specjalista ds. rekrutacji - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-04-29, 09:16   #1
michalek12345
Przyczajenie

specjalista ds. rekrutacji

Witam serdecznie,
Przeglądając ostatnio internet w poszukiwaniu pracy, natknąłem się termin " specjalista ds. rekrutacji". Zainteresowałem się tematem. Pytanie kieruje do osób pracujących w branży, czy ww. zawód można wykonywać jedynie po ukończeniu kursu specjalisty ds. rekrutacji + dodatkowo specjalisty ds. kontaktu z klientem czy potrzebne są do tego studia?

Plan wygląda nastepująco : kursy > bezpłatne/płatne praktyki jako asystent > doświadczenie > praca jako specjalista ds. rekrutacji > ewentualne studia jeśli chciałbym się piąć wyżej.

Edytowane przez michalek12345
Czas edycji: 2016-04-29 o 09:18
michalek12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-29, 22:01   #2
21kasia21
Work, work, work

Dot.: specjalista ds. rekrutacji

Cytat:
Napisane przez michalek12345 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie,
Przeglądając ostatnio internet w poszukiwaniu pracy, natknąłem się termin " specjalista ds. rekrutacji". Zainteresowałem się tematem. Pytanie kieruje do osób pracujących w branży, czy ww. zawód można wykonywać jedynie po ukończeniu kursu specjalisty ds. rekrutacji + dodatkowo specjalisty ds. kontaktu z klientem czy potrzebne są do tego studia?

Plan wygląda nastepująco : kursy > bezpłatne/płatne praktyki jako asystent > doświadczenie > praca jako specjalista ds. rekrutacji > ewentualne studia jeśli chciałbym się piąć wyżej.
Pracuję w tej branży już jakiś czas i nie mam w ogóle kierunkowego wykształcenia, ani żadnych specjalnych studiów ukończonych. Wszelkie robione przeze mnie kursy, m.in językowe, dot. obsługi klienta czy komputerowe robiłam prywatnie (dla siebie i "na ewentualnie przyszłość zawodową" i już pracując na tym stanowisku.

Ogólnie to wszystko zależy od firmy, gdzie pracujesz i przede wszystkim czy jest możliwość rozwoju i na jaki stopień.
U mnie największy nacisk był na znajomość języków, ponieważ ciągle miałam z nimi do czynienia- w mowie, jak i w piśmie, prowadziłam także kursy językowe. Praktycznie zajmowałam się wszystkim, od rekrutacji zaczynając, poprzez kontakt z zagranicznym klientem, podpisywanie umów, aż do załatwiania spraw urzędowych i współpracy z instytucjami państwowymi (PUP, ZUS, GUS, US).
Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp.

Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-29, 22:17   #3
michalek12345
Przyczajenie

Dziękie Kasia.
Właśnie takie wypowiedzi dodają mi motywacji do działania.
Jak pisałem wcześniej zamierzam zrobić kurs specjalisty ds. rekrutacji + dodatkowo specjalisty ds. kontaktu z klientem. Pierwszy uznaje jako oczywistość drugi natomiast wydaje mi się ciekawym poszerzeniem kompetencji które napewno przyda się w tej branży. Jednak mam mieszane uczucia co do tego czy przekonam rekrutera moim CV na stanowisko praktykanta w np. agencji pracy na poczatek , samymi kursami. Jak myslisz?
Stary 2016-04-29, 22:58   #4
21kasia21
Work, work, work

Cytat:
Dziękie Kasia.
Właśnie takie wypowiedzi dodają mi motywacji do działania.
Jak pisałem wcześniej zamierzam zrobić kurs specjalisty ds. rekrutacji + dodatkowo specjalisty ds. kontaktu z klientem. Pierwszy uznaje jako oczywistość drugi natomiast wydaje mi się ciekawym poszerzeniem kompetencji które napewno przyda się w tej branży. Jednak mam mieszane uczucia co do tego czy przekonam rekrutera moim CV na stanowisko praktykanta w np. agencji pracy na poczatek , samymi kursami. Jak myslisz?
Mnie kiedyś mignął kurs specjalisty ds. rekrutacji na Grouponie, jednakże to dawno było

A jak u Ciebie ze znajomością języków?
W jakiejkolwiek agencji pracy to wymóg konieczny, chociażby po to, aby zweryfikować poziom językowy kandydata, dogadać się z zagranicznym kontrahentem czy firmą.

Teoretycznie w tej branży liczy się doświadczenie, ale od czegoś trzeba zacząć. Jak będą na to patrzeć, gdy będziesz starał się o pracę- nie wiem. Ja także zaczynałam od zera, jednak to było już kilkaaa ładnych lat temu, gdy praca przez agencje pracy czy to w Polsce czy za granicą nie była aż tak popularna. Było mi też łatwiej, bo znałam takie prace od podszewki, bo sama w czasie studiów jeździłam do prac sezonowych, byłam koordynatorem jednej z firm na miejscu i miałam porównanie, jak to wygląda w praktyce.

I jest to praca z ludźmi, która do łatwych także nie należy, ale potrafi być czasem przyjemna
Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp.

Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Stary 2016-04-30, 09:00   #5
michalek12345
Przyczajenie

Ze znajomoscia jezyka angielskiego nie mam najmniejszego problemu, spokojnie moge sie dogadać. Uwielbiam prace z ludzmi, pomagac im , doradzać. Przegladalem olx i jest tak jak pisałaś, niektóre ogloszenia wymagaja wykszatalcenia wyzszego inne min średniego są nawet bez doswiadczenia. Nie moge znalesc natomiast kursu w moim miescie co jest bardzo dziiwne bo jestem z Krakowa.
Stary 2016-04-30, 12:04   #6
21kasia21
Work, work, work

Cytat:
Ze znajomoscia jezyka angielskiego nie mam najmniejszego problemu, spokojnie moge sie dogadać. Uwielbiam prace z ludzmi, pomagac im , doradzać. Przegladalem olx i jest tak jak pisałaś, niektóre ogloszenia wymagaja wykszatalcenia wyzszego inne min średniego są nawet bez doswiadczenia. Nie moge znalesc natomiast kursu w moim miescie co jest bardzo dziiwne bo jestem z Krakowa.
Powiem Ci, że stacjonarnie, to nie słyszałam o takim kursie.
Jedynie, jak już wspominała, to kiedyś na Grouponie mi mignął, ale to było online.

Zatem powodzenia, jakbyś miał pytania, to służę pomocą

Stary 2016-07-13, 11:50   #7
DagmaraRose2000
Perfumoholik z wyboru

Podbijam,
czy rekrutacja It'owców bardzo różni się od standardowego hr?
outsourcing konkretnie

"Don't you know there ain't no devil, there's just God when he's drunk."
DagmaraRose2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości