|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wiele pytań odnośnie tabletek anty.
Dopiero rozpoczęłam współżycie i nasunęło mi się wiele pytań odnośnie tego rodzaju zabezpieczenia. Lekarz przepisał mi Cilest. Kochałam się ze swoim chłopakiem po wzięciu 16/17 tabletki. Lekarz powiedział żebym własnie poczekała ze dwa tygodnie no i poczekałam, ale jednak nadal mam obawy, czy nie za wczesnie... Czy nie zaszłam w ciążę (żadnych rewelacji żołądkowych i jelitowych nie mialam, więc tabletki wszystkie wzięte i wchłonięte), ale w sylwestra np wypilam dwie lampki szampana no i teraz sie zastanwiam czy to moglo oslabic dzialanie tabletek.
Poza tym czasem zdarzało mi się brać tabletkę 15-20 minut przed czasem (zazwyczaj biorę o 23, ale czasem mi sie spac chcialo i bralam te 20 min wczesniej). Czy moglo to obnizyc skutecznosc tabletek?? No i dzisiaj jest pierwszy dzień tej 7dniowej przerwy. Kiedy moge dostac okres? Rozpczełam opakowanie bodajze 18.12. Dziękuje za wszelkie konkretne odpowiedzi.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiele pytań odnośnie tabletek anty.
Czytałaś ulotkę od swoich tabletek? Tam są konkretne odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania.
W razie czego jest też wątek z ulotką "uniwersalna" - http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Gdyby alkohol obniżał działanie tabletek na pewno zostałby wymieniony w ulotce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dwie lampki szampana nie powinny obniżyć skuteczności
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ulotki czytałam- nic mnie nie uspokoiło, bo się w sumie mało co dowiedziałam.
Dziękuję za konkretne odpowiedzi ![]() Acha no i zapomnialam dodac, ze okres (18.12) dostalam rano, a tabletke wzielam wlasnie o tej 23). Czy źle zrobiłam?? Czy może tak być?
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
juz o tym cos bylo jak sie nie myle, ale napisze Ci...jesli okres dostalas 18.12 to nie ma znaczenia o ktorej wzielas tabletke...wazne ze tego samego dnia...przy nastepnym opakowaniu po okresie zmien sobie godzine przyjmowania na np.21-22...bedzie Ci lepiej..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Acha no i zapomnialam dodac, ze okres (18.12) dostalam rano, a tabletke wzielam wlasnie o tej 23).
nie wiem czy ja to dobrze zrozumialam, ale z tego zdania wynika, ze tabletke wzielas tego samego dnia co dostalas okres ..... dla sprostowania powinnas ja wziac dokladnie po 7dniowej przerwie, nawet wtedy gdy jeszcze bedziesz miala okres, 7 dni musi byc przerwy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
No pierwszą pierwszą z mojego pierwszego w życiu opakowania. Drugiego jeszcze nie zaczelam bo teraz mam wlasnie tą przerwe
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
okej ;] wybaczcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1. jestes zabezpieczona od PIERWSZEGO dnia brania pierwszego opakowania (chyba, ze organizm zle przyjmie pigulki i bedziesz po nich wymiotowac etc. co zdarza sie niezwykle rzadko-stad pewnie lekarz wspomnial o tych dwoch tygodniach) 2. zadne dwie czy dziesiec lampek szampana nie maja wplywu na skutecznosc tabletek (chyba, ze wymiotujesz po alkoholu w czasie krotszym niz 4h od wziecia pigulki) 3. czas brania tabletek nie musi byc dokladny co do minuty. Ja wiele lat bralam piguly ok 23ciej tzn miedzy 22ga a 24ta ![]() 4. krwawienie z odstawienia dostaniesz w terminie przez nas nie znanym, bo u kazdej z nas wyglada to roznie. jedne maja w 3 inne w 5 dniu przerwy, a jeszcze inne ...w 7. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Meszsares dzieki za odpowedzi, rozwiały moje wszelkie wątpliwosci
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:30.