Związek z dużo starszym... despotą? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-01-04, 14:12   #1
schizofreniczka
BAN stały

Związek z dużo starszym... despotą?

Cześć Dziewczyny.
Od lat nie byłam na tym forum. Może dlatego, że byłam całkiem szczęśliwą singielką... Ale do meritum.

Od 6ciu miesięcy spotykam się ze starszym o 15 lat, wysokopostawionym managerem. Po 2 latach samotności w końcu poznałam kogoś, kto poruszył moje serce, zaciekawił mnie, stał się równym partnerem do rozmowy. Dużo starszy, ambitny, osiągający sukcesy zawodowe, po 2 rozwodach i z jedną córką. Brzmi słabo, co? W dodatku pracujemy w jednej korporacji, tyle że na innych piętrach i z racji nieoczywistości naszej relacji, utrzymujemy ją w tajemnicy.

Cos o mnie? Mam 25 lat, też prężnie się rozwijam, jestem niezależna finansowo.
Janek jakiś czas temu zaproponował, żebym u niego zamieszkała - szybko? Wiem, ale miałam poczucie, że w końcu trafiłam na jakieś szczere uczucie, że w końcu coś, cokolwiek poczułam do faceta (po długoletnim nieudanym związku miałam ogromny problem, żeby jakiś facet wydał mi się interesujący). Szybko zaczęły sie komentarze odnośnie tego, że palcuję lodówkę, że odstawiam rzeczy na nieswoje miejsce, że mam za dużo butów, źle zwijam kabel od suszarki - i wiele innych. Ok, ale uznałam, że utrzymanie porządku to moja strefa do poprawy, więc zaczęłam przykładać do tego większą uwagę.

Poznał mnie ze swoimi rodzicami, z córką, zabieral na wyjazdy motocyklowe, poznałam jego znajomych. Ale kiedy Janek wracał po całym dniu pracy zmęczony i zły, lepiej było unikać z nim jakichkolwiek dyskusji. Jego zły nastrój udzielał się zawsze nam obojgu. Doszło do tego, że zaczęłam zastanawiać się nad tym, czy to co mówię nie wyprowadzi go z równowagi.

Awantury? Nie. To choleryk, który bardzo łatwo się wkurza, ale nie wybucha, nie krzyczy. Robi tylko swoją klasyczną minę, staje się małomówny, od razu przestaje mnie przytulać- to chyba taki rodzaj psychicznej kary, prawda? Bo każdą , nawet najmniejszą kłotnię potrafi obrócić tak, że wina zawsze leży po mojej stronie. Najgorsze, że często sama przyznaję mu rację. "Tak, masz rację. Nie powinnam była. Przepraszam."

Nie, nie ma zapędów do przemocy słownej ani fizycznej. Ostatni żywy przykład kłótni, który doprowadził do tego, że od wczoraj nie rozmawiamy? Poprosiłąm go o plan urlopowy, żebyśmy jakoś mogli zgrać terminy. Więc mi odpisał : w lutym ferie z córką, w marcu narty w Austrii, w maju wyprawa motocyklowa po sycylii, w czerwcu weekend w Holandii i w lipcu waqkacje z córką. Ok, można pomysleć, że super plan. Nic, tylko się cieszyć. Ale jak zapytałam czy wzial pod uwagę to, że mam mniej urlopu i że chcialabym wziac urlop we wrzesniu i wyskoczyć gdzies do Hiszpanii, to powiedział, że przecież mogę jechać z nim na wszystkie te jego wyjazdy, a tak właściwie to cuduję i nie potrzebuję wczasów za granicą. A jak nie chcę, to mogę nie jechać i tyle. Szczerze mówiąc liczyłam chociaz na jakiś ochłap w stylu "Ok, porozmawiajmy i ustalmy coś wspólnie."

Hmmm.. Nie wiem, może to ze mną jest coś nie tak? Może faktycznie to ja próbuję doszukać się w nim tego despotyzmu? Może to ja szukam problemów? Ja jestem człowiekiem rozwiązań. Jak jest problem, chcę porozmawiać i wyjaśnić sytuację. On często ucina rozmowy krótkim: "Koniec dyskusji". Czasem czuję się jak upominany dzieciak albo jego podwałdny. Mimo, że nie mam ani jednej z cech "ładnej i uzaleznionej od faceta młodszej laski".

Doradźcie mi coś. Może byłyście/ jesteście z podobnym typem faceta? Silnego, niezależnego. Może macie na niego jakieś sposoby? Ugiąć się? Postawić na swoim dla zasady? Nie wiem, gubię sie w tym wszystkim.

Pozdrawiam,
Ania
schizofreniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-04, 14:34   #2
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45
Dot.: Związek z dużo starszym... despotą?

On nie jest silny i niezależny, tylko ma swoje przyzwyczajenia, swoje dziecko, swoje zwyczaje porządkowe i swoją kochankę. Od której wymaga, żeby była na jego każde skinienie, najlepiej zawsze pod ręką (stad propozycja wspólnego zamieszkania) a poza tym nie cudowała i nie wymyślała, ze ma jakieś swoje plany, zamierzenia, czy - nie daj borze zielny - wymagania.

Panu Jankowi jest w ten sposób najzwyczajniej w świecie wygodnie - a nie podoba się, to fora ze dwora. Jak sama piszesz, dwie panie już w ten sposób "przerobił".
Stary 2017-01-04, 14:38   #3
Paprotka_
Zakorzenienie

No cóż. Nie jesteś partnerką, lecz dodatkiem do jego bajkowego życia i masz się dostosować (młoda "narzeczona" idealnie wpasowuje się w obrazek, jaki przedstawiłaś). Masz do wyboru - albo zaakceptować (da się coś takiego w ogóle zaakceptować?) albo go zostawić.

Chyba niepotrzebnie się produkujemy Autorka 5 lat temu miała 40 lat i córkę
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»

Edytowane przez Paprotka_
Czas edycji: 2017-01-04 o 14:40
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-04, 14:44   #4
januszpolak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez schizofreniczka Pokaż wiadomość
Doradźcie mi coś. Może byłyście/ jesteście z podobnym typem faceta? Silnego, niezależnego. Może macie na niego jakieś sposoby? Ugiąć się? Postawić na swoim dla zasady? Nie wiem, gubię sie w tym wszystkim.

Pozdrawiam,
Ania
Tak, mam świetny sposób - nie być z takim facetem.
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-04, 14:49   #5
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość

mam wrażenie, że autorka jest dla swojego partnera jak ten mebel w salonie - wypadałoby go mieć w domu (stąd pewnie szybka propozycja wspólnego mieszkania) ale jak już stoi to nie trzeba się nim specjalnie przejmować problem w tym, że autorka w przeciwieństwie do mebla czyni szkody w mieszkania (palcuje lodówkę itp dramaty za które trzeba karać milczeniem) więc trzeba ją trochę ustawić żeby nie burzyła ustalonego porządku rzeczy...

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-04, 14:53   #6
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
On często ucina rozmowy krótkim: "Koniec dyskusji".
Padłabym ze śmiechu na taki tekst

Koniec dyskusji to on sobie może zarządzać ze swoją córką, jak ta mu pozwoli, a nie zamykać tak usta swojej partnerce.

Weź go porządnie obsztorcuj, wywal co Ci leży na wątrobie, to młody związek może jeszcze się dogadacie. A jak nie to niech spada na drzewo.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-04, 14:54   #7
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Hi hi, serio? To może poprosimy o przepis na to cudowne odmłodzenie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-01-04, 14:55   #8
Konto usunięte

Cytat:

Acha.

Ale muszę przyznać, że zauważyłam, że kiedy w wywodach pada imię partnera albo jak ktoś się podpisuje pod postem imieniem, to w 100 % przypadków jest to trolling. Kolejny przykład.

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Kłamać. Albo zapomnieć
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-04, 15:00   #9
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość
I to by było na tyle.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-04, 17:12   #10
eyo
Zakorzenienie

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6927060 6]Padłabym ze śmiechu na taki tekst

Koniec dyskusji to on sobie może zarządzać ze swoją córką, jak ta mu pozwoli, a nie zamykać tak usta swojej partnerce.

Weź go porządnie obsztorcuj, wywal co Ci leży na wątrobie, to młody związek może jeszcze się dogadacie. A jak nie to niech spada na drzewo.[/QUOTE]

jedyne co ja bym temu panu zrobiła to chyba tylko porządnie wypalcowała lodówkę zaraz po tym jak zjadłabym wielką paczkę chipsów - dla wzmocnienia efektu palcowania a potem zwiała

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-04, 17:19   #11
nyana89
Zakorzenienie

Ten Janek to Twój osobisty dla niego skrót od Janusza, prawda? Powiedz, że tak, bo to typowy, stereotypowy Janusz z opisu 'Palcować lodówkę'... Ciągle się na tym wizażu człowiek czegoś uczy
A tak serio - on Cię strofuje i ustawia po kątach jak dziecko, do tego mało rozgarnięte. Nie wiem, co Ty jeszcze z nim robisz, bo z opisu wyłania się burackie, nowobogackie dziadzisko. Koszmar

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-01-04, 17:29   #12
MagA5
Przyczajenie

szkoda czasu na starego dziada, znajdź sobie kogoś młodszego (z kim można stworzyć dobry układ), przed kryzysem wieku średniego!! bo wg mnie to ten pan J. już jest w takim stanie.... nie byłabym z takim facetem, choćby nie wiem co!! nie ma dla ciebie czasu i zrozumienia (przecież ty też masz swoje przyzwyczajenia, niech się on dostosuje)... poza tym on cię nie kocha, bo "wówczas kochasz człowieka, kiedy akceptujesz wszystkie jego wady", a tutaj tego nie widzę... UCIEKAJ PÓKI CZAS
MagA5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-04, 17:32   #13
201705080934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
jedyne co ja bym temu panu zrobiła to chyba tylko porządnie wypalcowała lodówkę zaraz po tym jak zjadłabym wielką paczkę chipsów - dla wzmocnienia efektu palcowania a potem zwiała
Wyobraziłam to sobie. Ryczę ze śmiechu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
201705080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-04, 18:32   #14
wiekanka
Zakorzenienie

