Dwa śluby w jednym dniu, proszę o pomoc! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-08-28, 10:44   #1
yukkei
Przyczajenie

Unhappy

Dwa śluby w jednym dniu, proszę o pomoc!

Wiem, że ten temat powtarza się dość często, ale nigdzie nie znalazłam podobnego problemu

W mojej rodzinie są dwa śluby w jednym dniu - obskoczenie obu jest niemożliwe, są w odległości ponad 300km. Jedno na miejscu, dalszy kuzyn, jednak mamy częsty kontakt, natomiast drugie tak jak wspomniałam 300km stąd, jednak bliższa rodzina, a kuzyn jest chrześniakiem mojego ojca, lecz ja nie mam z nim właściwie kontaktu, widujemy się najwyżej raz w roku. Mi i mojemu TŻ bardziej pasuje ślub na miejscu (ze względu na to, że także ma konferencję w pracy której nie może opuścić) jednakże moi rodzice uważają że nie wypada nie jechać na to "dalsze" wesele i że powinnam jechac, choćby sama. Jak sądzicie? Ewentualnie jak ich przekonać? Nie mam już chyba żadnego pomysłu, co najwyżej postawić ich przed faktem dokonanym...
yukkei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 11:07   #2
TakaSamaInna
live your passion

Dot.: Dwa śluby w jednym dniu, proszę o pomoc!

Cytat:
Napisane przez yukkei Pokaż wiadomość
Wiem, że ten temat powtarza się dość często, ale nigdzie nie znalazłam podobnego problemu

W mojej rodzinie są dwa śluby w jednym dniu - obskoczenie obu jest niemożliwe, są w odległości ponad 300km. Jedno na miejscu, dalszy kuzyn, jednak mamy częsty kontakt, natomiast drugie tak jak wspomniałam 300km stąd, jednak bliższa rodzina, a kuzyn jest chrześniakiem mojego ojca, lecz ja nie mam z nim właściwie kontaktu, widujemy się najwyżej raz w roku. Mi i mojemu TŻ bardziej pasuje ślub na miejscu (ze względu na to, że także ma konferencję w pracy której nie może opuścić) jednakże moi rodzice uważają że nie wypada nie jechać na to "dalsze" wesele i że powinnam jechac, choćby sama. Jak sądzicie? Ewentualnie jak ich przekonać? Nie mam już chyba żadnego pomysłu, co najwyżej postawić ich przed faktem dokonanym...
Wy idźcie na ślub pierwszy, a rodzice niech jadą na ślub drugi, bo to ojca chrześniak przecież. Tak będzie sprawiedliwie, bo i tutaj i tutaj będzie ktoś z Waszej rodziny.

angielski - C2
rosyjski - B2
hiszpański - ?
TakaSamaInna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 11:09   #3
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez TakaSamaInna Pokaż wiadomość
Wy idźcie na ślub pierwszy, a rodzice niech jadą na ślub drugi, bo to ojca chrześniak przecież. Tak będzie sprawiedliwie, bo i tutaj i tutaj będzie ktoś z Waszej rodziny.
Tez mialam to pisac

Przeciez na tamtym, to bardziej wypada byc ojcu, bo jest chrzestnym

a w ogole czemu nie wypada Tobie autorko nie jechac na tamto, a tu juz nie wypada nie byc ?

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 11:11   #4
sobietaka
Raczkowanie

Musicie sie podzielić i to każda rodzina powinna zrozumieć. Wy idzcie na to na miejscu bo utrzymujecie kontakt z kuzynem a to jest ważniejsze niz pokrewieństwo. A ojciec niech idzie do chrzesnika. Proste do rozwiazania. Ja nie chodze na wesela ludzi z ktorymi nie urzymuje kontaku..... nie wazne czy to rodzina czy nie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
sobietaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 11:14   #5
Karena 73
Kobieta z klasą

Autorko a czy ojcu czasem nie chodzi o to, że Wam młodym łatwiej znieść trudy 600 kilometrowej podróży? Logicznie to powinno być odwrotnie, ale może o tę podróż chodzi?
Stary 2018-08-28, 11:15   #6
Minna
Zielona Driada

Rodzice niech jadą na ten dalszy ślub skoro im tak bardzo zależy, a Ty z chłopakiem zostańcie na miejscu, skoro tutaj macie bliższy kontakt. Tak chyba będzie najlepiej, na każdym weselu ktoś z Waszej rodziny będzie.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 11:38   #7
yukkei
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość
Tez mialam to pisac

Przeciez na tamtym, to bardziej wypada byc ojcu, bo jest chrzestnym

a w ogole czemu nie wypada Tobie autorko nie jechac na tamto, a tu juz nie wypada nie byc ?
Cytat:
Napisane przez Karena 73 Pokaż wiadomość
Autorko a czy ojcu czasem nie chodzi o to, że Wam młodym łatwiej znieść trudy 600 kilometrowej podróży? Logicznie to powinno być odwrotnie, ale może o tę podróż chodzi?
Kilometry właściwie nie grają roli, tylko pod tym względem, że nie jesteśmy w stanie przyjechać z jednego wesela na drugie.

