|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Opalanie w ciąży/zamienniki- Czy są bezpieczne?
Cześć kobietki. Jestem w drugiej ciaży po poronieniu. I chucham dmucham na siebie kazdy kosmetyk sto razy sprawdzam zanim użyje tak smao jest z jedzeniem. Zbliżam się do końca 1 trymestru jestem w 11 tygodniu i powoli zaczynam szukać dla siebie odpowiedich kosmetykow z ktorych niemalże zrezygnowałam. Nie chcę się oapalać naturalnie choc zdania są podzielone ale dla dobra dziecka wole calkowicie usunąc z mojego zycia wszystko co nasuwa wątpliwości nie mniej jednak zaraz lato kazda mloda mama chce się podobać sobie i mężowi. Zaczełam szukać samoopalacza lecz żaden nie daje gwarancji bezpiecznego stosowania w ciąży. Tu moje pytanie czy znacie jakies ktore mozna polecic ktore są stosunkowo delikatne i zawierają malo szkodliwych substancji ? co myślicie o opalaniu natryskowym ktore rzekomo jest bezpieczne ale cena jest zblizona do butelki porzadnej emulsji ktora wystarczy na kilka miesiecy. Pomyślałam o olejku z marchwii ktory nadaje skorze opalony kolor ale niewiem jak to jest w ciazy czy mozna uzywac kosmetyki z betakarotenem ?? slyszalam tez o kosmetykach polecanych w ciazy maja swoje serie ciazowe PALMERS i jest tez linia zwykla z maslem kakowym i odorbina samoopalacza ktory podobno mozna stosowac w ciazy ale jest to opinie jednej z forumowiczek nie poparta zapewnieniom producenta. dlatego mam dylemat co wybrac..
1) OLEJEK MARCHEWKOWY z beta karotenem czy aby bezpieczny jest ten skladnik ? 2) OPALANIE NATRYSKOWE w kilku artykułach spotkalam sie z opinia ze bezpieczne ale drogie raz w tygodniu 80 zł troche mnie przerasta 3) SAMOOPALACZE no wlasnie jakie mozna uzywac w ciazy ? nie mam zaufania do samoopalaczy w koncu jakas tam reakcja chemiczna zachodzi a powierchnia smarowania jest bardzo duza wiec i duzo tej chemii dostaje sie do krwioobiegu Czy któras z was uzywała jakiejs alternatywy opalania ?? jakie sa wasze rady czy sugestie bede wdzieczna za kazda porade.pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2 |
|
Gang Iren
|
Dot.: Opalanie w ciąży/zamienniki- Czy są bezpieczne?
Ja co prawda nie uzywam samoopalaczy,ale wszystkie kosmetki w sumie normalnie w ciazy stosowalam,te same co przed ciaza. Uzywalam balsamow brazujacych. A z Palmersa to tylko krem przeciw rozstepom mialam.
Co do beta-karotenu zawsze mozesz wcinac marchew i pic sok marchwiowy,a takze inne produkty bogate w beta-karoten jak liscie pietruszki,dynia czy szpinak.
