![]() |
#1 |
Zakorzeniona
|
Błędy rodziców i pedagogów - historie z Waszego dzieciństwa
Wątek zainspirowany historiami opisanymi na wątku OZM
![]() No więc - co Wasi rodzice robili źle, jakie błędy wychowawcze popełniali? Co nauczyciele kazali Wam robić, a teraz wiecie, że to było bez sensu lub w ogóle Wam nie pomagało? Błędy rodziców: u mnie z pewnością porównywanie do innych dzieci, które skrajnie mnie demotywowało. Bo skoro Kasia ma same 5 i mama mnie do niej porównuje, to znaczy, że jestem beznadziejna, więc po co się starać. Oczywiście porównywanie to szło tylko w jedną stronę - bo jakoś nigdy nie usłyszałam, że jestem takim dobrym dzieckiem, bo nie zaszłam w ciążę w wieku 16 lat jak córka X ![]() Błędy nauczycieli: przepisywanie całego zeszytu, jeśli był prowadzony niestarannie (wg nauczyciela). Niech ktoś mi wytłumaczy tego sens, bo nie nauczyło mnie to absolutnie niczego, a łez wylanych nad zeszytem nikt mi nie zwróci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Błędy rodziców i pedagogów - historie z Waszego dzieciństwa
Na razie skopiuję swoje historie z OZM
![]() Pamiętam, jak na początku pierwszej klasy, przy nauce literek, musiałam napisać 2 linijki litery "o" w ćwiczeniach, mama mi nie uwierzyła, że tylko dwie, kazała wypełnić całą stronę w ćwiczeniach i w szkole dostałam od nauczycielki ochrzan, że jestem nadgorliwa Ta sama nauczycielka: W 1-3 podstawówki mieliśmy takie słowniki ortograficzne, kupione za rodziców kasę, każdy miał swój, mam go teraz w domu, ale trzymaliśmy go wtedy w szkole. Mieliśmy je podpisać. Ja i kolega podpisaliśmy je długopisem zamiast ołówkiem i nauczycielka kazała nam na ten podpis nakleić kartkę z nazwiskiem napisanym ołówkiem, bo nie wolno mazać w książkach długopisem! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzeniona
|
Też wklejam swoją historię z OZM:
Obowiązek prowadzenia zeszytu i sprawdzanie, czy mam notatki z każdej lekcji plus wyraźnie napisane "Lekcja X, Temat: Y", a jak nie to pała, jest debilizmem, którego nie rozumiem po dziś dzień. Ja akurat jestem wzrokowcem, lubię sobie coś popodkreślać, postawić wykrzyknik przy ważnych kwestiach, dać w kolorową ramkę, coś dopisać z boku. Ale w szkole nie wolno mi było tego robić - mogłam jedynie pisać niebieskim/czarnym długopisem i co najwyżej podkreślić ważne rzeczy linijką, bo "takie mazaje to ty sobie w brudnopisie możesz robić". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Jak dla mnie na studiach to byl maly szok ze ludzie maja cale ksiazki pozakreslane na kolorowo. Z jednej strony wydalo mi sie to spoko dla podkreslenia najwazniejszych informacji, ale czasem to byl doslownie caly tekst i tego do tej pory nie rozumiem😉, ale to tak btw.
Jesli chodzi o nauczycieli to podawanie pracy domowej na poczatku lekcji albo nawet partiami w trakcie lekcji. Najlatwiej jednak bylo zerknac na koniec notatki i zrobic to co tam napisane. Nie zawsze pamietalam, zeby cofnac sie do początku, przez co zdarzalo mi sie czegos zapomniec. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#5 |
BAN stały
|
nauczycielka angielskiego z bardzo złą wymową. a w gimnazjum nauczycielka w ogóle nie przykładająca uwagi do wymowy. w domu nikt nie znał wtedy angielskiego na tyle, żeby zauważyć nieprawidłowości. w efekcie znam angielski bardzo dobrze, a wstydzę się odezwać, bo w stresie czy pośpiechu zaczynam mówić tak jak się tego nauczyłam na początku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ta sama nauczycielka, o której pisałam w ogóle moim zdaniem była tragicznym pedagogiem. Uchodziła za dobrą nauczycielkę, bo zawsze miała zdolne klasy. Moim zdaniem to nie była do końca jej zasługa - bardzo gnoiła mniej zdolne dzieci, kuzyn mojej przyjaciółki musiał zmienić szkołę, bo na początku miał pewne trudności z nauką. Myślę, że sobie statystykę poprawiała w ten sposób
![]() W naszej klasie gnoiła chłopaka za to, że nie chodził do zerówki ![]() Dużo opowiadała o swoim życiu prywatnym (dzieciakom w 1-3 podstawówki!). Miałam wrażenie, że ma potrzebę szpanowania licznymi podróżami i bogatym mężem. Kiedyś dostała telefon, że w jej domu włączył się alarm, wybiegła jak oparzona z klasy zostawiając nas samych, dopiero po pół godzinie ktoś przyszedł zajrzeć. Okazało się, że alarm się włączył, bo papuga wyleciała z klatki ![]() Przed każdym zebraniem straszyła nas, że tak nagada rodzicom, że każdy z nas dostanie srogie lanie. Mnie kiedyś z góry na dół ochrzaniła za bycia upierdliwą i nadgorliwą, bo zadawałam dużo pytań ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
W podstawówce nauczycielka nauczyła całą klasę wymawiać słowo comfortable jako "komfortejbul", nasza biedna anglistka w gimnazjum nie mogła potem tego wyplenić u całej klasy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
tak swoją drogą, można gdzieś zgłosić niekompetentnego nauczyciela? ta kobieta nadal uczy w mojej podstawówce i dzieci w rodzinie kończą z takimi samymi nawykami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Miałam opiekunkę, która nas biła - ale to nie tyle błąd co już wyższy level
![]() Jak wszystko się wydało, to tata nam zaczął pozwalać na wszystko - tu mam mieszane zdania czy to był błąd wychowawczy. Z jednej strony jako osoba dorosła i odpowiedzialna i w ogóle myślę, że tak. Z drugiej strony ja jako ja - doświadczyłam wiele, wiem co z czym się je, mam różne doświadczenia i jednak nie stałam się patologią. Sama nie wiem... Co do nauczania - nie rozumiem zabraniania nauki liter i czytania i pisania w przedszkolach - nie jestem na bieżąco, ale swojego czasu to było w ustawie zapisane nawet. W ogóle zabraniania nauki czegoś, co akurat dziecko interesuje w danym momencie rozwojowym. Dla zasady "nie bo nie" bo to nie ten etap, bo później będzie się nudzić czy coś. Jak słyszę argumenty o pierwszakach, które się nudzą na lekcjach bo już umieją czytać, a reszta dopiero uczy się liter to mnie coś strzela. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;78536221]Jak słyszę argumenty o pierwszakach, które się nudzą na lekcjach bo już umieją czytać, a reszta dopiero uczy się liter to mnie coś strzela.[/QUOTE]
Umiałam już bardzo dobrze czytać, jak poszłam do szkoły, nie nudziłam się przy czytankach, gdzie tam, czekałam, aż mnie nauczycielka wybierze do głośnego czytania, żeby przyszpanować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;78536221]
Co do nauczania - nie rozumiem zabraniania nauki liter i czytania i pisania w przedszkolach - nie jestem na bieżąco, ale swojego czasu to było w ustawie zapisane nawet. W ogóle zabraniania nauki czegoś, co akurat dziecko interesuje w danym momencie rozwojowym. Dla zasady "nie bo nie" bo to nie ten etap, bo później będzie się nudzić czy coś. Jak słyszę argumenty o pierwszakach, które się nudzą na lekcjach bo już umieją czytać, a reszta dopiero uczy się liter to mnie coś strzela.[/QUOTE] kiedy w ogóle nadszedł moment, że w przedszkolu przestało się uczyć literek i cyferek? pamiętam że ja skończyłam przedszkole ze znajomością alfabetu i cyfr. i szczerze mówiąc, byłam pewna, że nadal tak się postępuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A byłam jeszcze w innym przedszkolu i normalnie dzieci się uczyły liter także sama nie wiem ![]() Może zakonna coś więcej powie bo ona jest na bieżąco ogólnie. Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2017-11-04 o 16:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzeniona
|
Nauczanie języka obcego w szkole to temat-rzeka. Jeśli ogląda się filmiki na youtube Arleny Witt, która mówi o słowach w zasadzie prostych, które każdy z nas zna, ale nareszcie pokazuje, jak je poprawnie wymawiać, a 90% komentarzy mówi o tym, że to zmieniło ich życie, to pokazuje skalę problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Błąd rodziców, rodziny, opiekunów w przedszkolu: wmuszanie jedzenia. Nie lubiłam wielu rzeczy i tyle, większości nie polubiłam do dziś.
Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z przedszkola pamiętam jedną sytuację, jak chłopak się zsikał a przedszkolanka wystawiła go zsikanego na środek, nam kazała siedzieć w kółeczku i mówić ojojoj ( chyba ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzeniona
|
O JEZU TAK. Kazanie mi siedzieć nad zimnym obiadem i jeść na siłę (rodzice), a na szkolnej stołówce darcie się na mnie kiedy odnosiłam połowę niezjedzonej porcji (od zawsze jem często, ale małe porcje) i kazanie mi dojadać, bo inaczej zadzwonią do rodziców (panie na stołówce i nauczyciele) pamiętam do dzisiaj. Trauma, trauma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lata bojów, narzekania, że jestem wybredna, wymiotów, jak ktoś we mnie coś wmusił... I po co to było, no po co? Pewnych rzeczy dalej nie lubię i tyle. I jakoś nie ma w moim życiu tragedii, bo nie jem jajek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
wańka wstańka
|
Mnie się zdarzyło mieć nauczycieli, którzy mieli problemy ze soba.
Typ despoty, który dyktuje temat: 100 lat Bałtyku nad morzem, wyrzuca za drzwi, cieszy się jak uczeń nie śpi po nocach i moze pochwalić się tym, że maturzyści prowadzeni przez nią dostają się na oblegane kierunki. Poza tym, kiedy chodziłam do szkoły podstawowej mieliśmy kilku nauczycieli ze starego systemu, którzy bili uczniów linijka po rekach i po plecach. Nie rzadko zdarzało się, ze dziecko dostało zeszytem po głowie i zostało nazwane głąbem. Była tez pani -prowadząca zespół taneczny w szkole. Okropnie przemocowy babsztyl, który ośmieszał uczniów, komentował ich sytuację rodzinna, potrafiła dzieciom z zespołu podczas lekcji robić przegląd zębów i sprawdzać czy nie uzyły lakieru do włosów (czochrając fryzurę). Od czasu do czasu koledze z klasy z racji wielkiej sympatii grała na pianinie marsz pogrzebowy Chopina (a on siedział ze spuszczoną głową i czekał aż skończy). Pani była kawalerem Orderem Uśmiechu.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Czy nauczyciel, którego zwolnili za handel narkotykami liczy się jako błąd nauczyciela?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Błąd dyrekcji, zatrudnili chorą psychicznie nauczycielkę.
W lepsze dni kazała nam się patrzeć tylko na siebie, nie wolno było spojrzeć się na bok bo wrzeszczała, jak dostała kwiatki na dzień nauczyciela to je rzuciła na ziemię krzycząc, że nie chce tych zwiędłych badyli. Na szczęście po niecałym roku, pojechała na długi pobyt do sanatorium. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
U mnie w liceum nauczycielka od matematyki na moje pytanie do czego nam się konkretny dział przyda odpowiadała "nie do gotowania rosołu". Chamka i tyle.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Zasiedzenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja miałam podobna historię. Byłam na koloniach w 2 albo 3 klasie podstawówki i miałam ze sobą pamiętnik, w którym robiłam zapiski. Pisałam między innymi, że rodzice się kłócą i jak mi z tym źle. Jakieś starsze dziewczyny dorwały go i zrobiły sobie z tego przedmiot żartów. Co zrobiła wychowawczyni kolonii: zwołała cała grupę kolonijną na pogadankę i przy wszystkich próbowała mi wmówić, że one nic nie zrobiły i wzięły ten pamiętnik, bo tylko chciały zobaczyć jakie mam pismo. Czułam się podwójnie jak g*wno. Pisałam tez kiedyś w wątku o błędach nauczycieli. W gimnazjum przygotowywaliśmy na geografię referaty na temat wybranego państwa. Wybrałam sobie takie, które w tamtym czasie było moją zajawką. Napisałam kilkanaście stron ręcznie, zrobiłam rysunki itp. Nauczycielka tylko rzuciła na niego okiem i spytała czy oci*iałam. Z drugiej strony ocenianie zeszytów na podstawie grubości nie zawartości ![]() ![]() Co do błędów rodziców, największym było nie rozwodzenie się ze względu na dzieci, dopuszczenie by te patrzyły na awantury, a w końcu wymaganie by stanęły po jednej ze stron. Nie wiem czy kiedyś im to wybaczę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:45.