówi, że pięknie tam. Sagi, znalazłaś się 🙂 to dobrze. Zdrówka dla Was! Byłam wczoraj obrać czereśnie. Miałam towarzystwo szerszenia. Nic mi nie zrobił, to może to był jednak pań szerszeń a nie pani. 😁 Wcale mi nie było do śmiechu, bo se myślę, że jak mnie uzadli to spadnę z tej drabiny. Ale mo się nie chciało schodzić. No to po prostu miałam go pod obserwacja i wydawalo mi się, że panuje nad systuacją. Teraz myślę, że to było głupie, to moje myślenie. Ślimaki mi zjadły ogórki. Co za mendy. Przecież im dałam niebieskie proszki. Na sałatę też wyszły. Wsialam wczoraj nowe ogórki. Najwyżej znowu zjedzą. I tak się będziemy bawić. Mszyce się pojawiają. Nic dziwnego raz leje raz grzeje. U Was pogodą nie porobila szkód? ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Sagi ten Sąd Twojej córki musi być piękny. Stare sady maja takie powykręcane od starości drzewa, stare odmiany jabłek, śliw. Skąd tu teraz takie wziąć? U nas w sadzie nigdy się niczego nie pryskalo i zawsze wszystko rosło. Ale tego sadu już nie ma. A młody to ledwo się coś zawiąże w kształt owocu to już w nim robak siedzi. ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Emmi a Ty masz kontakt z Lenifą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4812 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lanolinka
![]() ![]() Natomiast nie mam kontaktu z Amitą ![]() Gotuję młodą kapustę, a w młodej kapuście jakieś żyjątka ![]() ![]() ![]() Coś gramatyka mi siada, rozkojarzona jestem. Jutro już piątek. Nawet te dni zleciały. ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Ooo? Lanolinka ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: Wczoraj o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4813 |
4 pory roku i ja piąta
|
Nie, bo było za zimno
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4814 |
Zadomowienie
|
Ja jestem, czytam. Ja też nieraz myślę o Lenifie. Może się pigniewała?. Czemu nie pisze? Zakupiłam sobie dwie pary butów białe i czarne.
Na lato bardzo lubię białe buty. I spodnie białe . Muszę sobie uszyć .bo mam z czego. Zapomniałam co tam pisałyście. Trzeba by przejść na tryb komp. To będzie podgląd. U nas dzisiaj duszno. W domu bajzel, nie daję rady wszystkiego zrobić. Córka się pochorowała, opiekunka ma chore dzieci. Muszę czekać. A mam ogromny stos wypranej pościeli do złożenia. W ogrodzie mam pomidory, ogórki i fasolkę tyczkową. Reszta słabiutko. Buraczki zaledwie wzrszły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4815 |
Zadomowienie
|
Saginato, zrób kiedyś zdjęcie tego starego sądu u twojej córki. Chciałybyśmy zobaczyć. Taki sąd to zabytek przecież.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4816 |
Zakorzenienie
|
Emmi z tą pogodą to bardziej mi chodziło o to, czy nie przeszły u Was burze i nawałnice.
Ano my obieramy czereśnie. Pewnie chodzi o drzewo a nie o owoce. Że obieamy z czereśni czereśniowy drzewo . Takie coś 🙂 to tak po wsiosku 😁 Herbatko, może warto nie przejmować się rzeczami na które nie starcza Ci czasu, bo musisz o siebie dbać, żeby sytuację udźwignąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4817 |
Raczkowanie
|
Hej!
Cicha -śliczny Twój irys--i koniki też. Herbatko-ja też na lato lubię białe spodnie. Lanolinko-odważna jesteś -ja bym od razu zwiała od szerszenia. Emmi-coś tam zawsze urośnie Twojemu MM-zawsze to swoje. U mnie okrpnie gorąco.Trochę robiłam w ogródku-podsypałam ziemniaki-a teraz pod wieczór zerwałam część jagody kamczackiej bo już się obsypuje.Poszło do mrożenia. Mam pojedyncze truskawki-są duże i słodkie. Kiedyś zrobię zdjęcie sadu u córki.
![]() |
#4818 |
Zadomowienie
|
Ja zrywam czereśnie. To chyba regionalizmy się nazywa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4819 |
Raczkowanie
|
U mnie cały dzień było upalnie i duszno. Teraz pada, z oddali grzmi. Boje się burz. Idzie jakaś duża burza znad Czech.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4820 |
4 pory roku i ja piąta
|
Witajcie w piąteczek
![]() Wczoraj jakieś niekorzystne ciśnienie było, bo sporo osób narzekało na niego w ciągu dnia, a mnie zaczęło mulić z wieczora i w końcu poszłam spać wcześniej. Cicha ![]() Czajnik... -------------------- Sagi ![]() Herbatko ![]() Lanolinka ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: Dzisiaj o 05:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4821 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie Sąsiadki !!
Zachęcona przez Emmi przyszłam koniki obejrzeć. Faktycznie, urocze. Mamcia z dzieciątkiem. No i zupełnie jakby Cichej zapozowały. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4822 |
Zakorzenienie
|
Lanolinko, ja to i gąski pasam i indyki jak trzeba
![]() Cicha, fajnie że pogoda dzieciakom się udała w ich święto i że się dobrze bawiły. To najważniejsze. Emmi, nie. Staropolskie i Dworki to 2 różne rasy. Staropolskie są w barwach jak dzikie kaczki. A Dworki bardziej czarne z białymi nalotami. Jeśli chodzi o ślimaki, to tak naprawdę każda kaczka zjada ślimaki, nie tylko biegus. A i indyki świetnie się z nimi rozprawiają ![]() Sagi, zdrówka życzę dla Ciebie i dla męża ![]() Emmi, no to razem czekamy na czereśnie ![]() Cicha, piękny ten Irys. Dawniej miałam, ale jakoś naturalnie padły. Muszę koniecznie do nich wrócić. Bo są cudne. Cicha, jakie piękne konie ![]() Emmi, tak był Dzień Dziecka. I oczywiscie jak to ja, matka polka ![]() Wczoraj i przedwoczar u nas mega upał. Zdycham, ale dzięki temu,dzisiaj pójdziemy przewrócić na łące trawę, to moze uda się siano zrobić. Mąż wczoraj wykosił kolejne pole. To które ma najwięcej poziomek i ziół i to sianko króliki zjadają z ogromnym apetytem. Więc mam nadzieję, że deszczu na razie żadnego nie będzie. Mogę zdychać w upały, ale chcę zebrać siano z każdej łąki. Jak by się udało zebrać teraz pierwsze siano, to nie trzeba będzie mieć ciśnienia na kolejne. Pod ostatnią kwoką wykluły sie małe. Więc dzisiaj ją do kurnika do reszty przeniosę. Poprzednie 2 kwoki chodzą razem i małe raz są z jedną kwoką raz z drugą ![]() Lanolinko, ale bym na te Twoje czereśnia chętnie wpadła, nawet z tym szerszeniem ![]() No tak...ślimaczyska, ech... walka z nimi to jak walka z wiatrakami. U nas mszycy ogrom, ale nie ma kiedy opryskać. Jak nie zapomnę to dzisiaj wieczorem opryskam bób zanim całkiem go zjedzą. Bo bób mi ładnie rośnie, chociaż taki maleńki urósł, ani pół metra nie ma , a już są kwiaty. Jakaś dziwna odmiana. Zawsze miałąm bób wysoki ponad metr. No ale zobaczymy... Lanolinko, stare odmiany drzew owocowych można bez problemu kupić na Allegro. Ja kupiłam 2 lata temu, tanie nie były i niemal wszystkie nam sarny zjadły ![]() Herbatko, zdrówka dla córki ![]() Sagi, ja ostatnio tez oberwałam jagodę, ale u mnie tylko 1 krzaczek sie ostał, tzn jest jeszcze drugi, ale tamten trochę w cieniu i ma więcej lisci niż owoców, a trzeci młody za młody na owoce. Ogólnie to miałam 20 krzaków posadzonych, no ale te co są za ogrodzeniem to super, a te co posadziłam w ogrodzeniu w sadzie, no to gęsi i indyki w zeszłym roku skutecznie się nimi zajęły ![]() No, poczytałam, napisałam, kawę wypiłam lecę paszę ptakom i królikom robić. Pszenice zmielić, owies do gniotownika, resztę kupuję gotową. Kukurydz sie skończyła wiec będzie bez jej mielenia. Ale przytgotowanie tego wszystkiego to naprawedę sporo czasu schodzi. Muszę dzisiaj koniecznie skończyć plewić w ogródku. Zostało mi pół grządki buraków pastewnych, fasolki i grządka jarmużu. A mojhe grządki to mają lekko 20 metrów. A na kolejnym polu już zaczyna trawa rosnąc, ledwo buraki i kukurydza wyszła. Ziemniaki trzeba obsypać. Więc roboty co niemiara. Taki okres ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4823 |
Zakorzenienie
|
Cześć piękne 🙂
Ann, tak można kupić podobno dawne odmiany ale nie wiem ile one mają z nimi wspólnego bo mi się jeszcze żadne nie przyjęło. Przeważnie na drugą wiosnę usycha czy co to tam się z nim robi. A dziadek to szczepił co rosło i wszystko się przyjmowało. Teraz też mam kupione, na zeszłą jesień. Na razie rosną, zobaczymy co będzie dalej. Wieczorem było okropnie. Grad wiatr błyskania i ulewa. Rano jeszcze taki ma trawniku leżał |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4824 |
4 pory roku i ja piąta
|
O rany!!! A cóż to za pogoda?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4825 |
4 pory roku i ja piąta
|
Szok minął
![]() Gotuję wywar warzywno-mięsny pod zupę pomidorową. Pewnie w między czasie MM złapie jako rosół taki lekki. Bo to nie jest rosół ![]() Czekam na pralkę... Musiałam chwilę się wyłączyć. Annorl ![]() ![]() ![]() Cicha ![]() ![]() ----------- Amitę ![]() Herbatko ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: Dzisiaj o 16:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:50.