Czy da radę zwrócić telefon do lombardu??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-09-28, 19:46   #1
alleluj_a_huj
Przyczajenie

Exclamation

Czy da radę zwrócić telefon do lombardu???

Witam. Przedwczoraj zakupiłam telefon Alcatel onetouch pop C7 w "loombardzie" za 200 zł. Z panem sprzedającym przejrzałam telefon: jest porysowany, pokazał mi, że bateria musi mieć jakąś podkładkę bo inaczej się nie trzyma, wejście słuchawkowe działa, można dzwonić, ogólnie jest do użytku. Zapytałam, czy nie ma innych telefonów w granicy 100-200 zł i powiedział, że sprawnych nie ma. (Dzisiaj weszłam na stronę internetową tego loombardu i okazało się, że są dostępne tańsze telefony, co mnie poirytowało). JESTEM NIEPEŁNOLETNIA i byłam nieco zestresowana sytuacją. Dał mi dwie kartki do podpisania, zrobiłam to szybko, nawet nie wiem, co na nich było i zapłaciłam na sucho za telefon- bez ładowarki, opakowania, a on się uśmiechnął. ;-; Ten zakup to był duży, nieprzemyślany błąd. Okazalo się, że telefon się zacina, a bateria trzyma pół dnia przy znikomym używaniu. Bardzo na tym straciłam. W regulaminie firmy można wyczytać:

"Rękojmia udzielana przez sprzedawcę konsumentom
1. Konsument może na zakupiony Przedmiot złożyć reklamację z tytułu rękojmi, według zasad wskazanych w przepisach powszechnie obowiązującego prawa, w tym w ustawie Kodeks cywilny. Sprzedawca ponosi odpowiedzialność unormowaną w szczególności w przepisach art. 556 oraz art. 5561-5563.
2. Sprzedawca odpowiada względem Konsumenta, jeżeli przedmiot kupiony przez Konsumenta ma wadę fizyczną lub prawną (rękojmia), o której kupujący nie został poinformowany przy realizacji zamówienia.
3. Rzecz sprzedana nie ma wady fizycznej między innymi w razie nieprawidłowego jej zamontowania i uruchomienia przez Konsumenta, który postąpił według instrukcji otrzymanej od Sprzedawcy, o ile instrukcja taka została dołączona do rzeczy. Sprzedawca nie oferuje usługi montażu i uruchomienia Przedmiotów.
4. Sprzedawca jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które istniały w chwili wydania przesyłki Konsumentowi lub wynikły z przyczyny tkwiącej w rzeczy sprzedanej w chwili wydania, a o których kupujący nie został poinformowany przy realizacji zamówienia.
5. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat od dnia wydania rzeczy konsumentowi, z zastrzeżeniem § 4 pkt 3.
Konsument może wykonywać uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy niezależnie od uprawnień wynikających z gwarancji, o ile gwarancja taka została udzielona.
6. W celu wszczęcia procedury reklamacyjnej Konsument powinien w oparciu o przygotowane do tego celu formularze:
- podać dane umożliwiające jego identyfikację oraz identyfikację przedmiotu i daty jego sprzedaży, a także datę wejścia w posiadanie danej rzeczy,
- powiadomić o tym Sprzedawcę, tylko i wyłącznie na adres punktu dokonującego sprzedaży za pomocą poczty elektronicznej lub pisemnie, oraz opisać stwierdzoną wadę oraz wskazać z którego z przysługujących mu uprawnień chce on skorzystać.
- umożliwić sprzedawcy zbadanie rzeczy według przepisów powszechnie obowiązującego prawa,
- dostarczyć reklamowany przedmiot na swój koszt na adres Sprzedawcy,
7. Sprzedawca rozpatruje tak złożoną reklamację i powiadamia Konsumenta o wyniku jej rozpatrzenia i dalszym trybie postępowania zgodnie z przepisami obowiązującego prawa, w szczególności z kodeksem cywilnym. Konsument może, skorzystać z formularza reklamacyjnego, dostępnego pod adresem http://www.loombard.pl/firma/regulamin/"

CZY JEST MOŻLIWOŚĆ ODZYSKANIA MOICH PIENIĘDZY? Posiadam jedynie paragon. Co innego mogę zrobić, jeżeli nie ma takiej opcji?
alleluj_a_huj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości