dziecko i jego wpływ na związek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-11-23, 22:24   #1
Natalia1983
Przyczajenie

dziecko i jego wpływ na związek

Cześć dziewczyny, chciałabym się wygadać bo strasznie mi dzisiaj ciężko.
Mam dwóch synów, pierwszy ma 3 lata, drugi rok. Problem jest z pierwszym.

Starszy syn jest bardzo aktywny i od urodzenia bardzo mało śpi. Przetestowaliśmy już wszystkie pomysły i nic. Wstaje o 7 rano i zasypia o 22-23. W przedszkolu i w weekendy w ciągu dnia śpi przez godzinę.

Skutki tego są takie że nasz związek jest w opłakanym stanie. Nie ma czasu na sex, na rozmowy, a o wspólnym oglądaniu filmu w tv to już nie wspomnę. Odkąd pierwszy syn pojawił się na świecie, powoli staliśmy się sobie obcy.

Przez to wszystko zaczynam nie znosić swojego życia, wydaje mi się że nie ma nadziei żeby było lepiej, bo jest tylko gorzej. Jestem rozczarowana macierzyństwem, spodziewałam się że nie będzie lekko ale nie myślałam, że dziecko spowoduje u mnie taki kryzys.

Nie mam kiedy odpocząć od starszego dziecka. Jak jest w przedszkolu to zajmuje się drugim dzieckiem, sprzątaniem gotowaniem itd. Jak wróci z przedszkola to ciągle chce żeby się z nim bawić /sam nigdy się nie bawi/, trzeba go animować, tańczyć z nim, śpiewać, skakać, cokolwiek, byle by być z nim.

Wieczorem chce oglądać bajki na telefonie i tak je ogląda prawie do 23. Czasami, jak czytam mu bajkę, syn wstaje z łóżka i zaczyna się bawić zabawkami, bo ewidentnie nudzi się przy bajkach.

Jak tak dalej będzie to moje małżeństwo się rozpadnie bo ile czasu można żyć obok siebie.
Poradzicie coś...?
Natalia1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-24, 09:16   #2
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Dot.: dziecko i jego wpływ na związek

Cytat:
Napisane przez Natalia1983 Pokaż wiadomość

Starszy syn jest bardzo aktywny i od urodzenia bardzo mało śpi. Przetestowaliśmy już wszystkie pomysły i nic. Wstaje o 7 rano i zasypia o 22-23. W przedszkolu i w weekendy w ciągu dnia śpi przez godzinę.

Skutki tego są takie że nasz związek jest w opłakanym stanie. Nie ma czasu na sex, na rozmowy, a o wspólnym oglądaniu filmu w tv to już nie wspomnę. Odkąd pierwszy syn pojawił się na świecie, powoli staliśmy się sobie obcy.

Przez to wszystko zaczynam nie znosić swojego życia, wydaje mi się że nie ma nadziei żeby było lepiej, bo jest tylko gorzej. Jestem rozczarowana macierzyństwem, spodziewałam się że nie będzie lekko ale nie myślałam, że dziecko spowoduje u mnie taki kryzys.

Nie mam kiedy odpocząć od starszego dziecka. Jak jest w przedszkolu to zajmuje się drugim dzieckiem, sprzątaniem gotowaniem itd. Jak wróci z przedszkola to ciągle chce żeby się z nim bawić /sam nigdy się nie bawi/, trzeba go animować, tańczyć z nim, śpiewać, skakać, cokolwiek, byle by być z nim.

Wieczorem chce oglądać bajki na telefonie i tak je ogląda prawie do 23. Czasami, jak czytam mu bajkę, syn wstaje z łóżka i zaczyna się bawić zabawkami, bo ewidentnie nudzi się przy bajkach.

Jak tak dalej będzie to moje małżeństwo się rozpadnie bo ile czasu można żyć obok siebie.
Poradzicie coś...?

Zlikwidować dzienne drzemki, zlikwidować wieczorne bajki i aktywnie włączyć w opiekę nad dziećmi ojca dziecka. Do tego raz na tydzień samotne wyjście celem odstresowania się.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-25, 12:01   #3
aussiewoman
Zakorzenienie

[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;6788602 1]Zlikwidować dzienne drzemki, zlikwidować wieczorne bajki i aktywnie włączyć w opiekę nad dziećmi ojca dziecka. Do tego raz na tydzień samotne wyjście celem odstresowania się.[/QUOTE]

Nic dodać nic ująć
Po prostu trzeba dzieciaka zmęczyć fizycznie. Inaczej kiepsko to widzę.
aussiewoman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-27, 09:25   #4
cava
Zakorzenienie

Światło z monitora, jakiegokolwiek, blokuje wyzwalanie melatoniny, co przekłada się na brak senności.
Zabierzcie mu oglądanie bajek po 20 tej.
No, będzie ciężko przez pierwsze kilka/nascie dni, ale z dziećmi, wszytko trzeba rozpatrywać długofalowo. Od 19-20tej wyciszajcie go. Przygaszone światła, brak mocniejszych dźwięków, bodźców.

