![]() |
#1 | |
Zakorzenienie
|
Jestem eko !
Szukałam i nie mogłam znaleźć takiego wątku. Większość dziewczyn pisze o tych rzeczach w innych wątkach.
Ostatnio weszło w modę bycie eko, papierowe torby, ekologiczne kosmetyki, warzywa z ekologicznych upraw, reklamy nawołujące do oszczędzania. Wiele osób dzięki temu zmieniło swój tryb życia ( ![]() Mała eko ściąga Cytat:
Jeżeli jest już taki wątek, to przepraszam i proszę o zamknięcie ![]() Kilka eko akcji : Precz z woreczkami aluminiowymi : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ht=ekologiczne Ty decydujesz : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ht=ekologiczne Zbieramy nakrętki : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ht=ekologiczne Edytowane przez Soleilka Czas edycji: 2010-03-20 o 17:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem eko !
Świetny wątek
![]() Jeśli mam się ustosunkować do mini ściągi to: Sama staram się zamieniać autobusy i samochód na rower i na własne nogi (chociaż dla nich to trochę za daleko ![]() W sklepach zamiast brać reklamówki mam swoje własne torby (nie ma problemu z dostaniem, jeśli ktoś nie zakupił wraz z gazetą. Prąd rzecz jasna oszczędzam, chociaż o światełkach zdarza się zapomnieć ![]() ![]() Itd, itd- do większości staram się dostosować. A z ulotkami to jest tak, że wprawdzie nie mieszkam w bloku, ale często widzę, ze tak czy tak są one stertami zostawiane na skrzynkach, na grzejnikach, często nawet rzucone na podłodze na klatce. I to jest prawdziwe marnotrawstwo papieru. A, pisałaś jeszcze o szkolnej akcji sadzenia drzew ![]() I jeszcze pamiętam jak bardzo angażowały się dzieciaki z podstawówek, naprawdę warto.
Zwariowana, zabiegana, zakręcona. Edytowane przez Szotta Czas edycji: 2010-03-20 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
o, podoba mi sie, dolaczam
![]() i ja staram sie jezdzic na rowerze wszedzie, dlatego ciesze sie, ze wiosna juz powoli nadchodzi, moze na najblizszy zjazd juz uda mi sie 2kolka wyciagnac! ![]() co do ulotek to na skrzynce nakleilam 'prosze nie wrzucac ulotek', nie dosc ze nikt sie do tego nie stosowal to sprzataczka mi kartke odkleila ![]() swoja droga jest w empiku chyba taka ksiazka, poradnik jak byc eko na codzien, ktoras moze czytala? ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja planuję kupić rower. Niestety z ulotkami problem, bo na euroskrzynce kleić nie będę, chyba poprostu zacznę zbierać i zanosić do skupu makulatury. Póki co chodzę wszędzie na piechotę, jeśli już mam ważną sprawę to wybieram autobus. Wyłączam urządznia, czuwa jedynie mikrofalówka. Włosów nie suszę. Torbę na zakupy kupiłam w lumpku. W ciuchy też się zaopatruję właśnie w nim. Posadziłam jedno drzewo
![]() ![]() Ostatnio wyszła akcja z organizacji Izy Miko, aby sikać pod prysznicem. Codziennie marnujemy 12 litrów wody na spuszczczanie wody... Niby pomysł eko, ale mało zwolenników ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Soleika
![]() ![]() Pomysł z siusianiem pod prysznicem bardzo mi się podoba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja mam rower, jeżeli już muszę to jeżdżę tylko autobusami (o ile rower nie ma szans dotrzeć tam gdzie chcę
![]() ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- co do sikania pod prysznicem to deka hardcore ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Sikanie pod prysznicem, to naprawdę dobry pomysł. Wcale nie jest nie higieniczny - po prysznicu przecież trzeba go wymyć, a my w siuśkach nie pływamy, tak jak to się dzieje podczas kąpieli. Wiadomo nie musimy robić tak zawsze, ale chociaż czasami. Oszczędzimy na to wodę, pieniądze i czas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Fajnym pomysłem jest też sprzątanie bez użycia agresywnej chemii, np. wodą z octem, sodą, sokiem z cytryny ![]() ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Odświeżacz do powietrza robię sama, wlewam wodę z kilkoma kroplami olejku eterycznego i soda oczyszczoną do atomizera, działa i to jak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Prawde mówiac ekologia nie ma nic wspolnego z byciem eko... Tym zajmuje sie ochrona srodowiska, a ekologia to nic innego, jak badanie zaleznosci miedzy organizmami, a srodowiskiem. Ale tak ludziom weszlo w krew ze zycie ekologiczne to segregacja smieci i nienoszenie futer.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego tez moge czasem tu zajrzec, nie nosze skor (chyba ze buty, ale zadko, tylko zimowe), segreguje smieci, uzywam toreb maretialowych na zakupy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
jestem w połowie eko
![]() ale będę tu zaglądać. może się czegoś nauczę ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiecie co? Słyszałam że to może zapobiegać grzybicy itd. Np przy kąpieli pod prysznicem którego używa więcej osób.
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
To ja poruszę tu jeszcze sprawę jajek ( rozmiałam dziś o tym z Chatul )
Na skorupce każdego jajka przeznaczonego do sprzedaży musi znajdować się kod, np.: 1 PL 07031305. Pierwsza cyfra na kodzie to informacja o rodzaju chowu z jakiego pochodzi nioska. Im niższa cyfra, tym lepsze warunki miała kura. nr 0 – chów ekologiczny: stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu, kura może zaspokajać swoje naturalne potrzeby, ponadto żywiona jest paszą ekologiczną · nr 1 – chów wolnowybiegowy: stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu, kura może zaspokajać swoje naturalne potrzeby · nr 2 – chów ściółkowy: kura nie ma dostępu do wybiegu na wolnym powietrzu, ale może swobodnie poruszać się po kurniku, podłoga jest pokryta ściółką, ptaki mają do dyspozycji grzędy i gniazda do znoszenia jaj, mogą zaspokajać wiele ze swoich naturalnych potrzeb · nr 3 – niehumanitarny chów klatkowy, niepozwalający ptakom na zaspokajanie żadnych naturalnych potrzeb poza jedzeniem i piciem. Kurom tym często obcina się dzioby i pazury. Jest ich za dużo w klatkach, przez co są agresywne i zestresowane. Takie kury znoszą jajka z hormonami stresu, które my później spożywamy. Dodatkowo kurom tym gasi się światła, żeby częściej niosły. Ponadto odpowiednio oznakowane powinno być też opakowanie. Źródło: otoz.pl Edytowane przez Soleilka Czas edycji: 2010-03-20 o 17:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Zaśmiecanie forum kolejnym wątkiem o tym samym temacie i wałkowaniem tych samych problemów
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dostaję swojskie jajka. Bez żadnych oznakowań. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Inne eko wątki są w 1 poście
---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Zresztą nie będę pisała o jajkach na wątku eko-moda. Skoro założyłam nowy wątek, to oznacza to, iż nie było takiego, który spełniałby dane kryteria. Tyle na ten temat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
z tymi jajkami to roznie bywa. na tym punkcie mialam hopla, cala rodzine zmuszalam do zwracania uwagi na pieczatke na jajkach, ale jak ostatnio rozmawialam z takim... nazwijmy to 'dostawca' jajek, to okazuje sie, ze taka pieczatke to moze sobie zalatwic kazdy i tak naprawde to czesto sciema jest
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez lily92920 Czas edycji: 2010-03-20 o 22:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Potwierdzam, postaraj się znaleźć jakiegoś dostawcę ekologicznego i takiego, który ma mniejsze gospodarstwo. Kupuj mleko, jajka i mięso bezpośrednio od niego. Oprócz oczywistych walorów smakowych i zdrowotnych w małych gospodarstwach zwierzęta są o WIELE lepiej traktowane. Kury biegają po podwórku, każda krowa ma własne imię i dba się o nie wręcz jak członków rodziny. Takie gospodarstwa są 100% ekologiczne mimo że nie mają certyfikatów. W wielkich gospodarstwach jest nastawienie na zysk i dużą produkcję, często zwierzęta są źle traktowane ekologię to oni mają tylko na papierku.
Kupuj rzeczy w większych opakowaniach - "produkujesz" mniej wyrzucanych opakowań. Walcz ze śmieciarzami. Czasami Ty segregujesz śmieci, a spółdzielni nie chce się zamówić specjalnych pojazdów do wywożenia posegregowanych śmieci, a czasami sami śmieciarze mają gdzieś posegregowane smieci i wywalają to do jednego kontenera ![]() Kup zmywarkę. BARDZO duża oszczędność wody. Zgłaszaj wypalanie łąk, pól, rowów przydrożnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.