Dziewczyno 2 lata potrzebowalas, zeby wypatrzec tego dzieciatego, 15 lat starszego, z dwoma rozwodami na koncie capa?
No, on to ma farta ale Ty Boga za nogi, to raczej nie zlapalas.Zostaw tego choleryka z blyszczaca lodowka i poszukaj sobie innego chlopaka.
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-04, 20:48   #15
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Nie trzeba się wysilać, internety przyjmą wszystko. Wystarczy upsss wcisnąć 2 zamiast 4 i jest 25 zamiast 45. Żaden wysiłek.
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-01-04, 23:25   #16
201707171459
Konto usunięte

Cytat:
No cóż. Nie jesteś partnerką, lecz dodatkiem do jego bajkowego życia i masz się dostosować (młoda "narzeczona" idealnie wpasowuje się w obrazek, jaki przedstawiłaś). Masz do wyboru - albo zaakceptować (da się coś takiego w ogóle zaakceptować?) albo go zostawić.

A mnie się wydaje, że 6 lat temu z tego nicka wypowiadała się jej mama, której córka poleciła forum.
Naprawdę wszędzie trzeba doszukiwać się trolli?

Edytowane przez 201707171459
Czas edycji: 2017-01-04 o 23:27
201707171459 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-05, 08:10   #17
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sloonko Pokaż wiadomość
A mnie się wydaje, że 6 lat temu z tego nicka wypowiadała się jej mama, której córka poleciła forum.

Pierwsze zdanie nie wskazuje na to aby była to inna osoba.

I Tobie i mnie może się dużo wydawać, a prawdę zna tylko autorka

Cytat:
Cześć Dziewczyny.
Od lat nie byłam na tym forum. Może dlatego, że byłam całkiem szczęśliwą singielką... Ale do meritum.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-05, 12:51   #18
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sloonko Pokaż wiadomość
:pcto ile miaka jak urodzila 15?;p

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-05, 13:32   #19
damdalena
Zakorzenienie

Thumbs up Dot.: Związek z dużo starszym... despotą?

Cytat:
Napisane przez wiekanka Pokaż wiadomość
Dziewczyno 2 lata potrzebowalas, zeby wypatrzec tego dzieciatego, 15 lat starszego, z dwoma rozwodami na koncie capa?
No, on to ma farta ale Ty Boga za nogi, to raczej nie zlapalas.Zostaw tego choleryka z blyszczaca lodowka i poszukaj sobie innego chlopaka.

Wiele rzeczy da się zmienić, ale wieku i życiowego bagażu już nie. Zresztą z młodszym partnerem łatwiej popracować nad związkiem, przyzwyczajeniami, charakterem. Już przynajmniej dwie kobiety stwierdziły, że szkoda życia marnować na tego pana - to jest ważna podpowiedź.

Edytowane przez damdalena
Czas edycji: 2017-01-05 o 13:36
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-01-05, 15:34   #20
Shiraishi
Raczkowanie

Od pierwszych dwóch opisujących go zdań wyje mi czerwony alarm, taki z migającą lampką i syreną.

Nie będzie lepiej. To jest mentalny właściciel a nie partner i będzie Cię traktować coraz gorzej; coraz mocniej wpychać Cię w swoje szufladki, a jak coś zacznie wystawać, to przytnie.

Pogoń dziada, póki masz jeszcze na to energię i póki Cię całkowicie nie zgnoił.
Wiej! I to szybko, z psychopatami nie ma żartów.
Shiraishi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-05, 15:45   #21
jag_na
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość

Skoro 6 lat temu miała 40... To teraz ile ma? Hmmmm, sama nie wiem... 46?

Czyli, obecnie 25 letnią córkę, urodziła w wieku 21 lat. Jak dla mnie takie rzeczy się zdarzają, ale ja naiwna jestem z natury 😉
jag_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-05, 16:41   #22
kocham_lato
Raczkowanie

Już kij z tym czy to troll czy nie ;-) ale nie mogę pojąć, dlaczego na czterdziestoletniego faceta, jakby nie było, w sile wieku, mówicie cap i stary dziad :-D
kocham_lato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-05, 18:22   #23
201707171459
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość

Słaba byłam z matematyki, ale wydaje mi się, że łatwo to policzyć i że miała 21 lat :P
201707171459 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-05, 18:25   #24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kocham_lato Pokaż wiadomość
Już kij z tym czy to troll czy nie ;-) ale nie mogę pojąć, dlaczego na czterdziestoletniego faceta, jakby nie było, w sile wieku, mówicie cap i stary dziad :-D
Bo go nie lubią
Stary 2017-01-05, 22:29   #25
201705080934
Konto usunięte

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6932096 6]Bo go nie lubią [/QUOTE]
Bo dziad wstrętny, co tu lubić

201705080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-06, 07:26   #26
nyana89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rany Koguta Pokaż wiadomość
Bo dziad wstrętny, co tu lubić

I do tego, sądząc po banie dla autorki, całkowicie wyimaginowany

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości