|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Praca za granicą opłacalna?
Witam wszystkich, przeczytałam w gazecie, że praca przy opiece seniorów w Niemczech jest bardzo dobrze płatna. Jest to prawda? Czy może praca nie jest warta takich pieniędzy? Znalazłam nawet jedną agencję http://gsma24.pl/oferty-pracy/opieka...sob-starszych/ może ktoś ją zna?
Edytowane przez kymele Czas edycji: 2017-05-31 o 12:02 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Praca za granicą opłacalna?
Cytat:
Czy w domu opieki, czy w prywatnym domu, jaki jest stan zdrowia podopiecznych itd. Mama mojej koleżanki od kilkunastu lat w taki sposób pracuje i ma momenty gdzie dzwoni do córki i twierdzi, że już dłużej nie wytrzyma z danym podopiecznym taki uciążliwy, musi zmienić pracę. I jest czas, że jest jej dobrze, da się wytrzymać a nawet praca i obcowanie z podopiecznym jest przyjemnością a do tego pensja bardzo dobra. Ponieważ jest w Niemczech od dawna, ma referencje, doświadczenie a do tego jest z zawodu pielęgniarką po Liceum Medycznym to ma dobre zarobki. Udało jej się kupić dom w Polsce dla siebie, pomaga finansowo studiującym jeszcze córkom, ma oszczędności, stać ją na wyjazd na zagraniczne wakacje i inne rzeczy na które pracując w Polsce nie mogłaby sobie pozwolić. Bardzo ważna jest znajomość języka. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
praca jest dobrze płatna, ale cieżka
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Pewnie jakieś 800-1000 EUR na miesiąc plus dach nad głową.
Oczywiście tylko dla osoby ze znajomością języka i jakimś tam doświadczeniem. Za tak ciężką pracę nie jest to "bardzo dużo". |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Gdy ja niedawno planowałam wyjazd (ostatecznie nie pojechałam), to w dwóch agencjach proponowano mi 1200 euro netto za miesiąc przy płynnym niemieckim i zerowym doświadczeniu. Są opiekunki, które za takie pieniądze nie wyjeżdżają, są też takie, które wyjeżdżają pracować za 800 euro.
A praca ciężka, ja nie byłam, ale miałam styczność z wieloma opiekunkami i się nasłuchałam. Wiadomo, czasem są zadowolone, ale nadal twierdzą, że to nie dla każdego i że to nie jest łatwa praca. |
|
|
|
|
#6 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
narzeczony mojej przyjaciółki pracuje tak w Holandii. on jest zadowolony, bo teraz opiekuje się spokojnym starszym panem. umysł ma staruszek jasny, więc wie co się wokół niego dzieje, można pogadać normalnie. ale wcześniej co przeżył to jego. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Biała Dama
|
Opłacalna praca to subiektywne stwierdzenie. Opłacalna będzie dla Ciebie jeśli w Polsce nie zbliżysz się do tych kwot. To tak finansowo. A poza tym wlicz sobie w koszty inne kwestie, pomyśl czy dajesz sobie radę z trudnymi ludźmi, z niesprawiedliwością, z chorobami, z obcowaniem z ciałem i fizycznością obcego człowieka, z odpowiedzialnością, z rozłąką z bliskimi. Czasami lepiej pracować w Polsce za mniejsze pieniądze ale mieć święty spokój. Czasami lepiej poświęcić swój komfort żeby mieć więcej możliwości.
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Opiekując się osobami starszymi w prywatnym domu to przeważnie zamieszkuje się z tym podopiecznym i za mieszkanie, wyżywienie nie płaci się. To co się zarobi można prawie w całości zaoszczędzić.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja w pierwszej pracy, po latach studiów i dodatkowych kursów, zbiegłymi językami zarabiałam w pierwszej pracy 1650 eur na rękę. z tego musiałam opłacić mieszkanie i jedzenie. po opłaceniu wychodziło dużo mniej niż 1000 euro. więc tragedii chyba nie ma. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:42.