|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-11
Wiadomości: 118
|
Zapiekanka z beszamelem dla Beliczka:)
Beliczku, a propos beszamelu przypomniała mi się jeszcze jedna zapiekanka, którą robiłam dość dawno,ale która była równie smaczna i biała
Wykorzystałam do niej ziemniaki, pokrojone w talarki i podsmażone z vegetą.Do ziemniaczków pod koniec dodałam prażonej cebulki Kamisa.Następnie podsmażyłam lekko chudą szynkę wieprzową pokrojoną w paseczki i wykładałam wszystko warstwami do żaroodpornego wytłuszczonego naczynia, przekładając zielonym groszkiem konserwowym, tartym parmezanem i właśnie beszamelem.Górną warstwę stanowiły ziemniaki.P.S.Świetnie sprawdza się w tej zapiekance pure ziemniaczane własnej roboty zamiast talarków(gotowane ziemniaki, rozgniecione z masełkiem, śmietanką,parmezanem i świeżą natką pietruszki)a reszta tak samo, tylko wtedy oszczedniej z beszamelem bo zrobi się wielka papka.Acha, pomimo, że poszczególne warstwy przekładam parmezanem to na sama górę tarkuję jednak ser żółty, ale to jak kto lubi.Smacznego! |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Zapiekanka z beszamelem dla Beliczka:)
Yasminku
![]() Wspaniale brzmi ta zapiekanka. Nigdy nie wpadłabym na tę prażoną cebulkę kamis. Na pewno zrobię to danie Dzięki za przepis! |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-11
Wiadomości: 118
|
Dot.: Zapiekanka z beszamelem dla Beliczka:)
Całą przyjemność po mojej stronie
Szczerze mówiąc to szynka bardziej pasuje do wersji z puree,natomiast do podsmażanych ziemniaczków o niebo lepszy jest ładny kawałek parzonego boczku, podsmażonego na odrobinie oleju, ale zrób jak wolisz i tak będzie dobre.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.



Wykorzystałam do niej ziemniaki, pokrojone w talarki i podsmażone z vegetą.Do ziemniaczków pod koniec dodałam prażonej cebulki Kamisa.Następnie podsmażyłam lekko chudą szynkę wieprzową pokrojoną w paseczki i wykładałam wszystko warstwami do żaroodpornego wytłuszczonego naczynia, przekładając zielonym groszkiem konserwowym, tartym parmezanem i właśnie beszamelem.Górną warstwę stanowiły ziemniaki.