Co do mojego ojca - on właściwie nie ma z tym problemu, sam wolałby iść na to drugie wesele, bardziej chodzi o moją mamę, która próbuje się bardzo podpasować jego części rodziny i boi się, że jakakolwiek sytuacja tego pokroju, może nam zaszkodzić (wiecie, "wszyscy będą gadać, jak ja to cię wychowałam"). Aczkolwiek wiem, że po prostu zbyt się przejmuje tym, co inni mówią, nie jestem jednak w stanie jej odciągnąć od takiego myślenia

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-08-28, 11:50   #8
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Kilometry właściwie nie grają roli, tylko pod tym względem, że nie jesteśmy w stanie przyjechać z jednego wesela na drugie.

Co do mojego ojca - on właściwie nie ma z tym problemu, sam wolałby iść na to drugie wesele, bardziej chodzi o moją mamę, która próbuje się bardzo podpasować jego części rodziny i boi się, że jakakolwiek sytuacja tego pokroju, może nam zaszkodzić (wiecie, "wszyscy będą gadać, jak ja to cię wychowałam"). Aczkolwiek wiem, że po prostu zbyt się przejmuje tym, co inni mówią, nie jestem jednak w stanie jej odciągnąć od takiego myślenia
Takim tokiem myślenia mamy, to jaki jest teraz argument, że jednak tamto wesele ?

A tu to wypada nie iśc czy co i nie ma już wtedy co ludzie powiedzą

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 12:18   #9
theali
Zakorzenienie

Cytat:

Dla mnie częstotliwość kontaktu byłaby kwestią rozstrzygającą. Wybrałabym wesele kuzyna, z którym faktycznie utrzymuję bliższe relacje
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 12:27   #10
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Autorko, po prostu samodzielnie postanów na które wesele idziesz i postaw matkę przed faktem dokonanym. Nie delikać się tak z wszystkimi, bo "do głowy" dostaniesz.
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 12:38   #11
elsene
Zadomowienie

Również uważam, że rodzice powinni jechać na wesele do chrześniaka, a wy powinniście zostać na miejscu. Na obu będzie ktoś z rodziny, nieobecność jest usprawiedliwiona. Ojciec powinien jechać w pierwszej kolejności do chrześniaka. Do tego Twój kontakt z kuzynami jest zgodny z tym, żebyś Ty poszła na to wesele na miejscu.

Nie rozumiem Twojej mamy. Boi się co ludzie powiedzą, jak na tym dalszym weselu nie zjawi się cała rodzina, ale zupełnie nie ma problemu z tym, że na weselu na miejscu nikt z waszej rodziny nie przyjdzie, czyli zwyczajnie zlekceważycie to zaproszenie.

Czy nie jest tak, że rodzina na miejscu według mamy jest "gorsza" od tej oddalonej o 300 km? I że to, że na miejscu "będą gadać" jej nie interesuje, bo martwi ją wyłącznie zdanie tych dalekich?

Edytowane przez elsene
Czas edycji: 2018-08-28 o 13:25
elsene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 12:43   #12
Nimve
Zakorzenienie

Co za absurd, jakie "jak ja cię wychowałam"? Idziesz na drugie wesele, na które masz zaproszenie, a nie zostajesz w domu, bo Ci się przyszła żona kuzyna nie podoba. Podział: rodzice do chrześniaka, a Ty z partnerem na miejscu jest najbardziej logiczny. Spytaj mamę, co bardziej wypada. Podzielić się rodziną i na obu imprezach mieć przedstawicieli, czy kompletnie zlać jedną parę, czego ta para będzie miała świadomość, bo przyrośnięci ze sobą we 3 nie jesteście i czy to już będzie wypadało.
Nimve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 14:18   #13
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Mi i mojemu TŻ bardziej pasuje ślub na miejscu
wybierz wesele na którym lepiej się pobawisz.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 14:23   #14
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Rodzice niech jadą do chrześniaka, Ty zostań na imejscu.

Wybierz tę rodzinę, która jest Ci bliższa, a gadanie Twojej mamy puszczaj między uszami, bo ludzie i tak będą gadać, albo odgryzaj się "a co to by było jakby nikt się nie pokazał na weselu kuzyna X, a tak będzie przynajmniej delegacja i przekażemy pozdrowienia i życzenia od Was, więc nie poczuje się zapomniany"
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 14:44   #15
Minna
Zielona Driada

Może czas najwyższy uświadomić mamie, że jesteś odrębną jednostką i jesteś w stanie sama podejmować decyzje dokąd, kiedy i z kim się udajesz.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 16:43   #16
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

powiedz mamie że niekulturalne i niegrzeczne jest żebyście wszyscy pojechali na jedno wesele tym bardziej że z kuzynostwem na miejscu utrzymujecie częsty kontakt.
Rozsądny, i nie obrażający gosspodarzy, jest podział - rodzice na jedną imprezę, Wy na drugą.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-28, 20:58   #17
yukkei
Przyczajenie

Pogadałam z mamą raz jeszcze, pokazałam jej też temat i chyba dało jej to do myślenia, bo po godzinie przyszła i stwierdziła, że chyba mamy rację. Wielkie dzięki za tyle odpowiedzi, in the end obyło się bez kłótni ♥
Stary 2018-08-28, 22:14   #18
Bianka003
Raczkowanie

ja bym na Twoim miejscu nie oglądała, się na nikogo tylko zrobiła co sama uważam za słuszne
Bianka003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-29, 20:06   #19
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

Pojechałabym na ten ślub, na który pierwszy dostałam zaproszenie i zgodziłam się przyjść. Moja mama kilka lat temu miała komunie 2 chrześnic w tym samym dniu i tak właśnie zrobiła.
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości