Boje siê wyst±pieñ publicznych - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2018-10-12, 15:12   #1
Dorota552305
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Boje siê wyst±pieñ publicznych

Mam 16 lat i panicznie boje siê wyst±pieñ publicznych. Nie dam rady nawet przeczytaæ 3 zdañ przed klas± bo od razu robiê siê ca³a czerwona, szumi mi w uszach , ³amie mi siê g³os i jeszcze mam strasznie sucho w gardle. Nawet gdy jestem perfekcyjnie przygotowana do odpowiedzi czy wyg³oszenia referatu to jak stanê przed klasa to wszystko zapominam i zaczyna siê tragediaaa po prostu.

Zazwyczaj tego unika³am i by³o w miarê okej ale w tym roku moja nauczycielka od angielskiego ca³y czas robi jakie¶ projekty i trzeba wystêpowaæ przed ca³± klas±. Z pierwszego projektu powiedzia³am ¿e nie przygotowa³am siê (mimo ¿e w domu wszystko przygotowa³am ale strasznie siê ba³am wyst±piæ przed klasa ) i dosta³am niedostateczny. Ale teraz robi kolejny projekt i ka¿dy ma poprowadziæ jedna lekcje po angielsku na wybrany temat. I teraz siê panicznie boje. Nie chcê zostaæ kolejnej jedynki ale co mam zrobiæ ? W ¿yciu nie stanê przed klasa, za bardzo siê boje ze mnie wy¶miej± . A na pewno tak bêdzie bo ja nawet nie umiem mówiæ po angielsku na tyle p³ynnie a jeszcze jak dojdzie ten okropny strach i te wszystkie wymienione wcze¶niej zachowania i objawy to ju¿ w ogóle wyjdê na jak±¶ idiotke. Nie wiem co mam robiæ. Mimo ¿e projekt jest dopiero za jakie¶ 2 miesi±ce to ja ju¿ poprostu spaæ nie mogê przez to i ca³y czas p³acze jak sobie o tym przypomnê.

CO MAM Z TYM ZROBIC ? MACIE JAKIES RADY ?
Dorota552305 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-10-12, 15:39   #2
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549
Dot.: Boje siê wyst±pieñ publicznych

Ja bym na twoim miejscu zwyczajnie odmawia³a wystêpowania publicznie kosztem otrzymania ni¿szej oceny (które i tak nie maj± znaczenia).
Dla ¶wiêtego spokoju mog³aby¶ i¶æ do psychiatry, bo kto wie czy nie wydaje jakiego¶ za¶wiadczenia, ¿e maj± ciê nie gnêbiæ tymi wyst±pieniami, bo ci szkodz±
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-10-12, 15:46   #3
ruda_beksa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 823

W liceum mia³am tak samo jak ty - kompletna panika, ko³atanie serca, g³os siê trzêsie, spocone d³onie, no masakra. Na twoim miejscu porozmawia³abym z nauczycielk±, a je¶li nie zrozumie, to porozmawiaj z rodzicami ¿eby poruszyli z ni± ten temat. To nie w porz±dku, ¿e przyjê³a¶ t± jedynkê tylko dlatego, ¿e siê ba³a¶. Przecie¿ by³a¶ przygotowana, powinna¶ udaæ siê do nauczycielki i opisaæ te stany lêkowe. Ewentualnie tu mo¿e pomóc psycholog, masz szkolnego?

Natomiast d³ugoterminowo - z tego da siê wyj¶æ. Nie musisz tak mieæ do koñca ¿ycia. Na twoim miejscu rozwa¿y³abym æwiczenie publicznych wypowiedzi - np. przed kole¿ank± czy rodzin±. S± te¿ kursy.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-10-12, 15:57   #4
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 395

Na Twoim miejscu, po pierwsze porozmawia³abym z nauczycielk±, ewentualnie z rodzicami i pedagog szkoln±. Byæ mo¿e jest szansa na ni¿sz± ocenê, ale unikniêcie wyst±pienia albo przeprowadzanie takiego projektu z kim¶ jeszcze z kim by³oby Ci ra¼niej.

Lêk przed wyst±pieniami publicznymi jest do¶æ powszechny, ale da siê wypracowaæ tak± umiejêtno¶æ. Z tym¿e, je¿eli dalej nie czu³aby¶ siê z tym dobrze, nie musisz tego robiæ.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-10-12, 15:57   #5
kalor
Gazela inteligencji

Wiadomo¶ci: 6 371

Te¿ nie znosi³am wyst±pieñ, o ile wypowiedzenie mojego zdania nigdy nie stanowi³o dla mnie problemu, to przygotowana prezentacja to by³ dramat. Matura z polskiego (ta starsza) - ba³am siê jej najbardziej ze wszystkich matur, wyklepalam wszystko jak najszybciej, liczy³o siê dla mnie tylko to, ¿eby stamt±d wyj¶æ.

Nie wiem, na ile mój problem by³ porównywalny do twojego, ale chodzi³am po liceum na terapiê, gdzie akurat przemówieniami publicznymi siê nie zajmowa³am, ale ogolnie mi pomog³a, w tym te¿. Plus nie mog³am prezentacji unikn±æ, na studiach mam je czê¶ciej ni¿ w szkole (czego siê nie spodziewa³am). Ka¿da kolejna przychodzi mi ³atwiej, jesli pokonasz tê pierwsz± barierê (mo¿e z pomoc± psychologa?), to zauwa¿ysz, ¿e tak bêdzie i w twoim przypadku. Niedawno mia³am wyst±pienie na zajêciach, na których nauczycielka ocenia³a nie sam± tre¶æ, ale sposób prezentowania - o dziwo zosta³am oceniona znakomicie. Po prze¿yciach w szkole w ¿yciu bym siê czego¶ takiego nie spodziewa³a.

Z w³asnych do¶wiadczeñ wiêc - psycholog, praktyka i czas pomagaj±
Stary 2018-10-12, 15:57   #6
peopeo
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 903

Powiedz o tym normalnie nauczycielce, najlepiej wychowawczyni bo ona powinna dzia³aæ w twoim interesie, mo¿ecie i¶æ razem do nauczycielki i porozmawiaæ. Mo¿e zgodzi siê by¶ ten projekt jej przedstawila sam na sam w pustej klasie po lekcjach lub w jakim¶ ustalonym terminie.tylko zwróæ siê jak najszybciej z tym problemem, byæ mo¿e panie bêd± chcia³y zasiêgn±æ opinii psychologa szkolnego lub no nie wiem, zechc± mieæ dowód ¿e to nie twoje widzimisiê i ¿e autentycznie masz taki problem i co¶ z nim robisz, jeste¶ na terapii. A terapia z pewno¶ci± Ci pomo¿e i powinna¶ skorzystaæ, bo takich sytuacji bêdzie w ¿yciu miliony i nie mo¿na wiecznie uciekaæ.
peopeo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-10-12, 16:40   #7
ratunku261
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 335

Cytat:
Napisane przez Dorota552305 Poka¿ wiadomo¶æ
Mam 16 lat i panicznie boje siê wyst±pieñ publicznych. Nie dam rady nawet przeczytaæ 3 zdañ przed klas± bo od razu robiê siê ca³a czerwona, szumi mi w uszach , ³amie mi siê g³os i jeszcze mam strasznie sucho w gardle. Nawet gdy jestem perfekcyjnie przygotowana do odpowiedzi czy wyg³oszenia referatu to jak stanê przed klasa to wszystko zapominam i zaczyna siê tragediaaa po prostu.

Zazwyczaj tego unika³am i by³o w miarê okej ale w tym roku moja nauczycielka od angielskiego ca³y czas robi jakie¶ projekty i trzeba wystêpowaæ przed ca³± klas±. Z pierwszego projektu powiedzia³am ¿e nie przygotowa³am siê (mimo ¿e w domu wszystko przygotowa³am ale strasznie siê ba³am wyst±piæ przed klasa ) i dosta³am niedostateczny. Ale teraz robi kolejny projekt i ka¿dy ma poprowadziæ jedna lekcje po angielsku na wybrany temat. I teraz siê panicznie boje. Nie chcê zostaæ kolejnej jedynki ale co mam zrobiæ ? W ¿yciu nie stanê przed klasa, za bardzo siê boje ze mnie wy¶miej± . A na pewno tak bêdzie bo ja nawet nie umiem mówiæ po angielsku na tyle p³ynnie a jeszcze jak dojdzie ten okropny strach i te wszystkie wymienione wcze¶niej zachowania i objawy to ju¿ w ogóle wyjdê na jak±¶ idiotke. Nie wiem co mam robiæ. Mimo ¿e projekt jest dopiero za jakie¶ 2 miesi±ce to ja ju¿ poprostu spaæ nie mogê przez to i ca³y czas p³acze jak sobie o tym przypomnê.

To jest po prostu rodzaj nerwicy. Najlepiej udaæ siê z tym do psychologa...proponuje te¿ poczytaæ o RTZ
Samo nie minie moim zdaniem, albo stopniowe przelamywanie sie ale wiem jak to ciezko, albo psycholog. Ja to mam 10 lat-samo nie minelo...chociaz nieco spasowalo.Niedawno rozpoczelam terapie.

Edytowane przez ratunku261
Czas edycji: 2018-10-12 o 16:42
ratunku261 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2018-10-12, 16:48   #8
c091e8898908a1b264e2bb88ceb2cf7cf162daf4_5d967d9baaf5e
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 079

Je¶li mo¿esz, porozmawiaj z nauczycielk± i powiedz jej o tym - to te¿ s± ludzie.

Dora¼nie pomog± leki z grupy beta blokerów - za¿ywaj± je np. aktorzy i prelegenci. Ustêpuj± po nich takie objawy jak dr¿enie r±k, pocenie, ko³atanie serca. Musz± byæ przepisane przez lekarza po wywiadzie, bo obni¿aj± ci¶nienie krwi.
c091e8898908a1b264e2bb88ceb2cf7cf162daf4_5d967d9baaf5e jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-10-12, 16:59   #9
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 13 575

Porozmawiaj z wychowawczyni± ¿eby Ci wspar³a i porozmawia³a z nauczycielk±. S±dzê ¿e nie Ty pierwsza i nie ostatnia masz taki problem wiêc powinny to zrozumieæ.

A poza tym - æwicz w domu przed rodzicami, rodzeñstwem, babci± i dziadkiem, s±siadk±, s±siadem, kole¿anka z kasy czy koleg±.....
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-10-12, 17:43   #10
truskawa07
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 178

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85983061]Ja bym na twoim miejscu zwyczajnie odmawia³a wystêpowania publicznie kosztem otrzymania ni¿szej oceny (które i tak nie maj± znaczenia).
Dla ¶wiêtego spokoju mog³aby¶ i¶æ do psychiatry, bo kto wie czy nie wydaje jakiego¶ za¶wiadczenia, ¿e maj± ciê nie gnêbiæ tymi wyst±pieniami, bo ci szkodz± [/QUOTE]

Dziewczyna mo¿liwe ¿e (?) pójdzie na studia i te¿ ma prosiæ o mo¿liwo¶æ niewystêpowania publicznie, gdzie zapewne natknie siê na zajêcia seminaryjne? Baaa sama obrona to te¿ prezentacja. To ¿adna rada. Tym bardziej pomys³ z za¶wiadczeniem od psychiatry.

Autorko z do¶wiadczenia powiem Ci jedno - trzeba trenowaæ. Ja do tej pory denerwujê siê przed wyst±pieniami. Wyzwaniem by³o dla mnie wyst±pienie przed znawcami danej dziedziny, gdy¿ obawia³am siê trudnych pytañ i tego, ¿e kto¶ mnie oceni w negatywny sposób. Ale wiesz co? Nic takiego siê nie zdarzy³o. W praktyce im cz³owiek wiêcej siê denerwuje, tym gorzej wychodzi. ¯eby pozbyæ siê lêku trzeba trenowaæ. Fobie leczy siê stykaj±c siê z zagro¿eniemi, a nie od nich uciekaj±c. Trenuj w domu mówi±c nawet sama do siebie. Jednym pomaga terapia, innym pracowanie samemu ze sob±. Ja równie¿ jestem nerwicowcem i terapie mi nie pomaga³y na walkê z lêkami. Dopiero kiedy sprawdzi³am, ¿e potrafiê, lêk siê zmniejsza³. G³owa do góry. Jak to nieraz w swoim otoczeniu s³ysza³am - prezentacja to 10 min wstydu, a potem chwa³a na wieki. I tego siê trzymam. Powodzenia
truskawa07 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-10-12, 17:54   #11
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez truskawa07 Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyna mo¿liwe ¿e (?) pójdzie na studia i te¿ ma prosiæ o mo¿liwo¶æ niewystêpowania publicznie, gdzie zapewne natknie siê na zajêcia seminaryjne? Baaa sama obrona to te¿ prezentacja. To ¿adna rada. Tym bardziej pomys³ z za¶wiadczeniem od psychiatry.
Nie powiedzia³am prosiæ, tylko odmawiaæ. Wyst±pienia publiczne to nie jest umiejêtno¶æ niezbêdna do prze¿ycia i naprawdê nie widzê powodu, by siê z nimi u¿eraæ je¶li jest jakakolwiek inna mo¿liwo¶æ. Co wiêcej, obrona to niekoniecznie prezentacja. Moja na przyk³ad nie by³a.
Cytat:
Autorko z do¶wiadczenia powiem Ci jedno - trzeba trenowaæ. Ja do tej pory denerwujê siê przed wyst±pieniami. Wyzwaniem by³o dla mnie wyst±pienie przed znawcami danej dziedziny, gdy¿ obawia³am siê trudnych pytañ i tego, ¿e kto¶ mnie oceni w negatywny sposób. Ale wiesz co? Nic takiego siê nie zdarzy³o. W praktyce im cz³owiek wiêcej siê denerwuje, tym gorzej wychodzi. ¯eby pozbyæ siê lêku trzeba trenowaæ. Fobie leczy siê stykaj±c siê z zagro¿eniemi, a nie od nich uciekaj±c. Trenuj w domu mówi±c nawet sama do siebie. Jednym pomaga terapia, innym pracowanie samemu ze sob±. Ja równie¿ jestem nerwicowcem i terapie mi nie pomaga³y na walkê z lêkami. Dopiero kiedy sprawdzi³am, ¿e potrafiê, lêk siê zmniejsza³. G³owa do góry. Jak to nieraz w swoim otoczeniu s³ysza³am - prezentacja to 10 min wstydu, a potem chwa³a na wieki. I tego siê trzymam. Powodzenia
To ja z innej perspektywy: sama nigdy nie mia³am ataków lêku przed wyst±pieniami publicznymi, natomiast od zawsze ich szczerze nienawidzê. Jako nastolatka dawa³am siê na nie namawiaæ, ale im dalej w las, tym czê¶ciej po prostu mówi³am, ¿e nie ma mowy i odmawia³am udzia³u ³±cznie z rozwi±zywaniem zadañ przy tablicy. Nigdy nie sta³am siê w wyst±pieniach publicznych ani lepsza, ani nie przesta³am ich nienawidziæ, ani nie zaczê³y mi byæ obojêtne czy bezproblemowe. Przesz³am "trening" ³±cznie ze szko³± muzyczn±, który nie da³ NIC. Gdybym teraz cofnê³a siê w czasie, to w³a¶nie posz³abym do psychiatry nak³amaæ, ¿e mnie ogarniaj± lêki
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2018-10-12, 18:12   #12
truskawa07
Raczkowanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85983698]Nie powiedzia³am prosiæ, tylko odmawiaæ. Wyst±pienia publiczne to nie jest umiejêtno¶æ niezbêdna do prze¿ycia i naprawdê nie widzê powodu, by siê z nimi u¿eraæ je¶li jest jakakolwiek inna mo¿liwo¶æ. Co wiêcej, obrona to niekoniecznie prezentacja. Moja na przyk³ad nie by³a.[/QUOTE]

Nie wiadomo jeszcze, co Autorka bêdzie robiæ w przysz³o¶ci. Mo¿e warto zawalczyæ o komfortowe ¿ycie bez strachu. W ¿yciu w ró¿nych sytuacjach cz³owiek musi siê wypowiedzieæ, kontaktujemy siê nie tylko ze znajomymi - to przecie¿ stres.

Osobi¶cie zawsze chcia³am byæ bardziej odwa¿na i kontaktowa. Te cechy pomagaj± w ¿yciu. Moja obrona wi±za³a siê wy³±cznie z prezentacj±. Teraz prezentacje mam coraz czê¶ciej i cieszê siê, ¿e strach prze³amujê i nie poddajê siê lêkowi. Widzê, ¿e przek³ada siê to równie¿ na inne aspekty ¿ycia - umiejêtno¶æ za³atwienia czego¶, odezwania siê, po prostu pomaga w komunikacji. Chorowa³am (chorujê) na depresjê lêkow±, boryka³am siê z dolegliwo¶ciami nerwicowymi - dotkliwy ból brzucha i wymioty, wiêc wiem jak to jest. Mo¿e powinnam uciec od tego co robiê, ale z perspektywy czasu wiem, ¿e nie jest to dobre rozwi±zanie. Strach dopadnie nas prêdzej, czy pó¼niej.
Stary 2018-10-12, 18:17   #13
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez truskawa07 Poka¿ wiadomo¶æ
Nie wiadomo jeszcze, co Autorka bêdzie robiæ w przysz³o¶ci. Mo¿e warto zawalczyæ o komfortowe ¿ycie bez strachu. W ¿yciu w ró¿nych sytuacjach cz³owiek musi siê wypowiedzieæ, kontaktujemy siê nie tylko ze znajomymi - to przecie¿ stres.

Osobi¶cie zawsze chcia³am byæ bardziej odwa¿na i kontaktowa. Te cechy pomagaj± w ¿yciu. Moja obrona wi±za³a siê wy³±cznie z prezentacj±. Teraz prezentacje mam coraz czê¶ciej i cieszê siê, ¿e strach prze³amujê i nie poddajê siê lêkowi. Widzê, ¿e przek³ada siê to równie¿ na inne aspekty ¿ycia - umiejêtno¶æ za³atwienia czego¶, odezwania siê, po prostu pomaga w komunikacji. Chorowa³am (chorujê) na depresjê lêkow±, boryka³am siê z dolegliwo¶ciami nerwicowymi - dotkliwy ból brzucha i wymioty, wiêc wiem jak to jest. Mo¿e powinnam uciec od tego co robiê, ale z perspektywy czasu wiem, ¿e nie jest to dobre rozwi±zanie. Strach dopadnie nas prêdzej, czy pó¼niej.
Tylko ¿e ty piszesz o czym¶ innym ni¿ wyst±pienia publiczne. Kontakt z innymi lud¼mi ni¿ znajomi, za³atwianie czego¶, ogólnie komunikacja to nie s± rzeczy, których obawiaj± siê wszyscy ludzie przera¿eni takimi wyst±pieniami. Autorka nigdzie nie pisa³a, ¿e ma jakie¶ dodatkowe problemy.
Stary 2018-10-12, 18:20   #14
truskawa07
Raczkowanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85983824]Tylko ¿e ty piszesz o czym¶ innym ni¿ wyst±pienia publiczne. Kontakt z innymi lud¼mi ni¿ znajomi, za³atwianie czego¶, ogólnie komunikacja to nie s± rzeczy, których obawiaj± siê wszyscy ludzie przera¿eni takimi wyst±pieniami. Autorka nigdzie nie pisa³a, ¿e ma jakie¶ dodatkowe problemy.[/QUOTE]

Dla mnie poniek±d te sprawy siê ³±cz±. W mniejszym lub wiêkszym stopniu...
Stary 2018-10-12, 19:18   #15
Caudofemoralis
Têczowa Jaszczurka

Wiadomo¶ci: 1 911

[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;85983373]
Dora¼nie pomog± leki z grupy beta blokerów - za¿ywaj± je np. aktorzy i prelegenci. Ustêpuj± po nich takie objawy jak dr¿enie r±k, pocenie, ko³atanie serca. Musz± byæ przepisane przez lekarza po wywiadzie, bo obni¿aj± ci¶nienie krwi.[/QUOTE]

Polecam Propranolol, lekarze rodzinni takie rzeczy zwykle przepisuj± bez wiêkszych problemów. To usunie wszystkie te fizyczne objawy stresu i bêdziesz mog³a skupiæ siê na samej prezentacji
Caudofemoralis jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-10-13, 20:55   #16
Nieszka__
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 020

Cze¶æ.
Mia³am tak samo. W podstawówce - nie. W gimnazjum - nie. Jeszcze wystêpowa³am na scenie z mikrofonem, gdzie owszem, stres by³, ale nie "paranormalny". I nagle sta³o siê to co¶. Podczas jednego z wystêpów zatka³o mnie konkretnie. Histerycznie zaczê³am kaszleæ, chc±c udaæ, ¿e to nie stres, a atak jakiego¶ drapania w gardle czy choroby.

Wystêpy siê skoñczy³y. Mimo tego pozosta³y referaty, prezentacje... mimo szczerych chêci i ambicji unika³am tego jak ognia. Oczywi¶cie tym samym rezygnuj±c z mo¿liwo¶ci uzyskania wy¿szej oceny.

Ratowa³am siê gar¶ciami leków uspokaj±cych, zwyczajnych zio³owych, z apteki. O moim problemie wiedzia³a najbli¿sza kole¿anka. Na szczê¶cie czêsto referaty mog³y byæ w parze - ona mówi³a wiêcej, ona te¿ wchodzi³a mi umiejêtnie w s³owo, gdy zaczyna³ mi dr¿eæ g³os. Zauwa¿y³am, ¿e podczas wypowiedzi wytrzymywa³am dwa, trzy zdania. Pó¼niej dochodzi³a do mnie ¶wiadomo¶æ tego, co robiê, i tak nagle oblatywa³ mnie parali¿uj±cy strach...

Najgorzej by³o na studiach. Referaty na niemal wszystkich æwiczeniach. By³am zrujnowana psychicznie... przera¿ona, zestresowana, przemêczona... potrafi³am wymy¶laæ najgorsze g³upoty, byle tylko nie zjawiæ siê na zajêciach. Wielokrotnie ominê³y mnie mo¿liwo¶ci swobodnego zaliczenia przedmiotu...
Mój stan siê pogarsza³. Zaczê³am wydzwaniaæ po psychiatrach, niemal blagaj±c o wypisanie recepty na silniejsze leki uspokajaj±ce. Oczywi¶cie nikt siê nie zgodzi³. Cudem uda³o mi siê umówiæ na wizytê.

W gabinecie niemal p³aka³am jak dziecko, ci±gle podkre¶laj±c, ¿e równo za tydzieñ mam wyst±pienie przed w³asn± grup±. ¯e ja ju¿ nie daje rady, ¿e nie chcê rezygnowaæ ze studiów z tak b³ahego powodu, jakim jest lêk przed wyst±pieniem publicznym.

Przepisa³a mi jaki¶ lek. Powiedzia³a, ¿e to pomo¿e dora¼nie. Poza tym kaza³a zapisaæ siê na terapiê.

Lek pomóg³. Dora¼nie. Pomóg³ mi siê nie telepaæ, pomóg³ mi po prostu to przetrwaæ. £yka³am go przed ka¿dym referatem. Tutaj znowu pomaga³y mi kole¿anki... na szczê¶cie czêsto istnia³a opcja, ¿e wystêpowa³y¶my w grupie - ja nie mówi³am prawie w ogóle. Lub nawet wcale.

Przetrwa³am studia.
Obecnie pracujê.
Nie muszê przemawiaæ publicznie.

Leki + terapia, pamiêtaj... Powodzenia.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Nieszka__ Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ.
Mia³am tak samo. W podstawówce - nie. W gimnazjum - nie. Jeszcze wystêpowa³am na scenie z mikrofonem, gdzie owszem, stres by³, ale nie "paranormalny". I nagle sta³o siê to co¶. Podczas jednego z wystêpów zatka³o mnie konkretnie. Histerycznie zaczê³am kaszleæ, chc±c udaæ, ¿e to nie stres, a atak jakiego¶ drapania w gardle czy choroby.

Wystêpy z mikrofonem siê skoñczy³y. Mimo tego pozosta³y referaty, prezentacje... mimo szczerych chêci i ambicji unika³am tego jak ognia. Oczywi¶cie tym samym rezygnuj±c z mo¿liwo¶ci uzyskania wy¿szej oceny.

Ratowa³am siê gar¶ciami leków uspokaj±cych, zwyczajnych zio³owych, z apteki. O moim problemie wiedzia³a najbli¿sza kole¿anka. Na szczê¶cie czêsto referaty mog³y byæ przeprowadzone w parze - ona mówi³a wiêcej, ona te¿ wchodzi³a mi umiejêtnie w s³owo, gdy zaczyna³ mi dr¿eæ g³os.
Zauwa¿y³am, ¿e podczas wypowiadania siê przed klas± w miarê wytrzymywa³am przez dwa, trzy zdania. Pó¼niej ju¿ jakby dochodzi³a do mnie ¶wiadomo¶æ tego, co robiê, i tak nagle oblatywa³ mnie parali¿uj±cy strach... dos³ownie.

Najgorzej by³o na studiach. Referaty na niemal wszystkich æwiczeniach. By³am zrujnowana psychicznie... przera¿ona, zestresowana, przemêczona... potrafi³am wymy¶laæ najgorsze g³upoty, byle tylko nie zjawiæ siê na zajêciach. Wielokrotnie ominê³y mnie mo¿liwo¶ci swobodnego zaliczenia przedmiotu...

Mój stan siê pogarsza³. Zaczê³am wydzwaniaæ po psychiatrach, niemal blagaj±c o wypisanie recepty na silniejsze leki uspokajaj±ce. Oczywi¶cie nikt siê nie zgodzi³. Cudem uda³o mi siê umówiæ na wizytê.

W gabinecie niemal p³aka³am jak dziecko, ci±gle podkre¶laj±c, ¿e równo za tydzieñ mam wyst±pienie przed w³asn± grup±. ¯e ja ju¿ nie daje rady, ¿e nie chcê rezygnowaæ ze studiów z tak b³ahego powodu, jakim jest lêk przed wyst±pieniem publicznym.

Przepisa³a mi jaki¶ lek. Powiedzia³a, ¿e to pomo¿e dora¼nie. Poza tym kaza³a zapisaæ siê na terapiê.

Lek pomóg³. Dora¼nie. Pomóg³ mi siê nie telepaæ, pomóg³ mi po prostu to przetrwaæ. £yka³am go przed ka¿dym referatem.

Tutaj te¿ dodatkowo znów mog³am liczyæ na kole¿anki... na szczê¶cie czêsto istnia³a opcja wystêpowania w grupie, gdzie ja nie mówi³am prawie w ogóle. Lub nawet wcale.

Przetrwa³am studia.
Obecnie pracujê.
Nie muszê przemawiaæ publicznie.

Leki + terapia, pamiêtaj... Powodzenia.

Nieszka__ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-10-13, 22:57   #17
Wizabelka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 313

Prowadzê szkolenia z wyst±pieñ publicznych. Tego naprawdê siê da nauczyæ. Twój obecny problem to lêk przed byciem ocenian±.
S± æwiczenia by siê tego pozbyæ. Musisz sobie u¶wiadomiæ, ze nawet jak powiesz co¶ g³upiego lub zapomnisz co chcia³a¶ powiedzieæ to NIC siê nie stanie. Nawet jak siê przewrócisz na ¶rodku to ludzie i tak za sekundê o tym zapomn±. Wiesz czemu? Bo nikomu na tym wystêpie nie zale¿y tak jak Tobie. Koniecznie ogl±daj du¿o szkoleñ, Np na YouTube. Zainteresuj siê tez tzw. teatrem sportowym czyli Improv. Poznaj zasady wg których oni æwicz±. I æwicz sama w domu.
Wymieñ 3 ¶wietnych mówców. A teraz wymieñ 3 s³abych. Za³o¿ê siê ze tych slabych nawet nie pamiêtasz. Wiec pomysl ze nawet jak wypadniesz s³abo to nikt nie bêdzie pamiêta³. Z rad praktycznych: wyobra¼ sobie ze ludzie na widowni s± nago. Stój na obu stopach, jakby by³y zabetonowane. Nagraj siê telefonem jak mówisz co¶ ze stopami mocno wybetonowanymi w pod³ogê. To sprawia wrazenie totalnego spokoju i pewno¶ci.

Stary 2018-10-15, 15:02   #18
Loriin
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 17

Jak by³am w Twoim wieku, to mia³am to samo. To, co bym zrobi³a, to bym szczerze porozmawia³a z nauczycielk± i je¶li by³aby taka mo¿liwo¶æ, to zrobi³abym co¶ w zamian.
Loriin jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-10-15, 15:20   #19
Ruwi
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 263

Te¿ nigdy nie cierpia³am wystêpowania publicznego, wiadomo w nastoletnim wieku cz³owiek wszystkim siê przejmuje. Nie zrozumiem, czemu ma s³u¿yæ to ci±g³e zmuszanie w polskiej szkole do wystêpowania przed ca³± klas±. W liceum na jêzyku musieli¶my ¶piewaæ piosenki na ocenê, a jak kto¶ siê nie zgodzi³ (jak ja) z automatu ni¿sza ocena. Jeszcze zrozumia³abym motywacjê i dodawanie odwagi do wyst±pieñ, bo to siê faktycznie mo¿e przydaæ, ale takie zmuszanie? Dla mnie to tylko taki skutek, ¿e zrazi³am siê kompletnie i jak szko³a siê skoñczy³a odetchnê³am, ¿e wreszcie nikt mnie do niczego nie zmusza. Pó¼niej, po latach ju¿ w ¿yciu zawodowym zdarzy³y mi siê wyst±pienia, ale to dlatego, ¿e wiedzia³am, ¿e mam wspieraj±c± publiczno¶æ, czego o grupie znajomych z klasy bym nie powiedzia³a.

Dziewczyny chyba najlepiej radz±, ¿eby spróbowaæ rozwi±zaæ problem z nauczycielk±/wychowawczyni±.
Ruwi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2018-10-15, 20:40   #20
Jasmin85
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 143

Z ciekawo¶ci spytam, co to znaczy prowadziæ lekcje? Ile czasu maj± trwaæ te wyst±pienia - ka¿dy uczeñ po 45 min.? Je¶li tak to zdecydowanie za du¿o. Nie chcia³abym braæ udzia³u w kursie jêzykowym który w po³owie prowadz± ucz±ce siê siê nastolatki.
Jasmin85 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-10-15, 21:18   #21
la'Mbria
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 002

Cytat:
Napisane przez Dorota552305 Poka¿ wiadomo¶æ

Zrob klasie SPRAWDZIAN przez 30 min, bedzie cisza, spokoj i nie bedziesz musia³a wystêpowaæ poza "a teraz wyciagamy karteczki"
Umów siê z jak±¶ dobr± kole¿ank± z klasy,albo dwiema, ¿e one przeprowadz± lekcje z ktorych ty potem zrobisz sprawdzian.
Mozesz odpytywaæ innych, mozesz zrobic jakis test, mozesz przeprowadziæ lekcjê interaktywn± puszczajac no.kawalki serialu po angielsku i prosiæ o tlumaczenie zdaniami po kolei.
Masz MILION opcji na przeprowadzenie lekcji bez wystêpowania albo z minimalnym twoim udzia³em.

Wys³ane z mojego SM-J710F przy u¿yciu Tapatalka

jak ch³opu zale¿y, to ¿eby ska³y sra³y, a mury pêka³y, to znajdzie czas i sposób, ¿eby siê z Tob± skontaktowaæ...
la'Mbria jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Narzêdzia

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2018-10-15 22:18:49

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.