przykry zapach dżinsów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-29, 00:13   #1
ladyGagaa
Raczkowanie

przykry zapach dżinsów

Witam Was Dziewczyny.

Jakiś czas temu kupiłam sobie spodnie na hali targowej. Są bardzo fajne, super sie w nich czuje, ale jest jeden problem, otóż owe spodnie strasznie śmierdzą, niby nowością, ale ten zapach jest straszny, jak tylko je zakładam mam wrażenie, że wszyscy dookoła czują ten zapach. Prałam je już dwa razy, moczylam w plynie do plukania, ale nic to nie dało.

Znacie jaskieś sposoby na usuwanie tego typu zapachów z odzieży? Proszę o rady.

pozdrawiam
ladyGagaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-29, 00:25   #2
Wampik
Raczkowanie

GG do Wampik
Dot.: przykry zapach dżinsów

Przyznam szczerze, że nie spotkałam się jeszcze z takim przypadkiem
A w jakiej temperaturze prałaś dżinsy i jakim proszkiem? Może temperatura prania była zbyt niska. Wypranie w proszku z użyciem płynu do płukania powinno pomóc, ale piszesz, że nawet to nie zadziałało... Być może jeszcze po kilku praniach nieprzyjemny zapach zniknie
Możesz po wypraniu spodni spróbować podczas prasowania spryskiwać je wodą z dodatkiem olejku zapachowego. Przyjemny zapach będzie się wówczas utrzymywał przez długi czas
Wampik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-29, 00:38   #3
201704051255
Konto usunięte

zobacz czy nie maja jakiejs duzej metki, wszyswki z czegos co udaje skore... mialam taka sytuacje z dzinsowa kurtka z h&m, oboje z tztem stwierdzilismy, ze smierdzi g**nem... jedno pranie, drugie i nic.. a tu sie okazalo, ze to ta ozdobna wszywkometka w srodku...
201704051255 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-29, 00:48   #4
Wampik
Raczkowanie

GG do Wampik

Też przemknęło mi to przez głowę No i nie wiem z jakiego materiału są te spodnie. Bo być może to nie dżinsy, lecz wyrób dżinsopodobny
Stary 2009-11-29, 08:29   #5
Ankalime
Zadomowienie

a farbuja? moze to wlasnie to. spruboj przeplukac je w wodzie z octem i ponownie uprac w proszku plus plyn.
Ankalime jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-29, 10:23   #6
ladyGagaa
Raczkowanie

Dot.: zapach dżinsów

ja te spodnie moczylam juz przez godzine w plynie do plukania i nic to nie dalo

pushit
sprawdzilam i nie ma niczego takiego

Wampik
tak, to nie są dżinsy, materiał dżinsopodobny, skład materiału z metki jest taki:
70% Cotton
27% Polyester
3% Elasthanne

byly stosunkowo tanie, ale sa bardzo fajne i super sie w nich czuje, a to rzadkość u mnie.

Ankalime
wlasnie nie farbuja, o tej wodzie z octem juz tez slyszalam i zrobie to na pewno, tylko nie wiem w jakich proporcjach?
ladyGagaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-29, 11:53   #7
Wampik
Raczkowanie

GG do Wampik

Hmm... Czyli 30% to materiały sztuczne. Być może to jest przyczyna.
Co do octu to sama nie wiem, czy potem nie będzie problemu z pozbyciem się jego zapachu.
W sumie prałaś te dżinsy na razie 2 razy i wydaje mi się, że po wielu praniach zapach sam zniknie.
Stary 2009-11-29, 12:01   #8
Ankalime
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wampik Pokaż wiadomość
Hmm... Czyli 30% to materiały sztuczne. Być może to jest przyczyna.
Co do octu to sama nie wiem, czy potem nie będzie problemu z pozbyciem się jego zapachu.
W sumie prałaś te dżinsy na razie 2 razy i wydaje mi się, że po wielu praniach zapach sam zniknie.
z octem nie ma pozniej problemu, wystarczy ciuchy dobrze wyplukac. czesto sama w domu farbuje sprane spodnie, koszulki, ktore 'wyplowialy' i wrzucam pozniej do octu.
ja do miski wody okolo 7-10 litrow, wlewam pol szklanki, szklanke octu (oczywiscie na oko, jak mi sie uleje).
ocet mimo tego ze smierdzi, po wyplukaniu nie pozostawia trwalego zapachu (stosuje go do odkamieniania czajnikow, wc, wanny i czyszczenia okien i luster )
Ankalime jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-06, 08:59   #9
Jasmin85
Raczkowanie

Jak usunąć nieprzyjemny zapach nowych spodni? Spodnie - jeansy kupiłam w Sinsay tydzień temu. W chwili zakupu nie zauważyłam tego zapachu. Reklamacja nie ma sensu bo nie kosztowały zbyt wiele, ale więcej już nic w tym sklepie nie kupię Pranie i moczenie w occie nie pomaga. Proszę o rady.
Jasmin85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-06, 09:10   #10
Cassonade
Raczkowanie

Może spróbuj je wyprać bez płynu do płukania, w samym proszku.
Podobny problem mam ze swetrami i bluzkami ze sztucznych materiałów - jeżeli do prania dodam płynu do płukania to śmierdzą one tak, że nie mam ochoty ich założyć. Być może ten sam problem dotyczy twoich spodni.
Cassonade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-06, 16:12   #11
Jasmin85
Raczkowanie

One śmierdziały już w chwili zakupu, niestety nie zauważyłam tego. Myślałam że pranie i zapach płynu do płukania stłumi tę woń.
Jasmin85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-09-06, 21:12   #12
afrodytek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jasmin85 Pokaż wiadomość
One śmierdziały już w chwili zakupu, niestety nie zauważyłam tego. Myślałam że pranie i zapach płynu do płukania stłumi tę woń.
Niestety chyba nie ma sposobu na śmierdzące ubrania. Kiedyś kupiłam spodnie w jakimś butiku. Właśnie takim co mają spodnie po 40 zł. Spodnie były w porządku. Jednak po kontakcie z ciałem wydzielały zapach jakby żelaza/krwi, zmokłego ubrania. Niestety pranie im nie pomogło. Prałam po każdym noszeniu, wietrzyłam, moczyłam w occie i nic nie dało. Czułam płyn do prania ale ten zapach również.
afrodytek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości