|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy są tu jakieś japonistki? Japonistyka vs lingwistyka stosowana włoski + hiszpański
Zostałam zakwalifikowana na powyższe kierunki. Oba mnie interesują, pozostaje kwestia chłodnej kalkulacji: co będzie bardziej opłacalne? W przypadku języków europejskich łatwiej dostać zlecenie na tłumaczenie, ale i konkurencja jest większa. W przypadku japońskiego w grę będzie wchodziło raczej nauczanie, nie mamy intensywnych kontaktów handlowych z Japonią. Na japonistyce miałabym także lektorat z chińskiego, którego już się kiedyś uczyłam, jeżeli szłoby mi dobrze, mogłabym później kontynuować naukę na własną rękę. Plan wygląda lepiej, nie ma tam przedmiotów typu "historia kina", w przeciwieństwie do programu lingwistyki (historia kina włoskiego, historia literatury włoskiej, hiszpańskiej).
Mam też pytanie do japonistek, zwłaszcza tych, które rozglądały się już za pracą związaną ze studiami. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? Widziałam sporo ogłoszeń typu "poszukiwany lektor japońskiego", wymagania nie były wygórowane. Jak to wygląda w praktyce? Pracujecie? Jesteście zadowolone z pracy, wynagrodzenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy są tu jakieś japonistki? Japonistyka vs lingwistyka stosowana włoski + hisz
odpowiem jako przyszła studentka lingwistyki. Ros-ang
Jeśli nigdy się nie uczyłaś japońskiego to ja bym zrezygnowała. Rok temu byłam przekonana, że pójdę na arabistykę - w końcu kocham kulturę arabską, cyrylica mi nie wystarcza a arabski alfabet brzmiał zachęcająco. Długo się zastanawiałam ale w klasie maturalnej poczłam na kurs arabskiego i... była to najlepsza decyzja mojego życia. Teraz wiem, ze to kompletnie nie moja dziedzina. Co innego interesować sie krajem, jego obyczajami, może Ci się nawet podobać język, ale zupełnie inna sprawa żeby się go nauczyć. Mnie arabski sprawiał trudność, szczególnie słownictwo. O ile w ciągu ubiegłego roku uczyłam się 50 słówek po angielsku dziennie (zajmowało mi to ok. 30-60 min) to z arabskiego nie mogłam zapamiętać 8 (w przeciągu tygodnia.... wszystkie mi sie myliły). Nie potrafie tego wytłumaczyć. Oczywiście w twoim przypadku może być zupełnie inaczej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy są tu jakieś japonistki? Japonistyka vs lingwistyka stosowana włoski + hisz
Większość osób zaczyna filologie orientalne z bardzo podstawową lub zerową znajomością języka. Nigdy nie ma gwarancji, że studia się spodobają, ale kto nie ryzykuje, ten się nie przekona.
W Polsce jest znacznie większy popyt na angielski i rosyjski, więc może akurat wyjdzie Ci to na lepsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Czy są tu jakieś japonistki? Japonistyka vs lingwistyka stosowana włoski + hi...
Ale Ci fajnie, że masz możliwość studiować lingwistykę hiszpańską z włoską
![]() ![]() Wybrałabym powyższe ale ja to nieobiektywna jestem bo uwielbiam języki romańskie ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez Lizzie0 Czas edycji: 2014-07-13 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy są tu jakieś japonistki? Japonistyka vs lingwistyka stosowana włoski + hi..
Dziękuję bardzo.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy są tu jakieś japonistki? Japonistyka vs lingwistyka stosowana włoski + hi..
Cytat:
![]() ![]() A ja no nie wiem oficjalnie czy się dostałam, ale 29 chętnych tylko więc pewnie wszystkich wezmą-tak było na niektórych kierunkach. Planuję na magisterkę iść na zwykłą filologię hiszpańską i włoski wybrać jako drugi język ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Czy są tu jakieś japonistki? Japonistyka vs lingwistyka stosowana włoski + hi...
Cytat:
![]() ![]() Fakt, lepiej ogólną zrobić niż kulturoznastwo bo jednak często trzeba patrzeć na to co praktyczniejsze. Ja tak czy siak biorę tłumaczeniową ![]() Jeśli zdecydujesz się na lingwistykę hiszp z włoską z chęcią powymieniałabym się z Tobą wrażeniami ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o kursy, powoli zbieram na norweski, ewentualnie kontynuację chińskiego, jeżeli będzie taka możliwość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
No to dobrze, że jest normalnie, ogólna
![]() ![]() O więc widzę, że masz szeroki zakres zainteresowań językowych, to fajnie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz trzeba być elastycznym. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Dokładnie, dlatego też sama zaczynam kompinować z językami i może nie tylko
![]() Co do lingwistyk to zależy gdzie w sumie. Na UŚ jest tłumaczeniówka i cała masa przedmiotów tłumaczeniowych co jest bardzo przydatne ![]() Ile masz czasu żeby wybrać kierunek? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Mam nadzieję, że odezwie się jeszcze tu ktoś kto swoją opinię na ten temat napisze, może było by to Ci pomocne, jeśli oba kierunki tak samo bardzo Cię interesują to ciężo wybrać pewnie. A może zapytałabyś też w innych tematach. Bywały tu czasem jakieś o japonistyce.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Rozumiem. A buszowałaś po innych forach i stronkach? Pewnie coś by się znalazło
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Gratulacje, że dostałaś się na obydwa kierunki. Czy mogłabyś zdradzić, jaki miałaś wynik z matury? Chciałabym się dostać na japonistykę w przyszłym roku i jestem ciekawa progów punktowych.
Będę wdzięczna za informację. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Szkoda, że tylko jedną, ale zawsze to lepsze niż nic
![]() Jaki kierunek wybrałaś? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Można powiedzieć, że uczelnia wybrała za mnie - wrzucili mnie na kierunek, który oznaczyłam wyższym priorytetem - japonistykę. Pewnie mogłabym napisać podanie o przeniesienie na lingwistykę, ale tam program mniej konkretny, a zajęć jak na ten kierunek trochę za mało. Nie każdy chce zatrudniać absolwentów lingwistyki, np. mój były szef preferuje filologów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Przeglądałam program tego kierunku na tej uczelni, faktycznie mało konkretny (tutaj cenię bardzo mój UŚ). Mam nadzieję, że mało pracodawców ma takie myślenie jak Twój były szef bo to dość krzywdzace dla absolwentów, lingwistyka jestcięższa niż filologia.
Powodzenia na studiach ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I tu nie chodzi o trudność, na lingwistyce nigdy nie będziesz miała tyle samo zajęć co na dwóch filologiach, to jest fizycznie niemożliwe, musiałabyś sobie rozciągnąć dobę. Nie znam nikogo, kto by dał radę ciągnąć dwie filologie na studiach I stopnia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Nie trzeba się tak unosić
![]() Generalnie na lingwistykach większy nacisk kładzie się na naukę języków, a trochę mniej na kulturę, literaturę, historię, (co wydaje mi się o wiele praktyczniejsze), a na filologiach odwrotnie i to jest rzeczą powszechnie wiadomą. Ale wszystko zależy od uczelni bo na niektórych faktycznie jest mniej konkretnych rzeczy... Nie przeglądałam programów filologii/lingwistyk wszystkich uniwerków w kraju (jak będę miała czas to zajrzę z ciekawości), ale z tego co zaobserwowałam to akurat śląski ma bardzo dobry (cieszę się, że akurat tu mieszkam), mało niepotrzebnych rzeczy, więcej konkretów, do tego specjalność tłumaczeniowa i sporo (podwójnych) zajęć z tłumaczeń, no coż, nie wszędzie tak jest, niestety... Wiadomo, że to nie dwie filologie, ale jednak na lingwistyce jest więcej przedmiotów i godzin niż na jednej filologii, przeliczyłam żeby się upewnić i jest więcej. To tyle. Nie wdaję się w dyskusje bo to nie ma sensu ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Angielski, hiszpański, włoski, norweski, chiński, japoński...
A mnie zastanawia skąd taki duży rozstrzał, copycat? Co wybrałaś, i czy dalej się uczysz tych języków? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:08.