Nietrzymanie moczu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-12-14, 18:08   #1
aaneciaap
Raczkowanie

Nietrzymanie moczu

Witam ,nie wiem czy już był taki wątek ale mam problem przy kichaniu bądź kaszlu czasami poleci mi mocz .Wcześniej nie miałam takiego problemu, ale od jakiegoś czasu ten problem pojawia się coraz częściej.Czy miałyście Panie coś takiego? Czy można sobie jakoś z tym poradzić .Czy istnieją naprawdę dobre środki farmakologiczne aby zapobiec w postępie nietrzymania moczu?
aaneciaap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-12-15, 07:28   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Nietrzymanie moczu

Cytat:
Napisane przez aaneciaap Pokaż wiadomość
Witam ,nie wiem czy już był taki wątek ale mam problem przy kichaniu bądź kaszlu czasami poleci mi mocz .Wcześniej nie miałam takiego problemu, ale od jakiegoś czasu ten problem pojawia się coraz częściej.Czy miałyście Panie coś takiego? Czy można sobie jakoś z tym poradzić .Czy istnieją naprawdę dobre środki farmakologiczne aby zapobiec w postępie nietrzymania moczu?
Ile masz lat?
Przyczyn może być wiele, ale jeśli jesteś jeszcze dość młoda to pierwsze czym się powinnaś zainteresować to ćwiczenia na wzmocnienie mięśni dna miednicy.
Zajmują się tym fizjoterapeuci uroginekologiczni.

Idź do zwykłego ginekologa, lub nawet lekarza pierwszego kontaktu i niech Cię skierują.
Albo sama poszukaj takiego fizjo.
Te ćwiczenia są bardzo proste i można je robić nawet jadąc autobusem czy stojąc w kolejce, patrząc na serial, nie wymagają rozkładania maty i przebierania się w sportowe.

Od tego zacznij, bo to jest główny powód.

I nie wstydź się, to bardzo częste w dzisiejszych czasach, masa kobiet się z tym zmaga, wiec nie będziesz u lekarza/fizjoterapeuty kimś z czymś niesamowitym, zapamiętywalnym, czy dziwnym.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-12-15, 08:54   #3
aaneciaap
Raczkowanie

Witam dziękuję za odpowiedź nawet nie wiedziałam,że jest taki fizjoterapeuta urologiczny ! Poszukam czy w moim mieście są tacy fizjoterapeuci !
aaneciaap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-12-15, 16:46   #4
pasimba
Przyczajenie

Ja już jestem po operacji przyklejenia taśmy , nie wstydzę się chociaż moi sąsiedzi gdzieś tam komentowali że pampersy niosę z apteki. Miałam już 3 stopień nietrzymania moczu. Zapobiegaj jak możesz bo pomimo operacji mocz kropelkuje chociaż jest o niebo lżej niż kiedyś. Ja czekałam długo z powodu innej choroby która wykluczała operację albo zagrażała poważnie. Kiedy już przelatywało przeze mnie pomimo zagrożenia zdecydowałam się. Udało się. Zauważyłam że przed operacją piłam 5 litrów płynów a po 2-3 litry. Więc nietrzymanie powoduje odwodnienie.
pasimba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-12-21, 09:04   #5
teresasab88
Przyczajenie

Nietrzymanie moczu jest okropną przypadłościąâ€Ś Zależy oczywiście jaki stopień, ale jednak wychodzenie z domu w ciągłym stresie by nie „popuścić” jest straszne… Dobrze, że są metody na walkę z tym okropieństwem. W ### poratowali mnie specjalnym zabiegiem z użyciem taśm.

Edytowane przez 61a08125505a341f1365cc627294330b05bf0ff7_5eb5e47234ae2
Czas edycji: 2019-12-21 o 12:14
teresasab88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-05-20, 09:18   #6
ania_maniaczka11
BAN stały

Też mam ten problem, ale znalazłam świetne rozwiązanie chodzi mi o tampony Uritam zalecane na tego typu przypadłość, sprawdzają się idealnie przy wysiłku, można je stosować jednorazowo do 12 godzin i nie trzeba ich usuwać podczas opróżniania pęcherza moczowego, dodatkowo dostępne są w różnych rozmiarach. Dzięki nim mogę komfortowo ćwiczyć na siłowni i nie muszę się niepotrzebnie stresować
ania_maniaczka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-05-27, 15:51   #7
MStolarska
Przyczajenie

Może to być też jakaś infekcja intymna, warto skonsultować to z lekarzem. Może coś zaradzi albo przekieruje Cię do odpowiedniego specjalisty.
MStolarska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości