Jestem eko ! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-20, 12:36   #1
Soleilka
Zakorzenienie

Jestem eko !

Szukałam i nie mogłam znaleźć takiego wątku. Większość dziewczyn pisze o tych rzeczach w innych wątkach.

Ostatnio weszło w modę bycie eko, papierowe torby, ekologiczne kosmetyki, warzywa z ekologicznych upraw, reklamy nawołujące do oszczędzania. Wiele osób dzięki temu zmieniło swój tryb życia ( ). Jak wy się do tego odnosicie?

Mała eko ściąga
Cytat:
Spaceruj, zamiast jeździć
To ekologiczne (do atmosfery nie dostanie się dwutlenek węgla wytwarzany podczas jazdy autem) i dobre dla figury (wzmacniają się mięśnie nóg i pośladków).

Pamiętaj, żeby zawsze mieć przy sobie EKO-TORBĘ

Obniż swoje rachunki
30 proc. prądu w twoim domu zużywa się, gdy urządzenia są na czuwaniu. Wyłączaj telewizor, komputer, ładowarkę z prądu, gdy ich nie używasz. Co jakiś czas nie susz włosów suszarką – pozwól, żeby same wyschły. Zakręcaj wodę, gdy myjesz zęby. Sporo zaoszczędzisz na prądzie i wodzie.

Zamiast pić wodę z małych butelek, kup ładny bidon i napełniaj go (nie tylko, gdy idziesz na rower).

Wypowiedz wojnę ulotkom
Pomyśl, ile drzew jest karczowanych, żeby wyprodukować papier na ulotki. Jeśli masz dosyć niechcianej korespondencji w skrzynce pocztowej, możesz nakleić na nią kartkę z napisem: „Proszę nie wrzucać ulotek” i liczyć, że osoby, które je roznoszą, też mają nastawienie eko.

Pierz na zimno
Zużyjesz aż o 90 proc. mniej energii niż podczas tradycyjnego prania, a twoje rzeczy będą równie czyste. Kup pralkę energooszczędną, a od wiosny aż do jesieni susz pranie na powietrzu (jeśli masz taką możliwość).

Wykorzystaj swoją kreatywność
Nowojorska artystka Claudia Garzesi ze zgniecionych puszek aluminium robi broszki (z lewej) i zwierzątka do zabawy, a z kawałków drewna i pism o modzie – bransoletki. Jeśli będziesz chciała robić rzeczy z recyklingu, kup zgniatacz do puszek i plastikowych butelek.

Załóż ekologiczny ogród
Tak, to możliwe! Zapytaj w centrum ogrodniczym, które gatunki roślin potrzebują mniej wody. Dzięki temu możesz zmniejszyć jej zużycie nawet o jedną trzecią. Wybieraj ekologiczne środki do pielęgnacji ogrodu (mikoryza świetnie zastępuje nawozy sztuczne). Nie masz ogrodu? Więc ozdób kwiatami balkon. Będą produkowały tlen, a ty będziesz miała piękny widok za oknem.

Sadź drzewa, gdzie się da. Na działce, pod blokiem. Jedno drzewo może zaabsorbować nawet tonę CO2.

Odżywiaj się zdrowo
Dzięki eko-warzywom i eko-owocom mniej szkodliwych pestycydów dostaje się do środowiska i twojego organizmu. Plus: eko-warzywa zawierają więcej antyoksydantów, które chronią przed nowotworami. To czysty zysk dla twojego zdrowia!

Zacznij hodować kwiaty Choćby takie W PUSZCE.
Wystarczy ją otworzyć i podlewać, żeby wyrosły dalie, bratki lub geranium.

Ćwicz na powietrzu
Jeśli tylko pogoda na to pozwala, zrezygnuj z siłowni i ćwicz na powietrzu. W 12 miastach działają ścieżki biegowe Nike – trasy, po których możesz biegać z profesjonalnym trenerem, a już od 31 maja w 6 miastach możesz uprawiać jogę w parku.

Daj rzeczom drugie życie
Polska wytwarza rocznie ok. 13 milionów śmieci. Jeśli masz w domu sprawne, ale nieużywane przedmioty, zamiast wyrzucać je na śmietnik, możesz je oddać organizacjom non profit.

Nie żałuj sobie czekolady
Ale wybieraj czekolady organiczne, które zawierają kakao z ekologicznych plantacji ) lub ze znakiem sprawiedliwego handlu, który gwarantuje, że plantatorom uczciwie zapłacono za zbiory kakao.

Oddaj stary telefon na recykling
Bateria telefonu komórkowego zawiera ołów i inne metale ciężkie, które mogą skazić nawet metr sześcienny gleby i 400 litrów wody. Zamiast wyrzucać nieużywany lub zepsuty telefon komórkowy, zanieś go do salonu dowolnego operatora, skąd trafi do recyklingu.

Zabierz kanapki do pracy
Polistyren, z którego zrobiony jest plastik i „piankowe” pudełka do pakowania jedzenia, nie rozkłada się i kończy, zalegając na wysypisku śmieci. Unikaj kupowania jedzenia na wynos, a gdy zabierasz z domu kanapki, zawiń je w papier śniadaniowy. A następnie spakuj je do ekologicznej, a nie plastikowej torby.

Odkryj na nowo swoją garderobę
Jeśli w twojej szafi e pełno jest ubrań, których nie nosisz lub nie lubisz, oddaj je komuś, komu się przydadzą. Twój zysk? Po pierwsze: zostaną ci tylko rzeczy, które kochasz nosić. Po drugie: zaczniesz robić zakupy bardziej strategicznie. Po trzecie: ubieranie się stanie się dla ciebie przyjemnością.

Przejdź przez okres na „zielono”
Przez całe życie kobieta może zużyć nawet 10 tys. tamponów. Do ich produkcji, a konkretnie do produkcji bawełny używa się szkodliwych pestycydów. Niestety, w Polsce nie można jeszcze kupić tamponów z bawełny ekologicznej, ale to nie znaczy, że nic nie możesz zrobić. Zrezygnuj z tamponów z plastikowym aplikatorem na rzecz takich bez aplikatora.

Kupuj rzeczy z eko-bawełny
Ona rośnie bez użycia pestycydów, które zanieczyszczają ziemię. H&M, Zara, Mango, River Island, Pull and Bear (z lewej) mają kolekcje ubrań z eko-bawełny. Adidas ma linię butów Grün (na dole), które zrobione są z materiałów naturalnych i z recyklingu.

Pij wodę w butelkach
Tak, dobrze przeczytałaś. Najłatwiejsze do recyklingu jest szkło, ale w naszych sklepach butelkowane wody są głównie sprowadzane z zagranicy i kosztują fortunę. Wyprodukowanie plastiku pochłania mniej energii, poza tym plastik łatwiej jest transportować. Najmniej ekologiczny wybór to kupowanie napojów w kartonach, bo one są połączeniem papieru i folii i ich recykling jest trudny. I pamiętaj: zanim wyrzucisz butelkę do śmieci, zgnieć ją!

Kupuj eko-płyty z muzyką
Znaczek z zieloną świnką, który widzisz po lewej, to twój drogowskaz do eko-muzyki. Możesz znaleźć nowe ekologiczne wydania płyt swoich ulubionych wykonawców (m.in. Kings of Leon i Pink). Oznacza to, że opakowanie płyty nie jest zrobione z plastiku, ale z przyjaznego środowisku kartonu. Na dodatek płyty te są dużo tańsze.

Nie wyrzucaj nakrętek
Za kilogram nakrętek od butelek w skupie można dostać ok. złotówki. Jeśli uzbiera się kilka ton, wystarczy na zakup np. wózka inwalidzkiego. W Internecie są ogłoszenia osób, które zbierają nakrętki. Skontaktuj się z nimi.

Kupuj przez Internet
Zacznij częściej robić zakupy online. Mniej samochodowych wypraw do sklepów to mniej CO2 w powietrzu. Tym bardziej że w sieci jest coraz więcej fajnych sklepów. Nie tylko z ubraniami, ale też z dodatkami do domu.

Sprzątaj ekologicznie
Organiczne środki czystości są równie skuteczne, co tradycyjne, tylko trochę od nich droższe, za to o wiele bezpieczniejsze dla twojego zdrowia i dla środowiska (są całkowicie biodegradowalne i spełniają surowe normy jakościowe).
Oczywiście to nie wszystko, jest dużo więcej sposób na ratowanie środowiska.

Jeżeli jest już taki wątek, to przepraszam i proszę o zamknięcie

Kilka eko akcji :
Precz z woreczkami aluminiowymi : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ht=ekologiczne
Ty decydujesz : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ht=ekologiczne
Zbieramy nakrętki : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ht=ekologiczne

Bloguję

Edytowane przez Soleilka
Czas edycji: 2010-03-20 o 17:14
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 12:53   #2
Szotta
Zakorzenienie

Dot.: Jestem eko !

Świetny wątek
Jeśli mam się ustosunkować do mini ściągi to:
Sama staram się zamieniać autobusy i samochód na rower i na własne nogi (chociaż dla nich to trochę za daleko )
W sklepach zamiast brać reklamówki mam swoje własne torby (nie ma problemu z dostaniem, jeśli ktoś nie zakupił wraz z gazetą.
Prąd rzecz jasna oszczędzam, chociaż o światełkach zdarza się zapomnieć A włosów poza basenem nigdy nie suszę
Itd, itd- do większości staram się dostosować.

A z ulotkami to jest tak, że wprawdzie nie mieszkam w bloku, ale często widzę, ze tak czy tak są one stertami zostawiane na skrzynkach, na grzejnikach, często nawet rzucone na podłodze na klatce. I to jest prawdziwe marnotrawstwo papieru.

A, pisałaś jeszcze o szkolnej akcji sadzenia drzew Brałam udział w podobnej, tylko że z nadleśnictwa. Świetna rzecz.
I jeszcze pamiętam jak bardzo angażowały się dzieciaki z podstawówek, naprawdę warto.

Zwariowana, zabiegana, zakręcona
.

Edytowane przez Szotta
Czas edycji: 2010-03-20 o 12:56
Szotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 13:00   #3
blonndee
Wtajemniczenie

o, podoba mi sie, dolaczam

i ja staram sie jezdzic na rowerze wszedzie, dlatego ciesze sie, ze wiosna juz powoli nadchodzi, moze na najblizszy zjazd juz uda mi sie 2kolka wyciagnac!
co do ulotek to na skrzynce nakleilam 'prosze nie wrzucac ulotek', nie dosc ze nikt sie do tego nie stosowal to sprzataczka mi kartke odkleila

swoja droga jest w empiku chyba taka ksiazka, poradnik jak byc eko na codzien, ktoras moze czytala?
Stary 2010-03-20, 13:17   #4
Soleilka
Zakorzenienie

Ja planuję kupić rower. Niestety z ulotkami problem, bo na euroskrzynce kleić nie będę, chyba poprostu zacznę zbierać i zanosić do skupu makulatury. Póki co chodzę wszędzie na piechotę, jeśli już mam ważną sprawę to wybieram autobus. Wyłączam urządznia, czuwa jedynie mikrofalówka. Włosów nie suszę. Torbę na zakupy kupiłam w lumpku. W ciuchy też się zaopatruję właśnie w nim. Posadziłam jedno drzewo Brałam udział w akcji Żywiec-Zdrój, piję wodę w butelkach- zrezygnowałam z napojów gazowanych.Zdrowo się odżywiam

Ostatnio wyszła akcja z organizacji Izy Miko, aby sikać pod prysznicem. Codziennie marnujemy 12 litrów wody na spuszczczanie wody... Niby pomysł eko, ale mało zwolenników

Bloguję
Stary 2010-03-20, 13:30   #5
201607180946
Konto usunięte

Soleika świetny wątek

Pomysł z siusianiem pod prysznicem bardzo mi się podoba
201607180946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 14:16   #6
Ivy123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ostatnio wyszła akcja z organizacji Izy Miko, aby sikać pod prysznicem. Codziennie marnujemy 12 litrów wody na spuszczczanie wody... Niby pomysł eko, ale mało zwolenników
Ivy123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 14:18   #7
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

ja mam rower, jeżeli już muszę to jeżdżę tylko autobusami (o ile rower nie ma szans dotrzeć tam gdzie chcę ), segreguję śmieci, nie zostawiam ładowarki włączonej do prądu po czasie jej pracy, jem tylko eko wędlinę (jestem za zniesieniem hodowli przemysłowej zwierząt)

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

co do sikania pod prysznicem to deka hardcore ale nie powiem czasem po imprezie się zdarza

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-20, 14:27   #8
Soleilka
Zakorzenienie

Sikanie pod prysznicem, to naprawdę dobry pomysł. Wcale nie jest nie higieniczny - po prysznicu przecież trzeba go wymyć, a my w siuśkach nie pływamy, tak jak to się dzieje podczas kąpieli. Wiadomo nie musimy robić tak zawsze, ale chociaż czasami. Oszczędzimy na to wodę, pieniądze i czas

Bloguję
Stary 2010-03-20, 15:02   #9
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Sikanie pod prysznicem, to naprawdę dobry pomysł. Wcale nie jest nie higieniczny - po prysznicu przecież trzeba go wymyć, a my w siuśkach nie pływamy, tak jak to się dzieje podczas kąpieli. Wiadomo nie musimy robić tak zawsze, ale chociaż czasami. Oszczędzimy na to wodę, pieniądze i czas
Zgadzam się z Tobą.

Fajnym pomysłem jest też sprzątanie bez użycia agresywnej chemii, np. wodą z octem, sodą, sokiem z cytryny.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Odświeżacz do powietrza robię sama, wlewam wodę z kilkoma kroplami olejku eterycznego i soda oczyszczoną do atomizera, działa i to jak
Stary 2010-03-20, 15:04   #10
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiamajo Pokaż wiadomość
Fajnym pomysłem jest też sprzątanie bez użycia agresywnej chemii, np. wodą z octem, sodą, sokiem z cytryny.
Na TVN Style jest taki program, gdzie dwie babki tak właśnie sprzątają. Potrafią zdziałać cuda. Dowiedziałam się np, że roztów octu jest dobry, gdy zwierzak nasiusia na dywan, olejek herbaciany jest dobry na grzyb, torebką herbaty można czyścić antyki No i jakie to tanie

Bloguję
Stary 2010-03-20, 15:18   #11
lily92920
Zakorzenienie

Prawde mówiac ekologia nie ma nic wspolnego z byciem eko... Tym zajmuje sie ochrona srodowiska, a ekologia to nic innego, jak badanie zaleznosci miedzy organizmami, a srodowiskiem. Ale tak ludziom weszlo w krew ze zycie ekologiczne to segregacja smieci i nienoszenie futer.
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 15:22   #12
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lily92920 Pokaż wiadomość
Prawde mówiac ekologia nie ma nic wspolnego z byciem eko... Tym zajmuje sie ochrona srodowiska, a ekologia to nic innego, jak badanie zaleznosci miedzy organizmami, a srodowiskiem. Ale tak ludziom weszlo w krew ze zycie ekologiczne to segregacja smieci i nienoszenie futer.
Mniejsza z tym jak się to nazywa, tu chodzi o coś głębszego, każdy z nas może zrobić coś dobrego dla środowiska.
Stary 2010-03-20, 15:29   #13
lily92920
Zakorzenienie

Cytat:
Mniejsza z tym jak się to nazywa, tu chodzi o coś głębszego, każdy z nas może zrobić coś dobrego dla środowiska.
Zgadzam sie, tylko poprostu pisze...
Dlatego tez moge czasem tu zajrzec, nie nosze skor (chyba ze buty, ale zadko, tylko zimowe), segreguje smieci, uzywam toreb maretialowych na zakupy...
Stary 2010-03-20, 15:39   #14
aktaga13
Zakorzenienie

jestem w połowie eko
ale będę tu zaglądać. może się czegoś nauczę
Stary 2010-03-20, 15:49   #15
Szotta
Zakorzenienie

Cytat:
No cóż.
Ale wiecie co? Słyszałam że to może zapobiegać grzybicy itd. Np przy kąpieli pod prysznicem którego używa więcej osób.

Zwariowana, zabiegana, zakręcona
.
Szotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 16:31   #16
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szotta Pokaż wiadomość
No cóż.
Ale wiecie co? Słyszałam że to może zapobiegać grzybicy itd. Np przy kąpieli pod prysznicem którego używa więcej osób.
No i jak się odrazu podmywasz to jest higieniczniej Dlatego dużo osób zmienia zwykły kibelek na bidet

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ----------

Cytat:
Wiele osób szuka tutaj wątku przez wpisywanie tagu ekologia, ekologiczny, dlatego akurat taki tag. Dobrze, że piszesz o tym, warto uświadamiać ludzi w ich błędach

Bloguję
Stary 2010-03-20, 16:41   #17
andere
Zadomowienie

Kolejny eko wątek...

Maleńka
andere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 16:57   #18
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez andere Pokaż wiadomość
Kolejny eko wątek...
To radość czy smutek
Stary 2010-03-20, 17:10   #19
Soleilka
Zakorzenienie

To ja poruszę tu jeszcze sprawę jajek ( rozmiałam dziś o tym z Chatul )

Na skorupce każdego jajka przeznaczonego do sprzedaży musi znajdować się kod, np.:
1 PL 07031305. Pierwsza cyfra na kodzie to informacja o rodzaju chowu z jakiego pochodzi nioska. Im niższa cyfra, tym lepsze warunki miała kura.

nr 0 – chów ekologiczny: stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu, kura może zaspokajać swoje naturalne potrzeby, ponadto żywiona jest paszą ekologiczną
· nr 1 – chów wolnowybiegowy: stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu, kura może zaspokajać swoje naturalne potrzeby
· nr 2 – chów ściółkowy: kura nie ma dostępu do wybiegu na wolnym powietrzu, ale może swobodnie poruszać się po kurniku, podłoga jest pokryta ściółką, ptaki mają do dyspozycji grzędy i gniazda do znoszenia jaj, mogą zaspokajać wiele ze swoich naturalnych potrzeb
· nr 3 – niehumanitarny chów klatkowy, niepozwalający ptakom na zaspokajanie żadnych naturalnych potrzeb poza jedzeniem i piciem. Kurom tym często obcina się dzioby i pazury. Jest ich za dużo w klatkach, przez co są agresywne i zestresowane. Takie kury znoszą jajka z hormonami stresu, które my później spożywamy. Dodatkowo kurom tym gasi się światła, żeby częściej niosły.

Ponadto odpowiednio oznakowane powinno być też opakowanie.

Źródło: otoz.pl

Bloguję

Edytowane przez Soleilka
Czas edycji: 2010-03-20 o 17:18

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-20, 17:43   #20
andere
Zadomowienie

Cytat:
To radość czy smutek
Zaśmiecanie forum kolejnym wątkiem o tym samym temacie i wałkowaniem tych samych problemów
Cytat:
Najlepiej kupować u gospodarzy jeżeli ma się taką możliwość

Maleńka
Stary 2010-03-20, 17:52   #21
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Zaśmiecanie forum kolejnym wątkiem o tym samym temacie i wałkowaniem tych samych problemów

Najlepiej kupować u gospodarzy jeżeli ma się taką możliwość
Ja tutaj nie widzę niczego co zaśmieca. Wątek jest czytelniejszy niż przeszukiwanie 15 o podobnej tematyce, gdzie pisze się np tylko o zbieraniu aluminium.

Ja dostaję swojskie jajka. Bez żadnych oznakowań.

Bloguję
Stary 2010-03-20, 18:07   #22
andere
Zadomowienie

Cytat:
Szukałam i nie mogłam znaleźć takiego wątku.
Cytat:
Wątek jest czytelniejszy niż przeszukiwanie 15 o podobnej tematyce, gdzie pisze się np tylko o zbieraniu aluminium.
Czyli jednak widziałaś inne 'eko' wątki

Maleńka
Stary 2010-03-20, 18:21   #23
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli jednak widziałaś inne 'eko' wątki
Inne eko wątki są w 1 poście

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

Zresztą nie będę pisała o jajkach na wątku eko-moda. Skoro założyłam nowy wątek, to oznacza to, iż nie było takiego, który spełniałby dane kryteria.
Tyle na ten temat

Bloguję
Stary 2010-03-20, 18:29   #24
girl99
Zakorzenienie

Cytat:
Dokladnie, stdiuje ochrone srodowiska i to jest zupelnie cos innego niz ekologia. na razie pierwszy rok, wiec jest malo ciekawie, ale za kilka lat dowiem sie jakimi metodami oczyszczac smieci, jakie filtry zakladac, by zmniejszyc emisje szkodliwych gazow etc. :P Co do eko, mam torby z materialu, plastik, szklo wyrzucam do kontenerow, zakrecam wode jak myje zeby, nie susze wlosow.

Vamos España
girl99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 18:37   #25
blonndee
Wtajemniczenie

z tymi jajkami to roznie bywa. na tym punkcie mialam hopla, cala rodzine zmuszalam do zwracania uwagi na pieczatke na jajkach, ale jak ostatnio rozmawialam z takim... nazwijmy to 'dostawca' jajek, to okazuje sie, ze taka pieczatke to moze sobie zalatwic kazdy i tak naprawde to czesto sciema jest
Stary 2010-03-20, 18:40   #26
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blonndee Pokaż wiadomość
z tymi jajkami to roznie bywa. na tym punkcie mialam hopla, cala rodzine zmuszalam do zwracania uwagi na pieczatke na jajkach, ale jak ostatnio rozmawialam z takim... nazwijmy to 'dostawca' jajek, to okazuje sie, ze taka pieczatke to moze sobie zalatwic kazdy i tak naprawde to czesto sciema jest
Dlatego najlepiej kupować u znanych gospodarzy, przynajmniej wiemy co jemy

Bloguję
Stary 2010-03-20, 20:10   #27
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Dlatego najlepiej kupować u znanych gospodarzy, przynajmniej wiemy co jemy
Dokładnie tak, ja też kupuję jajka od znajomego gospodarza, który ma kilka kur.
Stary 2010-03-20, 22:16   #28
lily92920
Zakorzenienie

Cytat:

Na skorupce każdego jajka przeznaczonego do sprzedaży musi znajdować się kod, np.:
1 PL 07031305. Pierwsza cyfra na kodzie to informacja o rodzaju chowu z jakiego pochodzi nioska. Im niższa cyfra, tym lepsze warunki miała kura.

nr 0 – chów ekologiczny: stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu, kura może zaspokajać swoje naturalne potrzeby, ponadto żywiona jest paszą ekologiczną
· nr 1 – chów wolnowybiegowy: stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu, kura może zaspokajać swoje naturalne potrzeby
· nr 2 – chów ściółkowy: kura nie ma dostępu do wybiegu na wolnym powietrzu, ale może swobodnie poruszać się po kurniku, podłoga jest pokryta ściółką, ptaki mają do dyspozycji grzędy i gniazda do znoszenia jaj, mogą zaspokajać wiele ze swoich naturalnych potrzeb
· nr 3 – niehumanitarny chów klatkowy, niepozwalający ptakom na zaspokajanie żadnych naturalnych potrzeb poza jedzeniem i piciem. Kurom tym często obcina się dzioby i pazury. Jest ich za dużo w klatkach, przez co są agresywne i zestresowane. Takie kury znoszą jajka z hormonami stresu, które my później spożywamy. Dodatkowo kurom tym gasi się światła, żeby częściej niosły.

Ponadto odpowiednio oznakowane powinno być też opakowanie.

Źródło: otoz.pl

O, fajnie, ze mi przypomnialaś, bo chyba kiedyś w "Polityce" o tym czytalam i tam mowili, taka kura z klatki, to ma chyba tylko dla siebie miejsca na 10cm/10cm/20cm... Patologia...

Edytowane przez lily92920
Czas edycji: 2010-03-20 o 22:20
Stary 2010-03-20, 22:36   #29
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
O, fajnie, ze mi przypomnialaś, bo chyba kiedyś w "Polityce" o tym czytalam i tam mowili, taka kura z klatki, to ma chyba tylko dla siebie miejsca na 10cm/10cm/20cm... Patologia...
Takie kury żyją w brudzie, przez co szerzą się choroby takie jak Salmonella. Trzeba z tym walczyć

Bloguję
Stary 2010-03-20, 23:18   #30
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Potwierdzam, postaraj się znaleźć jakiegoś dostawcę ekologicznego i takiego, który ma mniejsze gospodarstwo. Kupuj mleko, jajka i mięso bezpośrednio od niego. Oprócz oczywistych walorów smakowych i zdrowotnych w małych gospodarstwach zwierzęta są o WIELE lepiej traktowane. Kury biegają po podwórku, każda krowa ma własne imię i dba się o nie wręcz jak członków rodziny. Takie gospodarstwa są 100% ekologiczne mimo że nie mają certyfikatów. W wielkich gospodarstwach jest nastawienie na zysk i dużą produkcję, często zwierzęta są źle traktowane ekologię to oni mają tylko na papierku.

Kupuj rzeczy w większych opakowaniach - "produkujesz" mniej wyrzucanych opakowań.

Walcz ze śmieciarzami. Czasami Ty segregujesz śmieci, a spółdzielni nie chce się zamówić specjalnych pojazdów do wywożenia posegregowanych śmieci, a czasami sami śmieciarze mają gdzieś posegregowane smieci i wywalają to do jednego kontenera

Kup zmywarkę. BARDZO duża oszczędność wody.

Zgłaszaj wypalanie łąk, pól, rowów przydrożnych.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości