![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zmiana kierunku studiów
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Dużo osób mówi że najważniejsze mieć satysfakcję z pracy. Jeszcze myślałam nad połączeniem hiszpańskiego, prawa i stosunkowo międzynarodowych i pracy w ambasadzie Polski w Argentynie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Satysfakcja to jedno, ale z czegoś trzeba się też utrzymać, mieć w miarę stabilną i przyszłościową tę pracę - bo samą satysfakcją człowiek nie wyżyje.
Ograniczenie się tylko do Argentyny może być dość zgubne ![]() ---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- Ale pozostanie na prawie i rozwijanie przy tym języków to dość sensowny plan. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Tak, prawo i języki dają dość szerokie opcje. I niekoniecznie do ambasady, bo tam się słabo zarabia i ciężko się dostać.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Camillie prawnicy też pracują w domu i pracują duuużo. Jeżdżenie 150 km na pocztę całodobową, żeby zdążyć przed północą to nie jest legenda, tylko rzeczywistość.
I znam takiego, który śpi po 4 godziny na dobę. Ale przyznam, hajsu ma jak lodu, a w wieku 29 lat porsche w garażu stało. I nie miał rodziców prawników i znajomości. Zapieprzał od 1 roku studiów. ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Oboje z facetem jesteśmy po prawie. Oboje nie pracujemy w zawodach stricte prawniczych (radca, adwokat, komornik, prokurator, sedzia, notariusz). Serio, prawo daje wiele opcji, wiele PRZYDATNEJ wiedzy (a jak prowadzisz biznes czy jakąkolwiek inną działalność to nie musisz płacić za usługi), wiele osób prowadzących duże działalności gospodarcze to prawnicy (chociażby Joanna Przetakiewicz, o czym wiele osób nie wie). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak tak, ja się odnosiłam do tego pomysłu z nauczycielem/niejasną pracą w ambasadzie. Moi znajomi prawnicy żyją bardzo dobrze, więc ten kierunek jak dla mnie jest najbardziej przyszłościowy z pomysłów autorki - stabilne zatrudnienie, dobre zarobki, zawód zawsze potrzebny |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na spokojnie, plany masz ambitne, ale nie miej mi za złe, jeśli w kontekście Twojego 1. posta i wątpliwości doradzę Ci, żebyś najpierw zdała to prawo rzymskie. Cywil chyba jeszcze przed Tobą, a z tego to wiem to też kosior na prawie. Więc najpierw po kolei skup się na bieżących celach i utrzymaniu się, zamiast myśleć o kolejnych kierunkach studiów i jeszcze nauce języka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Zdałam prawo rzymskie
---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- I wiecie, widziałam dzisiaj tikotka gdzie dziewczyna jest na pedagogice i mówi że mimo że ludzie gadają, że jest to nieopłacalne to dla niej pięknie, ze będzie mogła pomagać dzieciom, że usłyszy pewnego dnia "dziękuję że pani jest". Serio fajnie takie coś usłyszeć i móc pomóc. Panie pedagog czy psycholog z mojego liceum lubiły swoją pracę. ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- I powiem wam że nie wiem czy w zawodzie prawniczym ja wysoko wrażliwa, chcąca każdemu pomóc się odnajdę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
To zmień studia na pedagogikę póki jeszcze czas skoro czerpiesz wiedzę o świecie z tiktoka. Nie za bardzo rozumiem skąd dyskusja i pisanie tutaj, skoro bardziej przemawiają do Ciebie krótkie filmiki.
Prawdę mówiąc nie wiem czy się odnajdziesz, raczej trzeba twardo i realistycznie stąpać po ziemi żeby być dobrym prawnikiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak praktycznie zawsze się zgadzam. Bardzo łatwo się nabierasz na takie krótkie tik toki, to co pokazują social media itp. Zdystansowałabym się od tego, jeśli tak łatwo temu ulegasz. Psycholog i radzenie sobie z cudzymi problemami, emocjami to z mojej perspektywy nie najlepszy wybór dla WWO. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybacz, ale jak dla mnie to Ty zyjesz jakimis ideami. Masz swoje marzenia, ale w moim oczuciu to jest odbiegajace od rzeczywistosci. Jezeli myslisz, ze zycie tak wyglada, to sie mylisz. Zobacz jak wyglada droga do ambasady.Porozmawiaj sobie z nauczycielkami czy z osobami, ktore pracuja w przedszkolach. To nie jest super latwa praca. Zarobki tez nie sa powalajace.
![]() |
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
Pedagog nic nie umie i w niczym nie pomaga. Typowy zawód symulowany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie to w sumie nawet dwoje rodziców nauczyciele, rodzice partnera też i cała czwórka jak tylko mogła wiała z tego zawodu - do korpo, na własną działalność, do administracji. Ale tak, pomaganie dzieciom jest piękne i na pewno z wyidealizowanym podejściem człowiek się nie wypali po 5 sekundach ![]() brakuje mi bardzo u autorki takiego choć odrobinę twardego stąpania po ziemi, a nie kierowania się tylko obrazem z social mediów. Nie chce brzmieć staro, ale czy to uroki tego młodszego pokolenia w okolicach lat 20 obecnie? Autorko, a jeśli tak się miotasz, to może doradca zawodowy? On powinien mieć realne spojrzenie na różne zawody. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Zupełnie absurdalne jest wykonywanie jakiegoś zawodu bo może kiedyś się usłyszy jakieś słowa wdzięczności. Zawód to ma być znośna codzienność i kasa, a nie jakieś piękne chwile raz w roku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja po zarządzaniu tylko cudem skończyłam jako programistka (w sensie na drugi stopień po prostu wzięłam informatykę by mieć cokolwiek sensownego), więc zgadzam się w zupełności - to dla mnie jeden z gorszych kierunków, moje koleżanki ze studiów pracują na recepcji itp. Oczywiście nic do tego nie mam, ale chodzi o to, że nie po to studiujesz by maksymalnie osiągnąć pracę na recepcji z przeciętnymi zarobkami |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie na studiach II stopnia była opcja, żeby zrobić kurs przygotowania pedagogicznego i potem uczyć przedmiotów ścisłych w szkołach, poszłam razem z grupą znajomych ale jak trochę popracowaliśmy (i to w liceach/na korkach, więc nie z jakimiś dziećmi) szybko nam przeszło, nikt już w tym nie siedzi. Potem poszłam do IT, ale niektórzy zostali na doktoracie, w ramach tego mieli jakieś laborki ze studentami i też praktycznie każdy narzekał na dydaktykę, więc łatwy kawałek chleba to nie jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jesteś na niełatwym, ale rozwojowym kierunku studiów który daje Ci szeroki wachlarz możliwości. Masz bardzo dużo opcji, które warto dobrze wykorzystać. Możliwości są szerokie, tylko patrz realistycznie, nie sugeruj się obrazem z social mediów i obserwuj co tam dzieje się w branży, jakie opcje i specjalizacje są rozwojowe, a dobrze na tym wyjdziesz. Ja Ci szczerze życzę powodzenia we wszystkim co sobie zaplanujesz i trzymam kciuki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.