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
z checia poczytam o opalaniu natryskowym. z olejem bym troche uwazala - to jednak wit a, a ta jest niekorzystna w ciazy. chociaz niby betakaroten to prowitamina i jest bezpieczny... a samoopalaczy w sumie nie lubie. na jednym watku znalazlam info ze w natryskowym opalaniu jest duze stezenie olowiu (bodajze) wiec tez niewskazane... ale nie wiem ile w tym prawdy bo nie znam w sumie skladu tego natrysku
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za odpowiedzi. Hm naprawde trudny orzech do zgryzienia szkoda ze nie ma na rynku samoopalaczy przeznaczonych stricte dla kobiet w ciazy byloby cudownie. Na razie sobie chyba odpuszcze tak do 5/6- tego miesiąca chociaz czytalam ze niektore kobietki stosowały i problemów nie było wiec troszke sie bije z myslami czy jednak zaryzykowac. Co do betakarotenu tez juz zglupialam bo witamina A nie powinna byc naduzywana a ja i tak czesto pije soki marchwiowo pomaranczowe z dr witt i niestety ona jest magazynowana w organizmie takze jesli sie zdecyduje to chyba na tego palmersa bo tam jest malutko samoopalacza wiecej masla kakaowego ktore notabene podobno tez lekko nadaje kolorek i jest nieprzeciwskazane
Dzieki za rady odnosnie opalania natryskowego od poczatku podchodzilam do tego jak pies do jeża bo w końcu nie ma gwarancji ze tam nie ma jakiegoś świństwa . wszystkie mlode mamusie ktore moga sie podzielic swoim doswiadczeniem w tym temacie prosze o rady Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Ja jestem w 3 mies ciązy, dziś kupiłam balsam lekko brazujacy z Flos-leku bo tez jestem blada jak sciana, a jeszcze w czerwcu biore slub to już wogole Także mogę po weekendzie zdac relacje jak ten balsam, jak moja skora zareagowala itp. Co do opalania natryskowego, miałam raz przed ciaza i zrazilo mnie to, ze po kapieli prawie wsio zeszlo i brudzilo ubrania przez caly dzień zaraz po spryskaniu ciała tym specyfikiem :/
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
oljek marchewkowy jest super
opalanie natryskow-ogadalam program jak laska w ciazy sobie robila wiec pewnie bezpieczne nie ma przeciwskazań do samoopaaczy w ciaży, spróbuj chustezek vichy, ja bardzo lubię |
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
Samoopalacze można.Ja używam Ziaji, mam jeszcze Rossmanowy.Należy unikać preparatów z kofeiną, wszelkich wyszczuplających, rozgrzewających, antycellulitowych.Co do opalania natryskowego nie wiem.
Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2013-05-11 o 07:50 |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
ja używam balsamu brązującego sopot ziaji - super tani ale najlepszy jakiego używałam. Zastanawiam się nad opalaniem natryskowym
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
hej, mój lekarz pozwolił mi używam samoopalacza i farbować włosy ale po 12 tygodniu, dla pewności zaczekaj jeszcze 2-3 tygodnie albo najlepiej zrezygnuj ze smarowania się samoopalaczami bo szkoda, żebyś się denerwowała i miała wyrzuty sumienia, a to źle wpływa na dziecko. Ja osobiście raz na jakiś czas, jak mam doła że brzydko wyglądam to smaruję się sopotem ziaji i nie jest najgorzej, też chętnie poszłabym na natryskowe ale uważam że te kilka miesięcy mnie nie zbawi a pieniądze które bym wydała (nie małe) moge przeznaczyć na coś lepszego dla dziecka.
a o co chodzi z tymi kosmetykami w ciąży? bo szczerze mówiąc ja nie zwracam uwagi, tylko używam tych samych co przed ciążą. dostałam jedynie alergii na krem masło kakaowe do twarzy i nagietkowe mleczko do demakijażu z ziaji więc odpuściłam.. |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, mi w ciąży lekarz odradzał wszelkie specyfiki opalające, brązujące itp. z prostego powodu - nie były przeprowadzane badania pod kątem kobiet w ciąży i zagrożenia płodu. Ja ostatecznie nie ryzykowałam. Co do kosmetyków w ciąży - trzeba uważać na wit.A i D, po ciąży w okresie karmienia również. Warto w tym czasie używać kosmetyków przeznaczonych dla ciężarówek i dzieci, czasami można zaszkodzić nawet nie wiedząc. pozdrawiam
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
witam , moja odpowiedz pewnie si e Tobie nie spodoba ale nie rozumiem , jestes po poronieniu chuchasz dmuchasz , dbasz o siebie i dzieciątko wiec po cholere Ci ta opalenizna?? w przyszłym roku si e opaliśz na murzynka jak bedziesz za bąblem ganiac a teraz dbaj o siebie , speceruj w godzinach przedpoludniowych , nie w pełnym słońcu i napewno skóra nabierze pięknego kolorku, łap endorfinki i witaminke A i ciesz sie ciaża a nie przyjmuj opalenizną, pozatym piękna i tak jestes w końcu nosisz w sobie życie i to powinno byc teraz priorytetem dla Ciebei . a chemii lepiej unikac , kazdy organizm reaguje w ciązy inaczej . Pozdrawiam
Edytowane przez karolinadobra Czas edycji: 2013-05-23 o 15:38 |
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Polecam samoopalacz La Roche Posay. Jestem bardzo blada z natury i w okresach letnich zawsze po niego sięgam. Jestem w 21 tygodniu ciąży i nic mi się z twarzą ani dzidziami nie dzieje. Z apteki i mnie jako jedyny nie uczula. Cena około 70 zł w stacjonarnej aptece z internetu jak zawsze kilkanaście złoty taniej.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
hej dziekuje za wzystkie odpowiedzi. widze ze zdania sa podzielone tak jak ze wszystkim w ciazy tak samo z wlosami ja juz mam ok 4 cm odrosty
) zaczyna mnie to denerwowac bo przeciez chcemy czuc sie ladnie w ciazy takze no i bede miala znowu dylemat czy farbowac czy nie no ale jesli juz to wstrzymam sie do polowy c. przynajmniej. szkoda ze nie prowadza badan na te samoopalacze w ciazy bo przeciez wiele osob ich uzywa ale wiecie co jestem dopiero w 14 tygodniu i troche sie boje chyba jednak sie wstrzymam lepiej byc nadgorliwym niz pozniej szukac w sobie winy ) ale jak mi ta nadgorliwosc przejdzie to na pewno skorzystam z porpozycji a jesli chodzi o pytanie odnosnie kosmetykow to rzeczywiscie czasami siegamy po cos i sie nie zastanawiamy czy w ciazy mozna czy nie bo przeciez w koncu mydlo pasta itp to tez chemia ale nalezy zwracac szczegolna uwage na wit A i Retinole bo wnikaja do krwioobiegu i moga zaszkodzic dziecku dlatego u kosmetyczki robiac maseczki upewnijcie sie czy tych skladnikow w nich nie ma bo ja chcialam zrobic algi przed oczyszczadniem no i pani odradzila wlasnie z powodu retinolu wiec ostatecznie zrezygnowalam takze z oczyszczania achh no coz sa wazniejsze rzeczy niz uroda pozdrawiam
Edytowane przez Agnees_one Czas edycji: 2013-05-26 o 19:17 |
|
|
|
|
#14 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Ja w ciąży zrezygnowałam ale miałam latem już końcówkę i bardzo się męczyłam na słoneczku.
---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ---------- podałabyś nazwy? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() O takie np. https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...an-mousse.html Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez muffi24 Czas edycji: 2016-06-06 o 18:29 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Czy przeprowadzone były badania pod kątem stosowania samoopalaczy Vita Liberata w ciąży? Mogę prosić o źródło informacji?
|
|
#18 |
|
Smakowita ;)
|
Ja w 1 trymestrze balam sie uzywac czego kolwiek, ale teraz to juz luz, na swieta sie wysmaruje kremem cc do ciala z bielendy, nie jest to typowy samoopalacz, ake ladnego koloru i rownego skorze daje
bez zadnych smug i nierownego scierania sie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.

Czy któras z was uzywała jakiejs alternatywy opalania ?? jakie sa wasze rady czy sugestie bede wdzieczna za kazda porade.pozdrawiam

Dzieki za rady odnosnie opalania natryskowego od poczatku podchodzilam do tego jak pies do jeża bo w końcu nie ma gwarancji ze tam nie ma jakiegoś świństwa . wszystkie mlode mamusie ktore moga sie podzielic swoim doswiadczeniem w tym temacie prosze o rady
Także mogę po weekendzie zdac relacje jak ten balsam, jak moja skora zareagowala itp. 

pozdrawiam