![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Czy jechać??
Zakładam ten wątek dla waszych przemyśleń, dla argumentów za i przeciw. Jechać?? Zostać??
Zakładam go też dlatego,że sama stanęłam przed taką decyzją. Dostałam propozycje pracy we |Francji, dla Pierre Fabre. Ale propozycja ta, trochę rozmija się z oczekiwaniami jakie pokładałam w moim zawodzie. Prowadziłabym badania kliniczne. Oferują super kasę, intensywny kurs francuskiego , rozwój... cóż robić...?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy jechać??
A dlaczego mija sie z oczekiwaniami pokladanymi w twoim zawodzie..? Napisz cos wiecej. Na czym mialaby polagac ta praca? Chodzi i ci wahania zwiazane ze stanowiskiem, jakie ci proponuja, czy oglnie o wyjazd za granice, o przeprowadzke do Francji?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
jezeli nie masz problemow z przeniesieniem sie do innego kraju to dlaczego nie
![]() ![]() wydaje mi sie, ze okazje trzeba lapac gdy sie zdazaja... tym bardziej, ze ta chyba nie wyglada zle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
praca w koncernie farmaceutycznym przy nadzorowniu badań klinicznych, jednakże nie ma kontaktu z pacjentem i z kliniką - i w tym tkwi problem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem cię,że to niełatwa dla ciebie decyzja.Przede wszystkim zastanów się,czego oczekujesz ty sama,co byś chciała robić.Na stanowisku,które ci oferują możesz zdobyć ciekawe doświadczenie i może spodobać ci się praca badawcza.Z drugiej strony może być tak,że uznasz ,że to jednak nie dla ciebie,że wolisz pracę bezpośrednio z pacjentem.Zapytaj dokładnie o tą ofertę,co dokladnie ci oferują,na jaki okres czasu,czy w razie czego możesz sama zrezygnować bez ponoszenia z tego tytułu żadnych konsekwencji.Wtedy będziesz miała jaśniejszy obraz sytuacji i może łatwiej będzie ci podjąć decyzję.Za wyjazdem na pewno przemawiają warunki ekonomiczne jakie ci oferują,w Polsce trudno znalezć pracę za godziwe wynagrodzenie i dlatego tyle osób decyduje się na wyjazd.A czy nie myślałaś o szukaniu pracy za granicą w twoim zawodzie na własną rękę?
Pozdrawiam ![]()
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Fresa ma duzo racji. Zastanow sie, czego oczekujesz ty sama, na ile jestes gotowa pracowac w klinice bez kontaktu z pacjentem. Jezeli jestes osoba stworzona do ludzi, kontaktow towarzyskich, to daje i sprawia ci radosc, to rzeczywiscie moze zamkniecie sie w laboratorium i cala papierkowa robota, moga byc sprzeczne z twoja natura, a na dluzsza mete meczace, mozesz czuc, ze sie nie rozwijasz, a wypalasz. Z drugiej storny, mozliwe jest ze praca z czasem ci sie spodoba, bedziesz sie rozwijac, odkryjesz nowe mozliwosci i potencjal?
![]() Najwazeniejsze ze wszystkiego jest dowiedziec siejaki rodzaj kontraktu ci oferuja : -CDD :Contrat Duree Determinee -CDI :Contrat Dure Indeterminee -Contrat Nouvelle Embauche Prawdopodobnie zaproponuja ktorys z tych trzech. To wazne poniewaz musisz wiedziec na jaki czas cie zaangazuja, czy maja prawo wywalic cie na bruk oraz co dzieje sie w przypadku twojej rezygnacji ze stanowiska. Jaki jest tez wymiar godzin, czy to praca a temps plein, czy temps partiel. Jakie jest wynagrodzenie? Jestem zdania, ze wole zarabiac mnie, a robic to, co naprawde kocham, niz dostawac super kase za prace, w ktorej nie ewoluuje, ktoranie sprawia mi przyjemnosci. Do jakiego miasta? Ja ogolnie francja jestem zawiedziona i czekam z upragnieniem na powrot juz za dwa lata.. Choc to sprawa osobista, nie polecam wiazac wielkich nadziei i pragnien zwiazanych z tym krajem pod wzgledem zaklimatyzowania sie tutaj :/ Ale to tylko moje zdanie. Wszystko zalezy rowniez od regionu.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Pojawia sie tez pytanie. Jaki masz wybor?
Czy w Polsce bedziesz mogla pracowac gdzies, gdzie bedziesz miala kontakt z pacjentem, klinika i do tego jeszcze super Ci zaplaca? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jowisiu,widzę,że mamy podobny punkt widzenia
![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czekamy wiec na dalsze relacje Paris Paris ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Dziękuję za wyjaśnienia ( zwłaszcza Jowisi, za konkrety
![]() Dylemat mam niemały, ponieważ tu w Polsce mam pracę w zawodzie, pracuję w Klinice, zaczęłam doktorat, ale pieniądze... wstyd mówić ile zarabiam, czasami moje pacjentki , sprzątaczki mają więcej niż ja ( to prawda, nie ma w tym żadnej przesady ![]() Natomiast wyjazd... zawsze chciałam wyjechać, ale raczej do kraju anglojęzycznego, bo mój francuski, raczej marny. Zawsze marzyłam o Australii albo Nowej Zelandii, i zawsze o pracy w zawodzie, bo chyba nie potrafię sobie wyobrazić siebie w innej roli. Chociaż może bym się przyzwycziła, może bym się odkryła w innym charakterze pracy, nie wiem sama... Francję lubię, w Paryżu jestem zakochana, czuję się tam świetnie. Praca byłaby w Lyonie - nigdy tam nie byłam. Płaca ok 7 - 8 tys euro, bardzo przyzwoicie uważam + kurs językowy + pomoc w zakwaterowaniu. I powiem Wam szczerze, gdybym mogła zrezygnować po roku, to myśle,że nie zastanawiałabym się , tylko przyjęłabym tę propozycję i potraktowałabym ją jako nowe doświadczenie. Ale kontrakt jest 5 - letni, potem przedłużenie. Mam dylemat, wielki Na szczęście mam jeszcze czas do podjęcia decyzji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie Jowisiu - EURO!!! płaca miesięczna |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Oooo ! Też bym tak chciała
![]() Mysle ze powinnas sprobowac. Wiele mozesz sie nauczyc i poznac nowe rzeczy. O zarobkach juz nie mowiac ekhm ![]() A ja mam takie pytanie po jakich studiach jestes ? Jak to sie stało ze ta firma znalazla Cie i zaproponowała Ci pracę? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Niestety sprawa finansowa jest kwestia kluczowa; jesli w PL zarabiasz takie gorsze (spotkalysmy sie juz kiedys w watku lekarzy, prawda? ![]() ![]() KOntrakt masz CDD wiec na 5 lat, ale musisz dokladnie sprecyzowac jaki. Poniewaz z kazdego mozesz zrezygnowac - potrzebne jest tylko 2msce wypowiedzenia (to akurat nie problem je przeczekac, bo z mieszkaniem bedziesz miala to samo) Natomiast potem jest szereg roznych klauzuli - co sie stanie w przypadku jesli zrezygnujesz. I o to sie jak najszybciej powinnas dowiedziec! Reszta jest niewazna - za taka kase i profesjonalne podejscie sprobowac mozesz. Zdobyc nowe doswiadczenie, przezyc przygode, zyc na godnym poziomie, zrobic w zyciu cos nowego. Nie codziennie dostaje sie taka szanse, pamietaj.
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
właśnie rozmawiam z Bratem na ten temat, też mi sugeruje wyjazd
![]() muszę jeszcze załatwić sprawę z profesorem, czy da mi możliwośc powrotu, w razie czego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niezaleznie od placy i innych rzeczy jechac, jechac, jechac! My wyjechalismy tez na kontrakt ale do Niemiec i nie zalujemy. Wlasciwie to moj maz dostal kontrakt a my przyjechalismy "na doczepke" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym uwazam, ze reszta to i tak duzo. Bardzo duzo. Jezeli chodzi o mieszkanie, to w Lyonie za studio zaplacisz ok.400euro. A Luba, chyba wiem, o ktorym nauczycielu z mojego Nancy mowisz ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Mi się też wydaje,ze w tej płacy moze być jakiś haczyk,to naprawdę bardzo duże wynagrodzenie.Gdybyś mogła nawiązać kontakt z kimś kto pracuje w tej firmie i porozmawiać jak to wygląda w rzeczywistości ,to byłoby super.Jeśli zaś chodzi o język ,to na pewno jest on do opanowania i niepowinnaś mieć z tym problemów.Choć osobiście uważam,że hiszpański jest o wiele łatwiejszy,a ciekawe jest to ,że wiele słów można zrozumieć z pisowni jeśli zna się hiszp.
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Paris Paris, piszesz, ze teraz zarabiasz w swoim zawodzie mniej niz sprzątaczka. Wiec place 7-8 tys. euro nazywasz jedynie "bardzo przyzwoita"?
![]() To zarobek o jakim niejeden Franzuz czy Niemiec moze jedynie pomarzyc Sorki, ale chyba przesadzasz z tymi swoimi watpliwosciami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja bym przyjela ta propozycje(ale sprawdz jeszcze dokladnie warunki przed podjeciem decyzjii)Jezeli nie sprobujesz to wydaje mi sie ze kiedys mozesz zalowac dlaczego nie sprobowalas
![]() No chyba ze w kraju masz meza i dzieci to w takiej sytuacji byloby chyba trudniej.Ale jezeli nie to ja bym sie nie zastanawiala.A jezeli postanowisz wrocic po kontrakcie to zawsze jakies nowe doswiadczenia nabedziesz i moze ze zdobyciem lepszej pracy w Polsce bedzie latwiej.No ale moze tez tak Ci sie spodoba ze zostaniesz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wątpliwości są dlatego, że wyjeżdżając zostawiam tu lata pracy, nauki, marzenia. Zostawiam i już nigdy do tego mogę nie wrócić, w medycynie jest trochę inaczej niż w innych zawodach. Wypadając w pewnym momencie, bardzo ciężko nadrobić stracone lata. Tym bardziej, gdy ktoś obraca się w specjalnościach zabiegowych, manualne zdolności odfruwają, nie ćwiczysz, nie praktykujesz, ręce robią się drewniane, zwłaszcza gdy ktoś jest na początku tego wszystkiego, tak jak ja. Z pewnością, doświadczeni specjaliści nie mieliby problemu z powrotem do operacji czy innych zabiegów, ale ktoś na początku drogi zawodowej, gdy dopiero zdobywa umiejętności, za kilka lat nie będzie dobry nawet gdy wróci. I jeszcze ta wiedza, która umyka, której się nie przyswaja, nowości, w ciągu jednego roku tyle się zmienia. Stąd moje wątpliwości i rozterki. Nie jest łatwo, tym bardziej, że wybrałam ten zawód szczerze, a nie dla "łapówek" o których głośno, nioe dla "willi" i "mercedesów" o których większość społeczeństwa jest przekonana. Dlatego dylemat, dlatego rozterka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co dołatwiejszego znalezienia pracy w Polsce, to wyżej już skrobnęłam na ten temat ![]() może zawracam Wam głowę tymi pytaniami, ale ja naprawdę mam wątpliwości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Musisz sie koniecznie dowiedziec, tak jak pisalas, jakie bedziesz miala mozliwosci ewentualnie po powrocie do kraju. I przede wszystkim o ten KONTRAKT. I napisz, jak to sie stalo, ze oni cie znalezli i ci zaproponowali?
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Dobrze, ze wybralas ten zawod nie dla "lapowek i mercedesow", bo tak być powinno, ale przyznasz, ze bardzo dolujace moze byc niewspolmiernie niskie wynagrodzenie do wykonywanej pracy i posiadanych umiejetnosci. A tak niestety jeszcze dlugo bedzie w Polsce.
Jezeli ktos docenia twoja wiedze i proponuje Ci w zamian za nia naprawde wysokie wynagrodzenie, to chyba nie ma sie nad czym zastanawiac. Bo safysfakcja z wykonywanej pracy, niepoparta godziwym wynagrodzeniem, staje sie z czasem coraz mniejsza ![]() A sprawdzalas, czy nie ma zagranica ofert pracy pokrywajacych sie z Twoim zawodem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozumiem Twoje rozterki (tez mam lekarzy w rodzinie) musisz przemyslec wszystko i podjac dobra dla siebie decyzje. A moze jednak warto wyjechac i sprobowac? Tylko trzeba sobie na poczatku zostawic furtki, zeby mozna bylo zrezygnowac z kontraktu i wrocic do Polski. Dowiedz sie dokladnie jak wyglada sprawa zerwania przez Ciebie kontraktu i kaz sobie wszystko dawac na pismie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:45.