|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
przykry zapach dżinsów
Witam Was Dziewczyny.
Jakiś czas temu kupiłam sobie spodnie na hali targowej. Są bardzo fajne, super sie w nich czuje, ale jest jeden problem, otóż owe spodnie strasznie śmierdzą, niby nowością, ale ten zapach jest straszny, jak tylko je zakładam mam wrażenie, że wszyscy dookoła czują ten zapach. Prałam je już dwa razy, moczylam w plynie do plukania, ale nic to nie dało. Znacie jaskieś sposoby na usuwanie tego typu zapachów z odzieży? Proszę o rady. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: przykry zapach dżinsów
Przyznam szczerze, że nie spotkałam się jeszcze z takim przypadkiem
![]() A w jakiej temperaturze prałaś dżinsy i jakim proszkiem? Może temperatura prania była zbyt niska. Wypranie w proszku z użyciem płynu do płukania powinno pomóc, ale piszesz, że nawet to nie zadziałało... Być może jeszcze po kilku praniach nieprzyjemny zapach zniknie ![]() Możesz po wypraniu spodni spróbować podczas prasowania spryskiwać je wodą z dodatkiem olejku zapachowego. Przyjemny zapach będzie się wówczas utrzymywał przez długi czas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
zobacz czy nie maja jakiejs duzej metki, wszyswki z czegos co udaje skore... mialam taka sytuacje z dzinsowa kurtka z h&m, oboje z tztem stwierdzilismy, ze smierdzi g**nem... jedno pranie, drugie i nic.. a tu sie okazalo, ze to ta ozdobna wszywkometka w srodku...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Też przemknęło mi to przez głowę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
a farbuja? moze to wlasnie to. spruboj przeplukac je w wodzie z octem i ponownie uprac w proszku plus plyn.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dot.: zapach dżinsów
ja te spodnie moczylam juz przez godzine w plynie do plukania i nic to nie dalo
pushit sprawdzilam i nie ma niczego takiego Wampik tak, to nie są dżinsy, materiał dżinsopodobny, skład materiału z metki jest taki: 70% Cotton 27% Polyester 3% Elasthanne byly stosunkowo tanie, ale sa bardzo fajne i super sie w nich czuje, a to rzadkość u mnie. Ankalime wlasnie nie farbuja, o tej wodzie z octem juz tez slyszalam i zrobie to na pewno, tylko nie wiem w jakich proporcjach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Hmm... Czyli 30% to materiały sztuczne. Być może to jest przyczyna.
Co do octu to sama nie wiem, czy potem nie będzie problemu z pozbyciem się jego zapachu. W sumie prałaś te dżinsy na razie 2 razy i wydaje mi się, że po wielu praniach zapach sam zniknie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja do miski wody okolo 7-10 litrow, wlewam pol szklanki, szklanke octu (oczywiscie na oko, jak mi sie uleje). ocet mimo tego ze smierdzi, po wyplukaniu nie pozostawia trwalego zapachu (stosuje go do odkamieniania czajnikow, wc, wanny i czyszczenia okien i luster ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jak usunąć nieprzyjemny zapach nowych spodni? Spodnie - jeansy kupiłam w Sinsay tydzień temu. W chwili zakupu nie zauważyłam tego zapachu. Reklamacja nie ma sensu bo nie kosztowały zbyt wiele, ale więcej już nic w tym sklepie nie kupię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Może spróbuj je wyprać bez płynu do płukania, w samym proszku.
Podobny problem mam ze swetrami i bluzkami ze sztucznych materiałów - jeżeli do prania dodam płynu do płukania to śmierdzą one tak, że nie mam ochoty ich założyć. Być może ten sam problem dotyczy twoich spodni. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
One śmierdziały już w chwili zakupu, niestety nie zauważyłam tego. Myślałam że pranie i zapach płynu do płukania stłumi tę woń.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Niestety chyba nie ma sposobu na śmierdzące ubrania. Kiedyś kupiłam spodnie w jakimś butiku. Właśnie takim co mają spodnie po 40 zł. Spodnie były w porządku. Jednak po kontakcie z ciałem wydzielały zapach jakby żelaza/krwi, zmokłego ubrania. Niestety pranie im nie pomogło. Prałam po każdym noszeniu, wietrzyłam, moczyłam w occie i nic nie dało. Czułam płyn do prania ale ten zapach również.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:53.