![]() |
#811 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.6
Herbatko
![]() Lenifa ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-10-19 o 14:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#812 |
Zakorzenienie
|
Ja mam specjalną szafke na garnki, mam narożną szafkę w tym, mam szafki na rzadziej używane rzeczy i mam otwarte półki też. Lodówka wchodzi w zabudowę. Tak że jak ktoś nie wie gdzie ona, to niekoniecznie trafi na moją lodówke
![]() A i ja też jestem niska, i montowanie górnych szafek, odbywało się na zasadzie - mam dosięgnąć . Malutki stołeczek jest w kuchni co służy w razie co jako stołeczek na najwyższą półkę, ale to tam rzadziej używane są rzeczy. Miałam też wysoki stołek barowy, taki drewniany. Ale on to miałam od początku właściwie. Okazał się praktyczny bardzo w kuchni, bo po prostu czasem robiąc coś, siedze sobie na nim, albo służy jako domowa drabina absolutnie do wszystkiego. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-10-19 o 15:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#813 |
Wtajemniczenie
|
Górne szafki są potrzebne jak się ma mieszkanie w bloku. A w domku to zawsze można gdzieś wynieść.
Emmi ,a nie rozważałaś kuchni osobnej dla młodych? Dom masz wielki. Moja kuchnia jest wąska i długa. To błąd . Bo zawsze nie ma porządnego miejsca na stół. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#814 |
4 pory roku i ja piąta
|
Poniedziałkowe dzień dobry
![]() Herbatko ![]() Ja lubię mieć wszystko blisko siebie, nie lubię chodzić/latać po domu. I tak postawiłam sporej wysokości szafy na półpiętrze schodów jako przedłużenie kuchni i tam stoi wiele kuchennych rzeczy jak i magazynek produktów suchych i słoikowych. Lenifa ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: Wczoraj o 06:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#815 |
Zakorzenienie
|
Tak szafka narożna poza tym jest bardzo pojemna. Ma minus bo to głęboka szafka i trzeba czasem coś poprzestawiać aby się doszukać. U mnie to szafka na rzadziej używane talerze i górna, która nie jest już tak wysunięta, na moje przetwory ziołowe. W sumie widziałam i korzystałam z dobrego rozwiązania w szafce narożnej w Niemczech. Miała zamontowany taką obrotową płytę. Sprawiało to, że była trochę mniej pojemna ale to co wewnątrz szafki bylo latwiej dostępne. Dawniejsze niemieckie szafki kuchenne były bardzo solidne i dość wypasione. Teraz i tam poszli na łatwiznę, no bo taniej. Ja po prostu kupiłam wieloletnią kuchnię, używaną, w dokonałym stanie, taką z tych solidniejszych. Sprawdziła się świetnie.
O cargo może jeszcze coś napisze. Cargo używam na artykuły spożywcze, przyprawy czy tam coś. To wysoka w sumie wąska szafka, którą otwieram w całości. Po prostu wysuwam do przodu. ma swoje półeczki , które sa wykonane z prętów. Więc jak coś tam się z czegoś wysypie niechcąco, jakieś okruszki wszystko leci na sam dół i wystarczy utrzymać w porządku sam dół cargo. Jestem bardzo zadowolona z tego cargo, chociaż można powiedzieć, że powinna być ciut większa przestrzeń do zmycia tej dolnej półki. Taka chociaż, aby ręka swobodnie weszła, bo używam tak do zmycia, szmatki owiniętej na patyku. Myślę, że osoba to projektująca nie przewidziała po prostu onego faktu, że to przecież trzeba umyć i zaprojektowała maksymalne wykorzystanie przestrzeni bez uwzględnienia utrzymania tego miejsca w czystości. Edytowane przez lenifa Czas edycji: Wczoraj o 07:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#816 |
Zakorzenienie
|
Ahoj
Dziewczyny, jakiej soli używacie? Bo ja zgłupiałam gdy zaczęłam przeglądać- z jodanem, z jodkiem, z jodem, bez jodu...która jest ta właściwą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#817 |
Zakorzenienie
|
Ja mam podejście do tego takie, że najchętniej używam szarą sól bocheńską o ile ją dostanę. Tak sie przyzwyczaiłam i tak lubię. Ale nie zawsze udaje mi się ją dostać. No to wtedy jaka jest. Haha mam tu na parapecie sól w kamieniu z Bochni wielkości głowy haha. To w razie co będę lizać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#818 |
Zakorzenienie
|
Lenifo, a na Ciebie liczylam najbardziej 🙂
---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Jakie te litery małe. Dopiero teraz dojrzałam, że Herbatka chora. Katar drażni gardło i może przez to kaszlesz. Emmii pozdrów Sagi, gdy będziesz do niej pisać. Zamówiłam cebulki krokusów tulipanow cebuli czosnku. I właściwy to coś jeszcze ale nie pamiętam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#819 |
Zakorzenienie
|
Lanolinko od soli zaczeła się moja przygoda wokół zdrowia - naturalnie.
Ja nie wiem czy akurat bocheńska jest najlepsza, ale po prostu tak zostało. Zaczeło się latach 70-tych, gdy mama przyniosła bielutką sól do domu i nie mogłą wyjść z zachwytu jaka piękna sól. A ja przekorna z natury postanowiłam się dowiedzieć o co chodzi, że ta sól taka biała. No i co tam wiedziałam, bo pisałam że miałam mojego ulubionego profesora w szkole od chemii. Miałam też praktyki na wiertniach pod Bochnią i tak trochę poznałam jak to jest. Trochę też w tym czasie interesowałam się prof. Aleksandrowiczem. Tak że w domu były dwie solniczki. Rodzinna z bielutką solą i moja szara. Musiałam się zainteresować zdrowiem, ale nie było wtedy za dużo informacji. Czytałam na co naszłam w księgarni czy w bibliotece. A zainteresować się musiałam bo byłam wtedy już po drugiej poważnej chorobie. Nie byłam dawno w Bochni i teraz kupuje jak się uda, ale unikam warzonej. Czasem kupuję kłodawską do przetworów. Więc nie jestem jakoś zafiksowana na tym punkcie, ale jak mam wybrać w sklepie a jest szara to wezmę szarą. Czasem tu pisałam jak ważną rolę w organizmie pełnia witaminy i mikroelementy, i że nie jest to takie proste jak się wydaje i to w bardzo szerokim rozumieniu. raz że w tym co jemy to jest wszystkiego mniej niż powinno, z różnych powodów. Suplementacja też jest bardzo złożona. Nie robi się badań w tym zakresie co kto ma niedobory czy nadmiary. No może źle piszę, nie we wszystkim sie to robi. Niektóre mikroelementy to są nawet trudne do ustalenia. Nawet bez jakiejś pokręconej polityki w rolnictwie walenia w ziemie co popadnie, różne tereny rolne, mają różny skład gleb, a jak do tego dojdą jeszcze zanieczyszczenia to jesteśmy ugotowani na miękko ![]() Edytowane przez lenifa Czas edycji: Wczoraj o 16:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#820 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() Jestem przed śniadaniem, ale już po porannej herbacie. Niespodziewanie wpadło mi L-4. W sumie się cieszę, chociaż mam lekką wewnętrzną zgryzotę, bo nie jestem jakaś tam umierająca, a przydaję się w pracy ![]() Pięknie świeci u mnie słonko. ,, U Sąsiadek" wstawiłam zdjęcia z wczorajszego poranka, jak mrozek oszronił pole. Coraz częściej mam to srebrzenie ![]() ![]() Lanolinka ![]() Ależ cudnie ćwiergolą wróblowate. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: Dzisiaj o 07:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#821 |
Zakorzenienie
|
Już wiem wszystko o soli. Zatem powinna to być kamienna jodowana jodkiem potasu. Kamienna dlatego, że powstała dawno temu więc nie ma tyle zanieczyszczeń co morska
Jodowana bo potrzebujemy jodu ake co jest bardzo ważne to ma być jodowana jodkiem potasu a nie jodanem który jest powszechnie do tego uzywany a bardziej szkodzi niż pomaga. No, to nasza wielicka taka jest ale ma dodane antyzbrylacze. Następnym razem przepatrze dokładnie półki w sklepie i sprawdzę czy znajdę idealna czyli kamienna, z jodkiem i bez antyzbrylaczy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#822 |
4 pory roku i ja piąta
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#823 |
Zakorzenienie
|
Emmi czymżeś się tak wystraszyła?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:41.