|
|
#1 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 301
|
Zostaæ programistk±
Proszê o nie przenoszenie mojego w±tku.
Mam 31 lat, moje dotychczasowe ¿ycie to katastrofa. Skoñczy³am studia humanistyczne, zawsze wykonywa³am prace nisko p³atne i takie, których nie znosi³am. Przez to dorobi³am siê depresji, moja kondycja przez lata by³a dramatyczna. Nieoczekiwanie, moi rodzice zyskali porz±dny zastrzyk gotówki i kiedy powiedzia³am im, ¿e jestem nieszczê¶liwa i chcia³abym siê przekwalifikowaæ na co¶ sensownego, ale jestem zmêczona po pracy i nie jestem w stanie siê za nic zabraæ, poeiedzieli ¿e przez rok, dwa mogliby mnie utrzymywaæ jak obiecam ¿e ca³± sob± zaanga¿ujê siê w naukê nowego zawodu. My¶lê o programowaniu ale na grupach specjalistycznych pisz±, ¿e trudno o pracê dla juniora, sztuczna inteligencja wykonuje wiêkszo¶æ prac... No i ciê¿ko siê tam czego¶ dowiedzieæ naprawdê sensownego, wiêc potrzebujê porozmawiaæ o tym na takim forum jak to. Czy je¶li siê w pe³ni zaanga¿ujê w naukê, to po roku-dwóch dostanê jak±¶ sensown± pracê? Czego siê spodziewaæ? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 096
|
Dot.: Zostaæ programistk±
Nikt ci gwarancji nie da, ¿e dostaniesz pracê i kiedy. W przypadku juniorów jest trudno, ale na pewno nie jest to niemo¿liwe.
Zacznij mo¿e od kursów internetowych bez wydawania pieniêdzy, ¿eby zobaczyæ co ci siê konkretnie podoba i w jakim kierunku by¶ siê chcia³a rozwijaæ, bo programowanie to bardzo szeroki temat. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 790
|
Co¶ oprócz zarobków motywuje Ciê do IT?
Bo autentycznie ciê¿ko mi uwierzyæ ¿e osoba, która jest z natury humanist± nagle odkrywa w sobie mi³o¶æ do jakby nie patrzeæ ¶cis³ej bran¿y. Je¶li motywuje Ciê tylko kasa - odpu¶æ sobie, bo siê nie przebijesz. Pracê dostaj± tylko najlepsi, pasjonaci, ludzie umiej±cy rozwi±zywaæ problemy. IT to nie jest jedyna bran¿a gdzie da siê zarobiæ po ludzku. Ok, mo¿e jedna z nielicznych gdzie zarobki to 10k+, ale moim zdaniem 7-8 jest osi±galne w wiêkszo¶ci zawodów, a to ju¿ przyzwoite pieni±dze. Radzê Ci zanim po¶wiêcisz czas i pieni±dze na przebran¿owienie, id¼ do doradcy zawodowego, zrób test kompetencji. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 319
|
Praca w IT rzeczywi¶cie jest kusz±ca, ale czy to koniecznie musi byæ programowanie? W IT s± równie¿ inne zawody, jak product ownerzy/product managerowie, scrum masterzy czy chocia¿by testerzy. Czy naprawdê programowanie jest w krêgu Twoich zainteresowan, próbowa³a¶ w ogóle co¶ sama zakodowaæ czy zrobiæ jaki¶ prosty tutorial na pocz±tek, ¿eby sprawdziæ czy to w ogóle jest dla Ciebie? Mo¿e zacznij od tego, zamiast inwestowaæ gruba kasê w jaki¶ bootcamp, ¿eby w po³owie stwierdziæ ¿e to jednak nie jest to.
Plus w tym roku bran¿a IT przechodzi³a mocny kryzys i wiele firm przeprowadza³o masowe zwolnienia i zamyka³o rekrutacje. Czê¶æ dalej boryka siê z tym ¿eby wyj¶æ na prost±. Jeszcze parê lat temu próg wej¶cia do IT by³ naprawdê ca³kiem niski, obecnie nie jest ju¿ tak ³atwo. Nie wiadomo jak sztuczna inteligencja rozwinie siê na przestrzeni najblizszych lat, raczej nikt tego nie wie. Obecnie w firmie w której pracujê sami mo¿emy z niej korzystaæ i owszem, jaki¶ kod Ci napisze, ale czy dobry to ju¿ rzadko siê zdarza ![]() Wys³ane z mojego SM-S901B przy u¿yciu Tapatalka |
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 11
|
Wydaje mi siê ¿e bran¿a IT jest do¶æ op³acalna, zw³aszcza je¶li prócz umiejêtno¶ci programowania zna siê jaki¶ egzotyczny jêzyk tj. szwedzki/duñski/fiñski. Bardzo du¿o jest ofert w³a¶nie dl programistów z takim jêzykiem, jak patrzy³am
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 115
|
Cytat:
![]() Powiem tak - pracujê jako programistka ju¿ prawie 10 lat, nie jest to ¿adna moja pasja, a ten zawód wykonujê tylko dla pieniêdzy. Nigdy nie by³am najlepsza, nie jestem te¿ po informatyce. Nigdy nie by³am jakim¶ asem, ot, przeciêtny koder. Czêsto teamy potrzebuj± osób na ró¿nym poziomie, by po prostu by³ balans - trochê wymiataczy, trochê przeciêtnych i zawsze te¿ jakich¶ s³abiaków kilku siê trafi. Praca dosyæ lekka, ¶rednio dziennie schodzi mi ok. 4 godziny. Niestety jednak mi siê ju¿ znudzi³o IT i planujê za kilka lat to porzuciæ, by zaj±æ siê czym¶ bardziej kreatywnym. Inwestowa³am kasê, by mieæ dochód pasywny, który zapewni mi utrzymanie na jakim¶ zno¶nym poziomie, gdy porzucê t± pracê na rzecz czego¶ potencjalnie mniej dochodowego. Wydaje mi siê, ¿e je¶li chcesz zarobiæ to warto. Mo¿e nawet Ci siê spodobaæ. My¶lisz ju¿ o jakich¶ konkretnych technologiach czy na razie siê rozeznajesz? No i popieram PumpkinEyes, chyba bardziej by siê op³aca³o po prostu znale¼æ sobie kursy on-line. Nie s± drogie, a mo¿na ca³kiem nie¼le opanowaæ dan± technologiê. Obecnie zmieniam stack techniczny na trochê inny i przerabiam kursy na stronie Udemy. Poleciæ mogê jeszcze Pluralsight. Nawet na youtube co¶ tam dobrego mo¿na znale¼æ ![]() [1=e76d97b7f2f4def6580f4ff abee5373be9c068d1_669ee47 689357;89667758]Wydaje mi siê ¿e bran¿a IT jest do¶æ op³acalna, zw³aszcza je¶li prócz umiejêtno¶ci programowania zna siê jaki¶ egzotyczny jêzyk tj. szwedzki/duñski/fiñski. Bardzo du¿o jest ofert w³a¶nie dl programistów z takim jêzykiem, jak patrzy³am[/QUOTE] A to ciekawe, bo jako¶ ja przegl±dam oferty i nie widujê praktycznie ¿adnych z egzotycznymi jêzykami obcymi. Ale jak widaæ na wiza¿u wszyscy znaj± siê na wszystkim najlepiej xD. Edytowane przez KiedysToBylo Czas edycji: 2023-09-12 o 10:24 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 263
|
Zastrzyk gotówki mo¿na w pierwszej kolejno¶ci wykorzystaæ na terapiê (chyba, ¿e ju¿ to robisz).
Na pewno nie polecam rzucania wszystkiego i w ciemno po¶wiêcania siê dla nauki programowania. Najpierw spróbuj i zobacz, czy to w ogóle dla Ciebie. Sama jestem programistk± z dekad± sta¿u i sporo anga¿uje siê w pomaganie innym w wej¶ciu do IT, niestety w praktyce wiêkszo¶æ osób odpada, kiedy orientuje siê, jaki to jest ogrom pracy. Trzeba te¿ mieæ predyspozycje, który nie ka¿dy posiada. Nie mówiê tam o ¿adnym byciu pasjonatem, który od dzieciñstwa pisa³ programy w piwnicy, bo to akurat nie ma znaczenia, je¶li siê chce byæ takim zwyk³ym programist± :P Trzeba mieæ po prostu bardzo dobr± motywacjê, wsparcie bliskich te¿ jest wa¿ne, a to jak widzê masz. Spróbowaæ zawsze warto (choæby po to, ¿eby trochê mózg rozruszaæ), tylko mo¿e nie ³adowaæ na start grubych tysiêcy w kursy. |
|
|
|
|
#8 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 803
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 78
|
[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89667817]a czy ciebie w ogóle to interesuje? zacznij mo¿e najpierw pracê w tej bran¿y, np. jako tester (wiêkszo¶æ firm praktycznie nie ma wymagañ na entry level), i sprawd¼ czy ci to odpowiada, a nie chcesz przez dwa lata nie pracowaæ i wydawaæ pieni±dze rodziców na co¶, w czym znowu siê nie odnajdziesz.[/QUOTE]
na testera na entry level przychodzi po 600 CV i czasy kiedy wbicie do IT przez testerke bylo latwe i przyjemne, juz dawno minely
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko dodam, ¿e przy obecnej sytuacji na rynku wej¶cie do IT jako tester manualny, UX czy PM jest dopiero trudne. Po pierwsze im mniej techniczna rola, tym wiêksza konkurencja, a tym samym mniejsza szansa siê za³apaæ. Po drugie, du¿o firm (poza wielkimi korpo, a te znowu czêsto maj± fetysz studiów kierunkowych) taki ludzi w ogóle nie zatrudnia, bo to dla nich zbytek kasy. Ja przynajmniej jeszcze w ¿adnym zespole nie mia³am scrum mastera z prawdziwego zdarzenia. Zwykle kwestiami zwi±zanymi z agaile zajmowa³ siê jaki¶ QA albo manager. Tak samo za UX i design zwykle odpowiedzialni byli po prostu programi¶ci front-end.
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 756
|
Cytat:
To znaczy problemy umiem rozwi±zywaæ, ale uwa¿a³am, ¿e typowe IT to tylko dla pasjonatów. A im cz³owiek m³odszy, tym jednak ³atwiej... [1=e76d97b7f2f4def6580f4ff abee5373be9c068d1_669ee47 689357;89667758]Wydaje mi siê ¿e bran¿a IT jest do¶æ op³acalna, zw³aszcza je¶li prócz umiejêtno¶ci programowania zna siê jaki¶ egzotyczny jêzyk tj. szwedzki/duñski/fiñski. Bardzo du¿o jest ofert w³a¶nie dl programistów z takim jêzykiem, jak patrzy³am[/QUOTE] ![]() :conf used:[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89667817]a czy ciebie w ogóle to interesuje? zacznij mo¿e najpierw pracê w tej bran¿y, np. jako tester (wiêkszo¶æ firm praktycznie nie ma wymagañ na entry level), i sprawd¼ czy ci to odpowiada, a nie chcesz przez dwa lata nie pracowaæ i wydawaæ pieni±dze rodziców na co¶, w czym znowu siê nie odnajdziesz.[/QUOTE] Na forach widzê opinie, ¿e jako tester te¿ ju¿ nie jest tak ³atwo. Co prawda kiedy¶ na dowód wypisano, co trzeba umieæ i nie znalaz³am na tej li¶cie nic trudnego, ale jednak - podobno - nie jest tak, ¿e zupe³nie bez wymagañ. Osobi¶cie te¿ sugerowa³abym najpierw sprawdziæ, czy to w ogóle to. Wybraæ dziedzinê, technologiê, znale¼æ materia³y i próbowaæ. Nie ka¿dy siê nadaje i nie ka¿demu takie zajêcie bêdzie odpowiadaæ. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym ma³o kto potrzebuje testera manualnego, a tester automatyczny to wcale nie ³atwiejsza rola od programisty, bo te¿ trzeba umieæ pisaæ scenariusze i skrypty testowe. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 756
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
Cytat:
Konkurencja jest duza i duzo testerow juniorow szuka jakiegokolwiek doswiadczenia - staze, zlecenia albo gamedev, ktory najczesciej jest kiepskoplatny - ale wpis w CV moze otworzyc drzwi wyzej. Zwlaszcza, ze jest teraz kryzys i duzo osob stracilo projekty i prace, wiec nie jest tak prosto. ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Niedawno u mnie firmie szukalismy testera bez lub z minimalnym doswiadczeniem - na 100 cv, ktore przyszly, polowa kandydatow nie miala zadnego doswiadczenia, wiec odpadla z miejsca, i wybieralismy z tych pozostalych, ktorzy jakies doswiadczenie mieli a jesli go nie mieli nadrabiali czyms (np. techniczne studia), a pracuje w malej firmie. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;89667832]Wybraæ dziedzinê, technologiê, znale¼æ materia³y i próbowaæ. Nie ka¿dy siê nadaje i nie ka¿demu takie zajêcie bêdzie odpowiadaæ.[/QUOTE]
O to to Warto przeprowadziæ jaki¶ ma³y research w internecie, by siê dowiedzieæ, jakie technologie do czego s³u¿± i co do Ciebie wstêpnie najbardziej przemawia. Ze swojej strony mogê poleciæ stronkê nofluffjobs do przegl±dania ofert pracy. Mo¿na wpisaæ sobie "junior", obadaæ wid³y p³acowe, ilo¶æ ofert w danych technologiach, wymagania itp. My¶lê, ¿e plan jak najbardziej do zrealizowania w rok, je¶li bêdziesz trzymaæ dyscyplinê i codziennie po¶wiêcisz te dwie godzinki Mo¿e Ci siê te¿ op³aciæ stworzenie jakiego¶ hobbystycznego projektu i wrzucenie go na githuba jako swojego rodzaju portfolio. |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;89667837]O, tak podejrzewa³am, ¿e tak to zwykle wygl±da, ale ja to w sumie nie wiem. A czêsto widzê zachêty do pój¶cia choæby w UX.[/QUOTE]
Bo to ciekawy kierunek i wdziêczny do nauki. Tyle ¿e zapotrzebowanie rynku nie jest na tyle du¿e, ¿eby potem ci absolwenci kursów i podyplomówek mogli znale¼æ pracê. Jak kto¶ zna jêzyki to jeszcze pó³ biedy, bo mo¿e szukaæ zdalnie zagranic± i ma szerszy rynek, ale w przypadku juniorów to te¿ nie jest ³atwe. Jak pracowa³am w startupach to o osobnych zespo³ach UX mo¿na zapomnieæ. U mojego faceta w du¿ym miêdzynarodowym korpo w oddziale polskim za tê dzia³kê odpowiada tylko kilka osób na kilkaset w sumie zatrudnionych i z tego co mi wiadomo to bli¿ej im do seniorów ni¿ juniorów. |
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
Swoja droga, moim zdaniem drogi kurs programistyczny za duza kase rodzicow, to ostatnie co powinnas zrobic. Masz kiepski stan psychiczny, taki kurs to dodatkowa presja (rodzice placa), a dodatkowo wchodzisz do totalnie nieznanej rzeki - moze polubisz programowanie, ale istnieje tez spora szansa, ze Ci sie to nie spodoba i co wtedy?
Kup kurs na udemy np. z pythona, javascriptu za 50 zl (sa czesto w promce), najlepiej jakiegos polskiego albo anglojezycznego lektora (tylko nie kogos z Indii, maja kiepski akcent i to zniecheca) i porob go sobie na spokojnie. Gdy skonczysz 1 - 2 takie kursy, i wciaz bedziesz chciala "isc w programiste" to mozesz pomyslec. Czesto, jak rekrutuje sie devow, na pytanie, jak kandydaci to "kiepsko, mnostwo kandydatow z bootcampow", wiec taki drogi kurs, nie jest pewnikiem otrzymania roboty. |
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 803
|
ja pracuje w outsourcingu i w tych firmach na pewno nie ma problemu, ¿eby siê dostaæ. masa ludzi bez wykszta³cenia i do¶wiadczenia zatrudnia siê w³a¶nie w takich firmach, najczê¶ciej korpo, ¿eby siê obyæ ze ¶rodowiskiem, a po max roku leci dalej, powoli ma³ymi krokami dopisuj± sobie kolejne etapy do CV.
i to przecie¿ oczywiste, ¿e nie zaczynasz od #15k
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 46
|
Nie ma gwarancji na nic. Ja pracujê w bran¿y kreatywnej - jako grafik/monta¿ysta video i powiem szczerze ¿e po 3 latach mam ju¿ bardzo dobr± pensjê ale od jakiego¶ pó³ roku tylko czekam a¿ moj± pracê zast±pi sztuczna inteligencja i to raczej kwestia bli¿ej 3 lat ni¿ 30. My¶lê, ¿e podobnie bêdzie z programowaniem, chocia¿ tam pewnie zajmie to d³u¿ej plus bêd± potrzebni "do¶wiadczeni" programi¶ci którzy bêd± niejako obs³ugiwaæ AI. Reasumuj±c to bym chyba siê nie pcha³ teraz, bo mo¿esz po¶wiêciæ ko³o roku na naukê, popracujesz 3 lata i nagle siê oka¿e, ¿e bran¿a siê zaczyna koñczyæ. Ja zaczynam my¶leæ ¿eby zacz±æ siê uczyæ murowaæ albo k³a¶æ p³ytki, bo te¿ mo¿na zarobiæ ponad 10k, a tego to AI nie zast±pi tak szybko. Chocia¿ to chyba typowo "mêskie" zawody.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
O, co mi jeszcze przysz³o do g³owy to przejrzenie sobie strony Glassdoor - mo¿na tam znale¼æ rodzaj pytañ, które pojawiaj± siê na rozmowie rekrutacyjnej w danej firmie na konkretne stanowisko. Zawsze to pozwala siê wstêpnie rozeznaæ, do jakiego poziomu trzeba dobiæ, je¶li chodzi o umiejêtno¶ci.
No i zgodzê siê z przedmówczyniami, ¿e na juniorskie stanowiska chêtnych jest zapewne sporo, ale z drugiej strony wiêkszo¶æ z nich nie ma nie wiadomo jakich umiejêtno¶ci i odpowiednio zdeterminowana osoba na pewno siê przebije. No i sugerowaæ siê chyba najbezpieczniej opiniami ludzi z bran¿y. Jak widaæ pe³no tutaj znawców tematu, którzy siê poczuwaj± do wyra¿enia opinii, bo przeczytali kilka artyku³ów na onecie lub pudelku albo ich szwagier pracuje w IT xD. Edytowane przez KiedysToBylo Czas edycji: 2023-09-12 o 11:16 |
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 606
|
Mnie siê spodoba³a rada pój¶cia do dobrego doradcy zawodowego. Mo¿e podsunie pomys³ na zajêcie bardziej zwi±zane z dotychczasowymi studiami, a przyzwoicie p³atne? Poza tym, autorko, jeste¶ w kiepskim stanie psychicznym, a pój¶cie w IT wygl±da na miotanie siê. Uporz±dkuj swoj± g³owê, a na drugim miejscu bierz siê za zmianê zawodu.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#22 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 809
|
Cytat:
I podczas depresji ciê¿ko siê uczyæ, wiêc najpierw tutaj porz±dek. I podczas depresji trudno okre¶liæ czasami co siê lubi. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 19
|
Powiem ci, ¿e wydaje mi siê, ¿e przy depresji i obecnej konkurencji trzeba mieæ w tym zaparcie. Ja odpu¶ci³am po pó³ roku studiów i teraz wydaje mi siê, ¿e to dobra decyzja, bo mam spoko p³atn± pracê, któr± lubiê, a wiem, ¿e jako programista jeszcze dobre kilka lat mia³abym syndrom oszusta i to by mi wcale nie pomog³o.
Mo¿e lepiej i¶æ w np. jakie¶ HR-y, zarz±dzanie projektem, co¶ typu MBA? S± mieszane zdania w tym w±tku, ale mam dosyæ sporo znajomych programistów/QA/grafików i s± mega du¿e rotacje obecnie na rynku, tu kto¶ musi firmê sprzedaæ, tu kto¶ musi obci±æ etaty, bo nie ma nowych projektów i ¼le oszacowali kwarta³. A o etacie wspominaj±c, to wiêkszo¶æ firm IT proponuje B2B nawet na stanowiskach juniorskich, co moim zdaniem niezbyt siê op³aca przy ni¿szych zarobkach i nie daje takiej stabilno¶ci zatrudnienia. |
|
|
|
|
#24 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 250
|
Zale¿y mi na sta³o¶ci zatrudnienia i ci±g³o¶ci pracy. Gdybym by³a w sytuacji, ¿e praca mnie wyniszcza i mam zielone ¶wiat³o i ¶rodki na dowoln± edukacjê wybra³abym kurs ksiêgowo¶ci i kadr. Niezale¿nie od rodzaju przedsiêbiorstwa ten dzia³ jest niezbêdny jego do funkcjonowania. Teraz nawet w dzia³alno¶ciach jednoosobowych ma³o kto bawi siê w samodzielne prowadzenie ksi±g tylko raz w miesi±cu podrzuca faktury i ma z g³owy.
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez PumpkinEyes Czas edycji: 2023-09-12 o 14:00 |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 486
|
Cytat:
Wys³ane z mojego 2109119DG przy u¿yciu Tapatalka
Czasami bywa siê go³êbiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pe³en pretensji" Za s³ownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowuj±cy siê sztucznie, kryguj±cy siê» 2. «zbyt wyszukany, ¶wiadcz±cy o z³ym gu¶cie» |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Raczkowanie
|
Od tego tematu to mo¿na bólu odbytu dostaæ. Wiza¿ to nie jest dobre miejsce na porady zawodowe, bo wiêkszo¶æ ludzi siê wypowiada, a niekoniecznie cokolwiek osi±gnê³a w IT albo w ogóle w ¿yciu zadowowym.
Autorka przysz³a po rady, jak siê wbiæ do IT, a dostaje sugestie pój¶cia w HRy czy ksiêgowo¶æ, no ludzie, lito¶ci. Cytat:
Wesz³am z ciekawo¶ci na nofluffjobs, sprawdzi³am ile jest propozycji UoP, a ile B2B dla juniora JS i wy¶wietli³o mi siê mniej wiêcej tyle samo. UoP te¿ nie daje stabilno¶ci zatrudnienia - mog± zwolniæ za wypowiedzeniem kiedy chc±, no chyba ¿e na kogo¶ etat dzia³a ci±¿opêdnie. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 790
|
Cytat:
Ca³kiem niedawno do¶æ konkretnie rozmawiali¶my na temat przebran¿owienia. Siostra dodatkowo bierze udzia³ w rozmowach z kandydatami. Wiêc my¶lê, ¿e mam bardziej aktualne informacje ni¿ przeciêtny koder nie bior±cy od d³u¿szego czasu udzia³u w rekrutacji Ty nam opowiadasz o sytuacji sprzed 10 lat, rynek siê zmieni³ i to bardzo. Kiedy¶ by³ ogromny deficyt i brali juniorów ta¶mowo, bo nie by³o komu pracowaæ. Dzisiaj mamy przesyt juniorów a braki na stanowiskach seniorów. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Magmag0194 Czas edycji: 2023-09-12 o 14:23 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 665
|
Mo¿e najlepiej wybierz jêzyk i framework, popróbuj na w³asn± rêkê zrobiæ jaki¶ tañszy kurs, np. na Udemy, zobacz jak Ci to idzie i dopiero potem id¼ na drogi, poch³aniaj±cy wiêcej czasu bootcamp. Co¶ tam porabiam w IT i potwierdzam, ¿e nie jest kolorowo, konkurencja du¿a, poszukuje siê raczej mid- i senior developerów z do¶wiadczeniem ni¿ kogo¶ do przyuczenia od zera. Ewentualnie szukaj±c ju¿ pracy mog³aby¶ zacz±æ od sta¿u/praktyki, np. Nokia lub Ericsson organizuj± co¶ podobnego i zatrudniaj± pó¼niej czê¶æ uczestników.
Z w³asnych obserwacji: trzeba mieæ jakie¶ predyspozycje i zaciêcie, jak sz³a Ci matma? W czasie studiów trafi³am na darmowy kurs Pythona (mieli dofinansowanie), przysz³o sporo osób, które my¶la³y, ¿e to prosta droga do wysokich zarobków. Gdy wesz³y elementy algorytmiki, np. proste algorytmy sortowania, widaæ by³o, ¿e s± z tym problemy i finalnie jako¶ po³owa grupy stwierdzi³a, ¿e to nie dla nich, po czym przestali chodziæ na zajêcia. Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2023-09-12 o 14:21 |
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
| Narzêdzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.