|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Perfumy o wyraźnej nucie tataraku
Perfumoholiczki drogie,
zachciało mi sie tataraku. Ale wyraźnego, świeżo ściętego, z przytupem zielonego, soczystego, orzeźwiającego i delikatnie pikantnego. Fragrantica podpowiada pachnidła, w których pożądana przeze mnie nuta brzmi głęboko w tle dopełniając i odciążają orient -ja tymczasem pragnę tataraku ekstremalnego, jak trudny już do znalezienia Calamus Comme des Garcons (w którym,nota bene,według Fragrantiki nie ma nuty tytułowej). Pomożecie, podpowiecie?
Jedynie skóra rozlicza zapach... Edytowane przez Trzy_Ryby Czas edycji: 2016-02-13 o 12:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Perfumy o wyraznej nucie tataraku.
Candour marki Humiecki & Graef - perfumy roślinne z tatarakiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
na mnie
Cheap & Chic I Love Love Moschino były zawsze tatarakiem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie znam takich perfum, bo za mało się jeszcze orientuję w perfumach. Wciąż jednak zachodzę w głowę jak pachnie tatarak?
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Dzięki. Znasz się blisko z tym zapachem? Znalazłam Candour na Fragrantice i bardzo chętnie zaprosiłabym kilka kropel na nadgarstek na testy. Nieśmiało szepnę że jeśli ktoś z Was miałby próbkę na wymianę byłam ogromnie wdzięczna.
Nie kupię Candour w ciemno nie z rozsądku nawet a dlatego, że odstrasza mnie mleko wysoko w nutach, za olfaktorycznymi krowiznami nie przepadam, paskudnie się na mnie układają, zatrącają stęchlizną i kojarzą mi się z okresem niemowlęcym. Powiedz, powiedzcie proszę czy mleczność Candour idzie w stronę nabiału czy mlecznej roślinności, jak w Phylosykos na przykład? Zadziwiające ale chyba nie znam w ogóle tego zapachu. Nadrobię, serdecznie dziękuję za podpowiedź. Cytat:
Suszone kłącze tataraku można powąchać w każdym sklepie zielarskim, bardzo przyjemny zapach, polecam eksperymenty.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja wyraźnie czuję tatarak w Un Jardin sur le Nil, ale wiadomo - co nos, to wrażenia.
Wyczuwam też to kłącze w Drone od Ephemera by Unsound, ale tylko w otwarciu i zdecydowanie nie jako bardzo oczywistą nutę. A tak swoją drogą, perfumy z wyraźnym, dominującym tatarakiem to byłoby coś! To jest bardzo kojący zapach.
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() niestety tatarak kojarzy mi się z mocno ustaną wodą i duszną atmosferą szuwarów i tak odbieram Calamusa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Cheap & Chic I Love Love pachną na mnie niestety świeżakowatym cytrusowym kwietuchem, bardzo żałuję.
W Ogródku Nilowym czuje wymarzony tatarak ale kryje się on gdzieś w tle, nieoczywisty, bardziej jako element wodno- szuwarowego świata niż samodzielnie egzystująca nuta. Drone nie znam, poszukam.
Jedynie skóra rozlicza zapach... Edytowane przez Trzy_Ryby Czas edycji: 2016-02-18 o 20:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Calamus jest na mnie bardziej bambusowy, niż tatarakowy. Nie warto szukać, bo trwałość ma skandaliczną, chociaż podoba mi się bardzo.
Z tatarakowych klimatów przypomniało mi się jeszcze Eau Torride Givenchy. Nie wiem, czy to jeszcze do dostania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Fragrantica twierdzi, że w Calamusie tataraku nie ma wśród nut.
Eau Torride szukać będę, dziękuję za namiar.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
W Eau de Torride nie ma tataraku, owszem, jest ciepława woda z letniego jeziora i kwiaty, ale zielonej, chrupiącej, świeżej zieleni zupełnie brak.
To wodno-przedziwnie ciepły kwieciuszek.
Kot najgorszego sortu Edytowane przez Kota Czas edycji: 2016-02-19 o 09:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
A jakieś stricte meskie perfumy ze świeżym majowym tatarakiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.