|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
legumina
poszukuje przepisu na legumine, pamietam jej smak z dziecinstwa.
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: legumina
Ja legumine przyrzadzam w nastepujacy sposob: rozpuszczam galaretke wg przepisu na opakowaniu i studze. Ubijam sniezke na mleku i do tego dodaje ostudzona galaretke. Wszytsko ubijam mikserem
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Aaa i na koniec wkladamy do lodowki, zeby stezalo
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale pyszny przepis mniam
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie z leguminą kojarzy się zgoła inny deser.
Ale wiem, że pod tą nawą dawniej krył się po prostu deser, zazwyczaj w postaci kremu, budyniu z dodatkami, musu, ptasiego mleczka; zimny lub na ciepło. Danko, musiałabyś nieco sprecyzować, czego poszukujesz . |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam jakąś starą książkę "Kuchnia domowa" A.Gniewkowskiej i tam jest cały rozdział zatytułowany "leguminy", a w spisie treści:
naleśniki, racuszki, strudel, budyń, manna, ryż, omlet, souflet - wszystko pieczone w piecu - i to właśnie pieczenie jest w/g autorki istotą deseru zwanego leguminą, choć mnie zgoła kojarzy się legumina raczej z np. kiślem . Cóż człek się uczy całe życie !
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
[quote=margitta]Czyli galaretka ma być jeszcze całkiem płynna, tak?
Tak, galaretka ma byc jeszcze plynna
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli tak jak pisałam wcześniej ![]() Nie ma jednego deseru pod nazwą LEGUMINA. I Ilonko, błagam tylko nie KIŚLU ![]()
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
A mi sie legumina zawsze kojarzyła z gesta kasza manna zrobiona na mleku przelaną do miski albo foremki na babe a wczesniej ta foremka polana soczkiem z malin lub wisni i wsadzone do lodówki w celach schłodzenia <mniam>
Nie trzeba umieć tylko kochać trzeba również umieć okazac MIŁOŚĆ ..::wszystko jest możliwe niemożliwe wymaga poprostu wiecej czasu::.. Moje pracki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...26#post5396626 |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
ja legumine tez pamietam jako rodzaj deseru budyniowego, wiec bede eksperymentowac z budyniem i dodatkami, zobaczymy co mi z tego wyjdzie?
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
a ja znam znwou całkiem co innego
jak dobrze pamietam mama najpierw gotowała kisiel wlewala go do duzej miski a potem gotowała budyn i wlewala go na tn kisiel mniami takie fajne warstwy sie tworzyły
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:58.

.