Kuchnia kreolska. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2013-05-06, 09:49   #1
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719

Kuchnia kreolska.


Kurczak Colombo.
Skladniki:
cale udka kurczaka lub tylko maczugi, lub caly kurczak, jak caly to pociac na kawalki. Zamiast kurczaka mozna uzyc pokrojonego w grubsza kostke miesa wieprzowego, wtedy bedzie wieprzowina Colombo.
2 cebule
2 zabki czosnku
2 listki laurowe
1 lyzka stolowa taka pelna z czubkiem przyprawy Colombo (jest to mieszanka przypraw z Karaibow, zoltego koloru, bo przepis pochodzi z francuskiej Martyniki, we Francji jest powszechnie dostepna, nie wiem jak w Polsce), mozna zastapic te przyprawe przyprawa Curry.
1 chilli antylijskie, czyli to male okragle bardzo ostre, mozna zastapic normalnym podluznym chilli, ktore jest mniej ostre, albo jak ktos za ostro nie lubi, to mozna zastapic chilli lub normalna papryka ostra lub slodka w proszku. W przepisie oryginalnym, jest swieze chilli antylijskie.
1 lyzeczka kminku
1 lyzeczka tymianku
4 gozdziki
1 limonka
1 lyzka rumu lub octu
sol
pieprz
3 ziemniaki sredniej wielkosci
1 marchewka
1 pomidor
kilka galazek pietruszki

Przygotowanie.

Kurczaka trzeba najpierw zamarynowac.
Marynata to wiekszosc wczesniej podanych skladnikow
1 cebula starta na papke na tarce tej od plackow ziemniaczanych
1 chilli starte na papke na tej samej tarce, lub jak ktos nie lubi ostro to chilli lub papryka w pudrze ostra lub slodka
1 zabek czosnku starty na tarce lub sprasowany praska
2 listki laurowe
1 lyzka stolowa z czubkiem tej przyprawy Colombo lub Curry
1 lyzeczka kminku
1 lyzeczka tymianku
4 gozdziki, rozmiazdzyc glowki
sok z 1 limonki
1 lyzka rumu lub octu
sol, pieprz

Kurczak musi postac w lodowce w marynacie najmniej 4 godziny, najlepiej wstawic go w tej marynacie do lodowki na noc.

Zamarynowanego kurczaka z tym wszystkim wrzucic na rozgrzany tluszcz na patelnie, zarumienic kurczaka. Kurczaka wyjac i na tym samym tluszczu, zarumienic 1 cebule pokrojona w drobna kostke i jeden zabek czosnku pokrojony w drobniutka kostke, 3 ziemniaki pokrojone w kostke i marchew pokrojona w cienkie polplastry. Jak sie zarumieni to wrzucic do tego kurczaka i drobno pokrojona natke pietruszki.

Podlac troche woda i dusic pod przykryciem 20-30 minut. Pilnowac i jak trzeba to w trakcie podlac znow woda. Wody powinno na koniec nie byc, sos powinien byc gesty od tych przypraw. Na koniec sprawdzic smak, czy nie brakuje soli itp. Sposobem na mniejsza ostrosc potrawy, jest tez nie dodawanie swiezego chilli bezposrednio do marynaty, a pod koniec duszenia.

Jesc z ryzem basmati.

Kreolski sposob na gotowanie ryzu.

Ryz Basmati przed gotowaniem przepulkac 4 krotnie woda, az woda bedzie przejzysta. Nastepnie zalac zimna woda w proporcji 1/4 garnka ryzu, pol garnka wody, dodac sol, mozna dodac tez kawalek masla, gotowac, az wygotuje sie cala woda i ryz bedzie ugotowany na sypko. Jak ryz bedzie sie gotowal, to nie ruszac nie mieszac, az do samego konca.

Podam jeszcze kreolski przepis na rugail z kielbasa.

1 kilogram kielbasy wedzonej
3 lyzki oleju
2 duze cebule
2 zabki czosnku
maly kawalek kloncza imbiru, lub imbir w pudrze, ja uzywam kloncza
5 pomidorow
1 galazka tymianku
sol, pieprz
2 szczypty przyprawy curcuma lub szafranu w pudrze

Najpierw zeszklic troche cebule i czosnek na duzej patelni na 3 lyzkach oleju, nastepnie dorzucic do tego kielbase pokrojona na 1,5 cm kawalki i ja podsmazyc.

Sparzyc i obrac ze skorki pomidory, pokroic na drobne kawalki, imbir zetrzec na tarce do plackow ziemniaczanych, dorzucic to wszystko plus przyprawy tymianek, curcuma lub szafran, sol (nie solic za duzo, lepiej dosolic na koniec) i pieprz i wszystko razem dusic pod przykrywka.

Jak bedzie usmazone to dodac do tego 2 czubate lyzki gestej kwasnej smietany i 1 czubata lyzke keczupu. Dobrze razem wymieszac i poddusic jeszcze 5 minut, a nawet mniej, chodzi o to, zeby tylko troche te smietane z keczupem w tej potrawie zagrzac. Podawac z makaronem lub ryzem.

I moj przepis na krewetki po kreolsku, ktory podawalam tu https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=121

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-05-08 o 08:15
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 20:13   #2
noahperle
Raczkowanie
 
Avatar noahperle
 
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 36
Dot.: Kuchnia kreolska.

Bardzo ciekawe, brzmi swietnie, napewno wypróbuję. To z jakiejś ksiażki?
noahperle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-07, 08:28   #3
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Kuchnia kreolska.

Nie to od znajomych z francuskich wysp. Mam tez przepis na samoussa to jest to http://pl.wikipedia.org/wiki/Samosa w polskiej wikipedii nazywaja samosa. Mam przepis na to od znajomych Kreoli z francuskiej wyspy la Réunion. Wychodzi z niego super. Wpisze tu ten przepis w wolnej chwili.

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-05-08 o 08:18
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 09:38   #4
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Kuchnia kreolska.

Ryba po kreolsku.
Robie tak najczesciej lososia, ale mozna tak robic kazda rybe.

Skladnki:

1 losos
1 mala lub 1/2 duzej cebuli, lub 1 eszalotka
2 zabki czosnku
1 chilli antylijske (male, okragle bardzo pikantne), lub 1 normalne podluzne chilli, (mniej pikantne)
sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki
sol

Przygotowanie:

Na tarce jak do tarcia ziemniakow na placki ziemniaczane zetrzec chilli, cebule i czosnek. Dodac do tego wypatroszona umyta i pokrojona na kawalki rybe oraz sok z cytryny lub limonki. Doprawic sola i wszystko razem dokladnie wymieszac. Pozostawic w lodowce najmniej na 4 godziny.

Nastepnie piec w pekarniku, na wysmarowanej olejem blaszce, razem z ziemniakami normalnymi, lub slodkimi zemniakami (patatami), lub zielonymi bananami i maniokiem. Ziemniaki lub zielone banany czy maniok, doprawic sola i startym chilli.

Tak przygotowana rybe mozna tez grillowac, lub usmazyc na oleju na patelni i podac z ugotowanymi w osolonej wodzie ziemniakami czy patatami, lub z ugotowanym ryzem basmati polanym sosem rugail, czy ugotowanymi w osolonej wodzie zielonymi bananami, czy maniokiem.

Szybki i latwy sos rugail do ugotowanego ryzu Basmati.

Skladniki:

2 duze lub 3 srednej wielkosci pomidory
1/2 duzej cebuli lub 1 mala
2 zabki czosnku
kawalek chilli
sok z 1/2 limonki lub cytryny (niekonieczne)
sol

Przygotowanie:

Wszystkie skladniki zetrzec na tarce jak do tarcia ziemniakow na placki ziemniczane, doprawic do smaku sola i sokiem z limonki, wszystko razem wymieszac i polac tym ugotowany juz wylozony na talerze ryz.

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-05-11 o 14:35
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 15:43   #5
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Kuchnia kreolska.

Fajna przekaska na rozne imprezy. Pikantne, chrupiace, nadziane miesem, lub kurczakiem czy ryba.

Samoussa lub Samosa

Skladniki:
1 kg miesa mielonego wolowego, lub mielonej ryby, lub mielonego miesa z kurczaka
1 kg maki
20 g swiezego chilli antylijskiego lub zwyklego podluznego
250 g cebuli
20 g czosnku
2 lyzki kurkumy
2 lyzeczki kminku
2 lyzeczki curry
kilka galazek szczypiorku
klka galazek zielonej pietruszki,
kilka galazek swiezej miety
sol
300 mil wody

Przygotowanie ciasta

Zagniesc 1 kg maki z 300 ml lekko osolonej wody ciasto powinno byc elastyczne, jak jest zbyt twarde to dodac troche wody, bo rozna chlonnosc maja rozne maki.

Podzielic ciasto na kulki wielkosci pilki tenisowej. Na opruszonym maka blacie rozwalkowac kazda kulke na cienki placek.

Posmarowac wierzch placka niewielka iloscia oleju i nakryc go drugim plackiem i jeszcze raz rozwalkowac tym razem po dwa placki na raz na cienki placek. Smarowanie olejem pomiedzy dwoma plackami ma zapobiegac sklejaniu sie plackow. Rozwalkowac w ten sam sposob po dwa wszytkie placki.

Tak rozwalkowane placki pokroic na prostokaty szerokosci 5 cm i dlugosci 15 cm.

Rozgrzac patelnie posmarowana niewielka iloscia masla lub oleju i podsmazyc bardzo lekko kazdy z prostokatow, bo musza pozostac elastyczne. Nastepnie kazdy z prostokatow rozdzielic na dwa, bo byly wczesniej rozwalkowywane po dwa, to teraz trzeba je rozdzielic.

Przygotowanie farszu.

Pokroic bardzo drobno cebule i czosnek. Chilli zetrzec na tarce jak do plackow ziemniaczanych. Dodac przyprawy i bardzo drobno posiekane swieza miete, zielona pietruszke i szczypiorek. Dodac do tego wszystkiego mielone mieso, posolic do smaku, wszystko razem dokladnie wymieszc. I podsmazyc wszystko razem na niewielkiej ilosci oleju na duzej patelni, czesto mieszajac.

Nadziewanie i zwijanie samoussa.

Najpierw przygotowujemy "klej" mieszajac make z niewielka iloscia wody. Kazdy z prostokatow ciasta nadziewamy i zwijamy w ten sposob. Zwinac 1/3 prostokata w rozek, dobrze zamkniety na czubku, nadziac rozek farszem i zamknac pozostala czescia prostokata, scisle bandazujac, w ten sposob, ze powstanie forma trojkata. Koncowke prostokata smarujemy "klejem", zeby dobrze zamknac, skleic nasz trojkat.

Po nadzianiu farszem i zwinieciu wszystkich prostokatow, przystepujemy do ich smazenia. Smazymy po kilka (ile sie zmiesci) na patelni w glebokim tluszczu. Jak sa lekko rumiane, to sa juz usmazone. Usmazone wykladmy na papierowy recznik w celu odsaczenia tluszczu. Mozna smazyc je tez we frytownicy, zajmuje to wtedy od 2 do 3 minut i smazy sie wtedy wieksza ich ilosc na raz.

Dobre takze na drugi dzien, nawet na zimno. Podgrzewaja se fajnie w mikrofali lub na patelni.

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-05-11 o 16:51
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 10:16   #6
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: Kuchnia kreolska.

Ja za krewetkami nie przepadam, ale przepis ogółem wygląda na ciekawy i nawet łatwy.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-20, 08:50   #7
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Kuchnia kreolska.

Kilka slodkosci
Ciasto bananowe
Skladniki
1/2 kostki masla
pol szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maki
2 jajka
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
4 dobrze dojrzale banany

Maslo rozpuscic dodac mleko i cukier, gotowac na wolnym ogniu mieszajac, az sie cukier rozpusci. Jak troche przestygnie to dodac, make, proszek do pieczenia, cynamon, jajka i zmiksowac wszystko na gladka mase. Do wysmarowanej maslem formy na ciasto wylac pol masy, na nia wylozyc banany, rozgniecione widelcem i przykryc druga polowa ciasta. Piec przez okolo 45 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Podawac posypane szczodrze starta czekolada.
Przed posypaniem czekolada ciasto troche ostudzic, posypac jeszcze cieple starta czekolada.

Colodan
Skladniki
200 g orzeszkow ziemnych prazonych niesolonych
400 g cukru z trzciny cukrowej (dwie niepelne szklanki)
1 szklanka wody.

Obrac ze skorki orzeszki. Kazdy orzeszek rozdzielic na pol. Z cukru i wody ugotowac syrop, caly czas mieszajac, jak syrop zgestnieje dodac orzeszki, nadal gotowac caly czas mieszajac, az uzyska sie gesty karamel, jak karamel zacznie jasniec to wylac wszystko na wysmarowany maslem polmisek lub tacke, wierzch wygladzic szpatulka i wstawic do lodowki, zeby wystyglo i stwardnialo. Nastepnie pokroic na kawalki.

Ciasteczka cynamonowe
Skladniki
1 czubata szklanka maki
3 czubate lyzeczki cynamonu
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki masla
2 jajka
pol szklanki mleka

Wymieszac razem make z cynamonem, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodawac do tego po kawalku zimne maslo i ugniatac z maslem. Nastepnie dodac jajka i mleko i zagniesc wszystko na jednolita kulke. Owinac ja folia spozywcza i wstawic do lodowki na pol godziny. Nastepnie rozwalkowac na placek grubosci 5 mm, wyciac z niego szklanka ciastka. Piec ciastka na blaszce od piekarnika, pokrytej wysmarowanym maslem papierem sniadaniowym, przez okolo 10 minut w 180 stopniach, jak nabiora lekko zlotego koloru to sa juz upieczone.

Banany z rumem i cynamonem
Skladniki
4 dobrze dojrzale banany
1 czubata lyzka masla
1 lyzeczka cynamonu
5 lyzek rumu
3 lyzki miodu
Usmazyc na masle pokrojone w plastry grubosci 5 mm banany, pozostawic pod przykryciem, zeby nie ostygly. Na mala patelnie wlac rum, dodac cynamon i miod, gotowac, mieszajac, az sos lekko zgescieje. Wylac goracy sos na cieple banany. Podawac kremem angielskim lub z bita smietana.

Moje ciasto bananowe, ktore upieklam wczoraj, na zdjeciach. Ciasto zostalo zjedzone w calosci wczoraj na podwieczorek. Fajne jest to polaczenie bananow z czekolada. Moim zdaniem to ciasto najlepiej smakuje jeszcze cieple. Bardzo dobre wilgotne, latwe, szybkie i tanie ciasto. Polecam. Ciasto na zdjeciach nie jest zbyt szczodrze posypane czekolada, bo zanim zdazylam zetrzec mleczna milke, to mi jej dzieci juz pol zjadly...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg S7300772.jpg (118,7 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7300776.jpg (128,6 KB, 0 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7300788.jpg (147,0 KB, 1 załadowań)

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-05-21 o 12:44
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 10:34   #8
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Kuchnia kreolska.

Sos chilli, bardzo prosty, dobrze i dlugo przechowuje sie w lodowce, sluzy mi do doprawiania roznych potraw, podczas ich przygotowywania, do marynowania miesa, drobiu i ryb, doprawiam nim tez rozne sosy itp. Tak jest wygodniej zamiast za kazdym razem rozcierac chilli, wystarczy lyzka lub mniej takiego sosu.

Sluzy mi tez jako dodatek do gotowych potraw, tak jak ketchup i inne w tym stylu sosy. Dobry jest jako dodatek do miesa, drobiu , ryb, owocow morza, pieczonych ziemniakow, frytek, pieczonych lub smazonych we frytownicy zielonych bananow i manioka.

Jest inny niz sklepowy sos chilli, ale ja wole taki, bo jest przygotowany ze swiezych produktow, i bardzo latwo i szybko sie go robi.

Sos chilli

5 papryczek chilli, w oryginalnym przepisie jest (chilli antylijskie to male, okragle, bardzo ostre, ale mozna dac normalne podluzne chilli, ktore jest mniej ostre)
2 duze czerwone lub zolte papryki
1 duza cebula lub 2 mniejsze
1 glowka czosnku
1/2 szklanki oleju
1/2 szlanki octu lub soku z limonki, lub cytryny
sol

Umyc warzywa, odpestkowac papryki, obrac ze skorki cebule, obrac ze skorki zabki czosnku, chilli nie odpestkowywac.

Do blendera wlac olej i ocet dodac do tego pokrojone na kawalki chilli, zmiksowac, nastepnie dodac pokrojona na kawalki papryke, zmiksowac,

Nastepnie dodac pokojona na kawalki cebule, zmiksowac. Na koniec dodac zabki czosnku i sol, zmiksowac wszystko na gladka mase. Wlac do sloikow i przechowywac w lodowce.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.