3 latka energicznego można juz zapisać na jakiś sport, IMo, najlepsze są dla takich grzdyli basen i jakieś wschodnie sztuki walki: karate, kung-fu. I ganiać go po dworze ile wlezie.

Trzeba bardzo dbać o dietę takiego aktywnego dziecka. makarony, białe pieczywo, biały ryż, wszelkie słodycze, soczki, napoje, słodkie jogurciki, serki, kinderkanapki itp.- to wszytko będzie potęgować jego nadaktywność. Potrzebuje diety o dość niskim indeksie glikemicznym, zapobiegającej skokom insuliny (dzieci wtedy dostają szaleju)

Moja starsza córa też jest od zawsze taki nadaktywny typ, to trzeba z jednej strony dawać wytrząchać nadmiar energii w żywiołowym ruchu na świerzym powietrzu, z drugiej strony takie dziecko potrzebuje wyciszających rytuałów. Sztywny plan dnia, posiłków, wieczorem stanowcze wyciszanie.
takiemu dziecku nie można gadać: nie biegaj, nie szalej, nie skacz. Codziennie powinno mieć jakiś czas, w którym jest zachęcane do biegania, skakania, szalenia, dziczenia. Musi odreagować.

Może mogłabyś mieć kogoś do pomocy, nawet te 2-3 ray w tygodniu, na kilka godzin? Jakąś opiekunkę co w sobotę pójdzie z dziećmi na długi spacer, a w tygodniu zajmie się młodszym na te nawet 3-4 godziny?

Z mężem dużo rozmawiać o tym co i dlaczego jest jak jest.
Ze to przejściowe, trzeba po prostu się zawziąć i wspólnie to przetrwać, wspierać się nawzajem.
2 małych dzieci w odstępie 2 lat to jest hardkor, tez mam dzieci w takim odstępie czasu, ale z drugiej strony pocieszające, ze jak odchowasz to masz z głowy a dzieciak mają ze sobą dobry kontakt i w pewnym momencie zaczynają się kotłować głownie miedzy sobą, bez koniecznosci zabawiania przez rodziców.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2016-11-27 o 09:39
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-23, 10:26   #5
Adaa30
Przyczajenie

Tak jak było przez kogoś wspomniane dziecko musi mieć dobre warunki do snu. Po pierwsze odpowiednia ciemność, niski poziom hałasu. Kolejna sprawa to regularność kładzenia się do snu. Telewizor w pokoju też może przeszkadzać w odpowiednim śnie.
Adaa30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-28, 18:35   #6
staramalenka86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Natalia1983 Pokaż wiadomość

Poradzicie coś...?
A nie jest przestymulowany? U nas pomogło wywalenie wszystkich zabawek grajków, zero tv i telefonów. Teraz próbuję przestawić córkę tak, żeby to na proponowała jak chce się bawić, przejęła inicjatywę
staramalenka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 13:56   #7
ninfomane
Raczkowanie

Tak jak dziewczyny pisza, jesli bajki to tylko do np 18, I tez nie za dlugo, ograniczyc slodycze I cukier, wybiegac dziecko, niech ojciec wezmie na rower/basen, zapisac na jakies zajecia , jesli kapiel go pobudza- robic ja wczesniej, przed snem ustalic sztywna rutyne, dac lekka kolacje, poczytac, poukladac puzzle, dac kolorowanki/klocki, a nie wyjace auta itp. Mlodszemu tez sie rutyna wieczorna przyda no I badz konsekwentna, w 1 wieczor nic sie nie zmieni! Powodzenia

Wyslane z telefonu, przepraszam za brak polskich znakow
ninfomane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-01-19, 02:50   #8
loloona_79
Rozeznanie

Nasz mlody mial taki okres ze nie spal do 24wiec wiem jakie to meczace. U mnie poskutkowala wieczorna rutyna(kapiel o tej samej porze ok 19.30 ,potem mleko i do lozka),jak nie zasnie,bovtez sie zdarza to ograniczenie bajek(po kapieli i mleku nie ogladamy). I wybieganie wybieganie wybieganie,czasem zawoze do babci po przedszkolu,czasem figloraj,czasem mamy gosci z dziecmi. I tak probowac planowac dzien by nie spal w aucie,zwlaszcza po poludniu—wiem ze to trudne.

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
Stary 2017-06-09, 07:01   #9
TropicalEscape
Raczkowanie

Przede wszystkim odstaw wieczorne oglądanie bajek. Migające światło z tv albo telefonu zaburza sen i moze powodować bezsenność, myśle ze to główny powód dlaczego Twoj syn chodzi spac tak pozno.
Rutyna jest doskonałym rozwiązaniem - codziennie o tej samej porze kolacja, kąpiel i np czytanie, jesli nie lubi długich opowiadań czytaj krótkie, kilkuzdaniowe książeczki.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
TropicalEscape jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-09, 07:48   #10
myszka197
BAN stały

jak czytam takie wątki, to upewniam się, że decyzja o nieposiadaniu dzieci była najlepszą decyzją, którą podjęłam w życiu
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-09, 21:45   #11
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
jak czytam takie wątki, to upewniam się, że decyzja o nieposiadaniu dzieci była najlepszą decyzją, którą podjęłam w życiu
Aż mi się przypomniała wypowiedź bohatera z pewnego serialu:

"Ten pozornie nieszkodliwy proszek to chloran sodu sam w sobie nieszkodliwy, ale dodany do siarki i węgla w kadzi, bynajmniej. To jak dołożyć dziecko do małżeństwa. Panował porządek i spokój, a teraz to coś domaga się uwagi, nie daje spać, beka, pierdzi, wyje i czyni ten cały proces głośniejszym, obłędniejszym, niedorzecznym."
To tak humorystycznie
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-06-15, 11:38   #12
QueenOfHearts
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Światło z monitora, jakiegokolwiek, blokuje wyzwalanie melatoniny, co przekłada się na brak senności.
Zabierzcie mu oglądanie bajek po 20 tej.
No, będzie ciężko przez pierwsze kilka/nascie dni, ale z dziećmi, wszytko trzeba rozpatrywać długofalowo. Od 19-20tej wyciszajcie go. Przygaszone światła, brak mocniejszych dźwięków, bodźców.

3 latka energicznego można juz zapisać na jakiś sport, IMo, najlepsze są dla takich grzdyli basen i jakieś wschodnie sztuki walki: karate, kung-fu. I ganiać go po dworze ile wlezie.

Trzeba bardzo dbać o dietę takiego aktywnego dziecka. makarony, białe pieczywo, biały ryż, wszelkie słodycze, soczki, napoje, słodkie jogurciki, serki, kinderkanapki itp.- to wszytko będzie potęgować jego nadaktywność. Potrzebuje diety o dość niskim indeksie glikemicznym, zapobiegającej skokom insuliny (dzieci wtedy dostają szaleju)

Moja starsza córa też jest od zawsze taki nadaktywny typ, to trzeba z jednej strony dawać wytrząchać nadmiar energii w żywiołowym ruchu na świerzym powietrzu, z drugiej strony takie dziecko potrzebuje wyciszających rytuałów. Sztywny plan dnia, posiłków, wieczorem stanowcze wyciszanie.
takiemu dziecku nie można gadać: nie biegaj, nie szalej, nie skacz. Codziennie powinno mieć jakiś czas, w którym jest zachęcane do biegania, skakania, szalenia, dziczenia. Musi odreagować.

Może mogłabyś mieć kogoś do pomocy, nawet te 2-3 ray w tygodniu, na kilka godzin? Jakąś opiekunkę co w sobotę pójdzie z dziećmi na długi spacer, a w tygodniu zajmie się młodszym na te nawet 3-4 godziny?

Z mężem dużo rozmawiać o tym co i dlaczego jest jak jest.
Ze to przejściowe, trzeba po prostu się zawziąć i wspólnie to przetrwać, wspierać się nawzajem.
2 małych dzieci w odstępie 2 lat to jest hardkor, tez mam dzieci w takim odstępie czasu, ale z drugiej strony pocieszające, ze jak odchowasz to masz z głowy a dzieciak mają ze sobą dobry kontakt i w pewnym momencie zaczynają się kotłować głownie miedzy sobą, bez koniecznosci zabawiania przez rodziców.
Podpisuję się pod wszystkim co napisała Cava.

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości